Varför Torkar Bladspetsarna I Spathiphyllum? Vad är Orsakerna Och Vad Ska Man Göra åt Det? Att Ta Hand Om Blomman "kvinnlig Lycka" Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Varför Torkar Bladspetsarna I Spathiphyllum? Vad är Orsakerna Och Vad Ska Man Göra åt Det? Att Ta Hand Om Blomman "kvinnlig Lycka" Hemma

Video: Varför Torkar Bladspetsarna I Spathiphyllum? Vad är Orsakerna Och Vad Ska Man Göra åt Det? Att Ta Hand Om Blomman
Video: Peace Lily Plant care and Flowering Tips | Easy Care Tips and Tricks 2024, April
Varför Torkar Bladspetsarna I Spathiphyllum? Vad är Orsakerna Och Vad Ska Man Göra åt Det? Att Ta Hand Om Blomman "kvinnlig Lycka" Hemma
Varför Torkar Bladspetsarna I Spathiphyllum? Vad är Orsakerna Och Vad Ska Man Göra åt Det? Att Ta Hand Om Blomman "kvinnlig Lycka" Hemma
Anonim

Spathiphyllum, eller "kvinnlig lycka" -blomma, är en elegant inomhusväxt som är älskad av blomsterodlare för sitt ovanliga exotiska utseende. Trots sitt tropiska ursprung är spathiphyllum relativt krävande för häktningsvillkor och orsakar sällan problem för en omtänksam ägare.

Det faktum att anläggningen behöver hjälp indikeras av olika tecken som inte kan ignoreras. Ett av de mest störande symptomen är uttorkning av kanterna och bladspetsar.

Beskrivning av problemet och symtomen

Vanligtvis utvecklas inte problemet i blixtsnabbhet, utan blir gradvis mer märkbart från dag till dag. Till en början börjar växten förlora sin dekorativa effekt och får ett smärtsamt utseende. I dessa fall tappar bladen av spathiphyllum och förlorar sin ursprungliga turgor, saftighet och blank glans. Mot bakgrund av förändringar i bladplattans vävnader störs den naturliga processen för fotosyntes. Som ett resultat börjar plantans löv att blekna, bli gult och skrynkligt. På grund av störda biologiska processer förlorar bladplattan sin elasticitet, blir spröd, börjar smula och som ett resultat försvinner helt enkelt.

Bladen kan torka ut ojämnt. Oftast börjar problemet med det faktum att bladens kanter torkar ut i spathiphyllum, ändarna mörknar och torkar ut. Om orsaken inte fastställs i tid och de nödvändiga åtgärderna inte vidtas kommer plantans löv att torka ut ganska snabbt och flyga runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att om 1-2 blad torkar upp på en växt då och då kan detta bero på att deras livscykel har slutförts naturligt.

Med tiden ersätts de gamla och utmattade bladen med nya. Detta är en integrerad process som följer utvecklingen av alla växter. Dessutom kan torkning och gulning av lövverk i spathiphyllum bero på den tidigare långa blomningen, vilket tarmade växtens styrka.

Det finns ofta fall när spathiphyllum förlorar tillfälligt sin dekorativa effekt, börjar bli gul och torkar strax före blomningsperioden . Växtuppfödare förklarar detta fenomen genom att representanterna för den tropiska floran på detta sätt ackumulerar den styrka de behöver för att bilda knoppar. I detta fall är lätt gulning och torkning av bladen inte en kritisk avvikelse från normen.

Oron bör vara den massiva vissningen och torkningen av löv, både gamla och unga . I vissa fall kan denna patologiska process åtföljas av bildandet av konstiga fläckar av gulaktig, gråvit, brunbrun eller svart färg på bladen. Detta indikerar direkt allvarliga störningar och förändringar i anläggningens allmänna tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Spathiphyllums exotiska ursprung orsakar dess ökade känslighet för förändringar i den vanliga miljön och för brott mot vårdreglerna. Bland de främsta orsakerna som kan orsaka torkning av lövets kanter och ändar noterar odlare:

  • olämplig belysning;
  • olämplig luftfuktighet;
  • temperaturbrott;
  • kränkningar av bevattningsregimen;
  • kränkning av utfodringsregimen;
  • olämplig kruka;
  • olämpligt underlag;
  • sjukdomar och aktiviteter av skadedjur.

Belysning

I sin naturliga livsmiljö växer spathiphyllums i fuktiga skogar, där mjukt, diffust ljus härskar i överflöd. Hemma kan du fylla blommans behov av belysning genom att placera kruka på fönsterbrädan i den södra, östra eller västra delen av huset … Det är mycket viktigt att växten får tillräckligt med ljus, men den måste skyddas från direkt solljus. Direkt solljus är skadligt för de känsliga bladen av spathiphyllum , därför bör växten vara skuggad från den ljusa solen.

Annars bildas brännskador på bladens yta, vilket framkallar ytterligare torkning och vissning av bladplattorna.

Bild
Bild

Fuktighet

Som representant för den tropiska floran är spathiphyllum mycket smärtsamt att tolerera brist på fukt i luften. Dess naturliga livsmiljö är skogstjockar längs flodernas och vattendrag, där hög luftfuktighet ständigt noteras.

Torr luft torkar ut och tömmer det saftiga lövverket på detta exotiska, vilket gör att växten blir gul och torr. Det är av denna anledning som spathiphyllums blir mycket sårbara under uppvärmningssäsongen. För att förhindra att bladen torkar ut på grund av torkad luft rekommenderar blomsterodlare försumma inte regelbunden sprutning av exotiska växter i varmt väder, liksom under uppvärmningssäsongen.

Bild
Bild

Temperaturregim

Spathiphyllums är termofila representanter för den tropiska floran, som smärtsamt reagerar på temperaturfall och droppar. Växter kan utvecklas fullt ut vid en konstant temperatur på cirka 23 ° . Vissa nybörjare blomsterhandlare gör ofta ett grovt misstag genom att placera dessa exotiska växter nära värmeenheter. Under mycket varma förhållanden, ofta tillsammans med torr luft, börjar växter värka och deras löv blir gult och torrt.

För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att hålla en stabil temperatur i rummet där spathiphyllum växer, och undvika att placera dem bredvid radiatorer. En mycket viktig förutsättning är skyddet av växter mot drag. Kall luft orsakar allvarlig stress i skonsamma exotiker, vilket i sin tur leder till minskad immunitet.

Som ett resultat kan växten inte bara börja torka ut och göra ont, utan till och med dö.

Bild
Bild

Vattning

Exotiska spathiphyllums är mycket krävande för fukt, utan vilka de snabbt torkar och blir gula. På sommaren bör växter vattnas ofta och rikligt, samtidigt som man undviker stagnation av vatten i krukan. På vintern är det lämpligt att begränsa vattningen, se till att underlaget alltid är i måttligt fuktigt tillstånd. Att torka ur ett jordkoma i en kruka är inte mindre skadligt för växter än vattendämpning i jorden.

Spathiphyllum bör vattnas med mjukt, sedimenterat varmt vatten. Bevattning med kallt vatten är en stark stressfaktor för växter och deras rotsystem. Som en följd av hypotermi kan exotiker bli sjuka, torka ut och till och med kasta sina löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vid odling av spathiphyllum är det mycket viktigt att observera rätt utfodringsregim. Bristen på näringsämnen i substratet, liksom deras överskott, uppfattas av växter negativt . I båda fallen kan bladen börja torka i känsliga exotiska växter, ändarna kan bli svarta eller gula.

För att undvika problem i samband med felaktig utfodring är det lämpligt att använda komplexa gödningsmedel för dekorativa blommande växter eller gödningsmedel som är speciellt utformade för spathiphyllums. Det är nödvändigt att applicera toppdressing strikt i enlighet med det rekommenderade schemat.

Bild
Bild

Pott

Mycket ofta är krukans olämpliga storlek orsaken till problem i spathiphyllum. I en mycket tät behållare sammanflätas rötterna och pressar varandra starkt. Som ett resultat av dysfunktion i rotsystemet får växtens luftdel inte den normala mängden fukt och näringsämnen, vilket leder till vissnande och torkning av bladen.

En mycket rymlig kruka kan dock orsaka problem. I det här fallet kan växtens rötter inte helt behärska hela behållarens utrymme, vilket resulterar i att jorden börjar träskas. Detta leder till utvecklingen av sjukdomar i rotsystemet och, som en konsekvens, vissnar det ömma exotiska.

Bild
Bild

Substrat

För spathiphyllum är substratets sammansättning och kvalitet mycket viktig. Dessa känsliga växter föredrar lösa, lätt sura jordar som är rika på mikro- och makroelement. Dessutom måste substratet vara fukt- och luftgenomsläppligt, vilket ger vatten och syre åtkomst till rötterna. För odling av spathiphyllums rekommenderas att använda en blandning:

  • 2 bitar gräs;
  • 1 del lövhumus;
  • 1 del torv;
  • 1 del sand.

Det är lämpligt att tillsätta kol till jordblandningen, vilket förbättrar substratets antibakteriella egenskaper. Innan du lägger substratet på botten av potten, se till att fylla i ett lager dränering.

Bild
Bild

Sjukdomar och aktiviteter av skadedjur

Om bladen på spathiphyllum började vissna och torka, men inga ändringar gjordes i vården och förvaringsförhållandena, kan detta tyda på en skada på rotsystemet.

Om rötterna angrips av patogener (svampar, bakterier) eller skadedjur skadas alla biologiska processer i växtvävnader. Som ett resultat kan skadade rötter inte helt förse den ovanjordiska delen med fukt och näringsämnen. Detta i sin tur får lövverket att torka ut och falla av.

Hur sparar man en blomma?

Avhjälpande åtgärder bör utföras baserat på orsaken till problemet

  • Om blomman börjar bli gul, vissna eller torr, är det nödvändigt att skapa de mest skonsamma förhållandena för den. För detta placeras växten på en plats med mjukt diffust ljus, en konstant temperatur på 22-23 °, en stabil luftfuktighet inom 65%. För att bibehålla en stabil inomhusfuktighet bör växter sprutas med en sprayflaska. Detta måste göras dagligen.
  • Det ska inte finnas några drag i rummet där den skadade spathiphyllum finns. Under hela luftning av rummet bör växterna flyttas till en annan plats.
  • Helt torkade löv måste tas bort med en skarp sax. Detta kommer att stimulera tillväxten av nya unga lövverk.
  • Om anledningen till torkning av växten är olämplig luftfuktighet eller oegentligheter i bevattningsregimen, är det lämpligt att installera en bred kastrull med vatten bredvid krukan. Och även en hushållsfuktare kan ge betydande hjälp med att återställa exotiska växter hemma.
  • Erfarna odlare rekommenderar att tvätta de intakta bladen med tvål och vatten under återhämtningsperioden. Denna procedur utförs en gång i veckan.
  • Om den drabbade växten har alla nödvändiga förutsättningar, men det fortfarande inte har bråttom att återhämta sig, är det tillåtet att försiktigt ta bort den från krukan för att inspektera rötterna och substratet. Denna åtgärd gör det möjligt att bekräfta eller utesluta förekomsten av sjukdomar i rotsystemet eller dess skador av skadedjur. Om växten har drabbats av rotröta krävs komplex behandling med användning av fungicida preparat. Om skadedjur hittas på rötterna eller i underlaget är det nödvändigt att genomföra en noggrann behandling med insekticider. I båda fallen är det nödvändigt att helt ersätta det infekterade substratet, desinficera krukan och växtrötter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

För att fortsätta förhindra torkning och fall av lövverk i spathiphyllum bör växten vårdas noggrant och kompetent. Det är nödvändigt att skapa alla förutsättningar för exotisk tillväxt och utveckling, för att noga övervaka dess tillstånd. Konstant övervakning kommer att möjliggöra snabb diagnos av överhängande växthälsoproblem.

Orsaken till torkning av bladen kan inte bara vara brott mot vårdreglerna utan också stress . Utkast, plötsliga temperaturförändringar, vattning med kallt vatten och till och med en förändring på den vanliga platsen - allt detta kan påverka växten negativt.

Man bör komma ihåg att spathiphyllums exotiska ursprung orsakar dess ökade mottaglighet och känslighet för stressfaktorer.

Bild
Bild

För att förhindra utvecklingen av sjukdomar och minska risken för skadedjur, det är nödvändigt att regelbundet inspektera det exotiska, kontrollera jordblandningens skick i krukan . Om en vitgul blomning har bildats på markytan, vilket ofta noteras vid bevattning med hårt vatten, bör det översta lagret avlägsnas och färsk jord hällas i stället. Nya substrat- och transplantationsbehållare bör hanteras noggrant före användning.

Sjuka växter krävs omedelbart isolera från friska inomhusblommor och vidta alla nödvändiga medicinska och förebyggande åtgärder.

Rekommenderad: