Hur Förökar Man Succulenter? Hur Man Förökar En Växt Genom Sticklingar Eller Blad Hemma. Vård Efter Utspädning

Innehållsförteckning:

Hur Förökar Man Succulenter? Hur Man Förökar En Växt Genom Sticklingar Eller Blad Hemma. Vård Efter Utspädning
Hur Förökar Man Succulenter? Hur Man Förökar En Växt Genom Sticklingar Eller Blad Hemma. Vård Efter Utspädning
Anonim

Suckulenter är en av de mest populära växterna för heminredning. De ser väldigt snygga och lakoniska ut, passar in i vilken inredning som helst, kräver ingen särskild omsorg och överlever även under svåra förhållanden. Dessutom är reproduktionen av succulenter lätt att utföra på egen hand, vilket avsevärt sparar pengar och tid för att gå till affären.

Bild
Bild

Lämplig jord

Det enklaste sättet är att köpa en färdig jordblandning i affären, avsedd för inomhus succulenter eller kaktus. Utöver det behöver du flodsand och material för att bilda ett dräneringsskikt, oftast expanderad lera. Dränering läggs ut i det första lagret i krukan, följt av fuktad jord och slutligen våt sand. Vissa odlare lägger till perlit till de befintliga ingredienserna.

På tal om jorden kan man inte låta bli att nämna den rätt valda behållaren . Det är mer bekvämt att ta en rymlig och platt behållare där alla groddar kommer att passa. Du behöver inte välja en behållare som är för skrymmande, eftersom i detta fall börjar succulenter ge all sin styrka till bildandet av rötter och inte för att bygga upp grön massa. I detta fall kommer anläggningens utveckling att bromsa. De föredragna materialen för grytan är lera och plast.

Oavsett val är det viktigt att ett tillräckligt antal dräneringshål borras i botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre vanliga sätt att föröka succulenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Löv

Det är väldigt enkelt att odla succulenter med hjälp av löv, dessutom är denna metod minst påfrestande för själva växten. Vissa arter fäller till och med bladen själva, redo att föda upp. I det här fallet räcker det kasserade fragmentet helt enkelt för att sätta in det i marken, det kan till och med vara i samma kruka där den vuxna saftiga växer. Marken ska vattnas väl och lossas.

Om ungefär ett par veckor kommer rötterna att gro från bladen, och de kan planteras i separata krukor. Själva bladet ska tas starkt, friskt, utan skador.

Den måste klippas av med ett vass instrument och inte rivas av eller brytas av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland startar en saftig uppfödningsprocessen på egen hand . Det kasserade bladet rotar sig i jorden och börjar bilda rötter. Det är viktigt att spåra denna process i tid och plantera barnet längre bort så att rotsystemen för båda växterna inte sammanflätas. I vissa succulenter är bladstorleken ganska stor, så du måste inte använda hela bladet, utan bara en del av det. Snittet måste först torkas i flera dagar och sedan fördjupas med en centimeter till ett kvalitativt lossat underlag.

Vissa experter tror att om bladet är starkt och friskt, och jorden som används är ordentligt fuktad och dränerad, så är det tillräckligt att omedelbart lägga bladet i grytan så att snittet ser på ytan. Vidare kommer bladet att torka ut och slå rot på egen hand.

I rotningsstadiet är det bättre att bevattna växten genom sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna att den saftiga sorten Eonium reproducerar endast genom sticklingar tagna uppifrån . Detta tyder på att det inte är möjligt att använda broschyrer i det här fallet.

Reproduktion med löv är absolut säker, särskilt när bladet har separerat på egen hand. I det här fallet kommer varken sår eller stress att uppstå för den vuxna växten. Denna metod kan kallas ekonomisk, eftersom barnet kan bildas i samma kruka som en mogen succulent, vilket innebär att du inte behöver spendera pengar på ett underlag och ytterligare kapacitet. Slutligen behöver barnet praktiskt taget inte tas om hand.

Nackdelen med denna metod är den mycket långsamma utseendet på själva materialet för reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Förökning med sticklingar är en lika populär metod. Stjälken separeras med ett slipat verktyg och läggs åt sidan för att torka i flera dagar. Sektionerna förtvättas för att avlägsna den giftiga mjölkiga saften och bearbetas med krossat kol. Det kommer att vara möjligt att plantera en växt i krukor först efter bildandet av rötter. Röta utförs antingen i vatten eller i sand.

Användning av vätska innebär beredning av rent och sedimenterat vatten, helst kokt eller filtrerat . Stjälken placeras i behållaren så att snittet inte vidrör botten. Rötterna kommer att dyka upp om ett par veckor, om rummet hålls i rumstemperatur och bra belysning. För att påskynda processen kan du skapa ett mini-växthus genom att dra ren polyeten över behållaren. Dessutom bör stjälken behandlas med ett tillväxtstimulerande medel, även när det sänks i vatten.

Om snittet plötsligt börjar ruttna måste skärningen skäras, torkas, behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och återföras till en skål med rent vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rotning av sticklingar i sanden måste substratet först siktas och kalcineras i ugnen eller stekas i en stekpanna. Själva skärningen behandlas med en förstärkande förening, placeras i sanden och vattnas med uppvärmt vatten. Placeringsdjupet i jorden bör vara mellan 1,5 och 2,5 centimeter.

Skärning har betydande fördelar jämfört med andra metoder . Det passerar snabbare än med löv och frön. Röta kan utföras både i vatten och i sand, vilket gör att trädgårdsmästaren kan välja det mest praktiska sättet. Slutligen rotar en ung växt snabbare och blir sjuka sällan. Den uppenbara nackdelen med denna metod är emellertid den skada som den vuxna saftiga gör.

Ett sår, även ett behandlat, kan locka till sig insekter eller provocera utseende av sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Att föröka succulenter med frön anses vara en ganska svår uppgift. För det första tar det mycket tid, och för det andra kräver det konstant övervakning och skapandet av ganska svåra landningsförhållanden. Denna metod är mycket mer lämplig för specialister för vilka odling av succulenter har höjts till status som ett yrke, eller för erfarna trädgårdsmästare. I det här fallet måste ordentlig uppmärksamhet ägnas åt valet av själva fröna och mini-växthusets design och vård av planteringarna. Underlaget ska inte behålla fukt, och dränering bör vara av god kvalitet.

De första bladen i detta fall visas efter ett par månader till sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan planteringen måste fröna torkas i en vecka . Ett alternativ kan blötläggas i en dag i en svag lösning av kaliumpermanganat. Efter att ha utsatt fröet i jorden måste det bevattnas och befruktas regelbundet, enligt schemat. Det är endast tillåtet att höja taket på växthuset när groddarnas höjd över marken är ett par centimeter. Den optimala jorden i denna situation är en kombination av jord och sand, kalcinerad i en ugn, ovanpå vilken ett två millimeter lager sand placeras.

Växthuset, förresten, kan antingen köpas eller en vanlig plastfolie. Dykningen utförs någonstans på fyra veckor efter skottens spiring.

Sittplatser på permanentbostäder kan dock utföras först efter sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

En saftig växt tillhör anspråkslösa växter, därför kan även en amatörväxtförädlare klara av att ta hand om den hemma. Bevattning av jorden bör vara regelbunden, men inte riklig. Mängden och frekvensen av vattenanvändning bestäms beroende på vilken tid på året det är. På vintern, om den saftiga växer vid normal rumstemperatur, räcker det att vattna en eller två gånger i månaden. Från ungefär mars, från början av växtsäsongen, bevattning utförs en gång i veckan eller 10 dagar.

När du odlar en saftig hemma är det verkligen värt att mata växten, men i små doser . Gödsel appliceras en gång i månaden eller en gång varannan vecka. Det rekommenderas att välja komplexa formuleringar innehållande kalium och fosfor, men praktiskt taget kvävefria. Lösningen måste vara svag. Toppdressing utförs enligt instruktionerna.

Även om unga groddar ännu inte har mognat bör vården av dem skilja sig något från det vanliga. Den optimala temperaturen i denna situation varierar från 22 till 30 grader Celsius. Skillnaden mellan vinter- och sommartemperaturer bör vara jämn.

Belysning bör vara riklig, även direktstrålar är tillåtna, men vid middagstid under en period bör unga skott skuggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Vid förökning av både blad och sticklingar är det viktigt att hålla reda på några punkter som kan leda till problem och till och med död av den saftiga. Rynkor på plantmaterialet anses vara normen, men om fragmenten ändrar sin färg till bruna eller mjuknar, rekommenderas det inte att använda dem ytterligare. Luftfuktigheten måste övervakas. Vid rotbildnings- och groddstadiet kan överskott av vätska leda till mögel och ytterligare sönderfall. Du kan förhindra denna situation med hjälp av bra dränering och det första köpet av en kruka med ett tillräckligt antal hål.

Det är värt att vattna den saftiga, var noga med att kontrollera substratets tillstånd med ditt finger . Om det fortfarande är blött måste proceduren, trots schemat, skjutas upp.

Vi får inte glömma vikten av tillräcklig belysning.

Rekommenderad: