Varför Blir Bladen Av Spathiphyllum Svarta? Varför Blir Blomman "kvinnlig Lycka" Gul Och Svartnar Bladspetsarna? Vad Ska Man Göra Och Hur Kan Man Rädda Honom? Orsaker Och

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Bladen Av Spathiphyllum Svarta? Varför Blir Blomman "kvinnlig Lycka" Gul Och Svartnar Bladspetsarna? Vad Ska Man Göra Och Hur Kan Man Rädda Honom? Orsaker Och

Video: Varför Blir Bladen Av Spathiphyllum Svarta? Varför Blir Blomman
Video: Fredskalla planera om del 2 2024, Maj
Varför Blir Bladen Av Spathiphyllum Svarta? Varför Blir Blomman "kvinnlig Lycka" Gul Och Svartnar Bladspetsarna? Vad Ska Man Göra Och Hur Kan Man Rädda Honom? Orsaker Och
Varför Blir Bladen Av Spathiphyllum Svarta? Varför Blir Blomman "kvinnlig Lycka" Gul Och Svartnar Bladspetsarna? Vad Ska Man Göra Och Hur Kan Man Rädda Honom? Orsaker Och
Anonim

Spathiphyllum är en vanlig inomhusblomma. Det kallas också "kvinnlig lycka" och tillskriver mystiska egenskaper. Man tror att en ogift ung flicka som odlar denna blomma definitivt kommer att träffa hennes förlovade. Han ger ett gift par välbefinnande, främjar barns födelse. Därför, när spathiphyllum blir sjuk, blir hemmafruarna upprörda, de vet inte hur de ska hjälpa husdjuret. Låt oss titta på de vanligaste orsakerna till sjukdomar hos denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom

Det främsta klagomålet är svartning av bladet, som bara påverkar spetsen eller sträcker sig till hela ytan. Och även denna sjukdom manifesterar sig i följande:

  • gulning av bladen;
  • förekomsten av fläckar runt kanterna;
  • torra spetsar;
  • brist på blommor;
  • nedgång i tillväxten.

Ångestsymtom kan utvecklas både omedelbart och med långvarig vistelse i huset. Några veckor efter att ha köpt en ny växt måste den transplanteras. Detta beror på att butiken använder torv berikad med vitaminer istället för ett näringssubstrat. Genom att plantera om en blomma kan du ta bort ruttna rötter, bli av med slumpmässiga parasiter och också skapa den nödvändiga jorden.

Om din blomma börjar värka efter en lång vistelse i ditt hem, är det nödvändigt att fastställa varför bladets svartning började.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Svärta av bladet sker oftast på grund av sjukdom eller på grund av fel i vården.

Luftfuktighet

Hemlandet spathiphyllum anses vara tropiska skogar, där det huvudsakligen bosätter sig på den nedre nivån. Hög luftfuktighet och skugga är kända för honom. För att säkerställa tillräcklig fukt i luften, spraya blomman 2 gånger om dagen med vatten vid rumstemperatur. Om du glömmer bort detta, lägg sedan en skål med vatten bredvid växten.

Oftast uppstår otillräcklig luftfuktighet under uppvärmningssäsongen. Varma radiatorer torkar luften i rummet, vilket omedelbart påverkar blommans hälsa.

Bild
Bild

Brinnande löv vid solen

Spathiphyllum är en skuggälskande växt. I starkt solljus bränns bladets spetsar, växten börjar värka och dör långsamt. Detta är särskilt märkbart om "kvinnlig lycka" ligger på södra sidan. Flytta blomman till ett fönster som vetter mot norr och problemet kommer att lösas.

Bild
Bild

Fel mark

"Kvinnors lycka" behöver ett speciellt underlag. Om jorden är tung kommer vatten att stagnera vid rötterna och få dem att ruttna. När du väljer en jord för en växt, var uppmärksam på dess sammansättning. Den bör innehålla jord, trädbark, torv och rester av löv. Om butiken inte har ett färdigt underlag, gör det själv. För att göra detta, blanda sand, torv, orkidéjord och jord i lika stora proportioner. Täck krukans botten med expanderad lera eller stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhustemperatur

Om din blomma börjar torka ut under höst-vinterperioden, har troligen växten doppats med kall luft. Ta bort det från fönsterbrädan, balkongen, kall veranda. Överdriven varm luft kan skadas. Det sker vanligtvis efter nära kontakt med värmeenheter. Om du märker svarta blad på en blomma, flytta bort den från heta apparater.

Var uppmärksam på vattnet du använder för bevattning. Det ska vara i rumstemperatur. Om det är för kallt fryser det rötterna, blöter bladen och dödar växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överdriven vattning

Detta är ett allvarligt problem som leder till att hela löv torkar ut. En stor mängd vatten är skadligt för rotsystemet. Det är inte tillåtet att det finns vatten i skålen under blomman hela tiden. Efter vattning måste den tömmas. Nästa gång, vänta tills det översta lagret av jorden torkar, först efter det kan det fuktas.

Brist på vatten är också oönskat . När bladen hänger, stressas växten.

För bättre luftning av rötterna och långsiktig bevarande av fukt vid transplantation av spathiphyllum, häll expanderad lera i grytan. Dess lager ska vara ca 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infektion med parasiter

Spathiphyllum angrips av bakterier, svampar och skadedjur. Detta händer oftast om det finns en sjuk växt bredvid en blomma. Först och främst, isolera kvinnors lycka, först sedan börja behandla det. Vid en bakteriell infektion i bladen måste de skäras av. Blomman behandlas med en lösning av tvätttvål. Och även användning av industridroger "Alirin", "Gamair" är tillåten.

En infusion av lökskal används för att bekämpa parasiter, som kan beredas enligt följande:

  1. ta 100 g skal, häll 500 ml vatten;
  2. låt den brygga i 3-4 timmar;
  3. sila sedan infusionen;
  4. kombinera det med tvålvatten;
  5. behandla drabbade löv i en vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid infektion med skadedjur måste spathiphyllum skyddas från andra växter. Behandla sedan blomman med antiparasitgift. Undersök andra växter noga, de ska vara fria från insekter. Justera temperaturen och luftfuktigheten i rummet, ställ in vattning, så kan din blomma blomma igen och glädja dig.

Ruttnande rötter

Detta är en av de vanligaste orsakerna till torra löv. Att hantera det är enkelt genom att följa dessa steg:

  1. ta försiktigt bort blomman;
  2. skölj rötterna under en ström av varmt vatten;
  3. ta bort de ruttna - de skiljer sig omedelbart från friska genom att de inte har elasticitet, är mjuka och kryper när de trycks;
  4. för att förbättra rotsystemet, strö friska fibrer med krossat aktivt kol;
  5. jorden i krukan måste ersättas med att först hälla ett lager expanderad lera i den;
  6. vattna inte plantan omedelbart, eftersom det finns tillräckligt med vatten i färsk, köpt jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överskott eller brist på gödselmedel

Blommans gulnade blad kommer omedelbart att berätta att du har överdrivit applicering av gödningsmedel. Om ett sådant problem uppstår omedelbart efter utfodring måste växten snabbt sparas. Det är värt att följa följande åtgärder:

  1. ta bort blomman från krukan;
  2. skölj rötterna under rinnande vatten;
  3. plantera sedan blomman i ny jord.

Du bör veta att om växten är i samma jord under lång tid, är den utarmad. För att undvika uttorkning av spathiphyllum, omplantera växten minst vartannat år. Och du behöver också regelbunden befruktning av blomman med alternerande organiska och mineralgödselmedel - 2 gånger i månaden på våren och hösten. På vintern är det bäst att sluta mata, och på sommaren räcker det en gång i månaden.

Bild
Bild

Viktig! Med ett överskott av organiska gödningsmedel slutar spathiphyllum att blomma och ökar den gröna massan.

Vad ska man göra?

Professionella råd hjälper till att rädda spathiphyllum från att torka ut och dö. Identifiera först problemet, sedan kan du enkelt hitta sätt att lösa det.

  • Om din blomma blir mörk och torr i ändarna är den troligtvis inte ordentligt vårdad. Kontrollera om ditt husdjur får tillräckligt med fukt, inte för sällan vattnar du det. Överskott av vatten är också möjligt. Om bladen på spathiphyllum blir svarta överallt, är en transplantation nödvändig.
  • En annan anledning till att mörkare blad är felaktigt utvald jord eller drag. Transplantera växten ordentligt till lämplig jord. Ta bort blomman från fönstret för att skydda den mot kalla luftströmmar. Eftersom "kvinnlig lycka" är skuggälskande växer den vackert på baksidan av rummet och sitter på ett speciellt stativ.
  • Ett allvarligt problem uppstår när bladen blir svarta från mitten."Kvinnors lycka" älskar värme, fukt och tillräcklig vattning, och dessa är idealiska förutsättningar för svampens tillväxt. Det orsakar ruttnande av rötterna, torkning av bladet, blomman slutar blomma. Om du misstänker en svampinfektion, riv omedelbart av de sjuka bladen och spraya sedan hela växten med en fungicid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att använda folkmetoder för att bekämpa svampen. För att göra detta måste du göra en infusion av citrusskal enligt följande recept:

  1. ta 150 g apelsin- eller citronskal, fyll med vatten;
  2. låt det brygga i 2 timmar, sila sedan;
  3. spraya växten med den resulterande infusionen 2-3 gånger om dagen i en vecka.
Bild
Bild

Förebyggande

För att "kvinnlig lycka" ska glädja dig med sina blommor måste du ta hand om den ordentligt, med tanke på följande tips:

  • riklig, men inte överdriven vattning - titta på mängden fukt i blommans jord; vattning är nödvändig om underlaget är torrt med cirka 2 cm;
  • så att blomman inte lider av brist på luftfuktighet i rummet, spraya den regelbundet; torka av bladen med en fuktig trasa;
  • placera "kvinnlig lycka" på platser där direkt solljus inte faller på den; det är bäst om det är på norra eller västra sidan;
  • observera dosen vid utfodring av växter; befruktning bör inte vara mer än 1 gång på 2 veckor;
  • utför förebyggande behandling av busken från skadedjur och parasiter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum är en mycket vacker, opretentiös blomma som framgångsrikt används i det inre av rummet . Svärta av bladen är ett farligt symptom. Orsaken bör omedelbart fastställas och elimineras, annars kan växten dö. Med rätt vård kommer spathiphyllum att glädja dig med blomning året runt, och enligt legender kommer det också att skydda din familjelycka.

Rekommenderad: