Hur Behandlas Sjukdomar I Bladen Av Gummiaktig Ficus? 21 Foton Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula Och Faller Av? Hur återanvänder Du Bladen Om De Krullar Och Fläckar Bildas På De

Innehållsförteckning:

Video: Hur Behandlas Sjukdomar I Bladen Av Gummiaktig Ficus? 21 Foton Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula Och Faller Av? Hur återanvänder Du Bladen Om De Krullar Och Fläckar Bildas På De

Video: Hur Behandlas Sjukdomar I Bladen Av Gummiaktig Ficus? 21 Foton Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula Och Faller Av? Hur återanvänder Du Bladen Om De Krullar Och Fläckar Bildas På De
Video: Citrus Leaf Curl Treatment: Citrus Leaf Curling Disease 2024, Maj
Hur Behandlas Sjukdomar I Bladen Av Gummiaktig Ficus? 21 Foton Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula Och Faller Av? Hur återanvänder Du Bladen Om De Krullar Och Fläckar Bildas På De
Hur Behandlas Sjukdomar I Bladen Av Gummiaktig Ficus? 21 Foton Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula Och Faller Av? Hur återanvänder Du Bladen Om De Krullar Och Fläckar Bildas På De
Anonim

Bland alla tropiska växter som effektivt dekorerar hus, kontor och lägenheter är en speciell plats upptagen av gummiliknande ficus - en art som har många uppenbara fördelar. En av dem är ficusens anspråkslöshet, tack vare vilken den framgångsrikt kan utvecklas under olika förhållanden, ofta långt ifrån idealisk. Trots denna fördel kan bladen i vissa fall drabbas av sjukdomar som utgör ett allvarligt hot mot växtens hälsa och därför kräver extremt noggrann övervägning.

Bild
Bild

Särdrag

Den beskrivna arten, även känd som Elastica, är en växt som kan skryta med imponerande härdighet. En av bekräftelserna i denna avhandling är möjligheten att placera ficus på platser med relativt låg belysning, vilket inte leder till en negativ reaktion från gummianläggningen. I sin naturliga livsmiljö kan representanter för arten i fråga nå enorma storlekar, överstiga 30-metersgränsen. Hemma kan gummiaktig ficus inte uppnå sådana indikatorer och når sällan höjden på mänsklig tillväxt. När det gäller bladen listas deras huvuddrag nedan:

  • stora storlekar (längd - upp till 30 cm, bredd - upp till 20 cm);
  • rik mörkgrön färg;
  • slät och blank yta;
  • långsträckt form med en spetsig topp;
  • förekomsten av rödaktiga prickar, som fungerar som "kläder" för unga blad och faller av efter att de blommat.

Också anmärkningsvärda är sorterna av gummibärande ficus, de mest populära av dem är Robusta, Melanie och Abidjan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom på bladsjukdom

Oftast uppstår ficusens hälsoproblem på grund av brott mot villkoren för dess inneslutning. Innan behandlingen av växten påbörjas, du bör noggrant bekanta dig med de tillgängliga tecknen, på grundval av vilka du kan fastställa orsaken till sjukdomen och vidta åtgärder som bäst passar specifika situationer.

Bild
Bild

Bli gul och fall

Ficusälskare stöter oftast på denna olägenhet. Det är viktigt att tänka på att den beskrivna växten regelbundet fäller gulnade nedre löv (de äldsta), detta är inte en avvikelse från normen. Du bör vara orolig i situationer där dessa symtom påverkar alla plattorna på gummiaktig ficus - även de som ligger på de övre skotten. Om vi pekar ut orsakerna till olyckan som övervägs, kommer deras lista att se ut så här.

  • För ofta och / eller riklig vattning, vilket leder till sönderfall av växtens rotsystem. Ett karakteristiskt drag är en obehaglig lukt som kommer från marken.
  • Fuktbrist. Om detta problem uppstår kan ficusens blad byta från mörkgrönt till gult och falla av med tiden.
  • Överskott av mineraler. Situationer där jorden har ackumulerat en överdriven mängd salt kan leda till förlust av allt lövverk och växtens död.
  • Otillräcklig belysning. Trots den höga skuggtoleransen hos gummibärande ficus försämrar dess läge i skymningen avsevärt hälsan.
  • Brist på näringskomponenter. Det manifesterar sig i situationer när växten är i samma jord under lång tid och inte befruktas ordentligt.

Förlusten av friska löv av den gummibärande ficus förtjänar särskilt omnämnande.

Den vanligaste orsaken till detta problem är hypotermi i växtens rotsystem, vilket är särskilt farligt i kombination med starka drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypa ihop

Med tanke på att bladen av den gummibärande ficusen deltar i växtens andning och processerna för avdunstning av vatten, det är inte förvånande att de vrider sig på grund av dess brist . Detta är en naturlig reaktion av växten i situationer där temperaturen är för hög och luftfuktigheten är oacceptabelt låg. På liknande sätt minskar ficus förångningens intensitet, vilket hotar den med uttorkning, vilket är viktigt för rum med torr luft (särskilt om de är utrustade med luftkonditioneringar och värmeenheter).

En annan orsak som kan leda till det aktuella problemet är otillräcklig och / eller oregelbunden vattning . För att bestämma graden av jordfuktighet måste du sticka in en träpinne i den till djupet av rötterna och sedan försiktigt dra ut den. Bitar av jord som vidhäftar den indikerar att det inte finns några problem med fukt i underlaget, medan en torr yta på det använda verktyget indikerar att växten behöver mer vatten.

Om det finns små vita prickar på ficusens lockande blad kan det anges närvaron av en spindelkvalster - en farlig parasit som livnär sig på växtsaft och leder till att den utmattas. Detta skadedjur föredrar att placeras på plattans inre yta, men spår av dess aktivitet märks också på utsidan, som gradvis missfärgas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torka och sluta växa

Om ficusens unga blad började krympa, bör du vara uppmärksam på växtens näring: troligtvis är det otillräckligt. Denna rekommendation är också relevant i situationer där utvecklingen av gummianläggningen helt har stoppats. När det gäller gallring och gradvis torkning av arkplattorna, då dessa problem orsakas oftast av värmeutrustning och direkt solljus.

I sådana fall tappar växten fukt i en accelererad hastighet, vilket negativt påverkar de viktigaste parametrarna för dess vitala aktivitet. En annan anledning som leder till olägenheten i fråga är exponering för kyla.

Att hitta en gummibärande ficus i ett utkast kan leda till en gradvis vissning av bladen, vilket förklaras av nedbrytningen av växtens rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckar

Ofta påverkar fläckar mitten av bladet på den presenterade växten. Först är de svarta, senare kompletteras de med en gulbrun kant, och sedan ökar formationerna i storlek och torkar delvis ut. Orsaken till olyckan är en infektion som snabbt utvecklas i en varm och fuktig miljö (i första hand bidrar överdriven vattning till detta) . Detta problem kan också vara resultatet av att ficus transplanteras i en behållare, vars mark innehåller ruttnande rester av rötterna på en växt som tidigare fanns i den.

Om gummiplantens löv är täckta med bruna fläckar med uttalade mörka fläckar längs kanterna kan vi säga om överdriven vattning . Det finns ofta fall där det beskrivna problemet kompliceras av ytterligare en anledning - hypotermi i växtens rotsystem.

Förekomsten av vita fläckar som representerar mycelplack indikerar mot mjöldagg - en svampsjukdom som utvecklas i varma, fuktiga och dåligt ventilerade rum. Dessutom kan ficusblad i vissa situationer bli färgade. på grund av tripsaktivitet - små parasiter som livnär sig på växtsaft.

Andra tecken på förekomsten av dessa skadedjur är vikning, torkning och fallande av de drabbade plattorna.

Bild
Bild

Hur behandlas?

Om bladen på den elastiska ficusen blir gula och faller av, dess ägare kan få hjälp av följande rekommendationer:

  • överför behållaren med gummi till en plats skyddad från direkt solljus;
  • normalisera rumstemperaturen (optimalt intervall - 16-26 ° C);
  • skölj jorden med mycket vatten (i en situation där den är övermättad med mineraler);
  • byt ut substratet helt om det kommer en luktig lukt från det;
  • bevattna jorden regelbundet (en signal som indikerar behovet av vattning är uttorkning av jorden 2 cm djup);
  • placera potten med ficus på en plats som inte lider av en uttalad brist på ljus (ett alternativ är användningen av en fytolamp).
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller situationer när växten saknar näringsämnen, ger de 2 lösningar - befruktning enligt instruktionerna för det använda läkemedlet eller transplantation av gummiplanten till ett nytt substrat. Detsamma kan rekommenderas att förbättra tillståndet hos ficuses, vars utveckling har bromsat eller helt slutat. Reglerna för att skydda gummianläggningens löv från vridning presenteras nedan:

  • regelbunden befuktning av torr luft i rummet med hjälp av en sprutpistol eller stationär automatisk enhet;
  • orolig vattning av växten, vilket främjar bättre vattenabsorption av rötterna;
  • behandling med ett bredspektruminsekticid (relevant i situationer där ficus lider av invasion av en spindelkvalster).

Tips förtjänar särskilt omnämnande, vilket gör att du kan hantera fläckar på bladen:

  • om en svampinfektion upptäcks måste växten och jorden behandlas med ett systemiskt fungicid (till exempel "Fundazol" eller "Horus");
  • ge full ventilation av rummet, vilket förhindrar utvecklingen av patogen mikroflora;
  • för att normalisera vattningen av gummianläggningen;
  • behandla ficus och närliggande växter med en insekticid (som tillval, "Aktellik").
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om gummianläggningens löv torkar måste dess plats särskilt uppmärksammas . För att undvika detta problem är det lämpligt att placera anläggningen på avstånd från batterier och andra värmeenheter. När det gäller situationer där ficus utsätts för direkt solljus under lång tid, är en av de mest effektiva lösningarna användningen av spridningsnät. Som nämnts ovan kan vissnande av löv vara en följd av nedbrytningen av växtens rotsystem. För att rädda gummianläggningen i sådana fall tillåter följande åtgärdssekvens:

  • ta försiktigt bort ficus från potten och bedöma tillståndet hos dess rötter (om de flesta är vid liv är chansen att återhämta sig ganska stor);
  • lämna ficus utan behållare i 2 dagar;
  • ta försiktigt bort alla problemområden;
  • transplantera gummiplanten till ett nytt underlag och strö över den med en fungicid.

Erfarenheten visar att det är möjligt att återuppliva växten även i situationer där de flesta rötterna har ruttnat. För att göra detta tvättas de senare under en ström av varmt vatten (rensar dem från jord), alla drabbade områden och den övre delen av stammen avlägsnas och transplanteras sedan till en ny jord behandlad med ett svampdödande medel.

Den första vattningen utförs efter uppkomsten av nya skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att den gummiliknande ficus inte ska bli sjuk måste den tillhandahålla förhållanden som ligger så nära som möjligt till deras naturliga livsmiljö. En lista över andra rekommendationer som bidrar till att lösa detta problem ser ut så här:

  • applicera gödningsmedel under perioden april till september (på våren - med hög kvävehalt), gör detta i strikt överensstämmelse med instruktionerna för den applicerade beredningen;
  • inspektera ficus och närliggande växter varje vecka för att upptäcka alarmerande symptom i tid;
  • utföra månatlig förebyggande behandling av lövverk med en lösning av tvätttvål;
  • skydda gummianläggningen från stekande sol på sommaren och uppvärmningsanordningar på vintern.

Dessutom är det lämpligt att placera anläggningen bort från dörrar, ventiler och andra dragkällor - både verkliga och potentiella . Slutligen återstår att notera det tidig upptäckt av problem med löv är nyckeln till framgångsrik behandling av gummiaktig ficus . Genom att följa tipsen ovan kan du hantera de allra flesta sjukdomarna.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur man botar ficussjukdomar hemma.

Rekommenderad: