Varför Blir Spathiphyllumblad Gula? Varför Visas Gula Fläckar På Blomman "kvinnlig Lycka" Och Spetsarna Torkar? Vad är Orsakerna Till Inomhusväxtsjukdom Och Vad Ska Man G

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Spathiphyllumblad Gula? Varför Visas Gula Fläckar På Blomman "kvinnlig Lycka" Och Spetsarna Torkar? Vad är Orsakerna Till Inomhusväxtsjukdom Och Vad Ska Man G

Video: Varför Blir Spathiphyllumblad Gula? Varför Visas Gula Fläckar På Blomman
Video: Peace Lily Yellow Leaves, Dropping, Curling Down | Brown Spots On Leaves | Spathiphyllum Care 2024, Maj
Varför Blir Spathiphyllumblad Gula? Varför Visas Gula Fläckar På Blomman "kvinnlig Lycka" Och Spetsarna Torkar? Vad är Orsakerna Till Inomhusväxtsjukdom Och Vad Ska Man G
Varför Blir Spathiphyllumblad Gula? Varför Visas Gula Fläckar På Blomman "kvinnlig Lycka" Och Spetsarna Torkar? Vad är Orsakerna Till Inomhusväxtsjukdom Och Vad Ska Man G
Anonim

Spathiphyllum är populärt känd som "kvinnlig lycka". Det är en vacker dekorativ blomma som pryder hem, lägenheter, liksom kontor och offentliga institutioner. Spathiphyllum är enkel och opretentiös att ta hand om, men ibland står blomsterodlare inför ett så obehagligt fenomen som gulnande och fallande löv. Låt oss ta reda på varför detta händer och hur du kan rädda ditt "gröna husdjur".

Bild
Bild
Bild
Bild

Yttre skyltar

Leaf wishing är en process där ett bladblad helt eller delvis ändrar sin färg, blir gult och förlorar sin turgor.

Om gamla löv blir gula och faller av beror denna process på växtens naturliga föryngring - det finns ingen anledning till panik i det här fallet.

Men om förändringen i pigmentering får en massiv karaktär, då det är värt att titta närmare på busken, identifiera orsaken till sjukdomen och vidta åtgärder för att återuppliva spathiphyllum.

Bild
Bild

Oftast manifesterar sig gulning i följande former:

  • bladstänger och löv blir gula och vissnar - detta indikerar vanligtvis misstag i blomvård;
  • gulning av bladen åtföljs av skada på deras integritet - ta en närmare titt på bladets baksida, troligen kommer du att byta ut insekter;
  • bladen har ändrat färg och vissnat - detta händer vanligtvis med överdriven vattning;
  • en vit spindelväv syns på bladplattorna - det betyder att blomman kolliderade med en spindelkvalster;
  • bladen blir slöa och slöa - troligtvis är växten kall i rummet där den ligger.

Andra tecken på sjukdomen som medföljer gulning noteras: utseendet på bruna fläckar, sönderfall av stjälkarna, samt förekomst av mögel på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Tömning

Spathiphyllum blommar ganska ofta, och denna process fortsätter länge. Som ett resultat riktar växten alla sina krafter till bildandet av peduncle, vilket leder till dess utarmning, särskilt i de fall ägarna inte ändrar vården av blomman vid blomning och blomning.

Gulningen av bladen i denna situation börjar från den nedre nivån, men sprider sig uppåt ganska snabbt. Om du inte vidtar åtgärder i rätt tid kommer blomman att dö så snart som möjligt.

För att undvika en sådan obehaglig situation, det är nödvändigt att observera förebyggande åtgärder, nämligen från början av blomningen är det nödvändigt att öka mängden förband.

För en fullständig utveckling av en blomma är det bättre att använda färdiga komplexa preparat med ett minimalt kväveinnehåll: detta element är långt ifrån alltid fördelaktigt för inomhusväxter, eftersom det leder till aktiv tillväxt av grön massa till nackdel för blomning, dessutom gör ett överskott av kväve bladplattorna lösa och något vattniga. Det är optimalt att toppdressingen innehåller fosfor, kalium och bor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Spathiphyllum tillhör resistenta grödor som sällan stöter på sjukdomar och skadedjur. Men ibland, även när man skapar optimala förutsättningar för utveckling av en blomma, uppstår problem, i de flesta fall är de svampiga i naturen: patogena sporer kommer in i blomman från angränsande växter eller genom ett nytt substrat. Detsamma gäller för parasiter.

Bladen gulnar när blomman är infekterad åtföljs av utseendet av brunbruna fläckar, som växer ganska snabbt och gradvis behärskar hela bladbladet. Dessutom finns plack, vitaktiga klumpar, tunna spindelväv eller insekter själva på baksidan.

Bild
Bild

För att skydda ditt "gröna husdjur" från sjukdom, först och främst du måste följa jordbrukstekniker för att ta hand om spathiphyllum - det är ingen hemlighet att överflödig fukt eller för sval luft blir idealiska förutsättningar för utveckling av svamp- och virusinfektioner.

För att undvika kontaminering av en växt från en annan måste varje nyförvärvad blomma hållas "i karantän" en tid - bort från resten av hembuskarna.

Det tar vanligtvis en månad att bedöma det allmänna tillståndet för "nybörjaren" och utesluta förekomsten av sjukdomar, svampsporer och larver av frånskilda insekter.

När du transplanterar en växt är det bäst att använda färdiga markförråd: de utsätts för preliminär desinfektion. Om du själv komponerar jordblandningen ska du tända den i en kastrull eller hålla den i flera dagar i frysen eller ute (om arbete utförs på vintern).

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och temperatur

Orsaken till att bladen gulnar är ofta förknippad med otillräcklig belysning av blomman. Spathiphyllum är en ljusälskande växt, med otillräckliga dagsljus, dess blad börjar bli gula och falla av . Exponering för direkta ultravioletta strålar är dock inte mindre farlig: den bränner bladplattan och kan orsaka betydande skador på blomman.

För att eliminera riskerna med att vissna spathiphyllum, är det bäst att placera den på östra eller västra sidan.

Med fönstren i söderläge behövs en liten skuggning för att skapa diffust ljus. Och om alla fönster i ditt hus vetter mot norr, kan ytterligare belysning med fytolampor krävas.

Det finns en annan situation - solen brinner inte och växten på fönstret torkar fortfarande och blir gul. Särskilt ofta möter blomsterodlare ett sådant fenomen på vintern. Det är enkelt - det handlar om uppvärmning, som under den kalla årstiden torkar luften och gör det obehagligt för växten. Torr luft leder till gulning av bladplattornas spetsar, det sprider sig snabbt genom spathiphyllum, bladen dör, växten börjar blekna.

Det är värt att ta hand om bekväma förvaringsförhållanden i förväg . Det kommer inte vara överflödigt att placera en behållare med vatten bredvid blomman, fodra blomsterbrickan med sphagnummos, spraya blomman då och då från en sprayflaska och täck radiatorerna med en fuktig handduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vattning

Spathiphyllum föredrar fuktig jord, så vattning bör vara regelbunden, men måttlig. Många odlare översvämmer bokstavligen sin blomma. Om jorden är lätt och vattentät, och det finns effektiv dränering i krukan, kommer all överflödig fukt att tas bort.

Med ett tungt substrat eller för små hål i botten flyter rötterna bokstavligen i vattnet, börjar ruttna, dess luftdelar får inte nödvändig fukt - växten reagerar omedelbart på detta med utseendet av en gul kant på bladen, det börjar snabbt bli svart och växer i storlek, själva växten när den blir slö och livlös.

Bild
Bild

För att förhindra överflöd av blomman bör en gynnsam bevattningssystem skapas. Det finns flera sätt att veta när du ska hämta vattenkanna:

  • transplantera spathiphyllum till en genomskinlig kruka - i detta fall är kondens tydligt synlig, vars frånvaro blir en signal för ett sund;
  • gräva upp det övre lagret av jorden något och se hur jordens skick är på djupet;
  • stick stickan i underlaget till själva dräneringen och ta bort den efter en kvart - det kommer tydligt att visa fuktnivån inuti behållaren.

Sumpning av marken underlättas i stor utsträckning av hypotermi i rotsystemet. Att bekämpa det är inte värt det - det måste förebyggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra detta, på vintern, placeras en tunn skumplatta, en skumunderlag eller en bit ulltrasa på fönsterbrädan under kruka. Och naturligtvis är det absolut nödvändigt att se till att fönstren inte lyser igenom under den kalla årstiden.

Efter transplantation

Ibland står blomsterhandlaren inför en obegriplig gulning av bladen på en nyinköpt växt, detta beror på särdragen i anpassningen av det "gröna husdjuret" till nya levnadsvillkor: belysning, temperaturförhållanden, fuktparametrar.

Det är därför, efter köpet, det är lämpligt att transplantera blomman till en ny näringsblandning, och även om det behövs byta krukan så att dess storlek matchar rotsystemets storlek.

Därefter placeras spathiphyllum på en varm, upplyst plats, vattnas om det behövs och vänta på att den ska vänja sig vid den förändrade miljön. Topdressing appliceras tidigast en månad efter transplantationen.

Som regel slutar gulningen efter 3-4 veckor, bladplattorna stiger upp, bladen blir elastiska och ljusa.

Bild
Bild

Hur man behandlar en blomma?

Om din blomma redan är sjuk, kom ihåg att återupplivningsåtgärder måste utföras så tidigt som möjligt, annars kanske du inte kan spara blomman i tid.

Proceduren för gulning av lövverk beror till stor del på orsaken som ledde till detta farliga fenomen.

När blomman är uttömd börjar många ägare bokstavligen strö den med nävar med alla slags förband. Detta är helt förgäves: de gula bladen blir inte gröna. I det här fallet är det bäst att transplantera spathiphyllum till ett nytt substrat med en fullständig ersättning av jorden.

Vid omplantering är det viktigt att strö rötterna med näringsrik jord exakt till den nivå där marken var innan . Det är omöjligt att fördjupa tillväxtpunkten: om du fyller på din redan utarmade blomma kan det helt enkelt "avsluta" det.

Bild
Bild

Omedelbart efter transplantationen kan de nedre bladen bli bleka - det här är en naturlig process, de behöver inte plockas från växten. Så snart de faller av sig själva kan du börja mata, men gödningsmedelsdosen efter transplantationen bör halveras och gradvis komma till standardvärdet.

Om växten har vuxit för mycket, vilket gör att det inte är möjligt att transplantera den, måste du ta bort det övre jordlagret så noggrant som möjligt (ca 5-7 cm) och fylla i ny befruktad jord i dess plats. I detta fall ändras matningsregimen inte.

När en växt skadas av skadedjur är det först och främst nödvändigt att bli av med dem fysiskt. För att göra detta tvättas alla blad och stjälkar med en koncentrerad lösning av tvätttvål eller ett avkok av tobak. Tänk dock på att dessa åtgärder bara fungerar om det finns få parasiter, dessutom fungerar vissa traditionella metoder inte alls på vissa, till exempel på vitflugor.

Om det finns många insekter behöver du inte lida - gå omedelbart till affären för att köpa någon systemisk insekticid . I avsaknad av ett märkbart resultat upprepas behandlingen 2-3 gånger med ett intervall på 7-10 dagar.

Bild
Bild

Viktigt: du måste bearbeta inte bara de gröna delarna av själva blomman utan också jorden, eftersom vissa skadedjur lever i markens övre lager, vilket gör att det är svårt att upptäcka dem med blotta ögat. Riskera därför inte det - vattna underlaget rikligt och effektivt.

Tyvärr är behandlingen av sjukdomar mer komplicerad. Om patogena mikroorganismer når tillväxtpunkten kommer det inte längre att vara möjligt att hjälpa växten, så behandlingen bör påbörjas så snart som möjligt.

Till att börja med måste alla de drabbade områdena skäras av, och platserna för nedskärningarna bör behandlas med en lösning av metylenblått och strö med malet kol.

Men dessa åtgärder är inte tillräckligt, eftersom skadan i de flesta fall inträffar på mobilnivå - med en hög grad av sannolikhet förblev mikroberna i de till synes friska delarna av blomman. Det är därför du inte kan klara dig utan kemikalier här.

Bild
Bild

Vårdregler

För att upprätthålla hälsan hos spathiphyllum är det viktigt att ta hand om det ordentligt, enligt enkla rekommendationer:

  • skapa en behaglig temperatur och luftfuktighet;
  • i början av knoppbildningen bör ytterligare utfodring ökas (särskild tonvikt bör läggas på fosfor- och kaliumpreparat);
  • skydda blomman från solens direkta strålar;
  • varje vår, transplantera växten till en större kruka med delvis jordförnyelse;
  • förhindra att jordkoman torkar ut och att vattnet tappar marken.

Varje kränkning av villkoren för att hålla en växt som spathiphyllum leder omedelbart till gulning av lövverket och deras ytterligare död.

Rekommenderad: