Guzmania Mix (21 Bilder): Hemsjukvård Regler, Blomma Funktioner Och Dess Fullständiga Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Guzmania Mix (21 Bilder): Hemsjukvård Regler, Blomma Funktioner Och Dess Fullständiga Beskrivning

Video: Guzmania Mix (21 Bilder): Hemsjukvård Regler, Blomma Funktioner Och Dess Fullständiga Beskrivning
Video: Как отделить деток Гузмании (Guzmania) 2024, Maj
Guzmania Mix (21 Bilder): Hemsjukvård Regler, Blomma Funktioner Och Dess Fullständiga Beskrivning
Guzmania Mix (21 Bilder): Hemsjukvård Regler, Blomma Funktioner Och Dess Fullständiga Beskrivning
Anonim

Guzmania är en ljus och ovanlig blomma som kan växa och utvecklas hemma. Denna växt har många speciella egenskaper som lockar många odlare (både proffs och nybörjare).

Bild
Bild

Idag i vårt material kommer vi att överväga en beskrivning av växten, samt studera reglerna för vård av guzmania och rekommendationer för dess transplantation.

Särdrag

Först och främst bör det noteras att guzmania -blandning är en växt som fördes till Ryssland. Man tror att födelseplatsen för blomman är Sydamerika. På denna kontinent kan guzmania växa under naturliga förhållanden (oftast finns blomman i tropiska skogar).

En ovanlig egenskap hos Guzmania är det faktum att blomman beter sig tvetydigt: den kan visa tecken på både enårig och flerårig växt (det vill säga att den blommar bara en gång i livet eller varje år). På ett eller annat sätt börjar blomningsprocesserna först på fjärde året av växtens liv på våren. Det bör noteras att blomningen är ganska lång och kan pågå till mitten av hösten. I sin struktur är blommorna mycket enkla, vilket kompenseras av en ljus och ovanlig färg, vilket gör ett outplånligt intryck även på sofistikerade blomsterodlare. Storleken på 1 blomma är cirka 5 centimeter.

Bild
Bild

Om en växt uppenbarar sig som en årlig, börjar den dö efter blomningen och nya unga skott växer i stället.

Växten är ganska stor i storlek: så kan blommans löv vara upp till 70 centimeter långa, och själva växten överstiger vanligtvis inte 75 centimeter (vilket betyder en vuxen). Diametern har ungefär samma mått. Guzmania når dock ett sådant värde endast under naturliga förhållanden. När den odlas hemma kan en blomma i storlek inte nå mer än 40 centimeter.

Bild
Bild

Bladen i sig är ganska släta och breda. Typen av Guzmania -blandningsrosetten är bromeliad, rosetten slutar med ljusa blommor.

Olika sorter

Generellt sett innehåller guzmania ett stort antal sorter (över 100 stycken). Men bara några av dem är lämpliga för självuppfödning hemma.

Mosaikklass

Växtens storlek är cirka 50 centimeter. Bladen är rika gröna med vinkelräta linjer. Blommar på vintern - stora ljusorange blomställningar uppträder i upp till 25 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vassvy

I förhållande till resten av växtsorterna anses denna art vara ganska liten i storlek. Under blomningssäsongen producerar guzmania ett stort antal små vita blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blodig typ

Vid första anblicken på växten är bladen, som har en bägare form, särskilt överraskande. Ett annat särdrag är de stora blodiga röda blommorna (därav plantans namn).

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de beskrivna arterna är Donnell-Smith-sorten med löv med en fjällig struktur och enpikad guzmania med pyramidformade blommor lämpliga för självständig avel.

Bild
Bild

Vård

Till att börja med är det värt att notera att bland blomsterodlare är det känt att guzmania -blandningen är en växt som måste tas om hand ganska noggrant och noggrant. Därför tror man att blomman är ganska svår att odla. Å andra sidan, med förbehåll för alla nödvändiga regler och rekommendationer, utvecklas guzmania -blandningen ganska aktivt och glädjer hushåll och gäster med sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild

Den första och strängaste regeln är växtens speciella vattenregim. Så strikta bevattningsscheman måste följas, markfuktning måste utföras mycket regelbundet.

Till att börja med bör det komma ihåg att för bevattning är det tillåtet att endast använda varmt vatten, som först måste gå igenom sedimenteringsprocessen … Själva bevattningsproceduren utförs genom att hälla vatten i uttagen. Efter en kort tid måste det fyllda vattnet tömmas. Det är strängt förbjudet att lämna vätska - detta kan framkalla sönderfallsprocesser och som ett resultat av anläggningens död. Blomman fuktas endast under varma och torra årstider, kännetecknad av låg luftfuktighet och höga temperaturer. Den nödvändiga vattningsfrekvensen är en gång varannan dag.

Bild
Bild

Förutom att vattna och fukta jorden, bör man uppmärksamma andra förhållanden för att hålla blomman. Så på grund av att guzmania -blandningen är en tropisk växt tål den inte kyla bra. Den optimala temperaturregimen i rummet, som innehåller guzmania, bör inte vara lägre än 25 grader Celsius.

Fuktighetsindikatorn förtjänar inte mindre uppmärksamhet . För att upprätthålla det kan du använda speciella luftfuktare, spruta växtens blad med vatten eller förvara guzmania i rum med hög luftfuktighet (till exempel ett badrum, ett kök).

Bild
Bild

När det gäller belysning är det först och främst värt att överväga att blomman inte tål direkt solstrålar, föredrar delvis skugga. Det är därför det är förbjudet att hålla växten på fönsterbrädan - direkt solljus kan orsaka brännskador på bladen. Å andra sidan, på vintern behöver växten en viss mängd ljus, så det rekommenderas att använda en mängd olika alternativ för artificiell belysning.

Bild
Bild

Guzmania behöver också gödningsmedel . Utfodring är särskilt nödvändig under den varma årstiden (vår och sommar). Ett sådant säsongsbehov förklaras av det faktum att växten blommar under denna period och spenderar därför en stor del av sin styrka och energi. Botaniker rekommenderar att du använder färdiga blandningar som toppdressing, som kan hittas och köpas i vilken blomsterbutik som helst. I synnerhet skulle ett gödselkomplex utformat för växter av bromeliadtyp vara ett idealiskt alternativ. Befruktningsschema - en gång varannan vecka.

Bild
Bild

Fortplantning

Typen av reproduktion av Guzmania -mix är reproduktion genom division. Denna process utförs på bekostnad av de skott som den mogna växten bildar under blomningstiden. Med noggrann och uppmärksam vård i framtiden är det dessa skott som kan förvandlas till nya växter som kan utvecklas vidare.

Bild
Bild

För att börja separera avläggaren från moderbusken är det nödvändigt att vänta tills de unga skotten når den minsta tillåtna längden - 15 centimeter.

Bild
Bild

Viktigt: i det ögonblick när unga skott kan transplanteras kommer den viktigaste vuxna växten att börja döden. Oroa dig inte för detta - nya groddar får fortfarande användas.

När du ser att den unga skotten är helt formad kan du utföra separations- och transplantationsproceduren. Transplantationsprocessen innehåller flera enkla steg.

  • Först måste du förbereda en behållare med jord. Man tror att den perfekta jordblandningen för guzmania är en kombination av torv, torvmark, grov sand och spagnum.
  • Lägg ett dräneringsskikt på botten av blomkrukan som du kommer att plantera om skottet i och sprid sedan krukvandet ovanför (upp till ungefär hälften av krukan).
  • Lägg en ung skott ovanpå och häll den saknade mängden jord i grytan.
  • Vid slutet av proceduren, vattna växten och använd också en fuktig trasa för att ta bort damm och smuts från blommans yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård av en ung växt utförs enligt de regler som beskrivs ovan.

Därför har vi sett till att trots den utbredda myten att det är omöjligt att odla guzmania -blandning hemma, kan denna växt aktivt växa och utvecklas under inomhusförhållanden … För att upprätthålla plantans vitala aktivitet på rätt nivå är det nödvändigt att följa alla vårdrekommendationer som ges av erfarna florister, såväl som botanister. Med tillämpningen av den nödvändiga mängden ansträngning, tid och uppmärksamhet kan du diversifiera ditt hem växthus med en ovanlig och original tropisk blomma som kommer att överraska och glädja ditt hushåll och dina gäster.

Rekommenderad: