Codiaum "Petra" (25 Bilder): Croton -vård Hemma. Hur Ser Codiaum Variegatum "Petra" Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Codiaum "Petra" (25 Bilder): Croton -vård Hemma. Hur Ser Codiaum Variegatum "Petra" Ut?

Video: Codiaum "Petra" (25 Bilder): Croton -vård Hemma. Hur Ser Codiaum Variegatum "Petra" Ut?
Video: Can I Draw ALL These Plants? - Sketchbook Session - Timelapse 2024, Mars
Codiaum "Petra" (25 Bilder): Croton -vård Hemma. Hur Ser Codiaum Variegatum "Petra" Ut?
Codiaum "Petra" (25 Bilder): Croton -vård Hemma. Hur Ser Codiaum Variegatum "Petra" Ut?
Anonim

Många finsmakare av vackra och ovanliga hemblommor odlar "Petra" codiaum. Det är en flerårig gröda med höga dekorativa egenskaper. Att ta hand om henne har många nyanser, men de färgglada bladen, som är glädjande för ögat, är värda ansträngningarna från blomsterodlare.

Bild
Bild

Beskrivning

Codiaum variegatum "Petra" är en av sorterna i de många Euphorbiaceae -familjerna. Det kallas ofta "Peters kroton" bland folket. Det bör noteras att croton och codiaum inte är samma sak. Den första arten innehåller mer än tusen sorter, och den andra - mindre än 20. Båda arterna är tropiska. Och även om croton inte innebär hemodling, på grund av dess yttre likhet, anser många att det är codiaum.

Alla representanter för släktet Codiaum är ganska stora växter. De når den största höjden och utvecklas i växthus med organiserad uppvärmning. Där växer dessa representanter för floran upp till 4 meter. När det gäller Petra croton, hemma är det vanligtvis begränsat till en meters höjd . Det finns också mycket små exemplar som bara mäter 60-70 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växternas stjälkar är flexibla och motståndskraftiga. De många bladen som täcker grödan är ganska stora. De är ovala med spetsiga ändar. Färgen varierar från djupgrön till rödbrun. En gul ram och ett spektakulärt mönster av samma färg ger en speciell dekorativ effekt på lövverket.

Blommor har inget estetiskt värde. De är små i storlek och obeskrivliga i utseende.

Experter rekommenderar att klippa av unga blomstjälkar så att de inte tömmer kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

För att odla en blomma utanför dess naturliga livsmiljö är det nödvändigt att skapa ett speciellt mikroklimat för den. Codiaum är infödd i tropikerna. Därför behöver han bra belysning. Kultur behöver ljus även under en vilande period. Naturligtvis är det bättre att sprida solens direkta strålar med ljusridåer. Platser med fönster mot väster eller öster anses vara optimala för att placera krukor med sådana blommor.

Växten anses vara ganska stor, så det är inte alltid möjligt att placera den på fönsterbrädan. En bra lösning är att helt enkelt sätta en behållare med en blomma bredvid fönstret (på en meters avstånd). Under den varma årstiden räcker det med naturligt ljus för honom . På vintern kan codiaum belysas med speciella lampor.

Att placera växten i skuggan kan påverka dess tillstånd. Först och främst kommer utseendet att lida - bladen förlorar sin ursprungliga färg och blir helt gröna.

Det är värt att överväga att välja rätt plats inte är allt. Det är nödvändigt att regelbundet torka av glaset från damm, eftersom det förhindrar att solljus tränger in i rummet. Detsamma bör göras med löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Kulturen är mycket känslig för lufttemperatur, som inte bör överstiga +18 grader på vintern och +20,21 grader på sommaren. I detta fall är temperaturindikatorns konstantitet önskvärd.

Växten tolererar inte drag . Med frekvent luftning fäller det helt enkelt lövverk. Om bladen krullar och mörknar, är det gröna "husdjuret" kallt.

Flytta i så fall behållaren med blomman närmare batteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Luftfuktigheten ska vara hög. Under den varma perioden är det en aktiv tillväxt av kultur. Vid denna tidpunkt måste du regelbundet spraya lövverket med rent varmt vatten. Vintern för en växt är en vilande period. Värmeanordningar torkar upp luften i rum, vilket medför behov av frekvent befuktning. Men före varje sprutning bör jorden i krukan täckas med plast.

Andra metoder för att öka luftfuktigheten till den optimala nivån (60%) är också möjliga. Detta är en torkning av löv, en lätt dusch. Växtkrukan kan placeras på en pall med våta stenar. En behållare med vatten kan placeras i närheten.

En bra lösning skulle vara att köpa en speciell enhet som reglerar luftkonditioneringen.

Bild
Bild

Jorden

Marken ska vara rik på näringsämnen. Det kommer att vara användbart att lägga till torv. Komplexa gödningsmedel som är avsedda för inomhusväxter kommer också att bidra till god grödstillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under vår-sommarsäsongen kräver växten regelbunden och riklig vattning. På vintern reduceras frekvensen av procedurer. Marken bör dock inte torka ut helt. Annars kommer blomman att dö. Samtidigt är ett överskott av vatten för en växt också farligt . Detta kan leda till förfall av rotsystemet.

Att hålla balansen är inte lätt. Därför bör stor vikt läggas vid tillgängligheten av högkvalitativ dränering. Det låter inte fukt stagnera.

Kallt och hårt vatten fungerar inte . Användningen av en sådan vätska kan leda till att bladverk släpper ut och försämras växtens allmänna tillstånd. Det är lämpligt att sätta vattnet i rumstemperatur.

Men en bra dricka eller filtrerad vätska kommer också att fungera.

Bild
Bild

Gödselmedel

Under de varma månaderna appliceras toppdressing var 2-3: e vecka. Detta görs efter vattning av växten eller samtidigt. På vintern reduceras den extra näringen av kulturen. Nog en gång i månaden.

Experter rekommenderar att du använder organiskt gödningsmedel och mineraler omväxlande . Du bör dock inte överdriva det. Överskott av kväve leder till förlust av lövverkets unika brokiga färg.

Bild
Bild

Beskärning

Denna procedur låter dig bilda en estetisk buske med en snygg krona. Beskärning sker på våren. Om blomman är ung behöver du bara nypa toppen. Detta kommer att underlätta förgrening. Kronan på en mogen växt bildas genom att klippa av skotten och ta bort överflödiga grenar . För att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar behandlas de skurna platserna med krossat kol.

De separerade delarna kan användas för odling av odling genom sticklingar.

Bild
Bild

Överföra

Den unga växten måste flyttas till en ny behållare varje år. Den ska vara cirka 3 cm större än den föregående. Blomman tas ut tillsammans med en jordklump och försiktigt flyttas in i en ny kruka, var försiktig så att du inte skadar rötterna.

Att flytta mogna växter är ofta inte värt det . Förfarandet utförs om 2-3 år. Undantagen är fall av alltför snabb kulturutveckling.

Om rötterna inte har tillräckligt med utrymme i krukan, vilket gör dem synliga, bör blomman flyttas till en rymligare behållare före schemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Codiaum kan förökas på flera sätt. Du kan använda frön, blad och sticklingar.

Den sista metoden görs så här:

  • en lignifierad stjälk separeras med ett skarpt verktyg (dess längd bör vara cirka 15 cm);
  • plantmaterialet sänks ner i varmt vatten med kol (detta gör att du kan ta bort den mjölkiga saften);
  • därefter torkas skärningen naturligt;
  • planteringsmaterial placeras i fuktig jord, bestående av torv, mossa och sand;
  • täck planteringen med en film, vilket skapar en växthuseffekt;
  • varje dag ventileras unga växter, fuktar jorden i tid.

Reproduktion med frön och blad följer ett liknande mönster. När rötterna dyker upp flyttas plantorna till enskilda behållare för vidare utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Codiaum "Petra" är en växt som inte är alltför mottaglig för sjukdomar. Det viktigaste är att uppmärksamma blomman och följa alla regler för odling. Om växten ändå inte ser särskilt bra ut, kommer yttre tecken att kunna indikera för odlaren av hans misstag:

  • om bladspetsarna blir bruna , vilket innebär att blomman inte har tillräckligt med fukt i luften eller i jorden;
  • om allt löv blir brunt det betyder att växten fryser;
  • om kulturen har ett blekt och svagt utseende vilket betyder att hon saknar ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur är grödans giftiga saft inte till deras smak, även om de ibland attackerar växten. De största hoten är skalinsekter och spindelmider. Om parasiter hittas bör akuta åtgärder vidtas. I sådana fall hjälper fungicider. Den folkliga kampmetoden är behandlingen av blomman med tvålvatten . Naturligtvis är det bättre att förutse problemet. För att göra detta måste du regelbundet noggrant inspektera växten. Om insekter elimineras i tid kommer de inte att kunna skada blomman mycket.

Sammanfattningsvis bör ett försiktighets ord läggas till för nybörjare. Som redan nämnts anses växten giftig, den är farlig inte bara för insekter, utan också för människor . Dess juice kan orsaka förgiftning och skada på huden. Därför är det viktigt att inte glömma försiktighet när man tar hand om en exotisk blomma.

Rekommenderad: