Saxifrage (84 Bilder): Regler För Plantering Och Skötsel Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Skugga Och Snösax, Panikulera Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Saxifrage (84 Bilder): Regler För Plantering Och Skötsel Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Skugga Och Snösax, Panikulera Och Andra Arter

Video: Saxifrage (84 Bilder): Regler För Plantering Och Skötsel Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Skugga Och Snösax, Panikulera Och Andra Arter
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Saxifrage (84 Bilder): Regler För Plantering Och Skötsel Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Skugga Och Snösax, Panikulera Och Andra Arter
Saxifrage (84 Bilder): Regler För Plantering Och Skötsel Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Skugga Och Snösax, Panikulera Och Andra Arter
Anonim

Saxifrage är en elegant, opretentiös perenn som ofta används i modern landskapsdesign. Attraktivt utseende, olika färger och möjligheten att slå rot under svåra förhållanden har gjort denna växt till en av de mest populära och efterfrågade bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Baserat på namnet på denna växt är det lätt att gissa om dess fantastiska förmåga att förvandla tråkiga och monotona landskap som domineras av natursten. Med ett starkt och utvecklat rotsystem rotar saxifrage lätt på steniga sluttningar, växer snabbt genom sprickor i stenar och växer i raviner. Med tiden förstör rötterna till den här hårda växten stenhinder i deras väg och bildar täta och täta klumpar på deras fragment. Det faktum att denna blomma tål stenar och stenar bevisas av dess andra namn - "tårgräs ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Familjen Stonefragment är mycket omfattande och mångsidig. Enligt ett antal källor inkluderar denna familj från 400 till 600 växtarter som inte bara finns i Ryssland, utan också i Kina, Japan och till och med Afrika. Vissa arter av saxifrage, vars antal har minskat avsevärt på grund av antropogent inflytande, tillhör Ryska federationens röda bok och är skyddade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saxifrage är en låg örtartad flerårig, i de flesta fall blommar hela sommaren. Det finns också årliga och tvååriga sorter av saxifrage, liksom långa familjemedlemmar, vars höjd kan nå 80 centimeter. I de flesta arter kombineras bladen i rosetter, har en rund eller fjädrande form. Blommornas färg bestäms också av plantans specifika egenskaper. Oftast bildas saxifrage -blommor i racemose, corymbose eller panikulerande blomställningar. Efter blomningen producerar växten kapselfrukter med många små frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter av denna familj har långa och förgrenade rötter, vars diameter kan nå 1,5 centimeter. Färgen på rötterna sträcker sig från brunt till brunt och svart. Saxifrags uppskattas av blomsterodlare inte bara för sin fantastiska dekorativa effekt, utan också för sina många medicinska egenskaper .… Således används växtens luftdel (blad och stjälkar) ofta som råvara för beredning av infusioner och avkok som används vid behandling av hjärt -kärlsjukdomar och sjukdomar i mag -tarmkanalen. Rötterna används i folkmedicin för framställning av diuretika och rengörande medicinska preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Arten mångfald av saxifrage beror till stor del på bredden av deras livsmiljö. Dessa växter finns inte bara i bergsområden, utan också i polartundran och i de sumpiga områdena i Asien och norra Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skugga

En liten vintergrön perenn som föredrar att växa i tempererade klimat. Växten uppskattas av trädgårdsmästare för dess opretentiöshet, motståndskraft mot temperaturfall och brist på belysning. När den växer bildar skuggan saxifrage täta smaragdklumpar 10-15 centimeter höga.

Under blomningsperioden bildas långsträckta peduncles med vita blommor, förenade i panikulära blomställningar.

Bild
Bild

Snöig

En av de mest köldresistenta representanterna för Saxifrage-familjen, som finns i regioner med hårt klimat. En vuxen växt har en kompakt och låg rosett av blad med vågiga kanter. Långa stjälkar med panikulära blomställningar bildas i mitten av rosetten. Blommorna är små, med små vita kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paniculata

En elegant och ganska dekorativ flerårig växt, uppskattad av trädgårdsmästare för frostbeständighet, uthållighet, krävande jordfruktbarhet. Under blomningsperioden bildar den många medelstora blommor av en mjölkaktig, ljusgul, rosa-röd eller djuplila nyans. Blomningsperioden sker vanligtvis under försommaren.

För att växten ska blomma rikligt och länge är det nödvändigt att ta bort döda stammar från den i tid. Med tanke på resistensen hos denna typ av saxifrage mot låga temperaturer är det inte nödvändigt att täcka blomman för vintern.

Men om vintern förutses utan kraftiga snöfall, bör du skydda växten med ett lock av grangrenar eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rum

Detta är en hel grupp av enskilda arter av representanter för Saxifrag -familjen. Enligt erfarna blomsterodlare känner vissa sorter av dessa växter sig ganska bra hemma, blommar regelbundet och kräver ingen särskild vård. De utmärker sig också genom sin kompakta storlek, speciella dekorativa effekt och resistens mot sjukdomar.

Bland de mest populära arterna och sorterna av representanter för saxifrage -familjen, som rekommenderas för att odla hemma, blomsterhandlare noterar två huvudtyper.

Wicker eller scion saxifrage (sorter Tricolor, Harvest Moon) Är en graciös växt som blommar från maj till augusti. Skiljer sig i en spridande och starkt förgrenad ovanjordisk del. Kan odlas som en rik växt. I blomningsfasen bildar den många medelstora fembladiga blommor med den ursprungliga formen och ljusa färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cotyledon - en mycket spektakulär saxifrage, som visuellt påminner om en exotisk saftig. Avrundade saftiga blad, förenade i en tät rosett och många stjärnformade blommor ger växten en speciell dekorativ effekt. Blommans standardfärg är vit och rosa, men nu finns det andra färgalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

En lågväxande örtartad flerårig, vars höjd kan variera från 10 till 30 (sällan 40) centimeter. Den har lansettformat blad som täcker upprättstående stjälkar. Stjärnformade blommor är små (10-13 millimeter), citrongula till färgen. När de växer upp bildar växten täta mörkgröna klumpar som ser spektakulära ut under blomningen (augusti-september).

Bild
Bild
Bild
Bild

Motsatt blad

Den motsattbladiga saxifrage, som ofta finns i bergsområden, i skogar och till och med i tundran, ser riktigt fantastisk ut under blomningen. Det kännetecknas av tidig blomning på grund av spirande från hösten. Bladen är små, mörka smaragd i färg, arrangerade i par. I blomningsfasen är den täckt med små rosa-röda blommor, så småningom får en lila-violett nyans.

Kan bilda täta, kuddeliknande och frodiga grupper när den växer.

Bild
Bild

Soddy

En flerårig lågtäckare som finns i Eurasien och Nordamerika. Växtens blad bildar en volymetrisk rosett vid rötterna, över vilka raka pubescenta stammar stiger.

Blomningsperioden för den torra saxifrage inträffar i början av sommaren. Vid denna tidpunkt bildar växten många, men små blommor, vars färg kan vara vit, ljusrosa, rosa-röd. Denna sort är anmärkningsvärd för sin opretentiöshet, motståndskraft mot sjunkande lufttemperatur, men den används sällan i trädgårdsskötsel och trädgårdsskötsel på grund av sitt blygsamma utseende. Oftast odlar blomsterodlare hybrider av torv och rosa saxifrage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kornig

En prydnads örtartad flerårig, som ofta används i landskapsdesign. Ett karakteristiskt drag hos växten är närvaron av en knöl (knölar) vid foten av bladrosetten. Stammarna är raka, täckta med fina hårstrån. Under blomningsperioden bildar växten många små vita blommor, förenade i kluster. Den går in i blomningsfasen i början av sommaren. Blomningstiden är 1-2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mossig

Mossig saxifrage är mycket populär inom landskapsdesign. Denna fleråriga prydnadsväxt är anmärkningsvärd för sin lilla höjd (cirka 10 centimeter) och dess förmåga att bilda luftiga och tjocka smaragdmattor. Under blomningsperioden bildar denna saxifrage många stjärnformade gulvita blommor med röda fläckar på sina korta stammar.

Bild
Bild

Rundbladig

Den rundbladiga saxifrage har blivit inte mindre populär bland florister och landskapsdesigners. Denna graciösa fleråriga är känd för sina tunna förgrenade stjälkar, mörkgröna runda blad och små porslinsvita blommor med röda fläckar på kronbladen. Prisad för sin frodiga och rikliga blomning som börjar sent på våren och varar hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintergröna

Landskapsdesigners ignorerar inte den ovanliga vintergröna saxifrage som kallas "Purple Mantle". En slående egenskap hos denna vintergröna fleråriga är dess ökade frostbeständighet, på grund av vilken blomman syns direkt under snön, redan täckt med grönt bladverk.

Många lila-röda blommor med en ljusgul kärna ger växten en ovanlig dekorativ effekt.

Bild
Bild

Isdrottning

En fantastisk dekorativ sort av saxifrage, känd för sina täta vintergröna rosetter av långsträckta löv och många blommor i en snövit färg. Växtens blad har en silvergrön färg, i harmoni med blommornas vithet.

Denna sort var efterfrågad inom landskapsdesign, tack vare dess förmåga att växa snabbt och rikligt. Bland andra fördelar med växten noterar blomsterodlare dess motståndskraft mot låga temperaturer och frånvaron av behovet av skydd för vintern.

Bild
Bild

Arends saxifrage

Arends härliga saxifrage är särskilt populär bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Denna opretentiösa prydnadsväxt odlas över hela världen och används aktivt av uppfödare för att få nya, ovanligt vackra sorter. Inom landskapsarkitektur, trädgårdsodling och landskapsarkitektur används Arends saxifrage oftast:

  • " Lila matta "- underdimensionerade växter med många blommor av djup lila-violett färg;
  • " Vit matta " -grenande och krypande växter, under blomningsperioden bildar massivt medelstora snövitblommor med en gulgrön kärna;
  • " Blommamatta " - bottenplanta perenner med en varierad palett av färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arends saxifrage kan odlas både utomhus och hemma. De föredrar halvskuggade områden, men kan växa i soliga områden. Optimala förutsättningar för utvecklingen av dessa perenner tillhandahålls av fuktig och väldränerad jord. När man odlar dessa växter i trädgården eller hemma är det också viktigt att kontrollera vattningens läge och frekvens.

Dessa representanter för Saxifrage -familjen går in i blomningsfasen på våren. Varaktigheten av blomningen beror på klimat och väderförhållanden. I de flesta fall kommer växterna att blomma i 1 till 3 månader. För att odla Arends saxifrage är det inte bara fröna som erhålls från kapselfrukterna som används.

Utan stora svårigheter kan dessa perenner förökas genom sticklingar, liksom genom att dela rhizomer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Med avsikt att odla en så fantastisk växt som saxifrage i en trädgård eller hemma, bör du ta hänsyn till några av nyanserna i dess plantering. Så om detta markskydd planeras att odlas i det öppna fältet är det nödvändigt att bestämma den lämpligaste platsen för det i trädgården.

Det är önskvärt att det är ett område med lös, fuktig och luftgenomsläpplig jord, inte utan näringsämnen. Du bör också ta hänsyn till det faktum att de flesta arter av dessa växter växer mycket snabbt och förvandlas till en tjock och frodig matta. Av denna anledning bör platsen för deras plantering väljas "med marginal".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu mer uppmärksamhet kommer att krävas när du väljer en plats för dessa marktäckare i en redan anlagd trädgård. De kan användas för att fylla utrymmen mellan träd, dekorera kantstenar, rabatter och alpina rutschbanor. Saxifrags integrerade i en dekorativ stenkomposition kommer att se väldigt vacker ut. Man bör också komma ihåg att dessa växters rötter över tid kan störa integriteten hos enskilda stenfragment som de möter på vägen.

Ett annat kriterium som bör följas vid valet av en lämplig plats för saxifrage är höjden på de mogna plantorna.

Medan vissa stuntade arter av dessa perenner inte överstiger 10-15 centimeter, kan andra sträcka sig till en höjd av 0,5 meter eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom påminner erfarna trädgårdsmästare alla dem som vill skaffa en klump saxifrage på sin webbplats att dessa växter, även när de växer rikligt, inte blir av med ogräs. Detta innebär att ägaren av webbplatsen fortfarande måste rensa blommor regelbundet så att de inte förlorar sin dekorativa effekt.

Efter att ha valt ett lämpligt hörn på platsen för att plantera saxifrage, bör du utvärdera jordens kvalitet på denna plats. Om det visar sig att marken i det valda området inte har den nödvändiga lösheten och dräneringen, blomsterodlare rekommenderar att du lägger till ytterligare komponenter till den som:

  • torv;
  • kalk;
  • sand;
  • fin krossad sten eller krossad expanderad lera.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det fall saxifrage planeras att odlas genom plantor, bör frö sås i mars eller början av april. Det rekommenderas starkt att stratifiera plantmaterialet före sådd. Detta säkerställer bästa spiring av plantor och deras motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar.

Stratifieringsförfarandet är följande:

  • en del av fröna blandas med fem delar ren sand, fuktas och blandningen placeras i en behållare;
  • behållaren dras åt med en film eller stängs med ett lock, varefter den placeras i kylskåpet på den nedre hyllan i 3 veckor;
  • behållaren kontrolleras och luftas regelbundet och sanden rörs om för att förhindra mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att börja så frön i öppen mark tidigt på våren. Så plantmaterialet ytligt, täck det lätt med sand. Innan de första skotten visas bör den optimala jordfuktigheten bibehållas på såplatsen. För detta täcker många trädgårdsmästare området där fröna sås med folie. Denna åtgärd låter dig upprätthålla den optimala temperaturen för groning och förhindra snabb avdunstning av fukt.

Om det finns risk för frost måste plantor skyddas. Trots växternas motståndskraft mot temperaturfall försöker trädgårdsmästare skydda unga växter mot kallt väder med hjälp av tillfälliga skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor av blommor i öppen mark planteras vanligtvis under perioden när vårkylan passerar (slutet av maj-juni). Det är viktigt att ta hänsyn till att saxifrage -plantor är mycket bräckliga, därför måste de hanteras med extrem försiktighet under plantering.

Det bör noteras att sådd av saxifrage -frön i öppen mark är en mindre populär metod bland blomsterodlare än att odla växter genom plantor. Som vissa iakttagelser visar, vid frösådd i öppen mark kan de slutliga resultaten skilja sig väsentligt från vad som förväntas. I detta fall påverkar många aggressiva yttre faktorer spiring av frön och plantornas hälsa, som trädgårdsmästaren inte kan påverka.

Det bör också noteras att saxifrage, som mestadels är fleråriga växter, blommar först under det andra året efter sådd. Vissa arter går in i blomningsfasen under det tredje året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att växten aktivt ska utvecklas, blomma i tid och under lång tid måste den förses med bekväma levnadsförhållanden. Detta förutsätter att sådana krav uppfylls som:

  • den nödvändiga belysningsnivån;
  • efterlevnad av bevattningsregimen;
  • överensstämmelse med utfodringsregimen;
  • lämplig jordblandning (jord);
  • optimala temperatur- och luftfuktighetsförhållanden;
  • kompetent transplantation (plantor och inomhusväxter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Nästan alla sorter av saxifrage är inte särskilt krävande för belysning. De mår bra i halvskugga och rotar sig bra i soliga områden. Växter måste dock skyddas från direkt solljus . Exponering för direkt solljus hämmar inte bara dessa marktäckare, utan påverkar också färgen på deras blommor och löv negativt. Om växterna stannar under stekande sol under lång tid kommer deras lövverk och blommor att blekna och blekna och förlora sin rikedom och variation i sin färg.

Växande saxifrage under inomhusförhållanden, de får en lämplig belysningsnivå genom att placera krukorna på fönsterbrädan i den östra eller västra delen av huset. Det är tillåtet att installera krukor i den norra delen av huset, men i detta fall bör ytterligare belysning av växterna övervägas. Med brist på ljus börjar saxifrages blekna och deras blad och blommor blir små.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bevattningsläge

Dessa opretentiösa växter föredrar måttlig men regelbunden vattning. Denna procedur bör utföras när matjorden torkar. Den mest gynnsamma tiden för vattning är på morgonen eller kvällen efter solnedgången. För bevattning är det bättre att använda varmt, sedimenterat vatten . Om du vattnar växter med kallt vatten finns det risk för minskad immunitet, vilket resulterar i att blommorna blir sårbara för patogener och skadedjur. Vattning under den tid då solen är i sin höjdpunkt är strängt inte tillåtet, eftersom vatten som kommer på markens lock och blommor kommer att orsaka allvarliga brännskador.

Saxifrags som odlas i rumsförhållanden vattnas också med varmt, avvecklat vatten, med iakttagande av den föreskrivna regimen. Det är oerhört viktigt att förhindra vattendragning av jordblandningen, vilket kan leda till rotröta och som ett resultat av växtdöd.

Under den svala årstiden kan vattningens frekvens minskas något, och i varmt väder, tvärtom, öka.

Bild
Bild

Matningsläge

För all sin enkelhet reagerar saxifrage positivt på befruktning. Växter som odlas utomhus matas vanligtvis med mineralgödsel och organiskt material. När det gäller användning av kvävegödselmedel rekommenderar erfarna blomsterodlare försiktighet, eftersom ett överskott av kväve kan leda till "gödning" av växter. I detta tillstånd ger marktäckande växter riklig grön massa, men blommar praktiskt taget inte. Toppdressing, som vattning, stoppas före kallt väder, när växterna är förberedda för övervintring.

Representanter för familjen Saxifrage, som växer hemma, kan matas året om. Efter att ha plockat upp ett lämpligt sammansatt gödselmedel används det i enlighet med det föreskrivna schemat. Så blomsterodlare rekommenderar att plantorna gradvis matas en gång varannan vecka på våren och sommaren, en gång var 1, 5 månader på hösten och en gång varannan månad på vintern.

Det är viktigt att ta hänsyn till att saxifrage växer både i öppen mark och inomhusförhållanden inte tolererar ett överskott av näringsämnen i jorden. Av denna anledning kan du inte mata dem för ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordblandningens sammansättning

Lös, fuktig och luftgenomsläpplig jord med neutral syra anses vara den mest gynnsamma för saxifrage. När man odlar dessa växter på öppen mark i marginella områden, rekommenderas att man tillsätter en blandning av sådana komponenter till jorden som:

  • torvmark - 2 delar;
  • arkmark - 1 del;
  • grov sand - 0,5 delar.

Denna sammansättning kan förbättras genom att tillsätta en del torvmark och kompost till komponenterna ovan. Innan den appliceras på jorden späds den resulterande blandningen med små fragment av dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur- och luftfuktighetsförhållanden

De flesta sorter av saxifrage är resistenta mot temperaturfall och extrema. För varmt ute väder eller hög lufttemperatur i rummet påverkar dessa växters välbefinnande negativt. Under påverkan av höga temperaturer börjar markskyddets blommor krympa och bladen förlorar sin saftighet och elasticitet.

När man odlar dessa växter under inomhusförhållanden är det inte tillåtet att placera dem nära värmeapparater . Nyblomna odlare gör ofta ett allvarligt misstag genom att placera blomkrukor för vintern nära värmeradiatorer. Som ett resultat, under påverkan av varm och torr luft, börjar saxifrage göra ont.

Bild
Bild

De optimala temperaturintervallen för att hålla dessa blommande växter är:

  • 22-25 ° på sommaren;
  • 18-19 ° under den svala säsongen.

I mycket varmt väder, när luften ute och i rummet blir torr, rekommenderar blomsterodlare att bevattna saxifrage med varmt, avstängt vatten. Denna procedur bör utföras tidigt på morgonen eller på kvällen, så att fukten från plantorna hinner förångas i början av en ny dagsljus.

Det är dock omöjligt att missbruka bevattning och sprutning, eftersom överdriven fukt kan orsaka utveckling av svampsjukdomar.

Bild
Bild

Kompetent transplantation

Inomhus saxifrage behöver omplanteras då och då. Behovet av denna procedur beror främst på särdragen hos dessa växters rotsystem. I deras naturliga livsmiljö utvecklas deras rötter mycket aktivt, vilket kräver mer och mer ledigt utrymme. Med tanke på denna funktion bör potten som saxifrage växer i tid ersättas med en rymligare behållare.

Florister rekommenderar att plantera om plantor även om deras ålder har nått 5 år eller mer . Oavsett om en blomstertransplantation tidigare utfördes i en yngre ålder, måste kruksubstratet ändras helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som drabbats av sjukdomar eller skadedjur måste transplanteras utan att misslyckas. I detta fall bör transplantationen åtföljas av en fullvärdig behandling av det gröna husdjuret, bearbetningen av dess antenndel och rötter, samt en fullständig förändring av jordblandningen. Det mest smärtfria sättet att transplantera växter är omlastning . Med denna metod transplanteras marktäcket tillsammans med en jordklump på rötterna.

Att transplantera plantor i öppen mark kräver mycket noggrann manipulation. Med tanke på att rötterna på saxifrage -plantor är ganska sköra vattnas plantorna noggrant före proceduren. Sedan avlägsnas varje planta försiktigt från behållaren tillsammans med en jordklump och planteras i ett förberett hål.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av saxifrage är ett ganska enkelt förfarande som även en oerfaren men ansvarsfull amatörblomster kan hantera. En av de viktiga förutsättningar som resultatet av arbetet beror på är kvaliteten på plantmaterialet som används för växtförädling.

Saxifrage reproduceras med hjälp av:

  • frön;
  • skiktning;
  • dela busken.
Bild
Bild

Fröförökning

Innan sådd är de små frön av växten nödvändigtvis skiktade. Efter detta förfarande utförs sådd i grunda planteringsbehållare fyllda med en universell jordblandning eller en blandning av torv, gräs, humus och sand. Jorden bör blötläggas före sådd.

Frön sås ytligt utan att gräva ner dem i underlaget. I slutet av arbetet strös fröna lätt med fin sand. Om plantmaterialet är överdrivet täckt av jord, minskar dess spiringspotential drastiskt. Efter sådd dras behållaren åt med folie och placeras på ett varmt och väl upplyst fönster. Vanligtvis dyker plantor upp efter en vecka, men i vissa fall kan frögroning ta 10-14 dagar. Efter att de första skotten uppträder tas filmen bort. Medan unga plantor växer bör rumstemperaturen hållas vid 20-22 °.

Det är nödvändigt att vattna plantorna regelbundet, men med måtta, för att undvika stagnation av vatten i underlaget.

Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning

Denna metod används efter att givarväxten har blommat färdigt (vanligtvis mitt på sommaren). När de väljer de starkaste sidostammarna böjs de till marken och fästs med en trä- eller plastfäste. Jorden hälls över häftklamrarna och spills rikligt. Medan sticklingarna rotar sig fuktas jorden ständigt på platsen för häftklamrarna.

Innan övervintringen är rotskikten täckta med ett lager av grangrenar eller täckta med sågspån. Om alla manipulationer utförs korrekt, kommer trädgårdsmästaren på våren att få en ny ung planta, som enkelt kan separeras från donatorbusken och transplanteras till en annan plats.

Bild
Bild

Dela busken

För att genomföra denna metod är det nödvändigt att välja en hälsosam och stark givarväxt. Innan proceduren bör du också förbereda landningsgroparna i förväg. Det är bäst att ordna dem på en något skuggad plats. Efter att ha grävt ett hål, på botten måste du lägga fragment av dränering (expanderad lera, småsten, grus), häll en blandning av kalk, kompost, jord och sand ovanpå. Detta säkerställer optimal surhet och tillräcklig fukt- och luftgenomsläpplighet i jorden.

1-2 timmar före proceduren spillas donatorbusken rikligt för att underlätta dess extraktion från marken. Sedan grävs växten försiktigt ut, var försiktig så att du inte skadar rötterna. Efter det, med en skarp spade, är busken uppdelad i flera delar med säkra och exakta rörelser. De resulterande delarna överförs till hålen, täckta med jord, komprimeras från alla sidor och vattnas rikligt. Innan övervintringen är de planterade delarna av växterna täckta med grangrenar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Saxifrages värderas av blomsterodlare inte bara för sin lyxiga blomning, utan också för deras motståndskraft mot skador av skadedjur och patogener. Dessa växter har god immunitet av natur och slår rot även under mycket svåra förhållanden. Oftast reduceras deras motståndskraft mot sjukdomar och parasiter kraftigt om villkoren för kvarhållande och brist på vård inte observeras.

Enligt blomsterodlare är de främsta fienderna till saxifrage -skönheter sjukdomar och skadedjur som:

  • mjöldagg;
  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • ruttnande rötter.
Bild
Bild

Med saxifras nederlag mjöldagg en vitaktig blomma börjar bildas på plantans löv. När sjukdomen fortskrider får bladen en brun nyans och torkar sedan upp och faller av. Orsaken till sjukdomen i det här fallet är oftast kränkningar av temperatur- och fuktighetsregimen. För behandling av den skadade växten är det nödvändigt att använda de fungicida preparaten "Fundazol", "Quadris", "Topaz".

Som saxifrage led av spindelkvalster , framgår av utseendet på bladen av en vit blomning med en fin fibrös struktur.

Skadedjurets aktivitet i detta fall kan leda till att markskyddet dör, därför bör behandlingen startas omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de viktigaste förhållandena som bidrar till utseendet på en spindelkvalster är ökad torrhet i luften, liksom kontakten mellan en frisk växt och en sjuk. Grundlig behandling av växten med Fitoverm gör att du kan bli av med parasiten.

Bladlus - det vanligaste skadedjuret av trädgårds- och hemblommor. Kolonier av dessa små parasiter livnär sig på växtsaft och lämnar sina restprodukter på sina blad och blommor. Om du inte börjar bearbeta gröna husdjur från bladlöss i tid kan detta leda till att växter dör.

Det finns många anledningar till att bladlöss uppträder på växter som växer i öppen mark. På inomhusblommor kan detta skadedjur uppträda när det tas in med jord av dålig kvalitet eller med en ny infekterad växt. För att förstöra parasiten krävs en grundlig bearbetning av anläggningen med hjälp av komplexa preparat "Kalash", "Aktellik", "Aktara". Mycket bra resultat i kampen mot bladlöss erhålls genom användning av Fitoverm och Tanrek.

Bild
Bild

Ruttnande rötter Är ett vanligt problem för oerfarna odlare som inte tidigare har odlat saxifrage. Det faktum att rotsystemet har lidit mycket av de orsakande ämnena i förruttnande processer bevisas av vissnande av hela luftdelen av saxifrage, tappning av dess blommor och gradvis död av hela växten.

Huvudorsaken till detta problem är vattendämpning av jorden på grund av överdriven vattning och dålig dränering. För behandling av sjukdomen används fungicida preparat för trädgård och inomhusblommor - "Discor", "Glyokladin", "Alirin B".

Den främsta åtgärden för att förebygga sjukdomar och skadedjur är att följa alla rekommendationer för vård av marktäckning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Med avsikt att använda saxifrage för att dekorera bakgårdsområdet, bör man ta hänsyn till särdragen i dess typ och sort. En viktig roll i detta fall spelas av plantans höjd, intensiteten av dess tillväxt, blommans färg och blomningstiden.

Bild
Bild

Detta dekorativa markskydd används framgångsrikt för att dekorera stenskompositioner, stenhällar, alpkullar, gränser. Den kan odlas ensam eller i grupper med andra marktäckande perenner av lämplig färg.

Bild
Bild

En omfattande gruppplantering av saxifrage i förgrunden av platsen är en underbar dekoration av bakgårdsområdet. I detta fall planteras blommande höga växter bakom gruppen marktäckare.

Bild
Bild

Saxifrage kompletterar organiskt trädgården, tillverkad i den nu populära ekostilen. De växer rikligt över bakgården och skapar en frodig kuddeliknande matta som ser spektakulär ut under blomningen.

Bild
Bild

Dessa växter kan användas för att rama in och separera platsens funktionella områden. Så med deras hjälp är det lätt att skilja mellan en viloplats och en trädgård, eller att betona skönheten i en blomsterträdgård, separera den från resten av zonerna med en remsa av markskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saxifrage ser original ut i kombination med andra blommande växter. Med tanke på denna funktion planteras de ofta med petunior och tulpaner. Om du planterar dessa markskydd med subulära floxer, bildar de snabbt frodiga och omfattande gardiner som förvånar fantasin inte bara med sina varierade färger utan också med fantastiska aromer.

Rekommenderad: