Lysrör För Växter: Hur Man Väljer Fytolampor För Blommor? Vilken Typ Av Belysningsarmaturer är Lämpliga För Belysning Av Inomhusväxter?

Innehållsförteckning:

Video: Lysrör För Växter: Hur Man Väljer Fytolampor För Blommor? Vilken Typ Av Belysningsarmaturer är Lämpliga För Belysning Av Inomhusväxter?

Video: Lysrör För Växter: Hur Man Väljer Fytolampor För Blommor? Vilken Typ Av Belysningsarmaturer är Lämpliga För Belysning Av Inomhusväxter?
Video: Belysning till växter inomhus - Hemmaodlat 2024, Maj
Lysrör För Växter: Hur Man Väljer Fytolampor För Blommor? Vilken Typ Av Belysningsarmaturer är Lämpliga För Belysning Av Inomhusväxter?
Lysrör För Växter: Hur Man Väljer Fytolampor För Blommor? Vilken Typ Av Belysningsarmaturer är Lämpliga För Belysning Av Inomhusväxter?
Anonim

Fans av grönområden i lägenheten, liksom ivriga sommarboende vet mycket väl att de inte kan klara sig utan lysrör - särskilt under vintersäsongen. Oftast används de som ytterligare ljuskällor för blommor och plantor - de låter växter växa snabbare och få så mycket ljus som behövs. Men detta är långt ifrån det enda tillämpningsområdet för dessa lampor. För dem som kommer att köpa sådana produkter för första gången är det användbart att veta vilka typer av lysrör som finns och vad man bör ta hänsyn till när man väljer dem.

Bild
Bild

Ansökningar

Valet av en viss lampa beror på var och för vilket ändamål den ska användas.

Bild
Bild

Lysrör används ofta när man odlar plantor av olika grödor … De installeras direkt på fönstret där lådorna med groddar finns. Tack vare ljuset kommer plantorna att växa snabbare, bli starkare och friskare.

Bild
Bild

Deras användning är användbar för inomhusväxter och blommor … Ofta köps de av blomsterodlare som har ganska många växter. Dessa armaturer är lämpliga för placering på hyllor med gröna ytor. Då får de tillräckligt med ljus på vintern och gläds åt sin goda tillväxt och blomning.

Bild
Bild

Det är vanligt att använda lampor av denna typ och i växthus där grönsaker, örter, frukter odlas för industriella ändamål. I sådana fall är tidig mognad av frukten särskilt viktig.

Bild
Bild

Belysning i akvariet det är också nödvändigt för fisk och andra invånare, liksom för akvariumväxter. Detta säkerställer normal funktion hos dem som förvaras i den konstgjorda behållaren. För dessa ändamål väljs vanligtvis fuktresistenta prover.

Bild
Bild

Fytolampor används inte bara för att påskynda växternas tillväxt - lysrör används för konstgjord trädgårdsbelysning skapa olika kompositioner. Det är tack vare denna typ av belysning som trädgården förvandlas på kvällen och natten. Lampor som inte påverkas av fukt används också för trädgårdsdesign.

Bild
Bild

Dessa typer av belysningsarmaturer används och i en mängd olika lokaler: köpcentra, fitnessklubbar, hälsoföretag .

Bild
Bild

De kan skapa mys i huset . Det är inte för ingenting som dessa lampor aktivt används för att skapa belysning i rum.

Bild
Bild

Design

Det säregna med en sådan lampa är att den skapar ultraviolett strålning. Om vi överväger dess design närmare, kan vi markera de viktigaste delarna som den består av. Det första du bör uppmärksamma är en glödlampa, som kan ha olika storlekar och former, beroende på syftet och lokalerna för vilken denna belysningsenhet är avsedd. Obligatoriska komponenter är elektroder, inert gas, kvicksilverånga.

Bild
Bild

Interaktionen mellan elektroderna när enheten slås på skapar en ström som, i interaktion med gaskvicksilvermediet, skapar ultraviolett strålning. Men allt som händer inuti lampan är osynligt för det mänskliga ögat. För att omvandla ultravioletta strålar till ljus som människor är vana vid att se är glödlampan täckt med en fosfor från insidan . Ljuset kan ha en annan nyans, vilket beror på vilken sammansättning fosforet innehåller. Så här uppnås de olika färgerna på belysningen: blått och rött.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt lampa behöver du inte bara veta för vilka ändamål den ska användas, utan också att bekanta dig med dess egenskaper. Det är vanligtvis inga problem med att ansluta till elnätet - alla lampor är anslutna till 220 V.

Bild
Bild

För att belysa blommor väljs växter, plantor, lampor med fokus på växternas egenskaper och på vilket område som ska belysas . Lampor skiljer sig åt i watt. Kanske i ett fall är en 12 W lampa lämplig, och i det andra krävs en lampa på minst 58 W. Kraften beror på glödlampans längd. Till exempel kan en längd på 4,5 cm åtföljas av en effekt på 15 W och 15 cm - 58 W.

Bild
Bild

Om till exempel belysning behövs för två eller tre små krukor med blommor, räcker det med en lampa, men om du måste behålla belysningen av ett helt blomsterställ, så här på varje hylla behöver du en lampa och ev., mer än ett. Återigen beror allt på rackens skala.

Bild
Bild

För blommor måste du välja lampor som LBT eller LB - det är från dem som ljuset som växter behöver kommer från. Andra typer av lampor kanske inte är lämpliga för dessa växter.

Bild
Bild

Om du behöver uppnå en tidig uppkomst av plantor, skulle det vara mer korrekt att använda en belysningsanordning med ett rött spektrum av strålning. Om du behöver få snabb tillväxt och mognad av knoppar är det mer relevant att använda blått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lampans livslängd varierar beroende på kylningens kvalitet . Många tillverkare lovar en körtid på minst 10 000 timmar, beroende på driftsalternativ. Om lampan används mycket aktivt, kan den sluta glädja sig över sitt ljus efter 7 tusen timmar - detta beror på överhettning av enheten. Och om vilopauserna görs längre, kan livslängden öka upp till 20 tusen timmar.

Bild
Bild

För att installera en lampa i ett akvarium eller för att dekorera en trädgård måste du välja vattentäta exemplar. Denna information måste finnas på förpackningen.

Bild
Bild

När du väljer en ljuskälla för bostäder måste du också fokusera på vilket område som ska belysas - om det kommer att vara en skrivbordsyta eller en sovplats, en korridor eller en stor hall.

Bild
Bild

Optimal placering

Om lamporna är speciellt utformade för växter är det viktigt att inte bara välja rätt belysningsenhet när det gäller effekt och storlek, utan också att placera den korrekt i förhållande till anläggningen. För lövväxter, till exempel, kommer det att räcka med att lampan ligger på en halv meters avstånd från dem, och blommande växter kommer att behöva färgkällans närhet minst 30 cm.

Bild
Bild

Om till exempel en dekorativ lampa med sådan strålning hänger på väggen och en blomma står bredvid den på ett stativ, då tar den emot det ljus som den behöver, men samtidigt är det nödvändigt att med jämna mellanrum vända den med den andra sida till lampan.

Bild
Bild

Lamporna ska tändas på natten och därmed öka dagsljuset för blommor: med två timmar tidigt på morgonen och med 5-6 timmar på kvällen. Under grumliga dagar kan du också slå på lamporna.

Bild
Bild

Blommor kan berätta om du har gjort rätt val . Om bladen börjar torka ut visas brännskador på dem, då placeras lampan för nära. Tråkiga, hängande stjälkar tyder tvärtom på att det inte finns tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Lampornas kraft är annorlunda, därför måste du ta hänsyn till vilket utrymme som ska belysas när du väljer. Om stället med blommor är långt behöver du inte en lampa, utan flera.

Bild
Bild

Detsamma kan sägas om akvariet: för en liten version räcker det med en lampa, medan ett rymligt akvarium med mycket fisk och växter kräver flera belysningsenheter.

Bild
Bild

Praktiska lampor, på vilka timern är inställd - då visas belysningen vid en viss tidpunkt, och växterna får konsekvent rätt mängd ljus.

Bild
Bild

Linjära lampor rekommenderas för dekoration av hyllor, ställningar, korridorer. Och för att belysa rum bör du använda kompakta lampor som placeras i ljuskronor, lampor, golvlampor, lampor.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen för många människor är ekonomi - energiförbrukningen är mycket lägre än glödlampor, men dock sämre än LED -lampor

Bild
Bild

Detsamma kan sägas om drifttiden: fluorescerande versioner kommer att hålla mycket längre än glödlampor

Bild
Bild

Dessa lampor är lämpliga för växter och akvarier - konventionella lampor gör det inte så bra

Bild
Bild

Ljuset som kommer från dem är ganska kapabelt att skapa en atmosfär av komfort i huset och belysa det nödvändiga utrymmet. Dessutom låter ett annat färgspektrum dekorera interiören utan att begränsa dig till en mängd olika idéer

Bild
Bild

Lysrör är lämpliga för installation på arbetsplatsen - tack vare god belysning under arbetet kommer det att vara möjligt att bevara synen

Bild
Bild

En annan funktion är att ultravioletta strålar förbättrar humöret, hjälper till att hantera blues, ökar effektiviteten och lindrar trötthet. Detta gäller särskilt på vintern, när nästan alla saknar ljus, liksom för de människor som tillbringar större delen av sin tid på kontoret, på jobbet och sällan ser naturligt dagsljus

Bild
Bild

Ekonomiska egenskaper talar också för dessa ljuskällor. Till exempel lägger en glödlampa bara cirka 8% på ljus - allt annat går in i värme. När det gäller självlysande versioner förbrukas nästan 80% av energin för det avsedda ändamålet - produktion av ljus

Bild
Bild

Många lockas av sin långa livslängd. Detta gäller särskilt om du byter ut en konventionell lampa mot en lysrör. Behovet av täta lampbyten försvinner

Bild
Bild

Alla dessa egenskaper spelar en viktig roll i valet och uppskattas av konsumenterna, därför gör de ett val till deras fördel.

Bild
Bild

Men med alla fördelar finns det också nackdelar som också bör beaktas:

  • på grund av att sådana lampor innehåller kvicksilver, klassificeras de som kemiskt farliga, eftersom kvicksilver, som du vet, är en fara för människors hälsa;
  • vissa typer av lampor har en flimrande effekt - de är inte lämpliga för alla människor och till och med irriterar någon;
  • Det är också värt att notera att inte alla gillar att använda ett sådant ljus när de arbetar vid en dator eller med dokument, när en ökad koncentration av uppmärksamhet och syn behövs.
Bild
Bild

Så när du väljer styrs varje person inte bara av konsumentkvaliteterna hos denna ljuskälla, utan också av sina vanor och krav.

Rekommenderad: