Varför Blommar Inte Spathiphyllum? Vad Händer Om Blomman "kvinnlig Lycka" Släpper Löv Och Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Spathiphyllum? Vad Händer Om Blomman "kvinnlig Lycka" Släpper Löv Och Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma?

Video: Varför Blommar Inte Spathiphyllum? Vad Händer Om Blomman
Video: Varför blommar inte min hortensia? 2024, Maj
Varför Blommar Inte Spathiphyllum? Vad Händer Om Blomman "kvinnlig Lycka" Släpper Löv Och Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma?
Varför Blommar Inte Spathiphyllum? Vad Händer Om Blomman "kvinnlig Lycka" Släpper Löv Och Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma?
Anonim

Spathiphyllum tillhör Aroid -familjen, är en vintergrön växt med blommor som ser ut som callaliljor. Vanliga människor kallade kulturen "kvinnlig lycka". Enligt legender hjälper det henne att hitta en själsfrände att placera en blomma i en ensam tjejs hus. Ibland händer det att en växt förlorar möjligheten att glädja blomsterodlare med sina snövitblommor. Vad är anledningen till bristen på blomning av spathiphyllum och hur man fixar det, är det värt att överväga mer detaljerat.

Funktioner i blomningsprocessen

Blommande är en fysiologisk process av en växt associerad med en generativ reproduktionsmetod. Det fortsätter i formen från början av blom äggstockar till deras öppning. Utvecklingen av knoppar fortskrider på olika sätt, varje kultur har sina egna egenskaper. Till en början växer växten aktivt och förvandlas till en vuxen, formad individ. Sedan börjar inomhus spathiphyllum bilda blomställningar på benen, vars spetsar är täckta med vita huvor. Unga växter blommar vid cirka 2 års ålder.

Om blomman placeras under gynnsamma förhållanden sker blomningen under vårmånaderna och slutar på hösten.

Dessutom behöver växten en vilande period för att få styrka och reproducera återblommande året efter. Det finns tillfällen då kulturen blommar efter en kort viloläge under höstsäsongen. För att beundra de unika blommorna kräver spathiphyllum särskild omsorg, knuten till mängden fukt i jorden och miljön. Långvarig exponering för felaktig vård leder till plantans oförmåga att sätta sig i axlarna på peduncle-bladen.

Bild
Bild

Varför blommar det inte?

Anledningen till bristen på blomning hemma kan vara: brist på dagsljus, för fuktig eller torr luft, oregelbunden vattning eller överflödigt gödselmedel, felaktig grödtransplantation. Låt oss överväga varje objekt mer detaljerat.

Släpper löv

Kulturen ser hälsosam utåt: närvaron av en grön nyans, bladplattornas standardstorlek, den konstanta uppbyggnaden av unga skott, men producerar bara löv. Dessa manifestationer är associerade med ett överskott av mineralelement i substratet, med andra ord, växten "fettar". Toppdressing baserad på kvävehaltiga ämnen stimulerar lövverkstillväxt istället för blomning. För att ändra situationen rekommenderas att gödningsmedel ersätts med kaliumfosforgödselmedel, dessa ämnen är aktivt involverade i bildandet av blomknoppar . Om kulturen ger ohälsosamt lövverk, det vill säga bladen är för små, av annan form, missfärgade, etc., är detta problem förknippat med en kränkning av bevattningscykeln, brist på fukt, överflödigt damm och smuts på bladet tallrikar. När man identifierar en sjukdom är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt växten.

Bild
Bild

Belysning

"Kvinnors lycka" rekommenderas att placeras i skuggade områden. Med en stor mängd direkt solljus är kulturen benägen att torka ut, förlust av turgor, förlust av styrka som är nödvändig för tillväxt och blomning, snabb torkning av jorden och bildning av brännskador på bladen.

Det mest lämpliga alternativet för att placera en blomma skulle vara att hitta behållaren 1-2 m från fönstret, om sidan är söderut, i fönsterbrädan - med norra fönster, plats på ett stativ eller fönster - med väst- eller östsidan.

Tecken på brist på dagsljus är följande:

  • plåtar sträcks, får en avlång form;
  • upphörande av bildandet av blom äggstockar i bladaxlarna;
  • tillväxthämning.

Denna sjukdom behandlas genom att omorganisera kulturen i ett upplyst område eller installera en fytolampa.

Bild
Bild

Fuktighet

Spathiphyllum är en växt som älskar ett fuktigt klimat, så marken med en blomma bör periodiskt fuktas helt, sprutas eller placeras på en pall med våt expanderad lera eller småsten. Dessa metoder kan avsevärt öka luftfuktigheten runt grödan och skapa det nödvändiga mikroklimatet för den.

Vattning eller översvämning?

Oregelbunden vattning av växten leder till att jorden torkar ut, och överflödig fukt kan leda till att blomman dör. Substratet fuktas med en ren filtrerad vätska, vattentemperaturen är cirka 22 grader Celsius. Under sommarsäsongen vattnas spathiphyllum oftare än vanligt, ibland upp till 4 gånger i veckan (allt beror på omgivningstemperaturen, för på varm sommar är växten mest sårbar). Under den kalla årstiden minskar vattningen, eftersom absorptionen av fukt i hästsystemet minskar, så risken för översvämning av grödan ökar.

Blomkrukan ligger på avstånd från värmeapparater, på en plats skyddad mot drag.

Bild
Bild

Följande tecken indikerar en övertorkning av jordblandningen:

  • förlust av bladturgor, hängning av peduncles och bladplattor utanför potten;
  • förändring i bladfärg, gulning, vissnande;

Tecken på överskott av fukt är följande:

  • bildandet av svarta områden på bladplattor;
  • hängande blad på grund av rotsystemets död;
  • utveckling av förfallsprocessen av rotkragen, dess mjukning.

När du fyller växten rekommenderas det att vänta på att överflödig fukt ska rinna ut helt och ta bort blomman från krukan. Linda lerkulan med en trasa eller servetter så att materialet absorberar vätskan. Om jorden inte är helt rotad, låt den torka vid rumstemperatur utan solljus i några timmar och sätt sedan tillbaka växten i krukan.

Bild
Bild

Viktig! För att minimera riskerna för översvämning av spathiphyllum rekommenderas att vattna växten genom en bricka.

Gödselmedel: överskott och brist

Detta är det vanligaste problemet som gör att spathiphyllum inte blommar. Införandet av gödningsmedel i substratet bör utföras varje säsong, under aktiv vegetation och spirande - varje vecka, under vilande period - en gång i månaden. Med ett överskott av gödningsmedel är rotsystemet täckt med brännskador, bladen på spathiphyllum torkar och vissnar. Behandling: transplantera en gröda till en ny jordblandning med att tvätta bort den gamla jorden genom att skölja med mycket vatten. Bristen på näringsämnen påverkar blommans tillväxt, växten växer inte grön massa väl, blommorna eller bladplattorna är små.

Växtskötselregler

Bild
Bild

Felaktig transplantation

Växten växer snabbt. När en kultur transplanteras sker en fullständig eller delvis ersättning av jordkoman, liksom separationen av blomman i en moderväxt och barn. Efter att ha placerat spathiphyllum i en ny behållare börjar kulturen en snabb tillväxt av rotsystemet, vilket leder till brist på blomning . Den andra orsaken är uppbyggnad av lövmassa, det gäller unga eller skadade växter. Den spirande perioden kommer efter att blomman har bildats till en vuxen kultur.

Pottproblem

Att hitta "kvinnlig lycka" i fel underlag kan påverka den dåliga utvecklingen av blomknoppar. Växten föredrar lätt sur jord med tillsats av organiskt material, löv och torvmark, torv, kol och förekomst av dränering. Underlaget måste vara löst, eftersom luftcirkulationen är viktig för blommans rotsystem. Tät eller packad jord påverkar tillväxten och tillståndet i kulturen, vilket försenar blomningstillfället.

Bild
Bild

Vad ska man göra?

Det finns olika knep för att spathiphyllum ska blomma. Det är nödvändigt att skapa ett slags "stress" för kulturen.

Viktig! Med alla förändringar måste blomman alltid få tillräckligt med ljus.

Spathiphyllum kan få blommor med följande metoder:

  • omläggning av anläggningen i ett kallrum eller kylskåp med en temperatur på minst 16 grader Celsius;
  • minska vattningsfrekvensen kulturer, och när torra spetsar visas på bladplattorna är det nödvändigt att noggrant skära dessa zoner till friska vävnader; jorden bör torkas regelbundet före vattning;
  • obligatorisk lossning den övre delen av substratet efter vattning;
  • under blomningskulturen befruktad med innehållet av kalium och fosfor 1 gång varje vecka;
  • gör spathiphyllum till ett varmt bad eller spray med vatten varje dag, morgon och kväll; det är nödvändigt att späda ut ett speciellt preparat i vätskan, till exempel "Zirkon", vilket hjälper till att öka immuniteten, mata "Bud" eller "Domotsvet" - ett ämne som stimulerar bildandet av blomknoppar;
  • avlägsnande av gamla blad och skott;
  • kontrollera grödan för skadedjur - fästingar, thrips, maskar och så vidare; om resultatet är positivt, behandla växten omedelbart med speciella ämnen och sätt den i karantän.

Om alla ovanstående metoder inte hjälpte, är orsaken till avsaknaden av blom äggstockar associerad med kulturens ålder. Gamla växter har inte tillräckligt med styrka för att komma in i den spirande perioden, så de bör planteras i olika behållare. Efter transplantation kommer spathiphyllum att börja bygga upp grön massa och kan i framtiden blomma igen på nya skott.

Bild
Bild

Det är ganska lätt att ta hand om växten; både en nybörjare och en erfaren blomsterhandlare kommer att klara denna uppgift. Det är värt att följa flera rekommendationer för vård av spathiphyllum hemma.

  • Blomman ska inte placeras på en mycket mörk plats ., växten tolererar lugnt skugga och halvskugga, men den fullständiga frånvaron av solljus kan leda till blommans död, bladplattorna minskar i storlek, kulturen kommer inte att kunna komma in i blomperioden. "Kvinnors lycka" växer bättre på de norra fönstren. På södra sidan behöver blomman skydd mot direkt solljus. Det är också viktigt att skydda kulturen från drag.
  • Lämplig temperatur för att odla spathiphyllum hemma är + 22– + 23 grader. Växten börjar blomma vid 16-18 grader av värme.
  • Fuktighet … Kulturen föredrar fuktig luft, det är lämpligt att spraya växten varje dag på morgonen och på kvällen. När du behåller kulturen i ett hus med värmen påslagen är det värt att ta hand om ytterligare fuktkällor - en skål med vatten, en luftfuktare, en behållare med våt expanderad lera, på vilken en kruka med en växt är placerad. Dessa metoder hjälper till att kontrollera fuktnivåerna och hjälper blomman att anpassa sig under vintermånaderna.
  • Vattning … Under växtsäsongen och blomningen bör växten vattnas oftare än vanligt. Vätskan ska vara varm, upp till +23 grader, sedimenterad eller passerad genom ett filter. Stagnation av vatten i en kruka eller pall kommer att leda till vattentätning av jorden och ruttnande av växtrötterna, och det finns också möjlighet till utveckling av svampsjukdomar. Vattning rekommenderas genom pannan, dränera kvarvarande vätska efter 10 minuter, eller ytligt försök att inte översvämma odlingspunkterna i kulturen.
  • Substrat … Spathiphyllum planteras i en jordblandning bestående av lummiga och torviga marker, torv, humus och sand, medan det är värt att observera proportionerna 2: 1: 1: 1: 1. Det är tillåtet att tillsätta sphagnumoss eller andra ämnen som hjälper till att absorbera fukt och förhindrar att jorden torkar ut. Om det finns sådana ingredienser i jordblandningen, bör du noga överväga hur ofta plantan ska vattnas.
  • Gödselmedel … Blomman behöver konstant utfodring, med brist på näringsämnen, blomningscykeln störs eller är helt frånvarande. Gödsel bör appliceras från tidig vår till mitten av hösten, under en period av aktiv grödstillväxt. Ofta sker införandet av ämnen varannan vecka eller i månaden. Fjäderfägödsel, organiskt material, komplexfoder, mineralpreparat används som gödningsmedel.
  • Överföra spathiphyllum produceras en gång om året (på våren) eller vid infektion av växten med svampsjukdomar. En ny kruka ska plockas upp 1-2 cm större än den gamla. Om jordklumpen inte flätades av rötter, bör växten återföras till sin ursprungliga plats genom att en liten mängd jord ersätts med en ny.

Rekommenderad: