Goldenrod (40 Bilder): Beskrivning Av Solidago. Hybrid Och Gyllene Spö, Jätte Och Andra Arter, Till Skillnad Från Ragweed, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Goldenrod (40 Bilder): Beskrivning Av Solidago. Hybrid Och Gyllene Spö, Jätte Och Andra Arter, Till Skillnad Från Ragweed, Plantering Och Vård

Video: Goldenrod (40 Bilder): Beskrivning Av Solidago. Hybrid Och Gyllene Spö, Jätte Och Andra Arter, Till Skillnad Från Ragweed, Plantering Och Vård
Video: Goldenrod Vs. Ragweed - What's the difference? 2024, April
Goldenrod (40 Bilder): Beskrivning Av Solidago. Hybrid Och Gyllene Spö, Jätte Och Andra Arter, Till Skillnad Från Ragweed, Plantering Och Vård
Goldenrod (40 Bilder): Beskrivning Av Solidago. Hybrid Och Gyllene Spö, Jätte Och Andra Arter, Till Skillnad Från Ragweed, Plantering Och Vård
Anonim

Goldenrod är en vacker och doftande växt som tillhör familjen Astrov … I naturen kan den hittas nästan i hela den tempererade klimatdelen av Eurasien. Det mest attraktiva för växten tillhandahålls av doftande vackra blommor, som förutom estetik också har medicinska egenskaper.

Det finns många vanliga namn för denna växt. Det kallas ofta benmask, järnmalm, solidago. Trädgårdsmästare älskar goldenrod för enkel vård, skönhet och snabb tillväxt … Låt oss närmare överväga beskrivningen, typerna och sorterna, planteringens egenskaper och vård av guldrod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Goldenrod eller solidago hänvisar till örtartade stauder med en racemliknande rhizom. Växtens rötter är ganska kraftfulla, starka, djupa. På markens yta är en skott inte för förgrenad, av en enkel typ. Gräsets höjd är upp till 1 meter, stammen är längsgående, rak . Stammen är täckt med bark av satin, färgen är lila eller smaragd. Gräsets lövverk har en saftig grön nyans, ser ut som en oval eller äggformad. Kanterna är sågtandade, med ojämna kanter. I botten blir lövverket smalare och långsträckt, något liknande pilblad.

Blomningen börjar sent på våren och varar till hösten, blomställningarnas gula skönhet är mycket imponerande. Blomman bildas av knoppar av klockor, färgen är gul, citron. I mitten är skuggan nära kastanjen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Doften av blommor är intensiv. I slutet av blomningen bildas en frukt i form av en cylindrisk achen med längsgående revben.

Icke-specialister förvirrar ofta växten med ragweed, trädgårdsmimosa. Goldenrod skiljer sig dock väsentligt från dem. Ambrosia, till exempel, ser mer ut som malurt, blommorna formar till en blomställning som ett öra, snarare än en klocka. Stammen har spår och är borstad med borst. Goldenrod anses vara en aggressiv växt, eftersom en växt kan sprida cirka 100 000 frön, som är nästan helt groda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Goldenrod har en mycket stor artdiversitet.

Vanlig

Denna art kallas också den gyllene stången, den kan kallas den vanligaste … Höjden kan nå 100 cm, stammen är rak, förgrenar sig inte, lövverket är ovoid, med en skärpa och skåror längs gränsen. Blommande citronton, rörformad blomställning som en kvast, den bildas av små korgar. De börjar blomma mot slutet av sommaren. Den vanliga guldrodden växer naturligt i bergskogar, väl upplysta stäpper, bredvid vatten. Han är en utmärkt honungsväxt.

Det ser bra ut i form av buketter i landskapet. På grund av dess medicinska egenskaper skördas det ofta för att skapa medicinska samlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daursky

Hemlandet för denna buskiga art är Sibirien . Busken växer ungefär en meter i höjd, skotten är av en enkel typ, inte grenade, men mycket starka. Förgrening observeras endast i blomställningsområdet . Stammens ovansida är täckt med små hårstrån, botten är helt naken. Bladverket på stammen har förkortat bladblad, i rotzonen är bladstelen långa. Sågtandlövverk kan vara lansettformade, äggformade eller långsträckta. Kanten och venerna på lövverket har också en liten hårighet. Blomställningen är liten, smal i borsttyp, den är bildad av gula korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensare

Denna art finns i naturen inte bara på den nordamerikanska kontinenten, utan också i Eurasien. Den kanadensiska guldstången är utåt lik den vanliga arten, växer i snår, växer mycket aggressivt . Den raka, kraftfulla stammen är upp till en och en halv meter hög. Förgrening observeras på toppen, grenarna är mycket starka, täckta med ett stort antal blad. Stamfärgen är mörk eller ljusgrön. Stammarnas ovansida är täckt med en kort hög.

Lövverket är brett, kanten är ojämn, bladstorleken är cirka 15 cm. Bladplattan är av nästa typ, har en långsträckt silhuett, toppen är spetsig, med tre dåligt urskiljbara ådror. Det nedre lövverket har små tänder, med en förkortad stjälk, cirka 12 cm i storlek. Denna art blommar i augusti och fångar hösten, tonen är gul med en citronunderton, blomställningskorgarna är små.

Bild
Bild

Denna dekorativa representant för floran blir ofta vild. Det finns i alla regioner i landet. Rhizomerna undertrycker andra växter på grund av de hämmare de producerar. Det finns en hel del trädgårdsformer av den kanadensiska guldstången, och de är alla populära på grund av deras anspråkslöshet och vinterhårdhet. Bland de populära sorterna är två särskilt vanliga.

  • Uteplats . En lågväxande representant, gräshöjden överstiger inte 40 cm. Blomningen är riklig, långvarig. Blomställningarna är små, gul-citrontonen.
  • Golden Glory . En mycket effektiv och mycket dekorativ sort, med fluffiga lyxiga blommor, perfekt för blomsterbruk. Blommans diameter är från 1 till 10 mm, det mörkgröna lövverket når 15 cm i längd. Blomningen är ljusgul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid

Denna representant för familjen blev stamfader till en stor sort. Alla är underdimensionerade, med rikt lövverk, de är uppfödda inte bara av professionella trädgårdsmästare utan också av amatörer. De är fantastiska för blomsterbruk.

  • Dzintra . Denna sort börjar blomma i juli och fortsätter att njuta av skönhet till hösten. Busken är kraftfull, stark men låg - upp till 60 cm. Tjocka skott av mörkgrön färg med rikligt lövverk. Färgen på det glansiga lövverket är malakit, bladen är smala i form, som en oval. Blomställningar av paraplytyp, tät, gyllene nyans. Efter blomningen skärs skottet av och nya blomställningar bildas fram till hösten.
  • Goldjunge . Denna sort anses vara den mest doftande bland hybriderna, ganska hög - mer än 1 meter. Stammen är ganska graciös, men stark, lövverket är gråaktigt från svängen, smalare i silhuett med släta kanter. De panikulära blomställningarna är täta, med utsökt krökta grenar, som sträcker sig upp till 40 cm i storlek, färgen är gul med guld. Korgarna är väldigt små. Blomningstiden är den sista sommarmånaden.
  • Goldtanne . Den högsta representanten för denna växt, stjälkarna kan förlängas över två meter. Färgen på de kraftigt täta stjälkarna är ljusgrön. Lövverket är smalt, med vassa ändar, ett litet antal tänder längs kanten, venerna är väl synliga. Färgen är blågrön. Blomställningarna är en stor, tät panik, längden är upp till en halv meter, grenarna är vackert böjda. Blommor har en skugga av halm i början av bildningen, för att sedan gradvis få tonen av bärnsten. Denna sort blommar i slutet av september.
  • Gyllene dvärg . Underdimensionerad - upp till 60 cm, blomställningen sträcker sig upp till 17 cm i längd, korgarnas nyans är saffransgult. Denna sort blommar i augusti, känns bra både i solen och i halvskugga. Han föredrar fuktig jord.
  • Perkeo … Höjden på den konformade busken är cirka 60 cm, skotten utmärks av nåd och styrka, deras färg är pistage. Smaragdfärgat lövverk, rikligt, smalt, med skarpa spetsar och slät typ. Det finns några tänder längs kanten, det finns en hög på botten. Blomställningarna växer upp till 17 cm i längd, de är saftiga, iögonfallande kluster med små korgar av gult guld. Denna art blommar i juli och trivs med sin blomning fram till september.
  • Pillare … Sen kolumnerad buske, växer upp till 90 cm i höjd. Skott av en tät typ, stark, nyans av malakit. Rikligt olivtonat lövverk, ovalformat, med skarpa spetsar, få tänder längs kanten. Blomställningen är rak och smal, som en kort panikel, längden är högst 15 cm. Den dominerande färgen är gyllene.
  • Den gyllene dvärgen . Dvärgväxt upp till 50 cm i höjd, blomställningar sträcker sig upp till 17 cm i maximal längd. Blomningen är gul, börjar under den sista sommarmånaden. Denna sort växer bra i solen och i halvskugga och trivs på våta jordar. Det används framgångsrikt i blomsterhandel.
  • Solidago Goldkind . Det här utseendet ser bra ut inte bara i snitt, utan också i dekoration av kant. Blommande kännetecknas av en ljusgul färg, som börjar i juli. Bladen är lansettformade, den maximala stamhöjden är 60 cm. Växten föredrar soliga områden och väldränerad jord.
  • " Josephine ". Ganska kompakt växt, maximal höjd - 70 cm, upprätt stammar med en ganska tät krona. Skotten är täckta med långa blad. Denna sort blommar i början av sommaren, blomställningarna är stora, bildade av små korgar av en rik gul palett.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

den högsta

Denna gyllene rod kallas också jätte på grund av sin imponerande höjd - cirka 200 cm. Denna art växer effektivt som snår. Bladen är ljusa smaragd-saftiga färger. Blomställningarna har saffranens tonalitet, de sträcker sig upp till 40 cm stora. Denna sort blommar i augusti och blommar mycket länge. En av de vanligaste sorterna kan övervägas den högsta goldenrod "Tara Gold" är mycket frodig, med ljusa lövverk och vackra gula blomställningar.

Bild
Bild

Solidago bestick

Kutlers guldrod är en av de minsta sorterna . Lövverket är ovalt, upp till 15 cm långt, grovt vid beröring, har taggiga kanter. Bladen växer inte för mycket, blomställningarna är korta, som en pensel eller sköld, färgen är gul-gul. Blommar från tidig höst till frost. Denna sort blev föregångare till många sorter av underdimensionerad typ, de mest populära är Robusta med en maximal storlek på 30 cm, Pyramidalis med en maxhöjd på 50 cm.

Denna sort ser bra ut på gräsmattkompositioner, rabatter, stenhagar.

Bild
Bild

Rynkig

Denna långa fleråriga växer över 1 meter, stammen är rak, kraftfull, rikligt lummig. Lövverket har en enkel oval form, det finns tänder längs gränsen, spetsen är av en spetsig typ. Blomställningar liknar bågformade borstar och består av små korgar. Utåt liknar blomställningen en pyramid. Sorten börjar blomma i september, känns bra i solen och i icke-torr jord.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Att plantera guldrod på platsen är inte svårt, men det måste ta tid att bedöma jorden. Det ska vara ganska näringsrikt, det bör befruktas regelbundet med organiskt material, kompost . Goldenrod föredrar fuktig bördig jord. Om jorden är dålig behöver du toppdressing. Förbättrad jordkvalitet kommer att resultera i riklig och lyxig blomning. Jordens knapphet återspeglas i växtens skönhet och dekorativitet. Kompost är bäst lämpad för dessa ändamål.

Vid självsådd blir några av fröna icke-groande, vissa växtsorter bildar inte frön alls eller de hinner inte mogna. därför denna representant för floran odlas sällan med frön . Detta måste göras genom plantor och kan också köpas färdigt i trädgårdsbutiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den planteras i öppen mark både på våren och på hösten. Friska, starka skott med rikligt lövverk är lämpliga för dessa ändamål. Plantera inte växter med fläckar eller insekter.

Att välja en plats är inte svårt, både soliga och skuggiga områden är lämpliga. Den optimala jorden är våt och tung, så du bör inte lossa jorden med sand och andra metoder . Mellanrummen mellan buskarna ska vara cirka 40 cm, mer, men inte mindre. För en kvadratmeter beräknas mängden beroende på sorten - från 2 till 5 buskar i genomsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Goldenrod kommer inte att belasta särskilt mycket med sin närvaro på webbplatsen, det är opretentiöst och mycket motståndskraftigt … Detta är en bra växt för inte särskilt aktiva trädgårdsmästare som inte kan ägna mycket tid åt grooming. Om det växer i solen eller i halvskugga kommer det inte att vara några problem med det. I djup skugga känns växten normal, men blommar senare. Denna blomma Det rekommenderas att vattna regelbundet och korrekt, föredra en riklig vattning, snarare än några få magra.

Ytterligare fukt krävs endast vid torra och varma somrar. Om blomman inte har tillräckligt med fukt kan den bli sjuk, blomningen blir knapp. Växten är känslig för alkali, så kranvatten kan vara hårt för det. Regnvatten är perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fattiga jordar behöver gödselmedel - mullein, kompost, blandat organiskt material, till exempel mineralförband med kåt mjöl, medan kompositionen inte bör innehålla kalk. Topdressing utförs en gång i månaden tills växten slutar blomma. Ett överskott av mineraler leder till aktiv tillväxt av stjälkar, blomningen minskar. När blomställningen har vissnat måste den tas bort om det inte finns något syfte att provocera självsådd. Högre betyg kräver ett strumpeband. Kulturens frostbeständighet är hög, därför är växten inte täckt under vinterperioden.

Kompetent vård hjälper till att förhindra insektsattacker och olika växtsjukdomar . I försvagat tillstånd är gyllenerod känslig för mjöldagg och asterrost. En särskilt farlig miljö för daggutveckling är varmt väder. Svaga skott måste tas bort omedelbart. Om det fanns ett överskott av kväve i toppdressingen ökar risken för mjöldagg, men aska kan minska dem till ett minimum. Vid svampsjukdomar används fungicidpreparat. Om växten attackeras av sniglar eller larver, är det nödvändigt att råna dem och behandla dem med insekticidmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna representant för floran förökar sig på olika sätt: genom frö, genom att dela busken, genom sticklingar. Dessa processer skapar inte svårigheter, därför är de tillgängliga även för nybörjare. Rooting sker vanligtvis utan problem.

Frön

Denna metod minskar avsevärt grobarheten; färska prover måste användas. Frön som har funnits i över ett år kommer inte att fungera . Landning i öppen mark utförs under någon vårmånad - det beror på klimatet i regionen. Efter avstigning täcks området med polyeten, tyg. Innan planteringen grävs jorden upp, lossas, lika med en kratta.

Frömaterial läggs ut i ett dike på anständigt avstånd. Såningen är täckt med jord från spåren, lika med raken. Efter avstigning utförs vattning; den ska inte få torka ut. Efter spiring, efter cirka 2-3 veckor, tunnas plantorna ut. Det kanske inte blommar under det första året. För att öka andelen grobarhet kan du odla plantor hemma i behållare med högkvalitativ bevattning.

Viktig! Frömetoden är den mest outtagna bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela

Denna metod är mycket enkel och är därför den vanligaste metoden. Busken grävs ut, delar skärs av med en kniv, du kan försiktigt riva av den med händerna. Utvalda plantor planteras i utvalda zoner, 40 cm från varandra. Under det andra året kan växten redan producera rotskott, men det är bättre att skjuta upp delningen tills guldstången är 4 år . Evenemanget äger rum på våren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar separeras från växten av livmodertypen, från växtens övre zon, blomställningar på dem är inte välkomna. Den optimala längden på processen är inte mindre än 10, men inte heller mer än 15 cm . Snittet måste hållas i en lösning som stimulerar tillväxt, varefter rotning utförs i en behållare fylld med jord. Underlaget kan tillverkas oberoende genom att blanda lika delar sand och lös jord utan gödningsmedel, du kan köpa det färdigt i butiken. Täck brickan med glas ovanpå, du kan använda burkar eller polyeten och lägga ut den på en solig plats.

Efter 2-3 veckor dyker rötterna upp, plantorna är redo att transplantera till en förvald permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Denna vilda fleråriga växer bra där det inte finns alltför höga konkurrerande växter

Bild
Bild

Det ser bra ut i en rabatt, med låga och höga representanter för floran, med ormbunkar, blommor

Bild
Bild

Dekorativ underdimensionerad guldrod kan dekorera gräsmattor, gränser, stenhagar

Bild
Bild

Höga betyg som liknar pilar ser bra ut längs staket, byggnader

Rekommenderad: