Codiaum (64 Bilder): Skillnad Mot Croton. Hemsjukvård Regler. Hur Ser En Blomma Ut? Beskrivning Av Brokig Codiaum, Variegatum Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Codiaum (64 Bilder): Skillnad Mot Croton. Hemsjukvård Regler. Hur Ser En Blomma Ut? Beskrivning Av Brokig Codiaum, Variegatum Och Andra Arter

Video: Codiaum (64 Bilder): Skillnad Mot Croton. Hemsjukvård Regler. Hur Ser En Blomma Ut? Beskrivning Av Brokig Codiaum, Variegatum Och Andra Arter
Video: Möt Simon som jobbar i hemtjänsten 2024, April
Codiaum (64 Bilder): Skillnad Mot Croton. Hemsjukvård Regler. Hur Ser En Blomma Ut? Beskrivning Av Brokig Codiaum, Variegatum Och Andra Arter
Codiaum (64 Bilder): Skillnad Mot Croton. Hemsjukvård Regler. Hur Ser En Blomma Ut? Beskrivning Av Brokig Codiaum, Variegatum Och Andra Arter
Anonim

Alla odlare är bekanta med en sådan växt som croton, men få människor vet: vad vi länge har varit vana vid att betrakta croton är codiaum. Låt oss bo mer detaljerat om egenskaperna hos denna ovanliga blomma, dess särpräglade egenskaper och förhållanden under vilka den kommer att växa, utvecklas och glädja sina ägare i många år.

Bild
Bild

Beskrivning

Codiaum är en hög prydnadsväxande lövväxt som tillhör familjen Euphorbia. Hos folket är det mer känt under namnet "hemma ek". Användningen av denna kultur i trädgårdsskötseln förklaras av det ovanliga utseendet på otroligt vackra blad - de ser i regel väldigt brokiga ut och har en lockig form.

Domesticerade sorter kommer från deras vilda "förfäder" som lever i regnskogarna i Indonesien, Oceanien, Indien och Australien hela tiden. Området levande kultur i naturen är dock mycket bredare. Idag finns vissa sorter av codiaum i många andra delar av världen. Till exempel lever drakodian i Amerika, och laxermedlet föredrar asiatiska länder.

Således kan vi med säkerhet säga att stamfäderna till codiaums är spridda över hela planeten på de breddgrader där naturliga och klimatförhållanden blir bekväma för deras fulla tillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen representeras codiaum av höga träd och buskar, liksom örtväxter, utåt kan de se lite grå ut - detta beror på att bladplattorna och stjälkarna är täckta med hårstrån eller små fjäll.

Bladen är ganska stora, solida, en unik brokig färg anses vara en särdrag - de är inte bara gröna, utan också ljusgröna, liksom röda, gula, silver och till och med blå. Dessutom har ytan vanligtvis många olika fläckar, ränder och fläckar över hela ytan, liksom uttalade texturvener.

Codiaum anses vara en ganska kräsen växt, därför kräver dess odlare att skapa de mest bekväma levnadsförhållandena . Man bör komma ihåg att, liksom resten av euphorbia, innehåller denna blomma mjölkaktig juice, som är ganska giftig - vid kontakt med hud och slemhinnor kan den orsaka irritation, såväl som diarré och kräkningar, upp till Quinckes ödem.

Allt arbete med skötsel av codiaum bör endast utföras med handskar, och efter arbete, tvätta händerna noggrant och alla använda verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från Croton

Låt oss nu stanna mer i detalj om varför codiaum och croton så ofta förväxlas med varandra, vad är likheterna och skillnaderna mellan dessa två växter.

Den största skillnaden mellan codiaum och croton är att den förra är mer benägna att tillhöra dekorativa lövgrödor, och den senare till vilda. Det bör förstås att codiaum är en domesticerad släkting till croton. Idag representeras det uteslutande av inomhusgrödor, som kan växa och utvecklas på fönsterbrädorna utan problem. Croton, trots likheten mellan botaniska egenskaper, finns oftast i dess naturliga livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om båda växterna tillhör samma euphorbia -familj har de vissa skillnader - till exempel kan crotons representeras av både träd och buskar, medan codiaum uteslutande är buskar.

Och en annan skillnad är den codiaum utför endast dekorativa funktioner i inredningen och tjänar till att dekorera rummet , medan crotons kan användas på andra sätt. Till exempel används vissa sorter inom medicin, parfymeri, tobaksblandningar och likörer.

Uppenbarligen är croton och codiaum två helt olika representanter för floran, som vissa odlare av misstag identifierar med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och populära sorter

Idag odlas endast en sort huvudsakligen som en hemväxt - codiaum variegatum, liksom dess många underarter och alla typer av hybridsorter, men de representerar en så rik variation av ljusa färger och former att det helt enkelt inte behövs några andra sorter.

Låt oss bo på de kulturer som klassificeras som de mest populära typerna av codiaum inom trädgårdsbruk inomhus.

Smalbladig - skiljer sig genom långsträckta upp till 20 cm och samtidigt smala (upp till 1 cm) löv av ljusgrön färg. På bladets utsida är utspridda guldgula fläckar och slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitestikel - det kan vara brokigt eller grönt, bladplattorna expanderas vid basen, och i mitten smalnar de, bildar ett slags midja, och expanderar sedan igen och bildar ett slags bihang vid arkets kant.

Bild
Bild

Lockig - skiljer sig i ganska långa, smala och något krullade blad av grön saftig färg med uttalade fläckar och vener av en mängd olika gula toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lobed - bladen av denna representant för codiaeum är ganska breda och uppdelade i tre delar, medan den centrala är mycket bredare än de laterala. Bladplattor med rik grön färg är dekorerade med ljusa fläckar.

Bild
Bild

Plattbladig - Detta husdjur har stora löv, når 25-30 cm och bredden är 10 cm. Formen är långsträckt, oval, kanterna är vågiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovalbladad - kännetecknas av ganska enkla avlånga blad med rundade kanter. Många fläckar av rik gyllene nyans kan ses nära de strukturerade venerna.

Bild
Bild

Sköldpaddsskal - bladplattor nära skärningen är breda, men smalare närmare kanten. Bladen är olivgröna, längs den centrala venen finns det ränder och fläckar av ljusgula nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genuinna - för denna sort är vanliga bladplattor med en långsträckt oval form typiska, färgen är grön, med ett uttalat mönster av en silverfärgad eller rödgul nyans.

Bild
Bild

Codiaum variegatum är moderformen för ett stort antal hybridsorter. Den mest kända codiaum är brokig. Detta är den vanligaste typen av codiaums inomhus; det är just denna typ av blommor som nybörjare brukar förväxla med croton. Många andra växter har fötts ut på grundval av de två grödorna.

Croton Petra - hemblomma med blanka blad av djupgrön färg, de kännetecknas av alternerande arrangemang på stammen. Bladplattorna är vanligtvis flikiga eller ovala i formen, färgen är grön, venerna och spetsarna är rika gula. Stammen förgrenar sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fru Aiston " - denna sort kännetecknas av breda, men samtidigt korta blad med en rundad spets, färgen är ojämn. Färgpaletten är mycket varierad - här kan du hitta röda, rosa, samt orange och gula nyanser.

Bild
Bild

" Norm " - ett särdrag hos denna croton anses vara bladplattor med en mycket ljus smaragdfärg med uttalade texturerade ådror av en röd nyans och guldfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guld finger - denna sort har gröngula blad.

Bild
Bild

" Utmärkt " - bladen av denna sort liknar ek, de är ganska stora, täta. Plattans ovansida är ljusgrön och undersidan har en uttalad crimson nyans, venerna är texturerade, ljusgula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mamma - bladen är rödaktiga med kaotiskt åtskilda fläckar av rosa. Formen är vågig, vriden inåt.

Bild
Bild

" Guldsol " - denna sort har ganska stora ovala bladplattor, ljusgrön färg med uttalade gula fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Zanzibar " - en mycket vacker sort med långa och känsliga, hängande blad i en mängd olika nyanser från gulgrön till crimson.

Bild
Bild

Aucubal codiaum, batik och sorter av " Tamara", "Golden Star ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Codiaum växer bra och utvecklas endast i lös, befruktad jord. Det är lämpligt för plantering att använda färdiga butiksköpta jordblandningar för dekorativa löv- och blommande växter. Men om du vill kan du alltid förbereda underlaget själv. Följande kombinationer kan användas:

  1. universaljord för inomhusväxter + substrat för orkidéer + kol;
  2. trädgårdsjord + torv + flodsand;
  3. jordblandning från kompost, liksom torv, med tillsats av sand och trädgårdsjord.

För större fertilitet kan en sked humus och lite sphagnumoss införas i jorden för att göra den andningsbar.

Codiaums kräver god dränering, därför bör minst en tredjedel av krukans volym upptagas av expanderad lera eller stora stenar när du anordnar en behållare för plantering - på detta sätt förhindras vattendämpning av jorden.

Istället för expanderad lera kan du också använda skum, vermikulit eller röda tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan växten planteras, bör det förberedda substratet desinficeras, och krukan och dräneringen ska skållas med kokande vatten för att förstöra patogen mikroflora och ägg från skadedjur. För samma ändamål tillsätts flera bitar kol till jorden.

Planteringskapaciteten för codiaeum är av medelstorlek, företrädesvis grund - denna växt har ett ytligt rotsystem och fuktstagnation kan börja i de lager av jordblandning som inte har utvecklats av rötter, vilket har en mest skadlig effekt på tillståndet av det gröna husdjuret. Materialet från vilket behållaren är gjord spelar ingen roll, men det är bättre för en ung blomma att växa i plast - det blir lättare att transplantera den när den växer … Men för vuxna buskar är en behållare av lera eller keramik lämplig - det här är ett tungt och stabilt material, det tål en ganska massiv krona av en blomma och faller inte.

Dessutom har keramik förmågan att samla alla salter som är onödiga för crotons och codiaums.

Bild
Bild

Vård

Codiaum har aldrig varit en växt som är lätt att odla, den har alltid haft rykte om sig att vara ett mycket krävande och mycket nyckfullt grönt husdjur. Denna exotiska stiliga man anpassar sig till ett byte av bostad under mycket lång tid, omedelbart efter transplantationen kan den bli sjuk länge, behöver bra belysning och hög luftfuktighet under hela året. Blomman tolererar inte låga temperaturer, kalla drag och torrhet.

Med tillkomsten av klimatutrustning i hemmet har det blivit mycket lättare att upprätthålla en bekväm miljö för växter. därför blomsterägare bör ta hand om att köpa en luftfuktare, luftkonditioneringsapparater och fytolampor som kommer att skapa förhållanden i rummet som är nära till det naturliga. Men även med sådant stöd kräver codiaum ständig uppmärksamhet, den måste vårdas ordentligt, skyddas från rörelser från luftströmmar, direkt solljus och temperaturförändringar, den behöver skydd mot skadedjur och reagerar tacksamt på periodisk sprutning av löv, bildar en buske och regelbunden transplantation …

Bild
Bild

Temperatur

För att din kontaktblomma ska känna sig så bekväm som möjligt krävs det att den optimala temperaturregimen hålls vid +20,24 grader Celsius. Den extremt låga temperaturen för den är +23 grader under vilande perioden (från november till februari), om det är kallt i rummet, då börjar livsprocesser sakta ner och växten har inte styrkan för full tillväxt och utveckling.

Temperaturer över +24 grader är också ogynnsamma för denna prydnadsbuske, men dess skadliga effekter kan kompenseras av ökade parametrar för luftfuktighet.

Utkast bör helt uteslutas, liksom att stanna nära värmeanordningar - i båda fallen börjar codiaum sträcka sig, bladplattorna vissnar och snart kan växten dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Full skötsel av codiaum innebär att upprätthålla en viss luftfuktighet. Denna siffra bör vara 45% eller mer. Om luften är för torr, måste du anstränga dig mycket för att undvika gulnande och fallande löv, särskilt ofta uppstår detta problem på vintern när värmen slås på.

Du kan hjälpa en representant för tropisk flora om du då och då slår på inomhusfontänen nära blomman, lägger ut pallen med mossa och naturligtvis sprayar bladen från en sprayflaska. En sådan dusch kommer inte bara att öka fuktparametrarna runt codiaum, utan också stabilisera metaboliska processer i växtvävnader.

Tänk på att vatten inte ska träffa marken vid sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Codiaum reagerar mycket bra på långa dagsljusstimmar, det föredrar starkt upplysta platser, men ljuset måste spridas - under brännande solljus finns det stor risk för brännskador på bladplattorna.

Just för att de optimala riktningarna för arrangemang av blommor är öster och väster … Om växten odlas på en södra fönsterbrädan, behöver den ytterligare mörkning. På norra sidan kan blomman utvecklas fullt ut endast med hjälp av ytterligare belysning, annars börjar skotten sträcka sig, bladen tappar sin variation och färgrikedom och faller sedan helt. Växten börjar vissna och dör snart.

Vanligtvis används speciella fytolampor för belysning - de har det nödvändiga gula glödspektrumet och skapar samtidigt inte en temperaturökning runt växten.

Men om det inte finns någon speciell lampa kan en vanlig lysrör hjälpa, men i det här fallet bör den placeras på ett avstånd av 50-60 cm från blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Huvudkravet för att ta hand om codiaum handlar om god hydrering från mars till september. Växten behöver riklig vattning, vilket görs när substratet torkar i krukan. Under den kalla årstiden minskar plantans aktivitet, så den måste vattnas inte så rikligt och bevattnas lite mindre ofta - du kan stå emot ett par dagar efter att jorden har torkat.

Växten signalerar omedelbart brist på vatten - lövverket bleknar, tappar sin elasticitet och försvinner, men överdriven bevattning kan också orsaka ruttnande av rötterna, vilket resulterar i att blommans luftdel inte får tillräckligt med näringsämnen och börjar torr och vissna.

För bevattning, använd mjukt vatten, helst sedimenterat i 2-3 dagar eller filtrerat.

Ett par gånger i veckan måste codiaum ordna en varm dusch eller torka av plåtarna med en mjuk, fuktig svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

På våren och sommaren, samtidigt som man vattnar, är det nödvändigt att mata blomman. För att göra detta kan du använda färdiga komplexa preparat, berikade med alla mineraler, mikro- och makroelement som är nödvändiga för växternas normala liv. Top dressing ska göras varannan vecka.

I vilofasen - på vintern - kan befruktningen pausas.

Bild
Bild

Gjutning

Om du vill att din codiaum ska ha en vacker krona måste den beskäras regelbundet; för en ung växt ersätts beskärning med klämning. Att skära av den övre delen av skotten stimulerar tillväxten av de laterala, så att kronan är tät och kan formas till önskad form.

Knopparna och blommorna på codiaum har som regel ingen dekorativ funktion, utan tar bara på sig några av de viktiga näringsämnena och juicerna, de rekommenderas att tas bort tillsammans med bladen som har vissnat och tappat sin elasticitet.

Beskärningssax eller skarp steril sax används för att trimma, och efter proceduren ströks klippplatsen med krossat aktivt kol.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Inomhus codiaum förökas med frö eller sticklingar.

Frömaterial måste alltid vara färskt. Till att börja med hälls fröna med varmt vatten (50-60 grader) i en halvtimme, tas sedan ut och får svälla i en dag, inslagna i en fuktad servett.

Medan fröna förbereds utgör de jordblandningen. Det är viktigt att det är dränerat, näringsrikt, lätt surt, med höga parametrar för vatten- och luftgenomsläpplighet.

Fröna är begravda i substratet med 1 cm, vattning utförs på det nedre sättet genom pallen tills de första skotten visas. När plantorna får 2-3 löv kan du säkert transplantera den unga växten i små separata krukor.

Oftast används ympningsmetoden hemma. För att göra detta skärs en 8-15 cm lång stjälk uppifrån, tvättas under rinnande vatten så att all mjölkig saft kommer ut helt och torkas sedan under naturliga förhållanden i ett par timmar. Efter alla manipulationer placeras skärningen i varmt vatten för att rota den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika förfall av rötterna kan du tillsätta lite kol till kärlet, eller så kan du färga vattnet med apoteksblått. Det är lämpligt att skapa växthusförhållanden i behållaren - täck den med plastfolie eller glas för att bibehålla hög luftfuktighet och optimal temperatur för spiring vid + 25,28 grader Celsius. För att placera behållaren bör du välja ljusa platser, men så att de inte får direkt solljus.

Vanligtvis tar rotningen 2-3 veckor, så snart rötterna växer 2 cm kan du flytta skottet till dess permanenta bostad.

Erfarna odlare rekommenderar att föröka codiaum med löv , för detta skärs de i två delar, begravas med sticklingar i marken och täcks med en påse, vattnar och sprinklar regelbundet. Efter 2, 5-3 månader i en bekväm miljö rotar växten och rötterna dyker upp.

Men även i det här fallet kommer det inte att vara möjligt att odla en fullvärdig vuxenväxt om det inte finns några knoppar för att fly, varför det är nödvändigt att klippa av en liten del av stammen tillsammans med bladet.

Bild
Bild

Transplantationsregler

När codiaeum växer måste den transplanteras till en större kruka. En ung växt kräver ett årligt behållarbyte, och en vuxen behöver en transplantation vart 2-3 år. Som regel utförs transplantationen tidigt på våren, men om du märker att rötter har kommit från dräneringshålen kan du utföra arbete när som helst på året.

Varje ny behållare ska vara 1, 5-2 cm bredare än den föregående.

Plantering utförs med omlastningsmetoden - för detta vattnas växten väl så att jordklumpen inte faller isär och rötterna förblir intakta och sedan försiktigt avlägsnade från underlaget.

Bild
Bild

Innan du transplanterar i en ny kruka bör du noggrant undersöka rötterna och ta bort alla ruttna fragment, sedan överföra till en ny behållare och fylla tomrummen med ny jord, något komprimera.

Efter transplantation vattnas växten, sprutas och skickas för anpassning till en varm men skuggad plats och placeras på en permanent först efter 1, 5-2 veckor. Kom ihåg att codiaea mycket långsamt vänjer sig vid förändrade levnadsförhållanden, därför Det är lämpligt att tillsätta rotmedel som "Kornevin", "Epin" eller "Ecoel" i vattnet för bevattning en gång i veckan. Epin lösning , kan också användas för sprutning med en mycket fin sprayflaska.

När växten slutar växa och placeras i en kruka med en diameter på 25-30 cm kan transplantationen stoppas - i framtiden kommer den årliga förnyelsen av det övre lagret av substratet att vara tillräckligt, men detta måste göras försiktigt, fördjupa inte mer än 5-7 cm.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Blomningen av codiaum är ett ganska vanligt fenomen, monoecious blommor är små och bleka, som i de flesta fall kombineras till blomställningar.

Men i sin skönhet kan blommorna inte jämföras med det brokiga och ljusa lövverket, de ser snarare ut som en liten pensel som ligger i bladaxlarna.

Blommor är indelade i hon- och hane, hanblommor liknar pom-pom-cirklar och består av ståndare, honblommor innehåller krökta pistiller. Blommor av endast ett kön växer på varje pensel, avslöjandet sker samtidigt. Vanligtvis försvagar blomningen växten kraftigt och avbryter dess utveckling i 3-5 månader, varför odlare rekommenderas att ta bort peduncles efter att de dyker upp - växten kommer inte att förlora sin dekorativa effekt, men den kommer att utvecklas mer aktivt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kränkning av vård och underhåll av växten leder ofta till en försämring av tillståndet hos dina gröna husdjur.

När bladplattornas spetsar blir bruna kan detta vara ett tecken på brist på fukt eller för torr luft. För att rädda växten bör bevattningsregimen ändras och den gröna massan sprutas regelbundet. Det skadar inte heller att installera en behållare med vatten bredvid eller bekläda pallens botten med mossa för att bibehålla en optimal luftfuktning.

Bladen faller och börjar falla - detta händer med frekventa temperaturförändringar, även med otillräcklig fukt, förekomst av drag eller för låg rumstemperatur. Om codiaum inte flyttas till en varm plats i tid och bevattning inte är etablerad, kan växten dö mycket snabbt.

Utseendet av en vit fluffig blomning på bladplattor - uppstår när man använder hårt kranvatten för vattning och sprutning. För att återställa blommans attraktivitet bör bladplattorna behandlas med surt vatten och sedan sprutas med den sedimenterade vätskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlust av elasticitet av löv är den vanligaste konsekvensen av ett överskott av fukt, i detta fall bör växten transplanteras, ta bort alla ruttna rötter och vattnas sedan bara när det översta lagret av jorden torkar.

Bladen bleknar, stjälkarna sträcker sig ut - detta är ett tecken på brist på ljus. I det här fallet måste du överföra codiaum till en mer upplyst plats, och om detta inte är möjligt kommer ytterligare belysning att hjälpa.

Kanterna blir tunnare och bruna - detta indikerar tydligt att växten fryser. Se till att värmenivån i rummet inte sjunker under +17 grader.

Fläckar och fläckar på bladen blir gröna - detta indikerar direkt ett överskott av kväve i toppdressingen.

Du kan rädda växten om du byter gödningsmedel i tid - det är bättre att välja komplex med hög kaliumhalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om codiaum har sänkt och kastat alla sina blad kan växten fortfarande botas och dess dekorativa effekt återställas. För att göra detta, späd "Epin" i varmt vatten i enlighet med instruktionerna och spraya busken rikligt, linda sedan blomman med folie och lämna på en varm skuggad plats i 10-14 timmar.

Under återhämtningsskedet behöver växten då och då vattnas, eftersom fukt avdunstar mycket långsamt i frånvaro av lövverk. När återhämtning inte sker, bör rotsystemets och stammens tillstånd kontrolleras, om de är torra är ytterligare återupplivning meningslös.

Codiaeum blir ofta offer för angrepp av skadedjur. Om du märker att många bruna plack har dykt upp längs venerna betyder det att ditt husdjur påverkas av skalinsekten. Skadedjuret måste avlägsnas för hand; för detta torkas växtens plattor och stjälkar med en svamp doppad i en koncentrerad lösning av tvätttvål, varefter de ordnar en varm dusch för blomman och sprayas med insekticider.

Den mest effektiva i kampen mot denna parasit är "Actellik".

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen började bli gula och vissna, och en märkbar silverfärgad spindelväv dök upp nära venerna, finns det ett nederlag för spindelmider. Alla sjuka löv måste tas bort och kronan behandlas med en systemisk insekticid, vanligtvis används Derris eller Fitoverm. I framtiden, försök att spraya växten så ofta som möjligt, eftersom kvalsten inte tål hög luftfuktighet.

Om växten torkar snabbt, faller bladen och faller av - troligtvis sker rotröta. I de tidiga stadierna behandlas den framgångsrikt; för detta transplanteras växten i ny jord med obligatorisk byte av krukan. Under transplantationen måste alla skadade områden av rötterna avlägsnas och ströas med krossat kol.

Låt inte jorden bli vattentät i framtiden; var noga med att kalcinera jordblandningen när du byter underlag.

Rekommenderad: