Hur Väljer Man Växtlampor? Vilka Fytolampor är Lämpliga För Inomhusblommor? Det Finesser I Att Välja En Kraftfull Lampa För Orkidéer Och Andra Växter. Betyg Av De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Man Växtlampor? Vilka Fytolampor är Lämpliga För Inomhusblommor? Det Finesser I Att Välja En Kraftfull Lampa För Orkidéer Och Andra Växter. Betyg Av De Bästa Modellerna

Video: Hur Väljer Man Växtlampor? Vilka Fytolampor är Lämpliga För Inomhusblommor? Det Finesser I Att Välja En Kraftfull Lampa För Orkidéer Och Andra Växter. Betyg Av De Bästa Modellerna
Video: Light Requirements for Indoor Orchids: 4 Solutions for Artificial Light 2024, Maj
Hur Väljer Man Växtlampor? Vilka Fytolampor är Lämpliga För Inomhusblommor? Det Finesser I Att Välja En Kraftfull Lampa För Orkidéer Och Andra Växter. Betyg Av De Bästa Modellerna
Hur Väljer Man Växtlampor? Vilka Fytolampor är Lämpliga För Inomhusblommor? Det Finesser I Att Välja En Kraftfull Lampa För Orkidéer Och Andra Växter. Betyg Av De Bästa Modellerna
Anonim

För att växterna ska må bra och fortsätta att njuta av blomningen måste fytolampor dessutom slås på ovanför dem.

På marknaden presenteras denna utrustning i ett brett sortiment, det viktigaste är att veta hur man väljer den korrekt och hur lamporna skiljer sig från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Fytolampor är inte bara belysning, de hjälper växter att utvecklas normalt när den soliga dagen blir kort och fotosyntesprocessen saktar ner. Genom design och driftsprincip är de av följande typer:

  • natrium;
  • induktion;
  • fluorescerande;
  • halogen;
  • glödande;
  • LED.

Natriumlampor är helt olämpliga för små utrymmen, eftersom de har ett stort täckningsområde och mycket starkt ljus som sprider sig i alla riktningar. Spegelbeläggning appliceras inuti. En kvadratmeter kräver en effekt på 100 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi lyfter fram fördelarna med denna typ av lampor, då har de en användbar effektivitet, kan glädja användaren med en lång livslängd och bra ljuseffektivitet. Deras strålning är i den infraröda zonen, så du kan använda sådan utrustning under perioden när blommor bildas eller frukter mognar. Om en person växer gröna i sitt växthus, bör effekten vara minst 200 watt.

En annan modern typ av armatur är induktion . I princip liknar de fluorescerande lampor, bara utan elektroder inuti, som inte skiljer sig åt i hållbarhet. Om du använder en sådan lampa varje dag i högst tio timmar, kommer dess livslängd att vara upp till 18 år.

Med tiden minskar inte ljusutgången, under drift ökar inte omgivningstemperaturen, så du kan placera lampan direkt ovanför anläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd utrustningen under någon växtsäsong. En av dess nackdelar kan kallas en liten kraft, vilket inte räcker för ett stort växthus, men tillräckligt för en fönsterbräda med plantor. Lampan är ansluten till nätverket via styrutrustningen. Det är viktigt att en separat switch tillhandahålls för detta.

Det finns också en annan typ av belysning - lysrör . Även om de tidigare ansågs för skrymmande och obekväma, har nya sorter av denna utrustning dykt upp på marknaden, som utmärks av sin användarvänlighet. De används oftare för att odla små växter och plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halogenlökar producerar ett blått spektrum av ljus som är fördelaktigt för tillväxt av lövväxter . Denna belysning gör att du kan växa breda och kompakta buskar.

Glödlampor är det billigaste alternativet, men är kanske inte lika effektiva som andra typer. Dessa lampor används bäst som en extra ljuskälla för växter som redan får lite solljus genom fönster.

LED -utrustning har blivit alltmer använd eftersom den inte bara kan erbjuda ett brett spektrum av färger utan också använder mindre energi. Sådana lampor producerar effektivt ljus, som kan förbrukas av en växt upp till 90% för dess behov, inklusive fotosyntes.

Dessa lampor producerar väldigt lite värme, vilket minskar risken för bladbrännskador och överdriven torkning av jorden. De kan användas för att odla de flesta växter, inklusive frukt, grönsaker, örter och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras främsta fördelar är:

  • 80 till 90% mer effektiv energi än traditionell belysning;
  • innehåller inte kvicksilver, så de är mer miljövänliga;
  • använda mindre energi;
  • kan arbeta vid låg spänning;
  • avger inte ultraviolett ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval efter syfte

En fytolampa eller en lampa för inomhusblommor bör väljas utifrån rummets yta, behovet av ljus och andra faktorer. Inomhus konstgjord belysning från elektriska glödlampor kan användas för att odla plantor på våren. Under denna period är naturligt ljus fortfarande inte tillräckligt, så att växterna inte sträcker sig i längd, men får styrka innan de planteras, är det värt att använda ett av de möjliga alternativen för att skapa konstgjord belysning.

Ljuset kan se vitt ut, men det består faktiskt av olika våglängder . Det enklaste exemplet är en regnbåge. Mängden ljus utöver växtlampans typ och watt styrs av avståndet till anläggningen.

Lysrör värms inte upp, så de kan placeras nära plantorna, de är idealiska för orkidéer eller jordgubbar.

Bild
Bild

För att odla höga planteringar är det värt att använda LED -lysrör, vars design är skräddarsydd för hemplanteringar. Reflektorer gör att du kan fördela ljuset jämnt så att det tränger in i den täta taket. Det är absolut nödvändigt att utrustningen inkluderar det blå och röda spektrumet, eftersom de är avgörande för plantor.

Lågväxande växter som liljor kräver användning av lampor med en effekt på 50 till 250 watt. Medium i höjd, nämligen afrikanska fioler, begonier, behöver från 250 till 1000 watt. Höga som orkidéer - från 1000 W.

Murgröna, peperomia, philodendron och de flesta ormbunkar tolererar svagt ljus, men inte alls ljus . Att odla plantor inomhus kräver 16 till 18 timmars kontinuerligt ljus. Om det är intensivt kan du minska glödtiden till 12-14 timmar.

Konstgjord belysning är användbart för att börja odla plantor inomhus om du vill påskynda processen. Forskning har visat att användning av rätt belysning hjälper växter att växa grönare snabbare.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt spektrum?

Det blå spektrumet ligger i intervallet 400-500 Nm och främjar rottillväxt och intensiv fotosyntes. Rött i intervallet 640-720 Nm stimulerar stamtillväxt, blomning och klorofyllproduktion.

Solljus innehåller ett helt spektrum av färger, även om våglängden varierar beroende på tid på dagen eller året . På våren är den mer lila, vilket uppmuntrar till vegetativ tillväxt av växter, medan den på hösten har en varmare färgtemperatur som påverkar frukt och blommor.

När du köper en konstgjord glödlampa är det värt att köpa hela spektrumet, och det finns många anledningar till detta, men mer om det senare. Du kan använda gult, men forskare har bevisat att det inte har någon större nytta i sig, som grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten använder rött och blått för energi och tillväxt. Denna tvåfärg fungerar mycket bra tillsammans, även om de kan finnas separat. Orange och rött kan användas under blomning och frukt, men inte för intensivt. Om du vill att plantorna inte ska vara tunna, utan tvärtom ska växa i bredd, bör du tända lamporna med blått ljus.

För grönsaker som tomater eller paprika är exponeringstiden för artificiellt ljus minst 14 timmar och viloperioden minst 6 timmar varje dag.

Listan över grödor som trivs under artificiellt ljus inkluderar:

  • tomat;
  • äggplanta;
  • bönor;
  • gröna: sallad, spenat, etc.
  • rotfrukter - morötter, rödbetor, kålrot;
  • broccoli;
  • kryddor.
Bild
Bild
Bild
Bild

På utrustningen kan du se märket: "naturligt", "fullt spektrum" eller "balanserat". Det kostar mer än konventionella glödlampor, som främst ger rött ljus eller kallvitt, liknande naturligt.

En fullspektrumarmatur innebär vanligtvis att lampan avger ett brett kontinuerligt ljus över de flesta PAR -områden . Detta är ingalunda en standard, bara ett tillverkares val.

För närvarande går tekniken bort från att använda specifika band, istället fokuserar branschen på att tillhandahålla det mest användbara spektrumet. Du kan se detta om du tittar på produkterna från de mest välrenommerade företagen som vägrar att producera rosa och lila belysningsarmaturer och ersätter sina lysdioder med vita.

Den exakta nyansen eller färgtemperaturen för vitt ljus bestäms av den dominerande blå LED -våglängden och fosforsammansättningen. Tjockleken på fosforbeläggningen ger de nödvändiga förändringarna i diodens färgtemperatur.

Det ideala ljuset är ett som följer spektrumet för vår sol, så att vi kan justera intensiteten efter plantornas behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

I betyget för de bästa fytolamporna med attraktiv kraft sticker flera ut.

Luchok

16 W "strålen" har ett helt spektrum, ljuset irriterar inte ögonen. Du kan använda den för plantor och inomhusväxter.

Lampan ska hängas minst 800 mm från plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jazzway PPG T8

Jazzway PPG T8 är lätt att hitta på marknaden eftersom den är så populär. Den har ett bra förhållande mellan blått och rött spektrum, det är 1/5. Den väger lite, den levereras till försäljning med armaturer, med vilka det är möjligt att installera flera lampor samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

SPB-T8-Fito

"SPB-T8-Fito" hjälper även en nybörjare att få starka och friska plantor.

Det skiljer sig genom att det inte genererar värme, så det kan installeras på vilket avstånd som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella rekommendationer

Växter använder bara en del av det synliga ljusspektrumet för fotosyntes. Medan våra ögon är mest känsliga i mitten av detta intervall, är växter mer känsliga för ändarna av det synliga spektrumet. De innehåller klorofyll och andra pigment som absorberar specifika våglängder av ljus. Genom att absorbera energi från dem kan de skapa sin egen för att göra den till bränsle för ytterligare tillväxt.

Professionella ger råd om vilken lampa du ska välja för ditt hem:

  • om det antas att det kommer att hjälpa växten i vardagsrummet, så ska ljuset vara säkert för ögonen;
  • för växthus och stora planteringar är det bäst att välja lampor med stor spridning;
  • om du inte vill spendera pengar två gånger är utrustning med ett komplett sortiment perfekt;
  • LED -lampor är en av de mest hållbara, så det är bättre att välja dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper utrustning finns det några frågor som är värda att besvara

  • Hur stort är området? Behöver du lysa upp ett helt rum, bara ett hörn av det, eller bara en plats på bordet?
  • Vilka typer av växter ska du odla?
  • Hur många växter behöver du belysa?

Du måste hitta ett sätt att hänga lamporna. Det bästa sättet att utrusta ett utrymme är att hänga dem på krokar i taket.

Du behöver inte hålla lamporna tända dygnet runt. Växter behöver lite tid för att vila och bli friska. Hur lång tid ett beslut fattas att låta lampan vara tänd varierar beroende på blommans typ och målet i åtanke.

Rekommenderad: