Lampor För Växter (40 Foton): Hur Man Väljer En Fytolamp För Inomhusblommor? Fytolampor För Odling Av Orkidéer Hemma. Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Växter (40 Foton): Hur Man Väljer En Fytolamp För Inomhusblommor? Fytolampor För Odling Av Orkidéer Hemma. Ägarrecensioner

Video: Lampor För Växter (40 Foton): Hur Man Väljer En Fytolamp För Inomhusblommor? Fytolampor För Odling Av Orkidéer Hemma. Ägarrecensioner
Video: Orchid Experiment - Plant Growing Light Bulbs Vs. Normal Home Bulbs | Gemma LED 2024, Maj
Lampor För Växter (40 Foton): Hur Man Väljer En Fytolamp För Inomhusblommor? Fytolampor För Odling Av Orkidéer Hemma. Ägarrecensioner
Lampor För Växter (40 Foton): Hur Man Väljer En Fytolamp För Inomhusblommor? Fytolampor För Odling Av Orkidéer Hemma. Ägarrecensioner
Anonim

Idag har en person uppfunnit en massa ytterligare enheter som kommer att vara användbara vid odling av olika grödor i svagt ljus. Kategorin av dessa enheter bör innehålla fytolampor, som presenteras på marknaden i en mängd olika typer, tack vare vilka trädgårdsmästare och trädgårdsmästare har möjlighet att odla olika växter och skapa en optimalt lämplig miljö för dem med ett minimum av ansträngning och kostnad.

Bild
Bild

Vad det är?

För odling av grödor hemma och för uppfödning av växter på vintern i växthus är den optimala belysningsnivån av stor betydelse, eftersom annars kommer alla plantor helt enkelt att dö. I den här situationen vanliga glödlampor som används för att belysa en lägenhet är inte lämpliga som ytterligare belysning.

Under denna period kommer trädgårdsmästare och amatörträdgårdsmästare att behöva speciella belysningsanordningar för växter som kan ge grödor tillräckligt med ljus, vilket garanterar bra avkastning och hälsan hos inomhus prydnadsgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande enheter tar hänsyn till växternas grundläggande behov av belysning under dagen minst 14 timmar … Det är därför enheterna har det optimala antalet fotoner i sin strålning, vilket ger belysning av hela spektret av solstrålning.

För inte så länge sedan bestod listan över sådana enheter av konventionella glödlampor och lysrör. Den förra visade sig vara helt värdelös i praktiken. Det andra alternativet för växttillväxt visade sig vara effektivt, eftersom dess spektrala sammansättning av luminescens är ganska lik solens, på grund av vilken luminescerande belysningsanordningar i vissa fall kallas lysrör.

Bild
Bild

Idag har utbudet av sådana användbara enheter väsentligt utökats, till försäljning kan du hitta produkter med olika konfigurationer, men alla positioner på marknaden tillhör en grupp - fytolampor.

Den största fördelen med sådana belysningsanordningar är metoden för att generera fotoner i ett smalt färgintervall, som, i motsats till det breda, avges av de flesta lampor och speciallampor. Detta har en positiv effekt på fotosyntesen av grödor eller inomhusblommor och växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar är det blå spektrumet inriktat på att stimulera tillväxt och utveckling av rötter, och den röda är ansvarig för blomningsprocessen och mognad av frukter om grödorna kan producera en gröda.

Konfigurationen av enheterna utesluter all skada på gröna celler, så fytolampan är absolut inte farlig för växter och frukter som påverkas av ultraviolett och infraröd strålning. De flesta enheter för växtbelysning har ett kombinerat blått och rött sken, så att enheterna kan hänföras till den universella gruppen. Det finns dock produkter som säljs som bara kommer att avge en färg, som behövs i en viss fas av kulturell utveckling.

Färgtemperaturen för enheter mäts i Kelvin. Som regel anger tillverkaren kraften hos sina produkter på förpackningen och i instruktionerna.

Det finns en viss klassificering av enheter:

  • 2700K - en fytolampa med liknande effekt avger "varmt" ljus, som är i den röda delen av spektrumet;
  • 4100K - "neutralt vitt" sken, som är närmare den gröna delen av spektrumet;
  • 6400K - "kallvitt" ljus, det tillhör det blå området i spektrumet;
  • 8000-25000K - ultraviolett ljus.
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla enheter har fytolampor för växter sina egna styrkor och svagheter.

De positiva egenskaperna inkluderar sådana egenskaper

  • Som regel kan du med hjälp av specialiserad utrustning för växthus eller växthus spara betydligt på energiförbrukningen. Baserat på erfarenheten av att använda enheterna i stora jordbruksstrukturer är besparingarna i jämförelse med användning av konventionell belysning cirka 80%.
  • Den andra största fördelen med sådana anordningar är effektiviteten, tack vare vilken växter får ett visst frekvensområde som är avgörande för fotosyntesen.
  • Eftersom lampornas drifttemperatur är mycket låg har enheterna en hög grad av brandsäkerhet. Dessutom, även vid oavsiktlig kontakt, kommer enheterna inte att skada en person och inte orsaka brännskador på huden.

Tack vare särdragen i ljuset från lamporna kommer belysningsanordningar att vara användbara även när växter växer i källare.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lampor kräver inte ytterligare eftermontering för inomhusbruk. För att enheterna ska fungera kan lampan skruvas fast i en vanlig bas och anslutas över hela rummet.
  • På grund av den minimala uppvärmningen vid odling av växter med fytolampor blir det lättare att bibehålla optimal temperatur och luftfuktighet i slutna system och lokaler.
  • Under drift kan strålningsintensiteten justeras. Denna förmåga uppnås genom att installera ett variabelt motstånd nära omkopplaren.
  • Enheterna kan skapa rätt UV -flöde på grödor, vilket är mycket bekvämt i rum där flera växtsorter växer i olika utvecklingsstadier.

Alla belysningsprodukter är miljövänliga, så det är ingen fara för miljön och luften under driften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av enheter har dock fortfarande vissa nackdelar

  • Glödlampor kan inte ge grödor ett blått och rött spektrum, dessutom blir de ganska heta, vilket påverkar grödorna negativt. Detta alternativ för ytterligare belysning skulle vara mer korrekt att använda tillsammans med självlysande enheter, eftersom de ger ett blått och violett strålningsspektrum under drift.
  • Energisparande gaslampor för anläggningar kräver speciella tillbehör för användning i form av förkopplingsdon, vilket i vissa fall kan vara ganska obekvämt.
  • Akvarielampor visar sig bra under drift, men de sticker ut för sina höga kostnader, därför är deras förvärv olönsamt för ett stort rum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

För moderna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare erbjuder tillverkare av specialiserad belysningsutrustning för agrosfären ett stort urval av effektiva produkter. Men följande typer är särskilt populära.

Bild
Bild

Natrium

Denna typ av bakgrundsbelysning sticker ut för sin långa livslängd, dessutom skapar HPS -lampor en kraftfull och stabil ljusström. Natriumlampor avger ett orangegult sken som är fördelaktigt för grödor och som inte irriterar ögonen. Den senare egenskapen gör det möjligt att utnyttja dem för inhemska växter, till exempel när man odlar plantor på en fönsterbräda.

I växthus eller källare där det inte finns någon belysning alls, måste sådana lampor användas tillsammans med lysrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgtemperaturen för denna bakgrundsbelysning är upp till 2200K med ett färgåtergivningsindex på cirka 22 enheter. För inomhusblommor bör du välja enheter med en effekt på upp till 100 watt. En lampa kan belysa ett område upp till 2 meter. För växthus och uterum är det värt att använda belysning från 400 till 600 W.

Natriumljus är viktigt för växter i tidiga och sena utvecklingsstadier. Tack vare enheter med ett liknande spektrum kan du öka utbytet av grönsaker och frukter, normalisera blomningen.

I norra regioner rekommenderas att kombinera sådan belysning med en ultraviolett lampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

HPS -lampor har en livslängd på 20 tusen timmar. En egenskap hos natriumanordningar är förmågan att arbeta och antändas vid låga temperaturer.

Natriumfytolampor för bakgrundsbelysning har emellertid vissa nackdelar. Först och främst kan de locka till sig insekter, vilket i de flesta fall kommer att skada växande växter. Dessutom kommer instrumentstyrenheter att bli dyra. Vid användning av dessa typer av bakgrundsbelysning bör särskild försiktighet iakttas och undvik även kontakt med vatten på kolvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Induktion

Denna typ av bakgrundsbelysning liknar i princip fluorescerande lampor, men dess design skiljer sig väsentligt åt. Skillnaden beror på frånvaron av elektroder inuti, på grund av vilken livslängden för enheterna avsevärt ökar, vilket är cirka 60 000 timmar.

Innan du köper detta alternativ det är värt att överväga att med tiden kommer ljusstyrkan på sådana lampor gradvis att minska … Enheterna är praktiska för sin minimala uppvärmning, i ljuset av vilket det blir möjligt att placera dem i omedelbar närhet av växande hus eller i ett växthus med grödor.

Induktionslampor försämras inte av spänningsstötar i det elektriska nätet, dessutom skapar lamporna inte flimmer som är obehagligt för det mänskliga ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

En positiv egenskap hos induktionslampornas emissionsspektrum är ljusets likhet med solen, vilket gör att lamporna kan användas som en fullvärdig och oberoende belysning i olika stadier av växtutveckling.

Bland nackdelarna med induktionsbelysning bör deras höga kostnad noteras vid jämförelse av produkter med andra typer av enheter.

Plasma

Huvudkarakteristiken för sådana lampor är användningen av svavel i deras enhet, vilket inte är farligt för växter och människor, i ljuset av vilka plasmalternativ som är lämpliga för installation hemma för att förse växter med ljus under lågsäsong och i vinter. Sådana enheter avger nästan inte ultraviolett ljus, i den totala mängden noteras det inte mer än en procent.

Sådan belysning har ett brett spektrum av applikationer, inte bara som en hemversion av en ljuskälla för växter, därför kan plasmalampor hittas i landskapsdesign, samt som bakgrundsbelysning för hydroponiska växter i privata eller offentliga lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

I växthus där plasmalampor används behöver du inte använda speciella glasögon för normal syn, lampor förvränger inte växternas sanna färg … Samtidigt klarar enheterna uppgiften att upprätthålla den optimala belysningsnivån över stora ytor, samtidigt som de använder den minsta mängden elektricitet.

Bland nackdelarna med belysning är det värt att lyfta fram deras höga kostnad, men vid korrekta och kompetenta beräkningar kommer inköp av plasmalampor för stora rum med växter att motiveras mot bakgrund av deras effektivitet.

Bild
Bild

Modeller och deras egenskaper

Bland det tillgängliga sortimentet av inhemska och utländska fytolampor är det värt att lyfta fram de mest populära märkena.

Bild
Bild

Philips "Green Power"

Det tillhör kategorin högtrycksnatriumanordningar, därför rekommenderas produkterna för alla växtutvecklingscykler. Lamporna avger en bra andel röd och orange strålning, dessutom visar glödet också närvaron av blått ljus, som behövs för grödor under växtsäsongen.

Enheten är tillverkad i Belgien och är en enhet med en transparent glödlampa med ett rör placerat inuti och en inbyggd antenn, vilket är nödvändigt för smidig och produktiv drift. Kolvens maximala arbetstemperatur är 450 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bicolor

Inhemsk bakgrundsbelysningsenhet, som är en LED -lampa med hög ljusfördelningseffekt. Denna enhet kan användas för kompletterande belysning av inomhus- och växthusorkidéer, odling av kaktusar och citrusgrödor, samt för installation i odlingslådor och som en ljuskälla för hydroponik. På grund av sin enkla design och enkla installation är lampor efterfrågade för placering i växthus.

Enheten är justerbar i höjd, vilket gör att du kan styra nivån och intensiteten på ljusförsörjningen under dagen. Lampan har en resurs på 50 000 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -lampa "Black Sun Edition"

Universell fytolamp, som rekommenderas för användning i växthus och växthus med växter under växtsäsongen, i blomnings- och fruktfasen. Lampan är liten i storlek, effekten på en enhet är 3W.

Enheterna är efterfrågade på grund av närvaron i utformningen av ett brandsäkert hus och patenterade optiska linser som kan distribuera ljus vid 90 grader. Produkten har två switchar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att hitta en funktionell och pålitlig enhet för att stödja utvecklingen av inomhus- och växthusgrödor, du måste ta hänsyn till vissa nyanser.

  • Urvalet av fytolampor bör börja med att beräkna det område från vilket enheten kommer att fungera. Det är också värt att besluta om frekvensen av belysning. En tydlig förståelse av kraven för enheten kommer att underlätta dess val mycket. Som regel anger tillverkare information om produktens kapacitet och rekommenderade arbetsområde på sina produkter.
  • Innan du köper är det också värt att bestämma på vilket avstånd enheten ska placeras i förhållande till plantorna. Det bästa alternativet skulle vara att köpa fytolampor med möjlighet att justera sin plats och höjd.
  • Innan du köper belysningsenheter är det också värt att sortera de befintliga grödorna utifrån tillväxtstadiet.
  • För små utrymmen, till exempel en fönsterbräda, kan du välja modeller med en genomsnittlig effekt av det utstrålade flödet. Som praktiken visar kommer inomhusblommor att ha tillräckligt med lysrör med en glödtemperatur på cirka 6500 K. För växthus och växthus på vintern kommer det att behövas produktiva och stora lampor av ett universellt spektrum.
  • För att ordna ett rum med belysning är det värt att ge företräde åt en typ av belysningsarmatur för att skapa de mest bekväma förutsättningarna för odling av grödor.

Det är viktigt att välja en variant med ett högt färgåtergivningsindex inom 865 enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Nyckeln till framgångsrik belysning av grödor med fytolampor är deras kompetenta placering. Därför bör man i denna fråga ta hänsyn till enhetens egenskaper, vilket hjälper till att beräkna det erforderliga antalet lampor för ett visst område.

Belysningsnivån kommer att vara lika med resultatet genom att dividera ljusflödet från enheten med rummets kvadratmeter med grödor.

Nästan alla tillverkare anger på produktförpackningen det rekommenderade området för sin enhet.

Bild
Bild

När det gäller de grundläggande reglerna för användning av lampor kan en nybörjare trädgårdsmästare följa följande rekommendationer:

  • belysning bör ha en orientering som liknar solens, det vill säga lysa uppifrån och ner;
  • det mest korrekta avlägsnandet av kulturer från fytolampor kommer att vara 30 centimeter;
  • enhetens optimala effekt för att belysa en kvadratmeter är 70 W;
  • på vintern bör enheternas drifttid ökas med minst 4 timmar;
  • om du planerar att använda belysning för plantor, bör du under de första dagarna utrusta med kontinuerlig infraröd belysning för unga plantor.
Bild
Bild

Recensioner

Bland de tillgängliga svaren om sorterna av fytolampor för växter är det värt att notera främst positiva recensioner, särskilt när man odlar plantor. När det gäller växthus och växthus är natriumbelysningsenheter särskilt populära i dessa lokaler, vilket hjälper till att återuppliva även fallna grödor på kortast möjliga tid.

Bland funktionerna hos fytolampor för växter utmärker sig också förmågan att självständigt skapa belysning för växter i krukor med hjälp av dioder.

Rekommenderad: