Hur Förökar Man Ett Pengaträd? Hur Man Planterar En Jävelskott? Hur Odlar Man Det Från Ett Blad? Reproduktion Av Pengaträdet Genom Sticklingar Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Ett Pengaträd? Hur Man Planterar En Jävelskott? Hur Odlar Man Det Från Ett Blad? Reproduktion Av Pengaträdet Genom Sticklingar Hemma

Video: Hur Förökar Man Ett Pengaträd? Hur Man Planterar En Jävelskott? Hur Odlar Man Det Från Ett Blad? Reproduktion Av Pengaträdet Genom Sticklingar Hemma
Video: Does CBN Get You High? | CBN Grows in Popularity | Will CBN Replace Melatonin? 2024, Maj
Hur Förökar Man Ett Pengaträd? Hur Man Planterar En Jävelskott? Hur Odlar Man Det Från Ett Blad? Reproduktion Av Pengaträdet Genom Sticklingar Hemma
Hur Förökar Man Ett Pengaträd? Hur Man Planterar En Jävelskott? Hur Odlar Man Det Från Ett Blad? Reproduktion Av Pengaträdet Genom Sticklingar Hemma
Anonim

En inomhusväxt med det intressanta namnet "pengaträd" har blivit mycket populärt på sistone. I stor utsträckning underlättades detta av uppfattningen att en egenplanterad och odlad växt kommer att föra välstånd och välstånd till huset.

Bild
Bild

Särdrag

Crassula (Crassula) är en växt av familjen Crassula, utbredd på södra breddgrader, särskilt i Sydafrika. Denna fleråriga vintergröna växt ser ut som ett litet träd med en tjock men kort stam och en frodig krona. I en ung växt har stammen en grön färg, och hos en vuxen visas en tunn grå bark.

Avrundade tjocka platta blad påminner mycket om mynt, därav ett annat namn - pengaträd . Storleken på mörkgröna släta blad är cirka 4–7 cm. De täcker tätt åtskilliga skott.

Bild
Bild

Uppfödning och odling av denna opretentiösa växt kräver inte mycket ansträngning, med tanke på några av nyanserna i att ta hand om den

  • Crassula reagerar negativt på överdriven fukt, vilket leder till röta i rötterna. Tecken på vattensamling är löv som faller eller bruna fläckar på dem. Vattning bör endast utföras med sedimenterat vatten.
  • Den tjocka kvinnan kräver bra belysning och växer framgångsrikt på fönster mot öster och väster. Det bör dock inte utsättas för direkt solljus. Därför, på sommaren, vid en särskilt varm tid, måste den vara skuggad. Och på vintern måste den förvaras på de mest upplysta platserna och skålen måste vändas regelbundet.
  • Den feta kvinnan växer inte bra i tung jord. Det mest lämpliga för henne är en universell jord eller ett specialiserat (för succulenter) substrat.
  • Kräver bildandet av en krona, detta bidrar till den aktiva tillväxten av den gröna massan.
  • Växten gillar inte frekvent utfodring. Befruktning bör inte ske oftare än en gång varannan vecka. På vintern behöver du inte befrukta det alls.
  • Frekvent reproduktion och transplantation kan orsaka skada på växten, eftersom jäveln har en lång anpassningstid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att plantera en blomma. Men först krävs förberedande förberedelser.

Träning

Förberedelse för reproduktion och vidare odling av pengaträdet består av två punkter - att välja rätt skål och förbereda nödvändig jord. Det är bäst att använda en lergryta eller keramisk skål, men en plastskål är också acceptabel. En förutsättning är att blomkrukan måste ha dräneringshål.

Krukans storlek är också viktig: den måste vara liten, annars utvecklar den unga skotten eller sticklingar aktivt rötter till skada för stammen och kronan. Som ett resultat av deras försvagning kommer den tjocka kvinnan inte att växa grenad, eller så växer kronan åt ena hållet.

Bild
Bild

Det bästa alternativet är att använda en låg men bred behållare, vars djup bör vara cirka 10 cm och diametern - 20 cm. Med tiden kommer rotsystemet att ta upp hela krukan, och sedan måste blomman transplanteras i en större kastrull.

Beredningen av den nödvändiga jorden är också viktig . Näringsrik trädgårdsjord är inte lämplig för ett pengaträd. Du kan använda speciell beredd jord, men det är också möjligt att förbereda den själv.

Jord för crassula bereds av följande komponenter: bladjord, torv och sand (helst stor) - 1 del vardera, torvjord - 3 delar och mineralgödsel - 1 g per liter jord. Färdiga komplexa mineralgödselmedel kan ersättas med aska eller krossat kol.

Dränering (expanderad lera eller små stenar) placeras i botten av grytan, och sedan fylls krukan med den beredda blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan föröka en fet kvinna på flera sätt:

  • plantera frön;
  • växtrotade sticklingar (sticklingar);
  • rota bladen.

Frön

Du kan föröka den tjocka kvinnan med frön. Denna metod för att föda upp ett pengaträd är lång och kräver mycket arbete. Oftast används det av uppfödare för att föda upp nya arter, eftersom det gör att du kan odla många plantor samtidigt. Hemma används det sällan, eftersom det är extremt svårt att få frön på grund av den feta kvinnans sällsynta blomning när den odlas inomhus.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att korrekt implementera denna metod

  • Behållaren avsedd för plantering av frön måste först behandlas med en lösning. Dränering placeras i botten och en jordblandning placeras ovanpå, som vattnas lätt.
  • Sedan sås fröna och fördjupas något i jorden.
  • Behållaren placeras i ett ljust rum där temperaturen hålls från +20 till +25 grader.
  • Behållaren är täckt med polyeten (glas).
  • Vattning utförs varje dag med sedimenterat vatten med hjälp av en sprayflaska och plantorna luftas i ungefär en timme. Som ett resultat av luftning torkar jorden lite och fylls med luft. Sedan stängs fröna igen.
  • Filmen kan avlägsnas efter groning, efter ungefär två till tre veckor. Plantor måste skyddas från direkt solljus.
  • Vattningen fortsätter i ungefär en månad tills plantorna växer upp och blir starkare.
  • Sedan sitter de i en större behållare. Mellanrummet mellan skotten bör vara minst 1 cm. Efter bildandet av 2-3 unga blad dyker plantorna igen.
  • De plantor som har vuxit till 6-7 cm planteras i separata små skålar med en diameter på cirka 5-7 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterföljande vård bör vara densamma som för en vuxen växt, men jorden ska hållas fuktig och hållas vid en temperatur som inte är lägre än +18 grader.

Ark

Odling av crassula från ett blad är ett annat sätt att reproducera det. Det är dock inte svårt, en lång process. Rötterna växer ganska snabbt, men bildandet av nya skott tar lång tid. Dessutom kan inte alla blad slå rot.

Valet av blad är av stor betydelse vid denna förökningsmetod . Alla blad kan inte klippas. Först och främst kan du inte ta ett gammalt eller gult blad, eftersom det helt enkelt kan torka ut. Ett mycket ungt blad är inte heller lämpligt, eftersom det ännu inte är fullt utvecklat. Det är bäst att bara klippa av de elastiska bladen, som är i mitten av grenen och har en ganska stor storlek och rik grön färg, för att rota.

Det händer att bladen bildar luftrötter. Deras användning ger bra resultat, eftersom alla snittade blad rotar och på kort tid. De valda bladen ska inte ha gula fläckar och tecken på förfall. När du skär måste du använda ett skarpt verktyg och göra ett snett snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana åtgärder utförs vidare

  • Det skurna arket doppas i en liten behållare med kokt och kyldt vatten. Bladets bas ska vara nedsänkt i vatten i ungefär en halv centimeter. Istället för vatten kan du använda en tillväxtfrämjare.
  • Vattnet i behållaren byts ut efter 3-4 dagar.
  • Bladet hålls i vatten tills rötterna spirar.
  • Vidare kan den planteras i en liten skål med krukväxt. Bladet ska inte sänkas djupt i marken: jorden ska endast täcka rötterna. Marken nära bladet komprimeras.
  • Sedan täcks arket med en film eller burk. Skyddet måste öppnas dagligen för ventilation. Efter utseendet av en ny grodd tas skyddet bort.
  • Vattning bör utföras med sedimenterat vatten högst 2 gånger på sju dagar och undvik vattentäppning.
  • Efter ungefär en månad kommer bladet att rota sig och börja växa aktivt.

Du kan också rota bladen i marken. I det här fallet torkas de preliminärt i 1-2 dagar och placeras sedan på en fuktad markyta så att arkets bas kommer i kontakt med marken eller placeras längs behållarens omkrets och vilar på väggarna. Med denna metod bildar bladen snabbt rötter, som själva kommer att gå ner i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Klippning är en annan enkel metod för att föda upp en fet kvinna hemma. Därför används det mycket oftare än andra metoder. När du använder det kan du snabbt odla ett ungt, men redan ganska stort pengaträd.

Materialet för sticklingar kan vara skott som skärs på våren under kronans bildning. Du kan också ta en scion för skärningen och under hela året. Men roten sker snabbt bara på våren och sommaren. Under höst -vinterperioden kan denna process pågå under lång tid - från 3 till 6 veckor.

För sticklingar väljs endast kraftfulla och välutvecklade skott. Avlånga eller svaga grenar är inte lämpliga för sticklingar. Det är bättre att välja vertikalt växande grenar så att den framtida vuxna växten får en vacker form. Skärningen ska vara 5-10 cm lång och ha minst 3 noder och 3 par blad.

Du kan klippa sticklingar både uppifrån och från stammen och göra ett snitt nära noden: rötter kommer att bildas från den. Skärning kräver inte användning av läkemedel som stimulerar rottillväxt. För att ympningen ska bli framgångsrik måste du följa enkla regler:

  • de valda sticklingarna måste vara helt friska, utan tecken på röta, torra fläckar eller skador;
  • för ett skyddsnät, skär av 2-3 sticklingar;
  • den övre och processer från stammen ärver alla egenskaper hos moderplantan;
  • för skärning måste du använda ett mycket skarpt verktyg och göra ett snett snitt;
  • du kan bara ta skott från en vuxen blomma, som är minst 3 år gammal.

Rotning av sticklingar kan göras på 2 sätt - i vatten och i jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta i vatten utförs enligt följande

  • Tidigare togs de lägsta bladen bort från sticklingarna: unga rötter växer istället.
  • Sedan läggs sticklingarna i en glasbehållare - ett glas, en burk - med kokt och kylt vatten. Behållaren hälls i förväg med kokande vatten för desinfektion. Det rekommenderas inte att ta kranvatten, eftersom det främjar sönderfall av sticklingar. Aktivt kol kan tillsättas till vattnet (1 tablett).
  • Behållaren med handtaget placeras i ett varmt och ljust rum. Temperaturen hålls inom + 23-25 grader. Vid lägre temperaturer finns det risk för ruttning av bilagorna.
  • Skärningen ska inte utsättas för direkt solljus.
  • Vattnet måste regelbundet bytas till färskt.
  • Rotprocessen kan ta 10-14 dagar eller flera veckor beroende på säsong.
  • Sticklingar kan transplanteras i jorden efter att rötterna har nått en längd på cirka 2 cm.

Att rota sticklingar i substratet består av sådana åtgärder

  • Förbered skärningen: strö snittet med kolpulver och lufttorka i cirka 24 timmar.
  • I botten av en liten behållare, placera ett dräneringsskikt med en tredjedel av dess volym. Täck den sedan med krukväxtjord utan att komprimera den. Blandningen kan bestå av trädgårdsjord och sand, taget i lika stora proportioner.
  • Efter att ha gjort ett hål i mitten av behållaren (ca 4 cm), sänk stjälken i den.
  • Lite kompakt och fukta jorden med en sprayflaska.
  • I framtiden behöver du vattna efter behov och endast med sedimenterat vatten.
  • Efter 2-3 veckor kommer skärningen att ge rötter.

På samma sätt planteras en skott i jorden efter att skärningen har rotats i vatten.

Du kan transplantera en ung fet kvinna i en större kruka efter 6 månader. Istället för en självberedd krukväxtblandning är det också möjligt att använda en speciellt förberedd jord för kaktusar eller succulenter. Sticklingar kräver inte växthusförhållanden för spiring, så de behöver inte täckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att gro en skott och plantera den i marken är det första stadiet av att odla ett pengaträd. För att odla en hälsosam och vacker växt måste du ta hand om den ordentligt. Kompetent vård innebär att följa dessa regler.

  • Vattning bör göras först efter att det övre lagret på jorden torkat med cirka 3-4 cm. Det är lämpligt att vattna ofta, inte rikligt, med varmt vatten. Vattnet ska inte stagnera i pannan: det ska hällas ut 30 minuter efter vattning. På sommaren räcker vattningen efter 5 eller 7 dagar, och på vintern reduceras vattningen till 2-3 gånger i månaden.
  • Behållare för att odla en fet kvinna bör vara lämpliga för sin storlek. För henne är låga, men breda behållare bättre lämpade, vilket bidrar till den aktiva utvecklingen av ytrötter.
  • Det rekommenderas att befrukta Crassula en gång i månaden under vår-sommarperioden, och ingen extra matning krävs på vintern. Du kan applicera mineralgödsel på succulenter.
  • Endast ett ungt pengaträd (upp till 4 år) rekommenderas att planteras om varje år. I framtiden är det nödvändigt att bara transplantera om det behövs: om växtens rötter har spirat genom dräneringshålen. I en vuxen växt är det bara nödvändigt att ersätta jordens topp med en ny varje år.
  • Crassula behöver regelbunden kronbildning - avlägsnande av för långa processer. Första gången klämning görs efter bildandet av 4 blad: knoppen mellan bladen tas bort. Som ett resultat kommer två (och kanske fler) nya knoppar att bildas här. Om en bildas, kläms den igen.
  • Växten kräver bra belysning, men direkt solljus bör inte falla på den. På vintern, med brist på belysning, krävs ytterligare belysning med en fytolampa.
  • Det är också viktigt att ventilera rummet för att ge frisk luft till växten. På sommaren är det användbart att sätta crassula på gatan (balkong, terrass), men inte i direkt solljus.
  • Om det finns damm på trädets löv, torka dem med en fuktig trasa eller spraya med vatten från en sprayflaska. Det är praktiskt att tvätta det under duschen, täcka grytan med plast för att skydda jorden från överflödig fukt.
  • Jorden i skålen måste lossas regelbundet så att luften de behöver når rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

I processen att multiplicera pengaträdet uppstår ibland problem som enkelt kan elimineras. De vanligaste komplikationerna manifesteras på detta sätt.

  • Under roten av skotten börjar lövverket bli gult - detta indikerar början på förfall av rötterna. Orsaken är överflödig fukt. Om ympning utförs i vatten måste skottet tas ut och torkas igen (1-2 dagar), och vid rotning i underlaget måste vattningen minskas och vattnas endast när jorden är torr.
  • När rotarna stickas i jorden kan bladen torka ut och falla av. Detta indikerar otillräcklig jordfuktighet, vilket innebär att du måste vattna växten.
  • Utseendet på mörka fläckar på processens löv indikerar närvaron av en infektion av svampursprung. Det är resultatet av för mycket fukt i marken och luften. I det här fallet är det nödvändigt att minska växtningen av växten och oftare att lufta den. För förebyggande behandling rekommenderas att spraya den med en fungicid.
  • Blad eller sticklingar kan hålla rötterna ute länge. Rotväxthämning på våren och sommaren kan uppstå på grund av låga temperaturer eller brist på ljus. Skotten bör placeras på en ljusare plats och temperaturregimen för deras innehåll bör ökas. Om dessa åtgärder inte ger resultat kan du använda tillväxtstimulerande medel.
  • Bladen av sticklingar eller unga skott är fläckiga. Dessa är tecken på en begynnande svamp- eller bakterieinfektion. Behandlingen utförs med speciella medel genom att spruta kronan och vattna jorden under jäveln.
  • I sticklingarna blir det nedre området mörkt och mjukt, vilket innebär att ruttnande har börjat. I det här fallet måste du klippa av den ruttna delen av skärningen, ta lite frisk vävnad, torka den igen och lägg den i vatten. För förebyggande ändamål kan en fungicid tillsättas i vattnet.
  • Ibland sker en förändring i stammens form, som manifesterar sig i dess ojämna förtjockning, eller så avviker det från vertikalen och växer i en vinkel. Detta kommer från brist på ljus, vilket innebär att det är nödvändigt att ge blomman tillräcklig belysning.

Genom att följa dessa regler för reproduktion, odling och vård kan du framgångsrikt odla ett pengaträd - en symbol för välstånd och framgång.

Rekommenderad: