Varför Blev De Violetta Bladen Mjuka Och Slöa? Inomhusviolett Har Tappat De Nedre Bladen - Orsaker Och Behandling. Vad Ska Man Göra Och Hur Man Hjälper Växten Om Bladen Krullar Ell

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blev De Violetta Bladen Mjuka Och Slöa? Inomhusviolett Har Tappat De Nedre Bladen - Orsaker Och Behandling. Vad Ska Man Göra Och Hur Man Hjälper Växten Om Bladen Krullar Ell

Video: Varför Blev De Violetta Bladen Mjuka Och Slöa? Inomhusviolett Har Tappat De Nedre Bladen - Orsaker Och Behandling. Vad Ska Man Göra Och Hur Man Hjälper Växten Om Bladen Krullar Ell
Video: How to save an african violet dying from root rot, comment sauver un violette de pourriture racines 2024, Maj
Varför Blev De Violetta Bladen Mjuka Och Slöa? Inomhusviolett Har Tappat De Nedre Bladen - Orsaker Och Behandling. Vad Ska Man Göra Och Hur Man Hjälper Växten Om Bladen Krullar Ell
Varför Blev De Violetta Bladen Mjuka Och Slöa? Inomhusviolett Har Tappat De Nedre Bladen - Orsaker Och Behandling. Vad Ska Man Göra Och Hur Man Hjälper Växten Om Bladen Krullar Ell
Anonim

Hemfioler är mycket nyckfulla och känsliga blommor, känsliga för alla förändringar i yttre faktorer. De reagerar omedelbart på eventuella kränkningar av livsmiljöförhållanden genom att vissna löv. I de flesta fall kan du spara växten - för detta måste du korrekt fastställa orsaken till det obehagliga fenomenet och vidta rätta åtgärder för att återuppliva ditt gröna husdjur.

Skötselfel

Om bladen på den violetta blir mjuka och slöa och stjälkarna krullar, ligger orsaken i 90% av fallen i vårdfel. Tyvärr är ingen immun mot sådana problem. De flesta av dessa skäl kan enkelt hanteras om du börjar kämpa för att rädda blomman i tid.

Tidig vård och noggrant underhåll kommer att öka växtens chanser att överleva avsevärt.

Bild
Bild

Otillräcklig belysning

Fioler behöver bra belysning för full tillväxt och utveckling, de behöver minst 12-14 timmar dagsljus. På sommaren räcker det med naturlig insolation för växten, men på vintern behöver blomman ytterligare belysning. Vanligtvis används speciella LED- eller fluorescerande fytolampor för detta. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att man föredrar det första alternativet, eftersom luften i närheten av blomman inte överhettas och mycket mindre elektrisk energi förbrukas.

När du väljer rätt modell var noga med att ta hänsyn till glödspektrumet, det ska vara gult, så nära solen som möjligt . Men om du inte har en speciell fytolamp, gör den vanligaste lysröret med vitt ljus, försök att behålla den med ett lägre sken.

Var vänlig och uppmärksamma att överflödig belysning påverkar också fiolernas tillstånd negativt - brännande direkt solljus bränner ofta bladplattorna och torkar ut rosetten . Därför försök att undvika att placera blomman på de södra fönstren, och om det inte finns några andra alternativ, var noga med att täcka fönstret med tyll eller täck glaset med reflekterande film. Om orsaken till bladens vissnande är förknippad med belysningsfel, bör du helt enkelt skära av alla skadade löv och skapa en växt optimala ljusförhållanden.

Bild
Bild

Bevattningsstörningar

Som regel begravas violerna ganska nära ytan vid plantering, så bevattning bör göras med extrem försiktighet och känslighet. Med ett starkt tryck av en ström av vatten börjar rötterna blotta och torka ut, som ett resultat får växten mindre näringsämnen och bladen börjar blekna. Vattning bör vara regelbunden, men måttlig . Varje vattendämpning av jorden på det mest destruktiva sättet påverkar blommans tillstånd. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort växten från krukan, klippa av alla ruttna rötter och plantera i ny jord.

Samtidigt, i det övertorkade substratet, växer fiolerna inte och ger inte blommstjälkar, och bladen torkar och vissnar. I det här fallet är det väldigt enkelt att åtgärda problemet - du behöver bara tillsätta vatten till blomkruken. Violetten ska vattnas 2-3 gånger i veckan på sommaren och en gång under de kallare månaderna.

Det är lämpligt att göra detta genom en pall eller en vattenkanna med en lång pip så att vattenstänk inte faller på de raggiga bladen.

Bild
Bild

Fel matning

Alla vet att brist på näringsämnen försämrar tillståndet hos en blomma, men man bör komma ihåg att ett överskott av mineralkomponenter inte orsakar mindre skada. Växten kräver gödningsmedel, särskilt på våren, när den aktiva tillväxten av grön massa börjar och blomman förbereder sig för spirande. Vanligtvis, efter transplantation, befruktas inte violen på ungefär en månad, och resten av tiden appliceras gödsel två gånger i månaden från mars till oktober och under viloperioden - en gång var 30: e dag.

För utfodring, använd färdiga komplex speciellt gjorda för violer. Under perioden med knoppbildning och blomning bör preparat utan kväve ges företräde. Annars växer bladen onaturligt, men lossnar samtidigt. I detta tillstånd orsakar varje kränkning av villkoren för att hålla blomman vissnande av bladplattorna.

Om odlaren vet att han missade befruktningen behöver du bara lägga till den . Men när växten har blivit ett offer för övermättnad med mineraler kan den bara räddas genom att transplantera den till ett friskt substrat med en lätt sur reaktion. För att göra detta blandas torvmarken med kompost och torv eller ruttnade nålar tillsätts och lite vermikulit eller perlit introduceras för att göra det sprött.

Den färdiga blandningen kan dock alltid köpas i en specialaffär.

Bild
Bild

Luftparametrar

Violer kräver upprätthålla normal rumstemperatur vid 18-23 grader, och den optimala luftfuktigheten är 60-70% . Samtidigt kan violer tolerera lätt vattentätning i luften, men torr luft är skadligt för bladen, därför placera inte blommor nära en radiator eller andra värmekällor . Det kommer att vara användbart att slå på en luftfuktare eller inomhus fontän då och då.

Tänk på att du inte kan spraya bladen från en sprayflaska - de dör av fukt. Korrigering av växtens livsmiljö kan förbättra lövets tillstånd på kortast möjliga tid och orsaka riklig blomning.

Sjukdomar

Detta alternativ är mycket farligare, eftersom det kan vara ganska svårt att känna igen sjukdomen. Men i de flesta fall är det fortfarande möjligt att spara blomman, men för detta är det nödvändigt att korrekt diagnostisera och naturligtvis isolera växten från andra gröna husdjur. Oftast blir fiolerna sjuka fusarium och senblåsa , de manifesterar sig i utseendet på fläckar på bladen, följt av att de vissnar och tappar.

Med sen röda blir bladen slöa, lösa och börjar tappa sin elasticitet, dessutom kan rostiga fläckar ses på plattorna. Det ska noteras att denna sjukdom behandlas framgångsrikt , Till att börja med bör du skära av alla skadade löv och rötter, transplantera växten i en ny behållare med färsk jord och behandla den med fungicida preparat, till exempel Fitoverm är mycket effektivt.

Om en violett blir sjuk av fusarium blir bladen bruna och faller av och rötterna mörknar. Tyvärr finns det inget behov av att vårda speciella förhoppningar om blommans restaurering - i de flesta fall dör den.

Bild
Bild

Skadedjur

Parasiter lever som regel på den gröna delen av växten och i rotzonen - på dessa platser får de tillräckligt med fukt, så att de intensivt kan utvecklas och föröka sig. Det första tecknet på skada är vissnande av bladen, men om du inte vidtar brådskande åtgärder dör blomman på kort tid, därför krävs akut återupplivning. Om du märker att bladen på dina violer har vuxit, sjunkit, blivit lösa och mörknade, bör du titta närmare på bladplattorna. Vanligtvis är skadedjur tydligt synliga även med blotta ögat, och även om insekterna själva är osynliga är skadan de orsakade slående - sådana blad är vanligtvis täckta med uppätna hål.

Oftast attackeras violen av bladlöss, spindelmider, skalinsekter och rotmaskar. Bladlöss är lättast att märka - de är ganska imponerande i storlek och liknar visuellt små myrar. Men det är inte så lätt att märka fästingar, de påverkar både löv och rötter, den violetta sänks och små hål bildas på bladen … Skalet lämnar en klibbig beläggning på bladplattan, dessutom kan många mörka prickar noteras på baksidan. För att behandla en blomma är det nödvändigt att tvätta av insekterna med en koncentrerad tvåltvätt, sedan transplantera blomman i en ny jord och vid behov behandla den med fungicider som är godkända för användning hemma.

Rekommenderad: