Reproduktion Av Rosor: Hur Man Förökar Rosor Genom Sticklingar På Hösten Hemma? Hur Rotar Man Sticklingar? Hur Planterar Man Rätt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Rosor: Hur Man Förökar Rosor Genom Sticklingar På Hösten Hemma? Hur Rotar Man Sticklingar? Hur Planterar Man Rätt?

Video: Reproduktion Av Rosor: Hur Man Förökar Rosor Genom Sticklingar På Hösten Hemma? Hur Rotar Man Sticklingar? Hur Planterar Man Rätt?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Reproduktion Av Rosor: Hur Man Förökar Rosor Genom Sticklingar På Hösten Hemma? Hur Rotar Man Sticklingar? Hur Planterar Man Rätt?
Reproduktion Av Rosor: Hur Man Förökar Rosor Genom Sticklingar På Hösten Hemma? Hur Rotar Man Sticklingar? Hur Planterar Man Rätt?
Anonim

Rose är en blomma som har haft enorm popularitet i alla länder hela tiden. En vacker växt lämnar få människor likgiltiga, det är inte för ingenting som det förknippas med kvinnlig skönhet. Det finns teknik som gör det möjligt att odla dessa underbara växter både i växthus och hemma utan stora svårigheter.

Bild
Bild

Bättre sätt

Det mest populära sättet att föröka rosor är att odla blommor från sticklingar. Tekniken är ganska enkel och kräver inga stora investeringar. Det finns flera fördelar med ympning jämfört med ympningsmetoden. Fördelar med transplantatmetoden:

  • växter bildar ett starkt rotsystem;
  • blommor tål negativa temperaturer och hög luftfuktighet;
  • bra växtresistens bidrar till deras snabba återhämtning;
  • för att få fram en ny växt är det tillräckligt att "låna" en kvist från en bukett;
  • att ta hand om rosor under odling tar inte mycket tid.
Bild
Bild

Reproduktion av rosor genom sticklingar på hösten är den enklaste och vanligaste metoden; sticklingar av rosor uppträder vanligtvis strax innan vinterkylan börjar.

I det här fallet finns det många användbara utlöpare som kan användas med fördel.

Bild
Bild

Vissa människor föredrar att utföra rotprocessen i början av augusti i ett privat hushåll, den här metoden låter också de flesta växter slå rot.

Bild
Bild

Skärning följs av beskärning, som utförs under perioden med de första nattfrostens utseende. I centrala Ryssland händer detta vanligtvis i slutet av oktober, början av november. Växter med en tjocklek på cirka 5 mm är idealiska för sticklingar. Det är inte svårt att avgöra en växts lämplighet genom dess utseende: om du trycker på taggarna kommer de lätt att studsa av. Varje växt har flera knoppar (upp till fyra), längden är cirka tjugo centimeter.

Bild
Bild

Det är också viktigt att plantera växten med rätt ände, så att det inte finns något "vice versa ". Överst görs ett indrag ett par centimeter, ett rakt snitt görs, ett annat snitt görs lite lägre - snett, i en vinkel på 40 grader.

Det rekommenderas att använda en mycket vass kniv eller pincett, de bör torkas med alkohol före "operationen".

Bild
Bild

Varje bonde och trädgårdsmästare är väl medvetna om förekomsten av buskväxter som kan förökas med en mycket enkel teknik: en ung grodd grävs in, vattnas och efter en kort tid spirar den.

Bild
Bild

Följande typer är idealiska för att odla rosor:

  • klättrande;
  • miniatyr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sorter av dessa vackra blommor (hybridte eller floribunda) har grenar som är stela när de kan förökas. Med skiktning kan detta göras helt enkelt. Men varje art beter sig annorlunda, detta postulat har också mycket att göra med ympning. För att plantera en flexibel skott kan den helt enkelt placeras i marken. Det ska bara frigöras från bladen och lämna 1-2 internoder i slutet. Ett litet spår grävs i jorden längs hela dess längd, det vattnas måttligt.

Bild
Bild

Om rosorna redan är ympade rekommenderas det inte att föröka sig med vertikala lager. Detta förklaras av det faktum att skotten växer på den skurna busken. Endast självrotade sorter reproduceras genom vertikal skiktning, som tolererar alla beskärningsoperationer bra.

Bild
Bild

Före början av vintern skärs rosenbuskar och lämnar skott högst tio centimeter stora. I mars strös dessa "hampa" med jord.

Bild
Bild

För att förbättra beståndet används ofta vertikala lager, de gror gradvis, sedan rekommenderas att lägga till jord så att högen blir upp till 30 cm hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort före det kalla vädret avlägsnas jorden försiktigt, medan det är viktigt att inte röra de känsliga rötterna. Skotten separeras från busken och installeras i krukor, sedan kan de "tänkas på" där. Varje metod har sina egna fördelar, denna teknik gör att växter kan överleva och inte dö av en eller annan anledning.

Bild
Bild

Den obestridliga fördelen med varje metod garanterar bevarandet av rosen. Och lockas också av enkelheten att lägga lager i marken. Nackdelen med luft och vertikal skiktning är att dessa metoder är ganska mödosamma, de kräver uppmärksamhet och höga kvalifikationer. Sådant arbete kan endast utföras med vissa sorter av rosor.

Den mest populära och enklaste metoden är att installera skotten i marken. Tekniken fungerar enligt följande algoritm:

markera landningsplatsen

Bild
Bild

en plats för plantering och näringssammansättning (torv, fosfortillsatser) förbereds

Bild
Bild

själva spiren undersöks och förbereds, placeras i spåret

Bild
Bild

en ung växt fixeras med speciella stift eller pinnar

Bild
Bild

strö med jord, vattnas

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den varma årstiden vattnas växten måttligt, jorden ska inte torka ut. I september-oktober separeras sticklingarna från huvudväxten och transplanteras till en stationär plats. Sticklingar på rosor kan bearbetas i nästan vilken varm månad som helst från mars till november, men vårtiden anses vara den mest gynnsamma för sådant arbete. På hösten kan skotten separeras och transplanteras; det är tillåtet att odla dem i en kruka hemma.

Bild
Bild

Arbete med luftlager sker under den varma årstiden, efter att de har tagits bort kan de "odlas" i ett rum med hög temperatur över noll, detta gör det möjligt för groddarna att förstärkas. Reproduktion genom skiktning har ett antal fördelar:

  • växter behåller alla sina skyddande egenskaper, de kan fortsätta att utvecklas väl;
  • sticklingar rotade i marken utvecklas bättre, vilket innebär att rosenbuskar aldrig förvandlas till nypon;
  • sticklingarna är mer motståndskraftiga och överlevnadsgraden är högre än med sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med denna teknik är att den endast är tillämplig på klättring och miniatyrrosor.

En liten behållare krävs för att gro miniatyrrosor. Skiktteknik är ganska tillämplig för denna mängd rosor. Det är mycket viktigt att hitta ett långt skott i början, det kan grävas i en separat behållare. Arbetet sker enligt en viss algoritm.

Bild
Bild

Först och främst tas alla löv bort från den unga växten. Bara i yttersta kanten återstår en liten mängd.

Bild
Bild

Det finns en njure, som kommer att installeras i marken, ett litet snitt bör göras under den med en kniv, sedan behandlas området med ett stimulerande medel, som är avsett för rotbildning.

En speciell komposition, ett substrat placeras i en separat behållare, växten tillsätts med slutet nedåt. Vattning. Växten ska gro i en måttligt fuktig miljö. Efter att växten rotat sig skärs snittet från moderplantan, den kan odlas självständigt.

Bild
Bild

Mineralföreningar med vilka det är tillåtet att bearbeta växter:

  • superfosfat - tillsatt i mängden 21 g / m2;
  • kaliumklorid - kan tillsättas i mängden 11 g / m2;
  • ofta, istället för kemiska tillsatser, använda aska , som fördelas med en hastighet av 315 gram per 1 kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Roterande stimulanser bör användas utan att misslyckas, de mest effektiva av dem är:

  • Kornevin;
  • "Kornerost";
  • Charkor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa dessa läkemedel i en specialaffär, de är i form av ett pulver eller en flytande komposition. Det är förbjudet att använda flytande ämnen för skiktning. Om gödningsmedlet presenteras i form av en tjock gel, bör de täcka groddarna med en speciell borste.

Mineralformuleringar innehåller såväl kväve som andra komponenter. Kuttern riktar alla sina vitala resurser till bildandet av rötter. Det är tillåtet att införa kväve först efter att växten har rotat sig helt.

Bild
Bild

Med tiden kan detta inte ta mer än ett år, först efter slutet av en sådan period är det tillåtet att tillsätta kvävehaltiga föreningar.

Vid vissa utvecklingsperioder kräver växter tillväxtstimulerande medel. Dessa medel aktiverar ämnesomsättningen i rotsystemet, men en åtgärd krävs i allt för att inte förstöra skottet. Groddarna ska blötläggas i en blandning av en viss konsistens:

  • "Heteroauxin";
  • "Kornerost";
  • Kornevin;
  • "Bärnstenssyra".
Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen ska inte komma på bladen under blötläggningsprocessen. Om stammen är för hård kan den bearbetas i upp till 24 timmar. I genomsnitt tar det inte mer än 8 timmar totalt.

En av de mest användbara stimulantia är Radifarm, den är effektiv och innehåller ytterligare spårämnen. Och också användbart "Zirkon" (14 droppar per liter vatten) - detta är ett annat effektivt verktyg.

Bild
Bild

"Epin" är särskilt aktivt för att stimulera utvecklingen av rötter (38 droppar per liter vätska). Det brukar ta 12-18 timmar för rotsystemet att "komma till liv", ämnesomsättningen fördubblas.

Bild
Bild

Vilka är de bästa rosorna att odla från sticklingar:

  • storblommig sort "Flammentants";
  • Iceberg och Rosalinda sorter från floribunda gruppen;
  • te-hybrid (dessa är långt ifrån te, förvirra inte).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter slår rot på kort tid, men då utvecklas inte rötterna särskilt aktivt, det är svårt att göra utan ympning. Ympningsprocessen är svårast att applicera på remontanter och parkrosor.

Skärning sker på detta sätt: friska skott väljs, vars tjocklek är cirka 5 millimeter. De skärs i små bitar, på vilka det ska finnas flera knoppar (upp till fem). I växternas övre del görs snitt rakt, i den nedre delen görs de snett. Alla hack är gjorda med pincett eller en vass kniv, bladet måste behandlas med alkohol.

Det övre hacket är kvar precis ovanför knoppen (2,5 cm), det nedre snittet görs under den extrema knoppen.

Bild
Bild

I botten bör bladen tas bort helt. Flera blad kan vara kvar på groddarna (2-3). Reproduktion av växten utförs i september eller oktober, under denna period utsätts plantan för mindre stress, rotar sig mer aktivt. Landningsreglerna är följande:

  • sticklingar skärs, behandlas med en speciell förening som stimulerar rotväxt ("Heteroauxin");
  • ett litet hål grävs, vars djup är 25 cm, det fylls med gräs med 2/3, sedan strös det med kompost;
  • skott planteras med en lutning på 40 grader, en tredjedel av växten med två knoppar är kvar över marken;
  • skottet vattnas rikligt.
Bild
Bild

Vissa nybörjare är inte helt medvetna om hur man korrekt täcker sticklingar i kallt väder. Detta görs på detta sätt: en tom tvåliters PVC-flaska tas, hål görs i den så att syre kan flöda. Flaskan är täckt med lövverk och material. Planteringsplatsen är markerad med träfragment, halm sprids.

Bild
Bild

En liknande teknik är tillämplig för privata jordbruksgårdar, för amatörträdgårdsmästare och till och med för hemmafruar som odlar rosor hemma. Består av följande objekt:

  • växter med flera svullna knoppar skördas (deras längd är inte mer än 20 centimeter);
  • så att plantorna inte blommar tidigare än planerat kan du doppa dem i flytande vax och sedan hälla kallt vatten över dem.

Sticklingarna läggs i en kruka. En PVC -behållare tas, fylld med fint grus. Det räcker med ett lager på 7 cm. Sedan hälls jord ovanpå, som blandas med perlit. Marken måste vara fuktig. Stjälken doppas i vatten, hälls med en speciell förening ("Kornevin") och installeras i marken. I genomsnitt kan upp till 35 sticklingar installeras i en behållare med en diameter på 45 cm. Hinken är insvept med PVC -film, fäst med gem (eller klädnypor). Det är förbjudet att förvara behållare i direkt solljus. Behållaren är insvept i isolering och placerad på loggian, isolering placeras också nedanför.

Bild
Bild

Att hålla sticklingar i kallt väder är lätt. Detta görs på detta sätt: ett hål grävs med ett djup av 17 cm, botten är täckt med bomullstyg, sticklingar läggs på den. Kanterna är markerade med pinnar.

Att förbereda sticklingar för bevarande är ett ganska enkelt förfarande . Bladen tas bort, sticklingar läggs ut på samma avstånd, täckta med jord. De kan tas bort på våren. De sticklingar som "känns normala" har en liten växtbildning, callus, rötter börjar växa på denna "finne". Om planteringen sker efter en viss tid (högst två dagar), läggs sticklingarna i en behållare där det finns vatten. Om möjligt är det tillåtet att tillsätta några droppar stimulerande lösning ("Epin").

Bild
Bild

Från folkmedicin är det bäst att använda torkad jäst. De innehåller ett stort antal användbara element (140 gram per liter vatten). Plantor blötläggs i högst en dag.

Honung kan också vara effektiv (120 gram per liter vatten). Honung är ett utmärkt antiseptiskt medel och innehåller en grupp B -vitaminer. Blötlägg i en lösning av honung i cirka 20 timmar.

Pilvatten görs genom att införa pilkvistar från skotten. Sticklingar blötläggs i vätska strax före plantering.

Bild
Bild

Burrito -metod

Burrito är en traditionell mexikansk maträtt, precis som Big Mac i USA. Trädrosens uppfödningsteknik liknar i sin struktur den mexikanska "pajen".

Burrito är ett okonventionellt sätt att föröka rosor: sticklingar är inslagna i våt tidning eller bomullstrasa . I form liknar det verkligen en maträtt där innehållet (själva handtaget) är inslaget i lämpligt material. För växten är denna omslag en välsignelse. Inuti finns utmärkta förhållanden för början av den vegetativa perioden av mognad av roten "knopp", callus, på grund av vilket rotsystemet kommer att visas. Om vi drar en analogi med människokroppen, så liknar detta bildandet av stamceller och utseendet på ett embryo.

Bild
Bild

Lager separeras från busken, granskas noggrant. Ett paket är gjort av tidningar, sticklingar läggs i det (högst 7 stycken). Tidningen viks i 3-5 lager, doused med vatten. Påsen kan förpackas i plast.

Det är tillåtet att lagra ett sådant förpackning vid en temperatur på + 15-19 grader; detta är det optimala läget för utseende av callus. Efter ett par veckor är det bäst att kontrollera förpackningarna, ibland ruttnar eller bildas svamp på växterna, sådana exemplar ska kasseras. Blötlägg papperet vid behov igen med vatten.

Bild
Bild

Efter callusbildning planteras sticklingarna i jorden så att den övre knoppen är närvarande ovanför ytan. Marken bör fuktas på en genomsnittlig nivå, temperaturen för tillväxt är +24 grader.

Behållaren med sticklingar ska "ventileras" regelbundet, under inga omständigheter ska jorden tillåtas förvandlas till en våt lerämne . Men det motsatta är också sant: uttorkningen av förpackningens innehåll leder till plantans död.

Bild
Bild

I potatis

Sticklingar från rosengrenar kan rotas i potatis. Det är en gynnsam miljö för växtförökning. En nyskuren grodd bearbetas med kaliumpermanganat, den kan lämnas i aloejuice (andelen är 1/1), den kan stanna där högst en halv dag.

Bild
Bild

Därefter sätts stjälken av den framtida blomman in i knölen, från vilken "ögonen" skärs. Sådan "ikebana" placeras i en behållare, strös med jord (2/3), vattnas med en lösning av kaliumpermanganat (en ganska mörk koncentration behövs). Innan vattning måste vattnet sedimentera (8 timmar). Tillsätt vatten med lite socker upplöst en gång i veckan (ett par teskedar per glas vatten).

Från en bukett

Livslängden för en bukett rosor kan förlängas ganska länge om de skärs i små bitar och blötläggs i vatten under en dag. Nästan alla sorter kan skäras genom att dela. Stammarna skärs i små bitar, de kan rotas i behållare som är fyllda med torv eller jord. Aloe -lösning (1/10) görs ofta och läggs till den planterade växten. Sticklingar älskar hög luftfuktighet och temperatur; under sådana omständigheter bildas rotsystemet snabbt.

Ibland bör beskärning göras så att växternas vitala resurser fördelas mer rationellt.

Bild
Bild

När du planterar bör du vara uppmärksam på stjälkarna. De måste vara flexibla, denna indikator bekräftar deras "livlighet". Om stjälkarna är "sten", hårda, är sannolikheten för deras spiring kraftigt reducerad.

Om rosorna hämtas från Holland eller Polen, fungerar det inte att odla en blomma från stammen; i dessa länder vattnas blommor rikligt med kemikalier (stabilisatorer, konserveringsmedel).

Landningsregler

Rose är en ganska nyckfull växt, den kräver uppmärksamhet och upprätthållande av temperatur och andra förhållanden. Älskar mycket upplysta platser, direkt solljus. Det är viktigt att observera rätt luftfuktighet, många frågor dyker ofta upp här. För våt jord leder till sönderfall av rotsystemet, för torr jord hämmar vegetativ utveckling.

Bild
Bild

Rosor som ympas på nypon sticker ut för sitt goda motstånd. Loam är mest lämpligt för rosor, syra-bas indikator PH 6, 7-7, 3. Bra luftutbyte bör finnas i jorden. Jord, som innehåller mycket sand, är också lämplig för odling av en ros. Sådan jord bör befruktas ordentligt och andra jordar ska tillsättas. Marken, där det finns mycket humus, är alltid fuktig, men å andra sidan är luftutbytet i den inte lika aktivt som i sanden. Ofta stänkas sådan jord med ett lager flodsand och grävs sedan upp efter ett tag.

Bild
Bild

Något liknande kan sägas om jord som är rik på lera - sådan jord håller ihop när det är mycket fukt och tillåter inte att syre passerar igenom. Under den varma säsongen spricker det snabbt. I detta fall bör också en viss mängd fin sand tillsättas.

Bild
Bild

Detaljerade instruktioner om hur man planterar växter av buskrosfamiljen korrekt:

före plantering är det nödvändigt att gräva ett hål med ett djup av minst en halv meter

Bild
Bild
  • plantan tas ut ur förpackningen, noggrant inspekterad för defekter;
  • sedan är han nedsänkt i en behållare med vatten;
Bild
Bild
  • om det finns skadade fragment på växten måste de skäras försiktigt;
  • gödselmedel bereds och blandas med substratet;
  • en "Initiator" tablett placeras i botten av hålet, vilket kommer att vara ett bra botemedel mot effekterna av olika parasiter - vanligtvis är effekten av ett sådant läkemedel tillräckligt i 1 år;
  • plantan installeras i hålet, medan rotsystemet försiktigt rätas ut;
  • rotbasen (med den punkt där ympningen sker) ska vara 5 centimeter i marken, vilket inte tillåter nyponstammen att blomma.
Bild
Bild

Vårdtips

Experter delar villigt sina hemligheter och ger många användbara råd till nybörjare. Här är några av dem.

Rosor trivs i områden skyddade från vindar som är väl upplysta

Bild
Bild
  • Grundvattnet ska vara 1, 2 meter från ytan. Det är viktigt att rotsystemet befinner sig i en fuktig miljö, men om andelen luftfuktighet är för hög kan växten dö.
  • Plantera inte rosor i våtmarker.
  • Det rekommenderas inte att klippa sticklingar med sax; om det finns "skav" eller grader, kommer växten att dö.
  • För att organisera reproduktionen av en växt under den kalla årstiden (hösten) är det bäst att välja groddar med en "knopp", som bildas av det gamla materialet. Callus bildas på den, och det framtida rotsystemet spirar.
  • När du planterar på hösten, se till att lämna ett par blad överst på växten.
Bild
Bild
  • Ibland, så att knopparna inte blommar oförutsägbart, är det bättre att doppa växten i varmt vax och sedan hälla den över med kallt vatten.
  • För att få upp till fem växter bör du plantera upp till ett dussin sticklingar.
  • Det är bättre att använda en behållare för plantering i en liten behållare (upp till 1 liter), det är bäst att använda glas eller transparent PVC så att du kan se hur mycket rotsystemet har spirat.
  • Nästan vilken primer som helst som passar blommor är lämplig.
Bild
Bild
  • Ibland tillsätts flodsand (1/2), sand tillåter fukt att tränga in bättre. Och även perlit och vermikulit tillsätts som näringstillskott.
  • Om det är möjligt att lägga till sphagnumoss, kommer växten att växa ännu bättre. Denna produkt ger optimal jordventilation och förbättrar odlingsmiljön.
  • Innan du planterar kan du desinficera jorden med en svag lösning av kaliumpermanganat.
  • Ibland är det användbart att gro sticklingar i vatten, då ökar chansen för deras mer tillförlitliga rotning.
Bild
Bild
  • Växter som har rötter (minst 1 centimeter långa) kan gro i vatten. Så att sticklingarna inte förförs kan du lägga till lite "Fitosporin" i vattnet.
  • Ett lager torv (25 cm) hjälper bra i värmande växter, det hjälper också till att absorbera fukt och behålla det.
  • Vid plantering bör avståndet mellan växter inte vara mer än 95 cm. Art som polyanthus, hybridte, floribunda kan planteras på ett avstånd av upp till 65 cm. Klättring och standardsorter planteras på ett avstånd av upp till 1 meter.
Bild
Bild
  • Om du odlar plantor på en fönsterbräda, är det bäst på östra sidan, så att de spridda solstrålarna faller.
  • Det är lämpligt att lufta plantorna varje dag.
  • Vattning bör väljas individuellt, i den här frågan kan det inte finnas några hårda recept.
  • Det är inte svårt att rota skärningen på fönsterbrädan, det är bara viktigt att övervaka fuktnivån och temperaturen i själva fönsterbrädan.

Rekommenderad: