Zucchinis Sjukdomar Och Skadedjur (19 Bilder): Beskrivning. Metoder För Behandling Av Zucchini I Det öppna Fältet. Kämpar Med Vit Blomning På Bladen. Hur Behandlas Ruttnande äggsto

Innehållsförteckning:

Video: Zucchinis Sjukdomar Och Skadedjur (19 Bilder): Beskrivning. Metoder För Behandling Av Zucchini I Det öppna Fältet. Kämpar Med Vit Blomning På Bladen. Hur Behandlas Ruttnande äggsto

Video: Zucchinis Sjukdomar Och Skadedjur (19 Bilder): Beskrivning. Metoder För Behandling Av Zucchini I Det öppna Fältet. Kämpar Med Vit Blomning På Bladen. Hur Behandlas Ruttnande äggsto
Video: Att använda immunförsvaret vid behandling av cancer 2024, April
Zucchinis Sjukdomar Och Skadedjur (19 Bilder): Beskrivning. Metoder För Behandling Av Zucchini I Det öppna Fältet. Kämpar Med Vit Blomning På Bladen. Hur Behandlas Ruttnande äggsto
Zucchinis Sjukdomar Och Skadedjur (19 Bilder): Beskrivning. Metoder För Behandling Av Zucchini I Det öppna Fältet. Kämpar Med Vit Blomning På Bladen. Hur Behandlas Ruttnande äggsto
Anonim

Varje växtlighet påverkas mycket illa av skadliga insekter och sjukdomar. Det är de som kan orsaka utseendet på karga blommor, röta, uttorkning och kulturens slutliga död, och detta gäller inte bara redan vuxna växter utan också plantor.

I den här artikeln kommer vi att ge detaljerade beskrivningar av sjukdomar, prata om insekter som oftast fäller ut zucchini, samt hur vi ska hantera allt detta

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och deras behandling

Mjöldagg

Detta är den vanligaste sjukdomen hos zucchini och alla meloner i allmänhet. Mjöldagg är en svampsjukdom som utvecklas särskilt aktivt under förhållanden med hög luftfuktighet i luftmassor och med brist på vatten . Ett karakteristiskt drag hos denna sjukdom är en vit beläggning som täcker squashens löv. Först verkar det som små vita fläckar, som gradvis börjar växa mer och mer, med tiden, som täcker hela bladet. Därefter börjar de drabbade bladen att blekna och dö av. Växten själv lider också: den börjar märkbart släpa efter i utvecklingen, blir värre.

Du kan bekämpa denna sjukdom . För att förhindra att den aktiveras för nästa säsong, rekommenderas det att ordna en högkvalitativ grävning av jorden där kulturen tidigare växte. Samtidigt är det viktigt att bli av med ogräs och gammalt lövverk - det är här en svamp kan leva, som efter övervintring kommer att dyka upp nästa säsong. Om din växt är sjuk, rekommenderas det i en sådan situation att använda kolloidalt svavel. Utöver det kommer fungicidmedel också att vara lämpliga för att bekämpa mjöldagg. Så den mest effektiva zucchinin kan behandlas med "Fitosporin" eller "Alirin".

Du kan lära dig hur du använder dem korrekt från instruktionerna som finns på produktens förpackning.

Bild
Bild

Vertex bakterios

Sjukdomen som provocerar zucchinis gulhet kallas apikal bakterios. Vanligtvis, denna sjukdom orsakas av felaktiga odlingsförhållanden samt ogynnsamma väderförhållanden . Orsaken till apikal bakterios kan vara hög luftfuktighet och dålig cirkulation av luftmassor mellan växter.

Denna sjukdom är typisk för både unga växter och gamla . Om du startar det börjar zucchini -äggstockarna inte bara bli gula utan också att ruttna. I detta fall kommer sjukdomen också att påverka frukterna av squashen: de kommer märkbart att hämma utvecklingen, bli deformerade och därefter kommer mörka fläckar att dyka upp på dem. Det kommer inte att vara möjligt att behandla sjukdomen med speciella läkemedel. För att bli av med det måste växten skötas ordentligt.

Bild
Bild

Dunig mögel

Denna sjukdom kallas också peronosporos. En annan infektion som aktiveras under en period med för hög luftfuktighet eller när man vattnar en gröda med kallt vatten. Ett karakteristiskt drag hos sjukdomen är fläckar med en gulaktig färg . Sjukdomen fortskrider och de ändrar sin färg till serös eller brunaktig. Ofta är sådana fläckar som strös med en serös blomning. Påverkad squash lövverk ser ut som om det har bränts. Med tiden torkar det helt enkelt.

Om du märker tecken på sjukdom i din zucchini är det första du ska göra att sluta vattna grödan. Därefter måste du köpa ett speciellt läkemedel, till exempel Bordeaux-vätska, "Consento" eller "Abiga-Peak ". Spraya växten med en av dem. Om ett kallt snäpp observeras måste plantorna, förutom sprutning, också isoleras, vilket kan göras med hjälp av fiberduk - agryl, lutrasil eller spunbond är perfekta för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antraknos

Denna sjukdom aktiveras som regel under växtsäsongen eller närmare skörd. Det provoceras vanligtvis av frekvent vattning vid förhöjda temperaturer . Särskilt ofta påverkar denna sjukdom växter som odlas i växthusförhållanden. I zucchini som växer i det öppna fältet är det mycket mindre vanligt. Det karakteristiska kännetecknet för denna sjukdom är fläckar, som vanligtvis är rundade, mörkgula till färgen och något suddiga kanter. Sådana fläckar ökar mycket aktivt i storlek och börjar sedan uppta nästan hela bladet. Med tiden börjar de bli bruna.

Sjukdomen påverkar också plantans stjälkar . Avlånga fläckar, täckta med en gulaktig eller brunaktig beläggning, börjar bildas på dem. Zucchinin själva lider också av detta: de börjar skrynkla, blir mindre elastiska, ruttnar och smakar bittert. För att förhindra uppkomsten av denna sjukdom rekommenderas att vattna kulturen huvudsakligen på kvällen, samtidigt som man undviker vattendämpning av luftmassorna. Om växten blir sjuk, måste du i detta fall använda speciella preparat - för detta är Fitosporin, Trichoderma Veride eller Agrolekar perfekta.

För att undvika sjukdom rekommenderas dessutom att växten vattnas med varmt vatten och sprutas med en lösning av borsyra - 1-2 gram per 10 liter vatten.

Bild
Bild

Fusarium

En annan vanlig sjukdom som kännetecknar zucchini. Först och främst påverkar Fusarium rötterna i denna kultur, medan rosa och apelsinblommor kan ses på rotdelen . Efter detta börjar sjukdomen gradvis förstöra markdelen, nämligen: lövverk och stjälkar. De drabbade delarna av kulturen börjar försvagas - först blir de gula och torkar sedan och vissnar. Dessutom, om du skär en squashskott, kan du se att dess kärl började bli bruna. Sjukdomen måste bekämpas omedelbart, eftersom växten kan dö och torka ut bokstavligen på några dagar efter att ha insjuknat.

Om du lyckades fånga fusariumröta i det inledande skedet, kan du i det här fallet använda sprutning av växten och jorden runt med träaska, men sannolikt är effekten av detta liten

Helst är det nödvändigt att hantera förbättringen av marken där zucchinin växer: för detta är det nödvändigt att så gröna gödselgrödor, applicera gödselmedel, observera växtföljd och eliminera ogräsgrödor i tid.

Bild
Bild

Ruttna

Om vi pratar om röta, så är det oftast gråröta som påverkar zucchinin . Det utlöses av en svamp. Dess karakteristiska drag är en serös plack som bildas på bladet. Sjukdomen fortskrider, och placket själv berörs som slem, medan kulturens vävnad börjar ruttna aktivt. Det är värt att överväga att denna sjukdom inte bör startas i alla fall, eftersom den utvecklas med en enorm hastighet.

Det är nödvändigt att behandla växten bokstavligen omedelbart efter att tidigare ha blivit av med de drabbade delarna av den. Det kan behandlas med speciella läkemedel. De mest effektiva bland dem är sådana medel som till exempel "Topaz" och "Ridomil Gold ". Det är dock värt att överväga att det rekommenderas att behandla gråröta endast i de tidiga stadierna, om fallet inte försummas. Om plantans tillstånd är helt dåligt, är det bättre att förstöra det så snart som möjligt, annars finns det risk för kontaminering av friska grödor.

Förutom, det finns sätt att undvika förekomsten av denna svampsjukdom . Så att det inte uppstår är det nödvändigt att odla zucchini på olika platser varje säsong. Om odlingen sker i växthusförhållanden och växten är sjuk, måste jorden ersättas med färsk jord. Dessutom rekommenderas det att aktivt använda fosfortillskott, de kan också hjälpa till att undvika denna sjukdom. Utfälls ofta av zucchini och svart ruttna. Det manifesterar sig på följande sätt: brunaktiga fläckar dyker upp på de markbundna delarna av kulturen, som därefter mörknar. Samtidigt börjar zucchinin själva ruttna och släpar efter i utvecklingen, och deras toppar blir gula.

För att förhindra spridning av denna sjukdom måste alla drabbade växter avlägsnas från platsen och brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gurka mosaik

Detta är en virussjukdom som är karakteristisk för alla meloner utan undantag . Samtidigt är viruset mycket seg, det kan tåla vinter i jord och ogräs. Därefter aktiveras den för nästa säsong och börjar aktivt påverka de kulturella planteringarna. Denna sjukdom har följande symtom: lövverket är täckt med mosaikfläckar som har en gulaktig, vitaktig eller gulgrön nyans, själva bladet börjar deformeras och krulla, plattan blir mer ojämn, grödan slutar mogna, internoderna på blad blir korta.

Denna sjukdom överförs aktivt från växt till växt av skadliga insekter, såsom bladlöss, myror, Colorado -skalbaggar, därför är det nödvändigt att först och främst slåss med dem, liksom med ogräs - det är på dem som parasiter vanligtvis lever. För bekämpning av skadedjur kan du använda folkmedicin. I avancerade fall rekommenderas det att ta till hårdare och mer radikala metoder, nämligen: behandling med kemiska preparat, i synnerhet "Aktara ". Om sjukdomen fortfarande lyckades träffa dina växter, måste du i detta fall ta bort alla deras drabbade delar, och detta måste göras så snart som möjligt, annars finns det risk för att lämnas utan grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och kampen mot dem

Skadliga insekter påverkar odlade växter negativt. De är inte bara de viktigaste bärarna av olika sjukdomar, de livnär sig också på växtsaft, vilket också påverkar kulturen inte på bästa sätt. Så, bland skadedjur av squash är spindelmider ganska vanliga . Vanligtvis placeras den på botten av bladplattan, varefter den snart kommer att täckas med spindelnät. Därefter börjar bladet torka och växten dör så småningom.

Du måste bekämpa denna insekt så snart som möjligt, du kan göra detta med en löklösning . - den är beredd av lök, passerad genom en köttkvarn och 10 liter vatten, om så önskas, lägg till en sked peppar, ett par matskedar aska eller en sked tvålösning. Blandningen måste filtreras och strö sedan över plantorna. Du måste utföra proceduren två gånger. Andra gången måste du spraya zucchinin 6 dagar efter den första behandlingen. En annan vanlig skadedjur är melonbladlössen. Den ligger på den nedre delen av bladplattan; den kan också hittas i äggstockar och på skott. De delar av kulturen som har drabbats av bladlöss torkar upp, börjar krypa ihop och dör så småningom. Växten växer och utvecklas dåligt.

Ofta börjar sniglar, liksom sniglar, att attackera zucchinin . Dessa parasiter kan bli upp till 10 centimeter stora. De lever främst på fuktiga och skuggade platser, de aktiveras främst på natten och börjar infektera odlade växter. Dessa skadedjur äter löv på plantor, gnager ut squashköttet och lämnar obehaglig flytning. Allt detta leder till att grödan förstörs och förstör också dess presentation. Du kan bekämpa dessa parasiter mekaniskt, det vill säga genom att samla dem med dina händer, såväl som med hjälp av kopparsulfat.

Växter kan också skyddas med speciella spår fyllda med nålar eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande hjälper till att undvika många problem. Så, Först och främst måste du regelbundet inspektera växterna för att omedelbart upptäcka parasiter eller symtom på sjukdomen . Glöm inte att ta hand om grödor: ge dem regelbunden men inte för ofta vattning, lägg till gödselmedel i jorden, eliminera ogräs och gammalt lövverk. Bryt inte reglerna för växtföljd, annars riskerar du att förlora grödan helt.

Växter måste regelbundet behandlas för profylax - sådana behandlingar är nödvändiga för att skrämma bort parasiter . Så för detta kan du använda självberedda lösningar - till exempel baserat på jod eller ammoniak, som måste spädas med vatten.

Gör dem inte för koncentrerade, annars finns det risk för att plantorna skadas.

Rekommenderad: