Hur Förökar Man Aloe? Hur Man Planterar Det Hemma? Hur Man Planterar En Scion Utan En Rot? Hur Rotar Man En Stjälk? Blad- Och Fröförökning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Aloe? Hur Man Planterar Det Hemma? Hur Man Planterar En Scion Utan En Rot? Hur Rotar Man En Stjälk? Blad- Och Fröförökning

Video: Hur Förökar Man Aloe? Hur Man Planterar Det Hemma? Hur Man Planterar En Scion Utan En Rot? Hur Rotar Man En Stjälk? Blad- Och Fröförökning
Video: Aloe vera - skötsel förökning sticklingar användning - hur gör man 2024, April
Hur Förökar Man Aloe? Hur Man Planterar Det Hemma? Hur Man Planterar En Scion Utan En Rot? Hur Rotar Man En Stjälk? Blad- Och Fröförökning
Hur Förökar Man Aloe? Hur Man Planterar Det Hemma? Hur Man Planterar En Scion Utan En Rot? Hur Rotar Man En Stjälk? Blad- Och Fröförökning
Anonim

Aloe, eller som det ofta kallas, agave, är en växt som vanligtvis odlas för sina unika helande egenskaper, och inte på grund av dess skönhet och ursprungliga utseende. Eftersom blomman är oumbärlig vid behandling av många sjukdomar och ofta används för kosmetiska ändamål, behövs det mer än en växt. Därför är det så viktigt att veta hur man reproducerar det korrekt.

Bild
Bild

Lämpligast tid

Du kan framgångsrikt föröka aloe hemma om du känner till några av de nödvändiga nyanserna. En sådan faktor är den tid som är bäst för den att föda upp. Fortplantning är möjlig under alla årstider, men en särskilt gynnsam tid är våren och de första sommarmånaderna.

Vid denna tid börjar den aktiva vegetativa utvecklingen av aloe, vilket garanterar den snabbaste och mest aktiva rotväxten i skotten. Under andra månader är reproduktion också möjlig när den erforderliga temperaturregimen skapas, men rotprocessen kan bli något försenad.

Bild
Bild

Jordkrav

Aloe är en växt på de sydliga breddgraderna där klimatet är mycket varmt och nederbörd är sällsynt. Växten växer i torra, marginella, sandiga eller leriga marker. För framgångsrik inomhusodling måste han skapa liknande förutsättningar.

Framgången med att odla agave beror till stor del på jordens rätta sammansättning , eftersom ett rotsystem utvecklas i det, vilket påverkar den fortsatta utvecklingen av växten som helhet. Aloe -blad blir gula av fel mark, och själva blomman kan därefter dö.

Agavejord måste uppfylla flera krav

  • Ha god luft- och fuktgenomsläpplighet utan att fördröja henne. För att uppnå jordens löshet är det nödvändigt att lägga till lösgörande komponenter till den - sand (helst grovt), grus, små stenar, perlit, kolbitar.
  • Marken måste vara något sur (ph 6, 5-7), neutral är också acceptabel.
  • Jordkompositionen måste innehålla en tillräcklig mängd järn .
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis använder de färdig jord som är speciellt utformad för succulenter. Den innehåller alla de element som är nödvändiga för full tillväxt av aloe. Du kan göra din egen kruka blandning. Dess komponenter kan vara:

  • gräs, löv- eller trädgårdsjord - 2 delar;
  • humus, sand - en bit i taget.

Var noga med att lägga till fint grus (det kommer att ge losshet i jorden) och kolpulver . Träaska tas med en hastighet av 50 g per liter substrat. Det rekommenderas inte att ta med torv i krukblandningen.

Innan själva växten planteras utsätts substratet dessutom för värmebehandling i ugnen (cirka 30 minuter) eller vattnas med en något rosa lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Bladuppfödning

Det finns många metoder för förökning av aloe, som skiljer sig åt i processens längd och komplexitet. Men det är sorten som gör att du kan välja det mest acceptabla sättet att odla agaven. Bladförökning är en av dem. Denna metod används vanligtvis när det är nödvändigt att föryngra en åldrad blomma för att ge den en stimulans att utvecklas.

Du behöver bara välja ett väl utvecklat starkt friskt blad med en storlek på minst 8 cm. Därefter utförs åtgärderna i en viss ordning.

  • Bladen ska skäras med ett rent och skarpt verktyg från själva stammen. Snittet ska vara snett.
  • Skär löv, placerade på en torr trasa (bandage, gasväv, bomullsservett), ska stå i 1-2 dagar i ett mörkt rum. Snittet ska torka ut och täckas med en film.
  • Det torkade snittet strös med kolpulver (aktivt kol kan användas).
  • Därefter bereds en jordblandning av trädgårdsjord, sand och vermikulit, som placeras i en behållare och fuktas.
  • Bladen måste planteras i jordblandningen och fördjupa dem med cirka 3 cm.
  • Behållaren med löv placeras i ett ganska ljust och varmt rum.
Bild
Bild

Du kan inte heller tappa bladen: de läggs helt enkelt ut på markens yta . Rötterna som dyker upp senare kommer själva att gå ner i jorden. De planterade bladen måste vattnas regelbundet (varje dag) och rikligt.

När rötterna dyker upp börjar bladen växa och unga plantor kan planteras i separata skålar.

Bild
Bild

Hur man planterar frön?

Du kan också odla aloe med frön, men den här metoden är mer tidskrävande och kräver mer arbete. Men det gör att du kan odla många växter samtidigt, och antalet etablerade plantor är mycket högre än när man använder andra metoder.

Under naturliga förhållanden blommar aloe ganska regelbundet. Dess blomma är en panicle på en lång stam eller ett kluster av blomställningar.

Men eftersom aloe blommar väldigt sällan när den odlas inomhus kan fröna köpas i specialiserade blomsterbutiker.

Bild
Bild

Den bästa tiden för att så frön är de sista dagarna i februari - det första decenniet i mars. Spirningsbehållaren ska vara låg och platt. Frö planteras i följande ordning:

  • först måste du plocka upp jorden - färdig eller förbereda hemma (gräsmatta eller lövmark med sand i lika stora proportioner);
  • jordblandningen placeras i behållaren, fuktas, och sedan sås fröna till ett djup av högst 3 cm med ett intervall på en och en halv centimeter;
  • för att gro frön snabbare är behållaren täckt med polyeten, vilket skapar ett mini-växthus;
  • tills skott uppträder är det nödvändigt att hålla fröna vid en temperatur inom +22 grader, för att bibehålla jordens fuktinnehåll och förhindra att det torkar ut;
  • sedan avlägsnas filmen och vattning utförs efter behov och endast med hjälp av en sprayflaska;
  • att plocka plantor i separata skålar bör utföras så snart 2-4 riktiga unga blad dyker upp med samma underlag.

Ett år senare måste den unga blomman transplanteras igen i en rymligare skål . Med denna reproduktionsmetod är det möjligt att odla en fullvärdig blomma först efter två år.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Sticklingar är en mycket vanlig förökningsmetod och, om det görs korrekt, leder det till att alla sticklingar rotas. Denna metod låter dig framgångsrikt och snabbt rota alla sticklingar, förutsatt att det utförs på våren och sommaren . Sidoskott från huvudstammen används som sticklingar.

Vid ympning utför du flera steg steg för steg

  • Först väljs sticklingar . Välj välformade, raka skott ca 10 cm långa. Skottet ska ha minst 6 blad.
  • Skärning måste göras med ett skarpt och kort verktyg , för att inte skada närliggande växande skott och löv. Instrumentet är desinfekterat.
  • Snittskottet placeras i ett tätt stängande skåp eller i ett skåp y och låt stå i 5-7 dagar så att snittet torkar och täcks med en film. Fuktinnehållet bör vara cirka 50%.
  • Förbered jordblandningen , inklusive komponenter som torv, sand, aska, perlit, tegelflis eller fint grus.
  • Den beredda behållaren är fylld (¾ volym) substrat och fuktad sand (med en fjärdedel av volymen).
  • Sticklingar ströks med kolpulver och planteras, fördjupas i jorden med högst 2 cm, med ett intervall på 4-5 cm mellan sticklingar. Bladen kan bara lätt röra jorden.
  • Om det behövs kan du strö jordens yta med grus för att ge sticklingarna mer stabilitet.
  • Behållaren innehåller i ett ljust och varmt (+20,25 grader) rum .
  • Ytterligare vård består av vid systematiskt underhåll av markfuktighet .
  • Efter 2-4 veckor kommer sticklingarna att rota sig och efter utseendet av nya löv aloe kan transplanteras i separata skålar .
Bild
Bild
Bild
Bild

Före plantering bör behållarna desinficeras: en lergryta behandlas med en superfosfatlösning, plastbehållare tvättas med tvål (hushåll) och sköljs med varmt vatten, keramiska skålar värmebehandlas i ugnen i 10-15 minuter.

Hur förökas av scions?

Ofta växer en vuxen aloe utväxter, som kallas spädbarn, bilagor. De är basala processer med sitt eget autonoma rotsystem. Unga barn tar mat från moderplantan och försvagar därmed den. Därför är det så viktigt att transplantera dem. Reproduktion med skott är en naturlig metod som gör det möjligt att få en ung planta omedelbart.

Denna metod består i att separera barnen från moderns buske och transplantera dem i marken. Det gör att du kan odla flera unga aloe buskar på en gång. Vanligtvis kombineras det med en transplantation av moderbusken, för att inte störa växten igen.

Först väljs och separeras barn i följande sekvens:

först och främst måste du fukta jorden väl

ta krukan, luta den något och ta försiktigt bort aloe från den

inspektera sedan rotsystemet och ta reda på utvecklingsnivån för barnens rötter - du måste ta skott med välutvecklade rötter

Bild
Bild

Därefter måste du separera barnen. Detta kan göras för hand, försiktigt släppa rötterna på skotten, samtidigt som du är försiktig så att du inte skadar moderns rotsystem. Om detta misslyckas måste du göra skärningar med ett skarpt instrument. Snittplatser måste strö med kolpulver.

Separerade barn ska få torka ut i flera dagar.

Efter det börjar de plantera processerna

  • Botten av den förberedda skålen är täckt med ett dräneringslager och jordblandningen hälls ovanpå och fuktas.
  • Efter 30 minuter efter vattning och avlägsnande av överflödigt vatten kan du plantera bilagorna. De fördjupas i jorden till de nedre första bladen (ca 1 cm). Marken är något komprimerad.
  • Under de första 10 dagarna måste scions vattnas varje dag. Då reduceras vattningen. Det tar vanligtvis ungefär en månad att rota. Snart dyker nya blad upp på den unga aloe.

Ibland händer det att en ung skott bryter av och förblir utan en rot. Men även han kan återfödas rötterna.

I det här fallet används sådana tekniker som vid ympning - de strös med kolpulver, torkas i flera dagar och planteras sedan i jorden.

Bild
Bild

Använda toppen av blomman

Att använda toppen av aloe för förökning skadar växten, men den används ofta för att föryngra en åldrad blomma, och om dess nedre löv och sidoskott redan har klippts av. Denna metod är enkel och lätt att utföra och leder till en snabb etablering av den apikala processen.

Det utförs enligt följande:

  • toppen måste klippas så att det finns minst 7 blad på den;
  • den avskurna toppen doppas i ett snitt i en lösning av fytohormontillväxt eller annan rottillväxtstimulator och förvaras i 30 minuter;
  • sedan placeras den behandlade processen i en glasbehållare med varmt (men inte varmt) vatten;
  • snart dyker de första rötterna upp, och efter att de når 6 cm planteras den rotade toppen i jorden i en separat skål.

Klipp av toppen endast med ett rent, sterilt instrument, eftersom den minsta kontaminationen kan framkalla en infektion i blomman . Vissa odlare rekommenderar, efter att ha klippt av toppen, att hålla skottet i flera dagar i ett mörkt rum tills en skyddande film bildas, och först sedan lägga toppen i vatten.

Reproduktion med tips har sådana fördelar som tillgänglighet för även de mest oerfarna odlare och förmågan att observera tillväxten av rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter att ha planterat rotade plantor i jorden måste de vårdas ordentligt. Trots att aloe är en ganska opretentiös växt, kräver det lite omsorg.

Aloe planterad i en skål måste först placeras i ett svalt rum, där direkt solljus inte når . Efter ett tag kan blomman placeras på en solig plats. Men solljuset bör inte vara direkt och mycket intensivt, annars ljusnar aloe -bladen och förlorar färgmättnad.

Aloe trivs och växer bäst på platser i söder, sydväst och sydost

Blomman måste anpassas till solljus genom att placera den i frisk luft och gradvis öka tiden utomhus.

På vintern är det bra att förse den med ytterligare belysning.

Bild
Bild

Vattning kan endast göras efter att det översta lagret av jorden torkat. Vattnet ska lägga sig i flera dagar. Aloe tål bättre brist på fukt än överflödig fukt. Men under torka krullar bladen upp och torkar.

På sommaren, i varmt väder, krävs vattning 1-2 gånger var 7: e dag, och under vintermånaderna kan du begränsa dig till två vattningar per månad . Låt inte vätska ansamlas i utloppen.

Erfarna blomsterodlare använder metoden för att vattna genom dräneringshål: en skål med en blomma läggs i vatten i 10 minuter, och själva växten tar den nödvändiga mängden vatten.

Bild
Bild
  • Temperaturregim inomhus på sommaren ska det vara +20,21 grader, och på vintern - minst +14 grader Celsius.
  • För aloe -luftning du måste regelbundet ventilera rummet. Men hypotermi av växten bör inte tillåtas, och aloe tolererar inte drag.
  • När det kommer damm på bladen de måste torkas med en våt trasa. Det rekommenderas inte att spraya blomman.
  • Det är nödvändigt att regelbundet undersöka blomman för att upptäcka tecken på sjukdom eller förekomst av skadliga insekter. Om bladlöss eller skalinsekter dyker upp ska växten besprutas med vitlökstinktur eller torkas med en bomullspinne fuktad med alkohol.
  • För att upprätthålla blommans tillväxt och utveckling, då och då behöver matas . Topdressing görs inte på cirka 9 månader om plantan planterades i saftig jord, eftersom den innehåller alla nödvändiga näringsämnen.

Det måste komma ihåg att du inte kan befrukta en ung blomma på vintern när växten är vilande.

Bild
Bild

Och du kan inte applicera gödselmedel direkt efter plantering - du kan skada rötterna. Det rekommenderas att applicera gödselmedel genom en pall - på så sätt är det ingen risk för överskott . Toppdressing appliceras efter vattning. Oftast används komplexa gödningsmedel för succulenter.

Det rekommenderas att bara plantera om unga (upp till 5 år gamla) blommor årligen. Från fem års ålder utförs det efter 3 år. Det rekommenderas att bara plantera om våren och sommaren.

Ibland rotar inte och planterade aloe plantor inte rot. Det kan finnas flera orsaker till detta fenomen.

  • Användningen av färdig jord av låg kvalitet . I det här fallet kan skott från en ohälsosam växt inte slå rot och snart dö.
  • Felaktig jordkomposition . Det är angeläget att transplantera aloe till ett korrekt formulerat substrat eller färdig jord för succulenter.
  • Brott mot vårdreglerna . Oftast är detta vattendragning av jorden. I det här fallet bör du torka jorden i krukan och först sedan fortsätta vattningen.
Bild
Bild

Vid odling av aloe kan följande problem uppstå:

  • med brist på ljus aloe sträcker sig, och bladen blir mindre;
  • med ett överflöd av sol bladen blir skrynkliga och deras färg får en röd nyans;
  • en gul kant runt arkplattans kant och torkade spetsar kan förekomma på grund av klorhalten i kranvatten , eller om blomman saknar kalium.

När man växer ung aloe måste man komma ihåg att blomman inte tål plötsliga förändringar i förhållandena.

Det rekommenderas inte heller att placera blomman bredvid värmeenheter - detta kan leda till att dess rotsystem förfaller.

Du kan lära dig att transplantera aloe från följande video.

Rekommenderad: