Granplantering (36 Bilder): Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Gran På Ett Privat Hus? På Vilket Avstånd Att Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Granplantering (36 Bilder): Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Gran På Ett Privat Hus? På Vilket Avstånd Att Plantera?

Video: Granplantering (36 Bilder): Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Gran På Ett Privat Hus? På Vilket Avstånd Att Plantera?
Video: Plantera dahliaknölar i krukor 2024, April
Granplantering (36 Bilder): Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Gran På Ett Privat Hus? På Vilket Avstånd Att Plantera?
Granplantering (36 Bilder): Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Gran På Ett Privat Hus? På Vilket Avstånd Att Plantera?
Anonim

Engagerat i landskapsarkitektur och ordna ett hus eller ett förortsområde, väljer de flesta exakt vintergröna buskar och träd. Gran är en slående representant för den flora som används för att utrusta territoriet. Attraherad i denna växt är den otroliga lukten av tallnålar, som liksom omsluter hela utrymmet och det ursprungliga utseendet.

I den här artikeln kommer vi att prata om vilka typer av denna kultur som finns, vi kommer att beskriva reglerna för att plantera sina plantor och ta hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa arterna och sorterna för plantering

Alla vet att gran tillhör barrträd. Idag är det deras dekorativa exemplar som anses vara det mest framgångsrika växtalternativet för landskapsdesign. Detta träd kan knappast kallas särskilt krävande - nästan varje planta slår rot om du följer planteringsreglerna, men mer om det senare . Först måste du bestämma vilken typ av gran.

Nyligen har valet av en sådan växt blivit svårt, för tack vare det fruktbara arbetet hos uppfödare i världen finns det mer än 40 av dess arter. Det är viktigt att välja rätt trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare kunskapen om dess egenskaper är det sedan möjligt att bestämma trädets framtida dimensioner och dess dekorativa egenskaper. Det bör förstås att om din webbplats är liten, kommer du säkert inte att vara lämplig för en stor variation.

Så, låt oss titta på flera typer av gran

Bild
Bild

Europeisk gran (vanlig) . Om det vårdas ordentligt kan trädets höjd nå 30 meter, men kronans diameter kan vara upp till 5 meter. Naturligtvis kan granen vara mindre, till exempel når vissa växters höjd inte ens 8 meter.

Dvärgvarianter av en sådan växt är efterfrågade bland konsumenterna. De används främst för att skapa häckar. Denna gran kallas också "krypande". Dess höjd överstiger inte en meter.

Bild
Bild

Denna träslag är mycket motståndskraftig mot frost och extrema temperaturer.

De mest populära sorterna av europeisk gran:

  • Columnaris;
  • "Omvänd";
  • "Tompa";
  • "Kompakt";
  • Elegans;
  • "Nane";
  • Gregorianer;
  • "Ekhinaformis";
  • "Klan - Brasilianne".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå gran (taggig) . Detta är en vanlig typ av träd, som ofta används för att förbättra lokala områden.

Utåt liknar växten en pyramid, på vilken det finns många vassa nålar, var och en 2-3 centimeter lång.

Bild
Bild

Maxhöjden för blå gran når 25 meter. Denna art tål både extrem värme och frost. Jag skulle vilja notera följande sorter av denna typ:

  • Hoopsi;
  • Glauca;
  • Iseli Fastigiata.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Serbisk gran (Balkan) . Växthöjden kan nå 30 meter. Det är immun mot torka och behöver inte konstant exponering för solljus, så det är möjligt att plantera en planta på en skuggig plats. Ursprungligheten av plantans utseende ges av skotten som bildas på grenarna och hänger ner som en vacker lugg.

Oftast odlas följande sorter av balkangran hemma:

  • Grom;
  • KareI;
  • Pendula Globe.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensisk gran (grå, vit) . Denna art tillhör vinterhärdiga och tidigt växande växter.

Ingen speciell jord krävs för att plantera den - vem som helst kommer att göra. I sin naturliga livsmiljö kan trädets höjd nå 30 meter.

Det finns många sorter av gråduvor och deras antal ökar för varje år. Idag är de mest populära sorterna:

  • Albertiana;
  • Rendula;
  • "Konika";
  • Alberta Globa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk gran . Trädet klarar frost och hårda vintrar bra, så det kan ofta ses på hus och sommarstugor i de norra regionerna. Formen på plantans krona liknar en kon. Trädet kännetecknas av en mörkgrön färg som inte förändras under hela sitt liv. Den mest utbredda sorten av sibirisk gran är Glausa.

Bild
Bild

Tien Shan gran . Denna barrskogsskönhet kännetecknas av närvaron av en smal krona och nålar, vars längd kan nå 4 centimeter. Anläggningens hemland är Kina. För full och korrekt tillväxt av kinesisk gran behöver du mycket solljus och jord med hög fuktighet. Dessa krav måste beaktas när du väljer en viss växt typ. Den mest populära sorten är Globoca.

Bild
Bild

Rätt tid för plantering

Mycket ofta har nybörjare en fråga om vilken tid på året det är bäst att plantera ett vintergrönt barrträd. Frågan är ganska logisk och korrekt, för att växten ska ta över och växa bra måste du bestämma tidpunkten för plantering.

Experter säger att gran kan planteras i marken både på hösten (i september) och på våren (runt mitten av april).

Om plantan odlades i en speciell tank och inte transplanterades är det bäst att överföra den till marken på platsen i juni. Vid den här tiden kommer jorden att värmas upp, och plantans rotsystem skadas inte.

Bild
Bild

Val av sittplats

Ett viktigt kriterium för att plantera ett träd är också att bestämma en lämplig plats för det. R Tidigare har vi redan sagt att detta påverkas av granens art och sort, eftersom var och en av dem kännetecknas av sina egna parametrar som måste beaktas.

Storleken på trädet kan vara imponerande. Du kan plantera en gran var som helst - i en sommarstuga, nära ett privat hus. Det är också möjligt på gården i ett flerbostadshus, om ledigt utrymme tillåter.

Bild
Bild

Här är några användbara tips för att välja en specifik plats

  1. Placera inte anläggningen nära en högspänningsledning. Trädet kommer att växa och börja nå trådarna med toppen av kronan och därmed framkalla en nödsituation.
  2. Om möjligt identifiera en växt nära en vattendrag, eftersom den älskar fukt.
  3. Erfarna uppfödare säger att ett sådant träd inte bör planteras i trädgården bredvid fruktbara träd och grödor. Det absorberar all fukt som finns i jorden, och troligtvis kommer andra växter helt enkelt att dö på grund av detta eller börja bära dålig frukt.

Med tanke på dessa rekommendationer kan du korrekt bestämma platsen för att plantera ett barrträd, vilket kommer att bli en idealisk gråhårig livsmiljö för det.

Bild
Bild

Landningsregler

För plantering i öppen mark är unga plantor idealiska, vars ålder varierar från 2 till 3 år. Så det är nödvändigt:

  1. Bestäm om landningsplatsen.
  2. Förbered gropen. Dess mått måste motsvara plantans storlek. Om flera träd förbereds för plantering på en gång, är det absolut nödvändigt att plantera dem, observera avståndet mellan dem 2,5 meter.
  3. Jordberedning. Det skördas i förväg. Jord är dränering, som läggs ner till botten av gropen. Dess lager ska vara mellan 15 och 20 centimeter. Dränering kan göras av spillror, sand och trasiga tegelstenar.
  4. Plantering av plantor. Det rekommenderas inte att fördjupa det. Fokusera på att rothalsbandets nivå är 5 centimeter över marknivå.
  5. Häll i en bördig blandning. Du måste fylla på bördig jord i förväg. Denna blandning säljs i specialaffärer. Du kan också förbereda det själv från torv och lövmark, torv och sand. När plantan placeras i hålet måste du hälla ut underlaget och tampa det lätt.
  6. Därefter måste du vattna plantan rikligt och täcka den med jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är landningsreglerna ganska enkla. Genom att följa dem kommer denna process att ske snabbt och korrekt.

Många kanske undrar om var man kan få en granplanta för plantering. Det finns flera alternativ.

Väx från frön . Detta är en mycket komplex metod som kräver viss kunskap, färdigheter och tid. Frön köps ofta på specialaffärer, men samtidigt är det stor sannolikhet att fel sort kommer att säljas till dig. Om du redan har bestämt dig för att odla en gran från frön, är det bäst att samla dem själv från en kon. Kottarna som samlas i skogen på hösten torkas, och först efter det väljs planteringsmaterialet från dem.

De insamlade fröna behandlas med en speciell lösning - en lösning av kaliumpermanganat är idealisk. Sedan läggs de i en tank, i vilken du måste hälla den kalcinerade sanden i förväg.

Bild
Bild

Du måste begrava fröna i marken med cirka 2 centimeter . Därefter placeras behållaren i kylskåpet.

Med vårens ankomst kan frön tas bort från kylskåpet och placeras på en varm och solig plats. Efter cirka 30 dagar kan du se uppkomsten av groddar. När vädret blir konstant varmt kan plantan från potten redan transplanteras till sin permanenta livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla en planta från en skärning . Detta är den mest populära och snabbaste metoden för att odla din egen gran. För att göra detta, använd en skärning som kan tas hem från skogen.

Bild
Bild

Köp i barnkammaren . Denna metod används av dem som vill förenkla sin uppgift så mycket som möjligt. Det finns speciella plantskolor där redan groddade plantor säljs. De behöver bara tas hem och planteras på en lämplig plats.

Bild
Bild

Ytterligare vård

En barrväxt, precis som alla andra, behöver vård, som i framtiden kommer att vara nyckeln till dess hälsa och skönhet.

Det finns vissa krav för vård av växten

  1. Du måste vattna granen regelbundet, eftersom den är mycket fuktälskande. Överflödet och frekvensen av vattning påverkas av att ett träd tillhör en viss sort. Det finns granarter som gör ett utmärkt jobb med torka och tål även månader utan att vattna. Men det finns andra för vilka regelbunden och riklig vattning är viktig. Dessa inkluderar mycket dekorativa granar. De måste vattnas en gång i veckan, vattenvolymen ska vara cirka 12 liter. Det är mycket viktigt att under vattning faller vatten uteslutande på växtens bas, men inte på barrträdets del.
  2. Periodiskt måste du täcka marken. Barken och sågspån från barrträd kan användas som mulch.
  3. Om du tar väl hand om växten behöver du kanske inte mata den. Men för att förebygga kan du köpa speciella komplexa gödningsmedel en gång per säsong och mata växten med dem. En planta som har planterats i öppen mark ganska nyligen behöver tillväxtstimulerande medel.
  4. En välformad krona är nyckeln till nålarnas utmärkta utseende och hälsa. Med höstens och vårens ankomst är det absolut nödvändigt att beskära den, vars väsen är att ta bort sjuka grenar från trädet.
  5. När granen växer, övervaka dess skick noggrant. Detta är ett träd som är mottagligt för olika svampsjukdomar. Oftast lider det av angrepp av sådana svampar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Schütte - om ett träd attackeras av detta skadedjur blir dess nålar bruna och faller av. För att bestämma förekomsten av en sjukdom räcker det med att noggrant titta på nålarna - de blir mörka i färgen.

Bild
Bild

Grå mögel - skadar unga växter. Om en gråaktig blomma visas på grenarna, har svampen börjat infektera granen. Så snart sjukdomen märktes är det omedelbart nödvändigt att genomgå en behandling, annars kommer parasiten att spridas till trädet och förstöra det. Överskott av fukt kan vara orsaken till denna sjukdom.

Bild
Bild

Också mycket ofta attackeras granen av skadedjur, bland vilka de farligaste är granfästing, hermes, gransågfluga, barkbagge, granbladlus.

Om du märker att insekter har dykt upp på ditt träd eller om det har genomgått en svampsjukdom, misströsta inte. Alla nödvändiga preparat för behandling av barrträd kan köpas i specialaffärer.

Ta hänsyn till alla ovanstående rekommendationer, och du kan vara säker på att barrträden på din webbplats kommer att vara starka, friska och vackra, komplettera landskapsdesignen och kommer att glädja ögat länge.

Rekommenderad: