Hur Förökar Man Jasmin? Reproduktion Genom Sticklingar På Sommaren. Hur Rotar Man Grenarna På En Buske? Hur Man Planterar Jasmin Genom Att Dela Eller Skikta?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Jasmin? Reproduktion Genom Sticklingar På Sommaren. Hur Rotar Man Grenarna På En Buske? Hur Man Planterar Jasmin Genom Att Dela Eller Skikta?

Video: Hur Förökar Man Jasmin? Reproduktion Genom Sticklingar På Sommaren. Hur Rotar Man Grenarna På En Buske? Hur Man Planterar Jasmin Genom Att Dela Eller Skikta?
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, April
Hur Förökar Man Jasmin? Reproduktion Genom Sticklingar På Sommaren. Hur Rotar Man Grenarna På En Buske? Hur Man Planterar Jasmin Genom Att Dela Eller Skikta?
Hur Förökar Man Jasmin? Reproduktion Genom Sticklingar På Sommaren. Hur Rotar Man Grenarna På En Buske? Hur Man Planterar Jasmin Genom Att Dela Eller Skikta?
Anonim

Jasmine är älskad av många trädgårdsmästare för sitt dekorativa utseende, känsliga doft i trädgården, liksom fördelarna med blommorna i denna växt. De läggs till te för att ge det en unik lukt och smak. För att kunna njuta av denna kultur måste du ta hand om den ordentligt. Jasminförökning förtjänar också noggrann uppmärksamhet.

Tidpunkt

Jasmine är en flerårig buske som tillhör familjen Olive. Utåt skiljer sig växten från sina släktingar, eftersom den ser ut som en upprätt eller slingrande buske, dess skott är tunna med mörkgröna blad som har en trifoliatform. Blommande sker i enstaka vita blommor, samlade i blomställningar . Efter blomningen bildas ett bär inuti kronan, som inte kan ätas.

För inte så länge sedan föddes sorter med rosa och gula blommor.

Bild
Bild

För att öka antalet växter i din trädgård kan du köpa dem från en plantskola eller trädgårdsbutik, men det är mycket lättare och mer lönsamt att föröka kulturen själv. Det enklaste sättet är ympning, tack vare vilket det är möjligt att få maximalt antal nya växter på kortast möjliga tid . Klippning görs bäst på sommaren, när busken lever och du tydligt kan se vilka grenar som är lämpliga för framtida sticklingar. För att få bra planteringsmaterial behöver du bara välja vuxna, välvuxna buskar. Den optimala tiden för ett sådant förfarande är juni, då vädret redan är tillräckligt varmt, men en viss värme ännu inte har observerats.

Det finns sorter som inte kan förökas vegetativt, i detta fall samlas frön på hösten, sås i speciella brickor och gror under vintern. På våren planteras de resulterande växterna i öppen mark efter att ha genomgått en preliminär förberedelse i form av härdning . På våren kan du försöka föröka busken genom skiktning, för vilken den optimala tiden är april eller maj. Under hela säsongen är det viktigt att övervaka snittet, vattna, gödsla och ogräs. Till hösten kommer det att slå rot, och det kommer att vara möjligt att skilja det från moderbusken.

På våren kan jasmin förökas med lignifierade sticklingar, skördas på hösten och ligger på en sval plats hela vintern i en film. Lager delas upp i bitar som är cirka 30 cm långa och behandlas med ett tillväxtstimulerande medel, varefter de kan tillsättas droppvis för rotning. Om det finns för stora jasminbuskar på platsen kan de delas in i mindre, vilket ökar antalet kulturer och förbättrar hela trädgårdens attraktivitet.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att odla en jasminträdgård måste du snabbt och effektivt kunna föröka kulturen, som du inte kan göra utan kunskap om hur du gör det korrekt. Det finns tre huvudsakliga sätt:

  • groning av frön;
  • dela busken;
  • ympning.

Eftersom det inte är svårt att plantera jasmin, kommer valet av ett särskilt alternativ att bero på typen av växt, eftersom olika grödor har en varierad struktur och reproduktionstyp, växer i olika klimat. Om busken är tillräckligt stor och tillräckligt stark för att motstå manipulationer, bör du använda dess grenar, som kan planteras genom ympning, eller så kan du plantera sticklingar av kulturen genom att dela busken i delar.

Varje avelsalternativ har sina egna nyanser och egenskaper, därför är det viktigt att studera dem och använda dem korrekt.

Bild
Bild

Frön

Jasmin kan odlas från frö, men detta alternativ är vanligtvis valt av uppfödare och proffs på grund av dess komplexitet och mödosamhet. Efter blommande buskar är det nödvändigt att samla frön från dem och sortera dem, bara välja de största och mogna . Planteringsmaterial måste sänkas ned i en behållare med sand och torv och lagras där i minst två månader. En viktig faktor är god ventilation, utan vilken frön i jorden kommer att dö. Rumstemperaturen bör inte vara mer än 3 grader Celsius så att plantans tillväxt inte startar i förväg.

Med vårens början måste du hälla blandningen från behållaren i jorden, som tidigare placerades i plantlådorna. Så snart fröna är klara för groning täcks de med glas så att jorden inte torkar ut. Marken vattnas inte, men varje dag sprutas den med vatten, och glaset ovanför plantorna torkas från kondens.

Det kan ta från en vecka till 10 dagar innan de första skotten visas . Så snart plantorna växer upp och blir starkare måste de dyka, plantera dem i enskilda koppar och sedan plantera dem i öppen mark. Det är viktigt att välja välformade och starka skott från vilka en stark buske kan erhållas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Skärning anses vara det enklaste och snabbaste sättet att sprida jasmin. Denna procedur kan utföras under vårens eller försommarens sista månad. Icke-lignifierade sticklingar kan rotas, som enkelt och snabbt slår rot på en ny plats och slår rot . Det är bäst att ta starka och utvecklade skott, men överge reproduktionen av tillväxtgrenar, där kärnan kan ruttna. För att den unga stjälken ska rota sig snabbare rekommenderas att den skärs av busken för att fånga en liten bit av den brunkade delen av förra årets skott. En viktig aspekt är också snittlinjen - längst ner ska den vara snedställd och rak upptill. För arbete är det bättre att ta en kniv än en sax, eftersom de kan klippa av en bit av en gren jämnt och jämnt.

För reproduktion behövs sticklingar 10-15 cm långa. Bladet som finns kvar på dem ska skäras i hälften och den nedre delen om möjligt behandlas med en rotväxtstimulans. För att en ny växt ska börja växa aktivt är det viktigt att plantera den i en lämplig jord. Bäst av allt, om det är humus, torv och lövmark, som är fyllda med lådor för plantor. Sticklingar faller i dessa lådor bara 3-4 cm, på ett avstånd av upp till 6 cm från varandra. Bildandet av rotsystemet kommer att ta från 1 till 1,5 månader. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att exponera behållarna för ljuset, men utan exponering för solljus behöver plantorna dessutom tidig och riklig vattning.

Om lignifierade axlar används för arbete, som skördades på hösten, måste de från början av våren skäras i bitar upp till 15 cm långa och planteras i lådor, precis som vid arbete med gröna ämnen. Behandling av plantans nedre del med ett preparat för att påskynda rotväxten är ett obligatoriskt förfarande . Med utseendet på rötterna och förstärkningen av skärningen kan den tas ut på gatan, och med lämpliga temperaturer kan den planteras i marken på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Att föröka jasmin med skikt är ganska enkelt. Du måste plocka upp en frisk och ung gren, gräva i den, föra spetsen upp till ytan och ta hand om den som en buske. För att underlätta proceduren väljs extrema grenar, arbete som inte stör vården av huvudbusken. Det rekommenderas att utföra denna procedur på våren innan buskens aktiva tillväxt börjar. Det är bättre att skilja en ung buske på hösten, efter att en ung växt redan har bildat sitt eget rotsystem och det kan existera utan en moderbuske.

Processen för reproduktion av jasmin genom skiktning reduceras till ett antal aktiviteter:

  • val av en lämplig gren;
  • böja den till marken och bestämma kontaktpunkten med marken;
  • skär av en del av barken på vinstocken på den plats där det nya rotsystemet kommer att utvecklas;
  • fixera skottet till marken med en tråd eller något liknande;
  • hälla jord över barken, tampa och vattna den.

Under sommaren är det viktigt att inspektera lagren, övervaka deras tillstånd, fylla jorden, täcka den och vattna den väl.

Du kan skilja busken både på hösten och nästa sommar, vilket kommer att ge den övervintring tillsammans med moderbusken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Ett annat alternativ för att få ett stort antal nya jasminbuskar från befintliga är att dela växterna i mindre. En vuxen buske kan göra 2-3, som planteras autonomt. Oftast tillgrips uppdelningsförfarandet när jasmin växer på ett ställe under lång tid och avviker i ordning i bredd.

När du delar en buske måste du utvärdera rotsystemet och fördela det så att var och en av de nya buskarna får ett tillräckligt antal rötter och snabbt kan slå rot på en ny plats. Förutom att arbeta med rötterna måste du klippa av alla onödiga och gamla grenar, bortskämda rötter så att växten inte slösar energi på dem. Separerade buskar måste planteras samma dag, annars kan rötterna torka ut och växten dör.

Den optimala tiden för proceduren är senhösten eller tidig vår - tiden då busken är i ett lugnt tillstånd, utanför den aktiva fasen av tillväxt eller blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema

För att föröka jasmin i trädgården är det viktigt att tänka på några faktorer, tack vare vilken denna process kommer att bli snabb och framgångsrik:

  • bestämning av växtsorten;
  • val av metod för uppfödningskultur;
  • insamling av planteringsmaterial;
  • avelsförfaranden;
  • ta hand om nya jasminbuskar.

När du planerar plantering av en växt är det viktigt att se till jordens sammansättning, gödningsmedel som kommer att appliceras under grödans tillväxt, mängden vatten som appliceras. När du väljer en plats för en framtida jasminträdgård måste du bedöma belysningen av platsen, eftersom utan rätt mängd ljus kommer denna kultur inte att blomma fullt ut. Lika viktigt är grannväxterna, som kan ha både fördelaktiga och negativa effekter på jasmin. Det är bäst att plantera delphinium, lavendel, hortensia och spirea bredvid. Det rekommenderas inte att plantera en jasminträdgård nära äpple- och päronträd, eftersom alla dessa träd kommer att drabbas av ett sådant grannskap.

För att jasmin ska växa och blomma väl är det viktigt inte bara att kunna gro och plantera den, utan också att ge den högkvalitativ och fullständig vård. Tack vare snabba och korrekta åtgärder är det möjligt att få en mycket vacker trädgård som kommer att blomstra rejält i åratal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att rota sticklingar, odla plantor från frön eller plantera buskar efter delning, är det viktigt att inte bara utföra själva transplantationsproceduren utan också funktionerna i den efterföljande vården av plantorna. Det viktigaste villkoret för unga växter är vattning. Marken måste ofta fuktas, men inte hällas, annars kan svampsjukdomar utvecklas eller ruttna uppträder . För att hjälpa unga buskar att bli starkare snabbare och börja växa aktivt, ägnas särskild uppmärksamhet åt rötterna. Lossningsförfarandet hjälper till att mätta dem med syre, vilket bidrar till deras mer aktiva tillväxt.

För att markens del av busken ska skyddas från naturkatastrofer är det värt att stödja den. Kraftiga vindar eller regnskurar kan bryta unga skott eller lossna dåligt rotade skott. Under det första året efter plantering bör buskarna inte vidröras, och nästa sommar måste du nypa plantens toppar så att sidotakens aktiva tillväxt börjar.

Tidig matning är viktigt, eftersom det är bäst att använda mulleininfusion tillsammans med jäst gräs . Jasmine behöver både organiska och mineralgödselmedel, som bäst appliceras i tur och ordning. För att uppnå större visuell överklagande under våren och hösten kan du klippa bort överflödiga grenar och bilda en buske efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte sanitär beskärning, som tar bort alla gamla, trasiga och torkade skott. Efter att ha skapat alla förutsättningar för jasminens tillväxt, utveckling och blomning kan du få det önskade resultatet där jasminträdgården kommer att bli frodig och rikligt blommande.

Rekommenderad: