Oxalis (62 Bilder): Beskrivning Av Oxalier, Knölar Och Andra Arter. Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern? Hur Ser Växten Ut? Hans Relation Till Vind Och Ljus

Innehållsförteckning:

Video: Oxalis (62 Bilder): Beskrivning Av Oxalier, Knölar Och Andra Arter. Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern? Hur Ser Växten Ut? Hans Relation Till Vind Och Ljus

Video: Oxalis (62 Bilder): Beskrivning Av Oxalier, Knölar Och Andra Arter. Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern? Hur Ser Växten Ut? Hans Relation Till Vind Och Ljus
Video: Trendiga inomhusväxter - monstera och elefantöra 2024, Maj
Oxalis (62 Bilder): Beskrivning Av Oxalier, Knölar Och Andra Arter. Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern? Hur Ser Växten Ut? Hans Relation Till Vind Och Ljus
Oxalis (62 Bilder): Beskrivning Av Oxalier, Knölar Och Andra Arter. Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern? Hur Ser Växten Ut? Hans Relation Till Vind Och Ljus
Anonim

Oxalis är en vacker växt och är favorit bland många blomsterodlare och sommarboende. Växten växer lika bra både i trädgården och på fönsterbrädan, och utmärks av sin anspråkslöshet och goda resistens mot sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Oxalis, eller oxalis, har sitt namn tack vare den sura smaken på bladen, som är ganska ätbara och innehåller en stor mängd C -vitamin och oxalsyra. Växten är en representant för syrafamiljen (Latin Oxalidaceae) och växer på alla kontinenter i världen. De flesta inhemska arter är avelsresultat där tropiska arter användes som föräldrar. Det finns blommor av europeiskt ursprung, men de har en allvarlig nackdel: för vintern fäller sådana arter helt bort sitt lövverk, vilket avsevärt minskar deras totala dekorativa effekt.

Oxalis tillhör örtväxter och har mer än 800 arter . Bland dem finns det både årliga och fleråriga arter, som sprids i Central- och Sydamerika och Sydafrika. På den europeiska kontinenten kan du hitta många arter som växer som ogräs. De vanligaste av dem fick populära namn och blev mer kända, till exempel "harekål" eller "lyckoklöver". I beskrivningen av amerikanska arter nämns ofta namnen "fårssorrel" och "indisk limonad", och i Ryssland kallas växten för "sorrel".

Som hem- och trädgårdsblomma har surkörsbär odlats sedan början av 1600 -talet och fortsätter att göra det än idag. Växtens popularitet beror på dess höga dekorativa egenskaper och enkel vård av den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sin naturliga miljö växer blomman i täta buskar-kolonier, bestående av flera dussin enskilda växter, vars höjd varierar från 15 till 30, mindre ofta 40 cm. De flesta buskarna kännetecknas av en stamlös struktur och består av en liten storlek på lökar och en grön antenndel, representerad av långstammade blad, sammansatta i 4-20 bitar. För bladplattornas ovanliga vikningsform kallas syra ofta för en fjäril. Det sura bladet består av 3-4, mindre ofta 5, 6 och 9 lober, som fäller sig som ett paraply vid stark vind, nederbörd, hård beröring eller helt enkelt när mörkret börjar.

Så snart yttre faktorer slutar vara aggressiva, öppnar bladbladen … I sin form påminner bladen av surkörsbär något om klöverblad, och i färgen är de mörkgröna, lila-lila och choklad. Dessutom har de senare en ljusare baksida, täckt med duvgrå drag.

Bladen på de flesta arterna är mycket behagliga vid beröring, och på grund av den ljusa kanten verkar de flätiga. Men inte alla sorter av sur körsbär är buskformade: det finns växter med förkortade och krypande skott, som har vanliga rhizomer och knölförtjockningar istället för lökar. Många arter som bildar knölar tolererar den kalla årstiden bra och vintern säkert under snö på mitten av breddgraderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens frukter presenteras i form av stora fröskalar med en långsträckt form och gröna ventiler. Inuti är små tårformade frön dolda, täckta med en tjock hud. Det översta lagret av huden är rikt på sockerarter, vilket lockar myror. Det är myrorna som bär frön över långa avstånd och därigenom bidrar till plantans snabba spridning i hela territoriet . Dessutom kan övermogna kapslar bokstavligen "explodera" vid minsta beröring och skjuta frön åt olika håll. I detta avseende är det ibland svårt att stoppa den överdrivna tillväxten av surt virke: växten "går" utanför trädgården och växer där som ett ogräs.

Sorrens blommor är ganska små och finns i stora mängder. De, precis som bladen, tål inte mörker, vind och grova beröringar och stänger omedelbart. Oxalisens blommor är bisexuella, varför pollineringsprocessen kan ske både av typen självbestämning och med hjälp av insekter. Växten börjar blomma i slutet av maj - början av juni, och, beroende på art, blommar från 1 till 9 månader . Peduncle växer från bladbihålorna och har en eller flera knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Corolla kännetecknas av vanliga former och innehåller 5 smält kronblad, som alla har en rundad kant böjd utåt . I blommans centrala del finns 5-10 trådformiga ståndare, bland vilka det finns en enda äggstock. Blommans färg kan vara lila, gul, rosa, ljusröd, vit och grädde, ibland med små inneslutningar av lila eller rosa.

Omfattningen av att använda syra för dekorativa ändamål är tillräckligt stor. Blomman planteras som marktäckare eller kantsten i vinterträdgårdar, på balkonger och fönsterbrädor, och används också i landskapsdesign av personliga tomter, inklusive när du skapar alpina rutschbanor.

Förutom dekorativa egenskaper har oxalis ett antal medicinska egenskaper. Växten anses vara en utmärkt galla och diuretikum och lindrar avsevärt tillståndet vid förkylning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av arter och sorter

Vanlig oxalis (Latin Oxalis acetosella) är en lokal europeisk art med vita eller rosa-lila blommor och ljusgröna treflikiga bladverk. Denna skogsplanta är utbredd i Sibirien och Fjärran Östern, liksom i de centrala regionerna i landet. Blomman älskar skuggade områden och föredrar att bosätta sig längs floder och bäckar . Det finns ofta i barr-, blandade och lövskogar, liksom i raviner och sumpiga områden.

Arten är flerårig och är ganska opretentiös. Växten blommar i maj och juni, blommorna är små, ensamma, vita med lila ådror, upp till 3 mm i diameter.

Denna art är känd för sina medicinska egenskaper. Blommans blad konsumeras både färska med brist på vitaminer och i form av avkok och infusioner för att förbättra matsmältningen och vid metaboliska störningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sura saften har en uttalad antiseptisk och sårläkande effekt . Men när du konsumerar färsk syra, måste du vara försiktig, eftersom i stora doser är växten giftig . Så när man betade djur på oxalisfält observerades dödsfall, särskilt hos får.

I gamla dagar användes syra som ett motgift för förgiftning med farliga ämnen som arsenik och kvicksilver. Blomman är också en bra honungsväxt, men den kan inte glädja med för mycket honung.

Som prydnadsväxt används arten ganska ofta och fungerar som en utmärkt dekoration för personliga tomter och gårdar. Växande bildar växten en vacker och frodig ljusgrön matta, som tätt täcker marken.

Bild
Bild

Fyrbladig oxalis (Latin Oxalis tetraphylla) har sitt namn till fyra flikiga blad, medan de flesta i familjen har tre flikar. Arten är också känd som Oxalis deppei, uppkallad efter den tyska forskaren Ferdinand Depp, som upptäckte den i Mexiko.

Båda namnen är relevanta och används aktivt både i speciallitteratur och inom blomster- och fröindustrin. I engelsktalande länder har arten ytterligare två populära namn: "järnkors" och "lyckoklöver". Växtens naturliga livsmiljö är Panama och Mexiko, medan den odlas i väldigt många länder i världen.

Denna art tillhör stauder och reproducerar med hjälp av frön och dotterlökar. De senare är förresten ganska ätbara och kan användas till mat. Växten kännetecknas av vackra rödrosa blommor med breda, rundade kronblad. Blomman växer inte högre än 15 cm, och på grund av den långa och rikliga blomningen, som varar från juni till september, används den ofta som trädgård och hemväxt.

Bladens och skotten av arten utmärks av en stor mängd oxalsyra, och bör därför användas i mat med stor omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tuberous oxalis (Latin Oxalis tuberosa) avser inte prydnadsgrödor, utan snarare jordbruksgrödor. Artens hemland är Sydamerika, där det odlas allestädes när det gäller användbara stärkelseknölar, som i sina näringsegenskaper och smak kan konkurrera med potatis. Växten är en lågväxande buske med trifoliatblad och enstaka blommor. Kulturens knölar har ett stamstam, varför de är täckta med stora skalor ovanpå.

Andelen stärkelse i knölar är ganska hög och varierar, beroende på sort, från 22 till 25% . Kulturen var mycket spridd i höglandet i Colombia, liksom i Chile, Bolivia och Peru. Arten representeras av många sorter, som skiljer sig åt i storlek och färg på knölarna, som kan vara rent vita, gula, rosa och lila i färgen. Färska knölar stekas, kokas och bakas och används också för att förbereda olika rätter. Lagring utförs endast i torkad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oxalis versicolor (latin Oxalis versicolor) , även känd som brokig, den har en mycket vacker blomning. De rent vita kronbladen är kantade med en ljusröd rand, och utseendet på de oöppnade knopparna liknar formen av en slickepinne. För denna likhet fick arten ett annat namn - "karamellblomma".

Ett särdrag hos växten är dess förmåga att blomma under hela året . Blommor, som många andra arter i familjen, reagerar kraftigt på ljus, och efter solnedgången kryper de ihop sig i en spiral och stänger. Växten tillhör kategorin underdimensionerade arter och kan bara bli upp till 15 cm.

På grund av den rikliga och långvariga blomningen, liksom den absoluta vården, är blomman en av de mest populära dekorativa arterna och växer mer som ett rum eller balkongblomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Carob oxalis (lat. Oxalis.corniculata) är en ogräsart och tränger ofta in på webbplatsens territorium mot ägarnas önskemål. Växten har vackra körsbärsbruna löv och små gula blommor. Flygskott är benägna att snabbt växa och kan under säsongen fylla inte bara rabatter, utan också grönsaksbäddar. Hängande krukor, där växten har formen av en boll och ser väldigt imponerande ut, kommer att vara det bästa alternativet för att placera arten . Blomblad stängs på natten och bladbladen är vikta.

Växten är ganska frostbeständig och klarar vintern utan skydd erfarna trädgårdsmästare rekommenderar dock fortfarande att ta med den på verandan eller balkongen. Under svala förhållanden vid en temperatur på 10-12 grader vintrar det bra och med början av våren växer det snabbt.

Carob används ofta som ett antiinflammatoriskt, antiseptiskt, sammandragande, koleretiskt, diuretiskt och antihelminthiskt medel, och färska blad är bra vid kokar och bölder. Unga blad används ofta för kulinariska ändamål och passar utmärkt till en vårsallad eller smörgås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd oxalis (Latin Oxalis rubra) är en krukväxt med treflikiga blad och små gula blommor som växer på tunna genomskinliga stjälkar. Växten är ganska lång - vuxna växer ofta upp till 40 cm . Blomman planteras ofta i blomlådor, som visas på balkonger eller gårdar. Under blomningsperioden bildar växterna en fluffig ljusröd keps, som ser väldigt elegant ut och sticker ut märkbart mot bakgrunden av andra växter.

Men trots artens namn innehåller den också rosa sorter. Till exempel blommar den älskade av många trädgårdsmästare "Pink Dream" med en ljusrosa delikat färg och kontrasterar effektivt med röda sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oxalis bowiei är en utmärkt dekoration för balkonger, fönsterbrädor och områden. Arten är flerårig, kännetecknad av lång och riklig blomning och växer upp till 30 cm. På grund av att knölknölen, som har en diameter på 2 cm, kan producera upp till 20 blad, buskarna är väldigt tjocka och ser bra ut i rabatten . Peduncles når tillräckligt stora storlekar, vilket i kombination med tätt lövverk gör blomman ovanligt frodig och vacker.

Dessutom är arten långblommande och kan glädja ägarna i 9 månader.

Bild
Bild

Spiral oxalis (Latin Oxalis spiralis) är en mycket vacker flerårig art. Squat-skott av växten med många tre-flikiga blad bildar en omfattande tät kudde av mörk färg. Blomman växer snabbt och täcker bokstavligen marken i mitten av sommaren . Små gula blommor, utspridda över”slöjan” och effektivt skuggar mörka saftiga gröna, ger en ljus kontrast.

Arten används ofta i landskapsdesign som en marktäckande växt, kräver ingen särskild vård och är resistent mot de flesta blomstersjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och transplantera

Innan du fortsätter med att plantera eller transplantera syra är det nödvändigt att förbereda jorden ordentligt. Växten gillar normala och lätt sura jordar, berikade med kompost eller torv . I sådana fall kan du använda både ett färdigt kommersiellt substrat för lökväxter och förbereda blandningen själv. För detta blandas lövmarken med torv, torv, humus och flodsand i lika delar, varefter den rengörs noggrant från fina skräp och vegetationsrester. Därefter hälls substratet på ett bakplåt och skickas till ugnen för kalcinering.

Desinfektion utförs i 20 minuter vid en temperatur av 220 grader

När krukmixen har beretts kan du börja plantera. Processen är ganska enkel och ser ut så här: dränering läggs på botten av en kruka eller blomlåda, som används som expanderad lera eller små flodstenar. Häll det förberedda underlaget ovanpå och börja plantera lökarna.

Samtidigt bör du veta att surkörsbär odlas i täta grupper, därför läggs inte en lök i en behållare, utan 8-10 bitar samtidigt. Fördjupningen utförs inte djupare än 1 cm från ytan, varefter substratet vattnas noggrant och krukan avlägsnas till en sval plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter transplanteras årligen på grund av buskens snabba tillväxt . Den bästa tiden att göra detta är andra hälften av våren - perioden då blomman går in i den aktiva vegetationens skede. För att transplantera en växt, du måste ta en kruka 2-3 cm större än den föregående och låg på botten dränering från grus eller expanderad lera . Dräneringsskiktets tjocklek bör inte vara mindre än 2,5 cm, annars kommer vätskan att ackumuleras i substratet och orsaka ruttnande av rötterna. Därefter bör du förbereda en ny blandning bestående av torv, torv, sand och bladhumus och förkalka den i ugnen.

Därefter vattnas växten, som är i en gammal kruka, väl och väntar på jämn fuktning av jorden, varefter den försiktigt avlägsnas från behållaren och jorden skakas av från rötterna. Därefter tvättas rötterna noggrant, misstänkta processer tas bort och torkas lite. Därefter placeras busken i ett fuktat underlag av en ny kruka, rötterna ströas med samma blandning och tampas lätt.

Efter inte alltför riklig vattning placeras växten på en plats med diffus belysning och överförs efter några dagar till en allmän vårdplan.

Bild
Bild

Vård

Odlingen av surkörsbär orsakar inga svårigheter och består i att skapa en behaglig temperatur, luftfuktighet och belysning, samt i tidig vattning, matning och beskärning av buskarna.

Belysning

I förhållande till ljus är oxalis mycket krävande. Växten är solberoende och kan inte stå i skuggan länge. Det är dock inte värt att placera blomman i direkta middagstrålar . Sårens ömtåliga löv blir snabbt brända och blomningen blir mycket flyktig. Det bästa alternativet för växten skulle vara morgon- och kvällssol, samt omgivande belysning under dagen. Om möjligt, då det är bättre att placera blomman på det östra fönstret, men om lägenheten vetter mot väster eller söder, bör plantorna inte placeras på själva fönsterbrädan, men inte långt från fönstret.

När du flyttar blomman bort från fönstret är det nödvändigt att observera dess reaktion. Så om oxalis börjar vika bladen under dagen, har växten uppenbarligen inte tillräckligt med ljus och bör flyttas till fönstret. På vintern placeras växter tvärtom på södra fönstret, och under förhållanden av kort dagslängd tänds ytterligare belysning.

Den totala längden på dagsljus timmar för oxalis bör vara 12-14 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Kislitsa kräver inga speciella temperaturförhållanden och känns bra vid rumstemperatur från 22 till 25 grader . Under varmare förhållanden accelereras utvecklingen av en blomma, den bleknar snabbt och förlorar någon dekorativ effekt. Vinterluftstemperaturen sänks, särskilt för växter som tappar lövverk, till exempel för Depps syra. Den optimala temperaturregimen för denna art är 8-12 grader , där växten måste vara i vilande period (minst 6 veckor). Därefter överförs blomman till ett varmare rum och bladen förväntas dyka upp.

Resten av arterna, som inte fäller ut sina lövverk för vintern, kan övervintra i en bekvämare 16-18 grader . På sommaren, om temperaturen i lägenheten stiger betydligt, överförs oxalis till gatan i skuggan eller planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och luftfuktighet

Kislitsa behöver ofta och rikligt med vattning, men överdriven vattentäppning bör inte tillåtas. Vattna växten så snart det övre lagret av substratet torkar. Det är också nödvändigt att övervaka vattnet i sumpen och inte låta det stagnera där. Under vintermånaderna för växter som tappar lövverk, stoppas vattningen under hela vilande perioden, resten av arterna vattnas hälften så mycket som på sommaren. Du bör dock gå över till vintervattning gradvis och gradvis öka intervallen mellan procedurerna.

Under den varma årstiden, inhemska arter känns bra vid luftfuktighet på 50-60% och behöver inte använda luftfuktare . För att upprätthålla en optimal balans är växten tillräckligt med periodisk sprutning, som utförs under vår- och sommarmånaderna. På vintern blir luften i lokalen torrare, vilket är förknippat med torkningseffekten av värmeradiatorer.

För närvarande rekommenderas att fukta luften med hjälp av brickor med våta stenar, hänga våta lakan på batterier eller använda luftfuktare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Oxalis utfodras under hela växtsäsongen, nämligen under blomningstiden och i den aktiva tillväxtfasen (från april till augusti). Toppdressing utförs var tredje vecka använder för detta varje mineralkomplex utspätt i 1/2 av den rekommenderade volymen.

För utomhusaktiviteter, förutom färdiga kosttillskott, kan du använda mulleininfusion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Oxalis behöver inte bilda buskar, men det kräver regelbunden hygienisk rengöring. I sin process tas torkade eller skadade löv bort, och växten tunnas också ut genom att klippa bort överflödiga löv. Denna procedur stimulerar utseendet på nya unga blad, varför busken alltid kommer att se elegant och fluffig ut.

Det är nödvändigt att övervaka bleka knoppar och klippa av dem i tid. Naturligtvis stör de inte blomning och utveckling av växten, men de ger busken lite otrevlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Oxalis reproducerar på tre sätt: frön, sticklingar och lökar (knölar).

Frömetoden är inte särskilt populär bland trädgårdsmästare på grund av spiringstiden och större noggrant arbete. Detta gäller dock mer för inomhusarter, eftersom de flesta trädgårdsväxter reproducerar sig genom självsådd. Såning av surkörsbär med frön utförs under det första decenniet i april, med användning för detta ändamål självständigt beredda eller köpta näringssubstrat.

För att göra detta fördelas fröna jämnt över ytan och sprutas från en sprayflaska. På grund av deras mycket små storlek är frön inte begravda i marken. Sedan täcks planteringarna med glas eller folie och lämnas att gro. Under hela groningstiden lyfts glaset dagligen och jorden får andas.

Sprutning utförs efter behov med fokus på jordblandningens tillstånd och förhindrar att den torkar ut. Så snart de första greenerna dyker upp demonteras växthuset och unga växter odlas tills de blir trånga i den vanliga behållaren. Vanligtvis visas de första skotten inom 2 veckor efter sådd, men groningstiden beror till stor del på de skapade förhållandena och kvaliteten på fröna.

Efter att skottet växer upp och blir lite starkare utförs ett dyk, som planterar om plantorna till permanenta platser. Under det första levnadsåret är unga skott engagerade i bildandet av bladrosetter och rhizomer och börjar blomma först under det andra året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden för sticklingar har blivit mycket mer utbredd än utsäde och används ofta i hemodling av surkörsbär . Det första steget är att välja en hälsosam och stark växt och skära den bästa stammen med flera blad. Skärningen utförs vid basen, varefter de nedre bladen avlägsnas och inte mer än 2-3 bitar finns kvar i skärets övre del. Sedan läggs skottet i vatten och unga rotskott förväntas dyka upp, vilket vanligtvis inträffar efter 2-3 veckor.

Därefter observerar de rötterna, och så snart de blir 1,5 cm transplanteras skärningen till ett mjukt och löst underlag och väntar på rotning. Vissa odlare rekommenderar att man planterar sticklingar direkt i jordblandningen utan att lägga dem i vatten. Med denna teknik planteras skott i små grupper, ger diffus belysning och en temperatur på minst 25 grader.

Vid daglig sprutning av substratet bör rotning ske efter 2-3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av knölar eller lökar utförs på våren under växttransplantationsprocessen . För detta tas rhizomen ur grytan, tvättas väl och placeras i valfri tillväxtstimulator, till exempel "Kornevin", i 15 minuter. Sedan separeras lökarna och planteras i krukor, flera i varje. Behållarna avlägsnas på en varm plats, och när de första groddarna dyker upp ordnas de om till en ljus plats. Reproduktion av knölar utförs på ett liknande sätt, grupperar dem i 8-10 bitar och planterar dem i separata krukor till ett djup av 1 cm.

Du kan föröka surkörsbär på ett nodulärt sätt när som helst på året . Så om du planterar knölarna i början av december kommer en fluffig och vacker buske att växa till nyårshelgen. När man odlar surt trä på det öppna fältet planteras knölar av frostbeständiga arter sent på hösten, håller 10 cm mellan dem och begraver dem till ett djup av 8-10 cm. På våren kommer knölarna att gro och på sommaren växter plantan kommer att börja blomma. Knölar av termofila arter grävs tvärtom på hösten, förvaras under vintern på en sval plats och på våren, efter att jorden värms upp till minst 10 grader, planteras de på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oxiden är ganska resistent mot många sjukdomar och de flesta problemen uppstår från vårdfel

  • Till exempel, om växten vissnar och plack bildas på grund av stjälkarna, är frågan troligtvis i fusarium, som uppträdde på grund av för mycket vattning och stillastående vatten i krukan. För att eliminera problemet tas växten ur behållaren, ruttna rötter tas bort och planteras i ett nytt substrat, inte att glömma att lägga dräneringen på behållarens botten.
  • Om bladen ändrar färg och blir bleka, har växten uppenbarligen inte tillräckligt med ljus och måste ordnas om till en mer upplyst plats.
  • Utseendet på bruna fläckar på bladen indikerar en solbränna. Det är nödvändigt att ta bort växten från solen och ge den diffus belysning.
  • Om bladens spetsar börjar torka ut kan rummet vara för varmt och torrt. För att åtgärda problemet måste du sänka temperaturen och befukta rummet regelbundet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur attackeras surlilja oftast. bladlöss, spindelmider och skalinsekter . Tecken på skador är vridna löv och utseende av spindelnät eller kluster av insekter på ryggen. För att förstöra skadedjur, använd läkemedlet "Actellic " eller bladen behandlas med tvålvatten.

Rekommenderad: