Jordgubbsbrun Fläck: Behandling Med Läkemedel, Andra åtgärder För Att Bekämpa Fläckar På Bladen. Hur Man Kämpar Efter Fruiting Och Innan? Beskrivning Av Sjukdomen

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbsbrun Fläck: Behandling Med Läkemedel, Andra åtgärder För Att Bekämpa Fläckar På Bladen. Hur Man Kämpar Efter Fruiting Och Innan? Beskrivning Av Sjukdomen

Video: Jordgubbsbrun Fläck: Behandling Med Läkemedel, Andra åtgärder För Att Bekämpa Fläckar På Bladen. Hur Man Kämpar Efter Fruiting Och Innan? Beskrivning Av Sjukdomen
Video: Blood lake : Attack of the killer lampreys ( FULL MOVIE ) 2024, April
Jordgubbsbrun Fläck: Behandling Med Läkemedel, Andra åtgärder För Att Bekämpa Fläckar På Bladen. Hur Man Kämpar Efter Fruiting Och Innan? Beskrivning Av Sjukdomen
Jordgubbsbrun Fläck: Behandling Med Läkemedel, Andra åtgärder För Att Bekämpa Fläckar På Bladen. Hur Man Kämpar Efter Fruiting Och Innan? Beskrivning Av Sjukdomen
Anonim

Brun fläck är en av svampsjukdomarna som ofta drabbar jordgubbsbuskar . Om det ignoreras kommer det snart att förstöra alla jordgubbar och lämna dig utan skörd. Vilka tecken indikerar förekomsten av en sjukdom och vilka kampmetoder som hjälper till att bli av med den kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Brun fläck är en av de vanligaste svampsjukdomarna hos jordgubbar. Utseendet på denna sjukdom provoceras av svampen Marssonina rosae. Om din växt är sjuk med brun fläck, kan du inte tveka med behandlingen, annars finns det risk för att bli kvar utan en gröda.

Oftast kan manifestationen av denna sjukdom ses i slutet av fruktningsfasen , och toppen av dess utveckling blir vanligtvis tidsperioden från augusti till oktober. Sjukdomen kan dock uppträda mycket tidigare, även tidigt på våren, men i detta skede är det omöjligt att märka det. Med tiden kommer det gradvis att spridas från växt till växt tillsammans med bevattningsvatten, nederbörd, vind, trädgårdsredskap och parasiter.

Bild
Bild

Denna sjukdom kännetecknas av två säsonger , och därför kan den under den första säsongen inte känna sig för aktiv, men den kommer att föröka sig, stanna kvar för vintern och bli aktiv i varmt väder, vilket underlättas av väderförhållanden och närvaron av överdriven fukt.

Sjukdomen, som utvecklas snabbt, påverkar det mesta av lövverket, som ändrar färg till eldbrunt och snart faller av . Svampen helt tömmer jordgubbsbuskar, hämmar deras tillväxt och utveckling, stör fotosyntesen, förstör den gröna massan, varför anläggningen därefter inte helt kan ta emot syre och näring.

Orsakerna till utvecklingen av sjukdomen kan vara planteringsdensitet, brist på fosfor, kalium eller överskott av kväve, överdriven fuktighet, vilket främjar tillväxt av svampsporer, tillfällig kyla, överflödigt vatten, samt ogräs och skadliga insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på nederlag

Huvudtecknet på brun fläck är utseendet på fläckar av olika storlekar på bladen på en jordgubbbuske, som har en brunaktig nyans . Till en början är dessa små prickar som sprider sig mellan venerna genom bladet. I mitten av en sådan punkt är en ljus fläck, och längs kanterna kan du se en kant som liknar rost i färg. Med tiden växer sådana fläckar i storlek och täcker det mesta av bladplattan, och svarta dynor börjar bildas i mitten - det här är svampens sporer. Vid den här tiden börjar mörkbruna fläckar dyka upp på bladets undersida.

Med tiden kan liknande tecken visas på bär. Svampens foci sprids också punktvis längs växtstammen, på dess bladblad och morrhår. Men här är fläckarna något annorlunda än de som ligger på bladen, de ser mer deprimerade ut.

Bild
Bild

När sjukdomen fortskrider kan det ses att tillväxten av jordgubbsbuskar börjar stanna och snart - detta gäller försummade fall - stannar helt och hållet . Under den andra säsongen av utvecklingen av en svampinfektion kan en märkbar minskning av avkastningen observeras, och de bär som verkar ser väldigt små ut. Växten försvagas snabbt, den finner styrkan att släppa nya blommor med stora svårigheter, och de flesta äggstockarna mognar helt enkelt inte. Som ett resultat, om du inte börjar behandla denna sjukdom i tid, dör busken helt enkelt.

Observera att denna sjukdom är ganska lömsk . Efter att ha klippt det drabbade lövverket kan du märka utseendet på ett nytt, på vilket det inte kommer att finnas några fläckar. Detta betyder dock inte alls att du kunde bli av med svampinfektionen, detta är bara en illusion av återhämtning. Sjukdomen kommer igen att känna sig när den andra fasen av utvecklingen av svampen kommer … Vid den här tiden kommer fläckar av olika former och storlekar, med en rödbrun färg, igen att visas på bladplattorna.

Bild
Bild

Hur bearbetas?

Särskilda läkemedel

Specialiteter inkluderar kemiska och biologiska medel som tillverkas med kemikalier eller levande mikroorganismer . Det är bäst att förgifta svampen med giftiga ämnen tidigt på våren eller efter frukt, det vill säga i slutet av sommaren och närmare hösten. I detta fall är alla buskar, utan undantag, föremål för bearbetning, även de som ser utåt friska ut, eftersom sjukdomen kan visa sig först under det andra året.

Oftast använder jag fungicider för att bekämpa brun fläck, inklusive Fitosporin, Bordeaux -vätska, Hom, Fundazol, Skor, Ridomil, kopparsulfat, Falcon och Ordan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenterna i dessa preparat kan undertrycka svampen och dess spridning. Innan du använder dem rekommenderas att noggrant läsa instruktionerna, som anger produktens toxicitet, metod för framställning och bearbetningssätt . Observera att vid behandling med kemikalier måste du strikt följa säkerhetsreglerna, använda skyddsutrustning för att inte skada din hälsa.

Under växtsäsongen kan planteringar ackumulera skadliga ämnen i kemikalier, och därför rekommenderas behandling med biofungicider före blomning. Dessa inkluderar droger som Albit, Alirin, Trichodermin och Fitosporin . Dom är giftfri , och graden av deras fara överstiger inte 4.

De kan helt skydda växten från brun fläck och den vidare spridningen av denna svampsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Sådana medel är mycket populära bland sommarboende, på grund av att de är lätta att använda, helt ofarliga för människor, mycket ekonomiska och bekämpar inte bara svampinfektion, utan också många skadliga insekter … Lösningar som görs enligt folkrecept bereds oftast av skrotmaterial med egna händer hemma. De är lämpliga för profylaktisk behandling och för låga växtsjukdomar.

Det bör dock komma ihåg att de i avancerade fall inte helt kan bekämpa brunblödning, och då måste du använda färdiga kommersiella lösningar.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat

För att förbereda en lösning baserad på denna komponent, du behöver 5 gram kaliumpermanganat och 10 liter vatten . Allt detta måste blandas, varefter du kan spraya jordgubbsbuskar. En behandling med en lösning kommer inte att räcka, du måste spraya plantorna flera gånger med intervaller på en vecka.

Samtidigt rekommenderas att utföra den första behandlingen under våren, direkt efter att snön har smält.

Bild
Bild

Soda och jod

Dessa 2 komponenter är i perfekt harmoni med varandra. En lösning baserad på dem hjälper till att bli av med inte bara svampinfektion, utan också några parasitiska insekter. För blandningen behöver du 2 msk bakpulver, några droppar jod, 10 liter vatten och 30 gram tvätttvål, vilket är nödvändigt för att lösningen ska fastna bättre på bladen . Efter att ha blandat allt detta kan du börja spraya plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träaska

Denna komponent är också effektiv i kampen mot svampsjukdomar. Dessutom är det till stor nytta för växter, inte bara för att lindra dem från sjukdomar, utan också för att mata och skydda dem från parasitiska insekter. För en träaska baserad murbruk behöver du 0,3 kilo av komponenten och 2 liter vatten … Allt detta måste blandas och kokas i ungefär en halvtimme, och sedan infunderas tills det svalnat helt. Därefter måste lösningen filtreras, tillsätt mer vatten, vilket ger kompositionens mängd till 10 liter.

Applicera på växter med en veckas intervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjölkserum

Ett annat effektivt verktyg för att förbereda vilket du behöver en liter vassle och 10 liter vatten . Allt detta måste blandas, varefter spraylösningen kan användas.

En annan mjölkbaserad lösning som är lämplig för att bekämpa brun fläck kan göras med 500 milliliter mjölk med låg fetthalt, 15 droppar jod och en halv hink vatten . Efter att ha blandat alla dessa komponenter kan du börja bearbeta jordgubbsbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitlök

För att förbereda en lösning med vitlök behöver du 0,5 kg vitlökspilar och kryddnejlika, som måste hackas fint … Allt detta måste hällas i en hink med vatten och lämnas för infusion i 24 timmar. Därefter måste lösningen dräneras och användas för att spraya sjuka planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Efterlevnad av förebyggande åtgärder hjälper till att förhindra uppkomsten av en infektionssjukdom

Så inledningsvis måste du vara uppmärksam på korrekt skötsel av jordgubbsplanteringar. Du bör inte förse dem med överskott av fukt, så att jorden kan bli vattentät. Det är fukt som först och främst bidrar till utseendet och vidare spridning av den skadliga svampen.

Rensa dina sängar regelbundet för att bli av med ogräs . Det är på dem som skadliga insekter som kan infektera din växt med infektioner oftast lever. Ge plantorna skydd mot skadedjur: plantera de växter som kan skrämma bort dem med sin skarpa och specifika lukt, spraya plantorna med lösningar som är gjorda enligt folkrecept.

Bild
Bild

Tidigt på våren och i slutet av frukten måste allt gammalt löv avlägsnas. De delar av växten som påverkas av svampen i framtiden måste beskäras.

Undvik alltför täta buskar. Försök att hålla avståndet mellan dem när du landar.

Det rekommenderas också att flytta jordgubbsbuskar till nya områden . Detta bör göras vart femte år.

Dessutom, efter den slutliga skörden av bär, måste plantagerna behandlas med varje biologiskt preparat årligen.

Rekommenderad: