DIY Fytolampor: Hur Man Gör Lampor För Växter Från Lysdioder? Mästarklass På Tillverkning Av LED -lampor. Funktioner För Att Ställa In Bakgrundsbelysningen

Innehållsförteckning:

Video: DIY Fytolampor: Hur Man Gör Lampor För Växter Från Lysdioder? Mästarklass På Tillverkning Av LED -lampor. Funktioner För Att Ställa In Bakgrundsbelysningen

Video: DIY Fytolampor: Hur Man Gör Lampor För Växter Från Lysdioder? Mästarklass På Tillverkning Av LED -lampor. Funktioner För Att Ställa In Bakgrundsbelysningen
Video: DIY LED Grow Light Follow Up - Low Power LED VS CFL 2024, Maj
DIY Fytolampor: Hur Man Gör Lampor För Växter Från Lysdioder? Mästarklass På Tillverkning Av LED -lampor. Funktioner För Att Ställa In Bakgrundsbelysningen
DIY Fytolampor: Hur Man Gör Lampor För Växter Från Lysdioder? Mästarklass På Tillverkning Av LED -lampor. Funktioner För Att Ställa In Bakgrundsbelysningen
Anonim

Det normala livet för växtorganismer kräver inte bara belysning, utan ljus i ett visst spektrum. Utformningen av armaturer kan variera, eftersom olika delar av anläggningen kräver olika längder och ljusnyanser. Armaturer med glödlampor är praktiskt taget värdelösa för inomhusfloran. De gulgröna nyanser som avges av dem påverkar inte vegetationens utveckling. En annan nackdel är överhettning och brännskador. Idealiska nyanser av ljuskällan är violett, blått, rött. De kombineras i så kallade fytolampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Beroende på den ekonomiska förmågan köps phytolampen i specialaffärer eller tillverkas för hand. De gör ett utmärkt jobb med att stimulera tillväxt, blomning och mognad av frukter från inomhusväxter, liksom odling av grödor i växthus och växthus.

Först och främst måste du förstå begreppet ljusspektrum, då blir det lättare att navigera vilken lampa som är lämplig för att lösa de nödvändiga uppgifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solen ger ett spektrum av ljus som inte avbryts. Fyto-enheter är utrustade med LED- eller lysrör som ändrar ljusspektrumet. Så här påverkar olika ljusnyanser floran:

  • blå och lila stärka rötterna perfekt, stimulera blommans äggstock
  • Orange främjar accelererad tillväxt och mognad;
  • Röd - låter frön gro snabbt, har en gynnsam effekt på blomningen.

Dessutom tillåter inte ultraviolett ljus i begränsade mängder växten att växa för mycket, men dess effekt måste kontrolleras, eftersom överskridande doser kommer att bränna greenerna.

Särskilda kännetecken för lamporna är förknippade med färgerna på lysdioder. De kan kombinera flera nyanser eller vara med enfärgade, tvåfärgade, UV- eller vita lysdioder. Många modeller är utrustade med strömkontroller, nyanser, ljusstyrka, gör det möjligt att kombinera två eller flera nyanser samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna är:

  • tillgänglighet - du kan köpa material för tillverkning, liksom en färdig uppsättning, i vilken specialaffär som helst;
  • möjligheten att skapa en sådan enhet på egen hand låter dig spara pengar;
  • låg energiförbrukning - nästan 10 gånger mindre än från konventionella lampor;
  • är inte källor till ökad fara när det gäller bränder;
  • fuktresistent - du kan inte vara rädd för att stänka när du vattnar;
  • litet utrymme för uppvärmning, med tillräcklig belysningsyta;
  • kan installeras i olika variationer i höjd och avstånd från vegetation;
  • lång livslängd;
  • det finns inga giftiga ämnen i kompositionen, det vill säga de är helt ofarliga för människor och andra levande varelser;
  • vid korrekt installation, inte irritera ögonen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Att göra en fytolampa med egna händer är vettigt om du planerar att använda den i en icke-industriell skala. Det är inte alltid lämpligt att köpa en fytolampa för inomhusväxter. Dessutom kräver tillverkning inte särskilt allvarliga yrkeskunskaper.

Vilka material kommer att krävas:

  • Lysdioder, LED -remsor;
  • bas eller stativ för installation;
  • UV -enhetsdrivrutin eller strömförsörjning;
  • trådar för anslutning av kopparflexibel typ;
  • reflektor;
  • varmt lim och klistra in;
  • kontakt, sladd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika källor används för att göra en kvalitetslampa

  • Speciella lysdioder som har olika emissions- och effektspektra. De är lättast att installera själv.
  • Du kan använda både ljusa och låg effektdioder, men den senare kommer att kräva mycket mer. Detta kommer att påverka komplexiteten i arbetet.
  • LED -remsor av röda och blå nyanser, lång våglängd - 630 nm, medelvåglängd - upp till 465 nm.
  • Ribbon utrustad med RGB -styrenhet. Detta är den mest förenklade versionen och har inte tillräckligt med ström.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att beräkna mängden ljus, vars nivå varierar beroende på årstid, närvaron av fönster och deras plats i rummet. Fytolampornas tillräckliga effekt styrs i genomsnitt av följande indikatorer:

  • för fönsterbrädan - cirka 40 W per kvm. m;
  • med en enda ljuskälla - cirka 80 W per kvm. m;
  • i slutna odlingslådor - 150 W per kvm. m.

I alla situationer bör lampornas placering vara enhetlig och lika långt från växtlighet. Det optimala avståndet är från 25 till 40 cm. Det är viktigt att ge möjlighet att ändra nyanser och ljusstyrka i olika stadier av växtutveckling. I en förenklad version, ställ in medelvärdet och installera en strömförsörjning som reglerar effekten beroende på typ av LED.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men justeringen kommer att ge fler möjligheter till kontroll, vilket innebär att påverkan på anläggningen blir den mest gynnsamma. Denna funktion kommer att utföras av föraren eller strömförsörjningen för varje nyans. Kontrollera om utspänningen matchar LED -typen. När det gäller effekt måste enheterna skilja sig åt i förhållandet 2 till 1 röda och blå spektra, och också vara utrustade med en egen strömbrytare.

När det gäller basen kan det vara en gammal lampa, en plast- eller nylonlåda. Plywood, bräda, aluminium och andra material kommer att göra. Det viktigaste är att bakgrundsbelysningen kan placeras så att strålningen inte kommer in i ögonen och basen inte berör batterierna och andra värmekällor . Dessutom bör det vara möjligt att justera höjden, och storleken bör relateras till vegetationens område. Installation utförs på konsoler, hängare, kablar, hållare, stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg lamptillverkning

Vi erbjuder dig en mästarklass om tillverkning och installation av en volymetrisk LED-fytolampa och LED-stripbelysning.

Att göra armaturer med följande procedur är ganska enkelt:

  1. vi rengör, avfetter basen, står;
  2. vi distribuerar två- eller enfärgade lysdioder, alternerar dem enligt mönster 3 till 1 eller 2 till 1 rött respektive blått;
  3. lim med speciellt lim;
  4. sedan återstår att samla allt med ett lödkolv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar LED -remsa

För att ansluta olika sektioner av band, använd ett löd eller kontakter av en speciell typ. Det rekommenderas inte att böja det, eftersom detta kan skada strömledningen. En tvåfärgad eller tvåspektrumband fästs på en panel gjord av aluminiummaterial. Ytan rengörs preliminärt och behandlas med avfettningsmedel. Banden klipps utan att skada lödningen, sedan avlägsnas filmen från den självhäftande ytan, pressas mot basen. Vi ansluter drivrutinen eller strömförsörjningen, sladd med kontakt och strömbrytare för in-line design.

Det finns bara en nackdel med den resulterande enheten - omöjligheten att separat växla spektrumet av röda och blå nyanser. Det kan också användas för ett akvarium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monterings- och installationsrekommendationer:

  • placera dem ovanför plantorna, utan indragning, eftersom det inte finns någon värmestrålning från enheten;
  • använd en vit folie eller ett ark som en reflektor som sprider ljus;
  • placera om möjligt ljuset så att det faller inte bara rakt, utan också i en vinkel;
  • kontrollera driftstatusen för lysdioderna i förväg med en testare eller ett extra motstånd;
  • kontroll av tejpen utförs genom att ansluta strömförsörjningen;
  • använd ett lödkolv med en effekt på högst 25 W, annars finns det risk för överhettning av dioderna;
  • använd inte syra - detta kommer att skada ledningarna och kortslutningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installations- och byggfel

Bland de vanligaste misstagen är att köpa billiga lysdioder. Tyvärr blir effektiviteten hos lågkvalitetsdioder mycket låg. Om du faller för frestelsen att köpa billiga dioder, så finns det en möjlighet att ljusflödet och strålningsspektrumet är otillräckligt. Oansvariga tillverkare drar nytta av att det helt enkelt är omöjligt att kontrollera dessa parametrar utan speciella enheter. Du bör vara särskilt försiktig när du köper från kinesiska webbplatser, där förfalskningar ofta ges för modeller av hög kvalitet.

Lågkvalitativa element och montering kan också neutralisera alla ansträngningar. Var noga med att kontrollera att strukturen är ordentligt fastsatt och att dess delar är starka . Du bör inte välja material för fodralet som hindrar luft från att cirkulera normalt och en instabil strömförsörjning som inte ger en oavbruten strömförsörjning till dioderna. Försök inte spara pengar genom att välja en förare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Ett stort plus av fytolampor är att de säkert kan användas inte bara i växthus, utan också hemma, i en lägenhet. De kan installeras på en fönsterbräda, anpassas till hyllor eller hyllor. Denna typ av extra belysning används för att odla helt olika grödor från jordgubbar till orkidéer.

Beroende på stadiet av plantans tillväxt krävs ett visst spektrum:

  • från sådd till utseendet på de första bladen bör en blå och röd nyans ställas in i proportionerna 1 till 2;
  • efter ett dyk bör några dagars paus hållas så att växten kan slå rot utan stimulans;
  • under den återstående perioden före avstigning är schemat för applicering av 1 till 1 blått och rött lämpligt.

Belysningens varaktighet beror till stor del på väderförhållandena, tillgängligheten av naturligt ljus och säsongen. Om solljus inte tränger in i rummet eller tränger in i brist, måste du använda dem nästan hela dagen. Ibland är det tillräckligt att slå på morgonen eller kvällen - för att förlänga dagsljuset. Växter av blommor och grönsaker kräver 11 till 17 timmars ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att övervaka vegetationens tillstånd, och det kan säga själv om det finns överskott av belysning. Om bladen har stigit och försökt stänga är det dags att stoppa ljusutsläppet.

Köp eller gör det själv?

Det råder ingen tvekan om behovet av att installera fytolampor i slutna rum. Frågan är bara om man ska köpa det i en butik eller göra det själv. Den största fördelen med en hemmagjord enhet är dess låga kostnad, särskilt eftersom lysdioder och band kan beställas för ett litet pris och använda improviserade medel som grund. Den största nackdelen med sådana anordningar är det smala strålningsspektrumet, frånvaron av ultraviolett ljus.

Rekommenderad: