Fläckar Dök Upp På Bladen Av Ficus: Vad Ska Jag Göra Om Bladen är Täckta Med Bruna Och Svarta, Mörka Och Vita, Röda Och Vaxartade Fläckar? Varför Visas De?

Innehållsförteckning:

Video: Fläckar Dök Upp På Bladen Av Ficus: Vad Ska Jag Göra Om Bladen är Täckta Med Bruna Och Svarta, Mörka Och Vita, Röda Och Vaxartade Fläckar? Varför Visas De?

Video: Fläckar Dök Upp På Bladen Av Ficus: Vad Ska Jag Göra Om Bladen är Täckta Med Bruna Och Svarta, Mörka Och Vita, Röda Och Vaxartade Fläckar? Varför Visas De?
Video: Causes, treatment, & prevention of leaf spots | Care tips & guide | Ep 127 2024, Maj
Fläckar Dök Upp På Bladen Av Ficus: Vad Ska Jag Göra Om Bladen är Täckta Med Bruna Och Svarta, Mörka Och Vita, Röda Och Vaxartade Fläckar? Varför Visas De?
Fläckar Dök Upp På Bladen Av Ficus: Vad Ska Jag Göra Om Bladen är Täckta Med Bruna Och Svarta, Mörka Och Vita, Röda Och Vaxartade Fläckar? Varför Visas De?
Anonim

Oavsett hur väl växtförädlaren tar hand om ficus, händer det att fläckar dyker upp på lövverket. De kan inte bara vara bruna, utan också vita. Deras utseende är inte alltid förknippat med svamp eller annan infektion; ibland är det helt enkelt nödvändigt att ge växten högkvalitativ vård. För att veta hur man åtgärdar problemet, om ficus är sjuk, bladen har vissnat, är det viktigt att lära sig hur man identifierar källan till problemet.

Bild
Bild

Svart prick

Svarta fläckar på toppen av ficusträdet är det första tecknet på att en svampsjukdom infekterar trädet. De verkar initialt som mörka och otydliga på bladens ovansida. En gul ring bildas nästan omedelbart runt ytterkanten. Så småningom blir hela bladet gult, dör och faller av trädet. Fläckarna kan spridas till andra träd om sjukdomen lämnas obehandlad.

Bild
Bild

Fungicid är det bästa botemedlet för utbrott av svarta fläckar på ficusträd . Forskare och uppfödare rekommenderar fungicidbehandling med klorotalonil. Det är ett brett spektrumläkemedel. Behandlingsfrekvens - sprutning av bladen var 7-10 dagar. Var noga med att läsa bruksanvisningen på flaskan för att veta mängden och frekvensen som rekommenderas av tillverkaren. Skaka flaskan innan du använder fungiciden.

Klortalonil är giftigt och ska inte sprutas inomhus. Därefter tas de infekterade bladen bort och förstörs för att förhindra att sporer sprids till andra träd.

Bild
Bild

bruna fläckar

Bruna fläckar på bladen kan orsakas av rotröta. Detta är den vanligaste orsaken till bruna löv, vanligtvis på grund av vattentäppning. För ofta vattning och dålig dränering orsakar ruttning som sprider sig från rötterna till plantans löv. Det enda sättet att vara säker på att ficus har denna sjukdom är att kontrollera rötterna. Om de har bruna fläckar måste du inte bara klippa av de skadade utan också byta jordkruka.

Bild
Bild

En av de intressanta sakerna med rotröta är att det tenderar att påverka gamla blad först. Ett annat viktigt symptom är en fallande krona.

Nederlaget kan börja med små svarta prickar och sedan växa. Det är värt att använda en fuktmätare, ta fuktavläsningen vid foten av rötterna. Som regel är rotröta härdbart, särskilt om du reagerar tidigt på problemet. Se till att du har en väldränerande behållare, snabbt dränerande krukväxtjord och att du inte vattnar för ofta.

Bruna fläckar på bladen kan uppstå från en bakteriell infektion. Det är ett av de svåraste problemen som det är nästan omöjligt att bekämpa, eftersom effektiva läkemedel ännu inte finns. En viktig egenskap hos bakteriella bruna fläckar är att de är mindre svarta och mer bruna i färgen.

Bild
Bild

Bakteriefläcken angriper alla delar av växten, inklusive stora blad, unga. Om nya skott uppträder med långsam tillväxt, gulning och bruna fläckar måste de tas bort omedelbart. Sådana formationer har oregelbundna marginaler och kan förekomma var som helst, inklusive vid bladets kant eller där den möter stammen. I det här fallet måste du ta bort växten, eftersom det inte kommer att vara möjligt att bota den.

Ibland visas grova, uttorkade fläckar på lövverket. De indikerar direkt solljus, som helt enkelt bränner ut greenerna. I det här fallet är det värt att hänga en gardin på fönstret eller bara dra upp den så att ljuset sprids.

Ödem är en fysiologisk störning som uppstår när en ficusväxt förbrukar för mycket vatten. Sjukdomen uppträder initialt som vattendränkta knoppar på undersidan av bladen. Celler spricker och bildar bruna, brunröda, gula eller svarta fläckar med en grov korkliknande konsistens. Mjölksaft rinner ut från växten, vilket får ytterligare prickar att bildas när den torkar.

Bild
Bild

Detta problem kan göra växten oattraktiv, men dödar sällan ficus. Även om de drabbade bladen inte kan botas kan spridning av ödem till nya skott undvikas genom att minska vattningen och låta blomman torka. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att undvika att väta bladen under vattning, öka mängden ljus och förbättra ventilationen.

Det måste alltid komma ihåg att ficus inte är tolerant mot rörelse och förändringar i mängden ljus, vilket kan leda till att dess löv blir täckta med bruna fläckar och sedan dör. Att dö av gör blomman sårbar för andra sjukdomar och skadedjur. Kontroll är det enda sättet att undvika problemet.

Kallskador och frostskador gör också att unga löv verkar förvrängda eller förminskade och brunaktiga, medan äldre skott utvecklar stora bruna fläckar. Det är nödvändigt att undvika sådant trauma på blomman, placera den inte nära ett luftkonditioneringsapparat eller ventilationsöppningar. Lämna inte ficusbehållaren utanför om temperaturen sjunker under 5 grader Celsius . Ficus svarar också på inkonsekvent vattning. För mycket eller för lite vatten kan leda till det angivna problemet. Gödselmedel med hög kvävehalt bör undvikas.

Bild
Bild

vita fläckar

Vissa sjukdomar, som mjöldagg, orsakar vita fläckar på ficuses. Denna svampinfektion är ofta resultatet av angrepp av insekter, som har vita fjäll när de lever på växter. Mjöldagg kan också orsaka symtom som vit svampblomning på kronan och stjälkarna och bladkrullning. Det är lätt att kontrollera med hjälp av fungicider.

Bild
Bild

Användningen av medel bör ske vid första tecknet. Insekter tenderar att vara svårare att kontrollera. Sprutning bör göras med insekticider, du kan bli av med de flesta problemen genom att helt enkelt öka luftfuktigheten eller med en tvål, alkohollösning, trädgårdsoljor gör det mycket bra. Ibland kan du se små vaxartade fläckar på lövverket, oftare än inte är det helt normalt, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Till en början kan fläckarna förväxlas med sjukdomar eller skadedjur, men faktiskt för ficus är utseendet på sådana fläckar normalt. Vissa odlare har kommit fram till att det antingen är växtens sätt att bli av med mineraler och salter i jorden, eller så lockar det pollinerare. Den vita fläcken försvinner av sig själv, men om du vill kan du helt enkelt torka bort den.

Bild
Bild

Gula fläckar

Gulnande bladkanter är vanligtvis ett symptom som gradvis sprider sig till nya blad. I de flesta fall orsakas det av långvarig underfodring av växten. För att lösa problemet och förhindra ytterligare utveckling är det nödvändigt att välja rätt komplexa gödningsmedel, men du bör inte överskrida dosen för att kompensera för det tidigare felet, annars kan du göra mer skada.

Bild
Bild

Under alla omständigheter måste du följa instruktionerna på förpackningen eller flaskan och inte överskrida den angivna dosen.

Små små röda fläckar är ett tecken på utseendet på en fästing, som genomborrar bladet med dess snabel och livnär sig på plantans saft. Problemet kan elimineras genom att använda specialiserade läkemedel. Antraknos orsakad av Colletotrichum eller Glomerella orsakar gula fläckar som mörknar till bruna. Det är väldigt svårt att bli av med sjukdomen, du måste anstränga dig mycket. Det är bäst att applicera en insekticidbehandling, men gör det utomhus.

Bild
Bild

Antraknos sprider sig genom vatten. Kontrollåtgärder inkluderar att välja sjukdomsresistenta sorter, förhindra löv från att vattna eller bli våta och plantera eller placera ficus i områden med god luftcirkulation. Kemisk kontroll innebär användning av fungicider med mancozeb vid det första tecknet på sjukdom.

Andra fläckar

Botrytis bildar stora rostiga fläckar med koncentriska ringar. Små, något höjda, mörkgröna eller röda formationer på undersidan av bladen är de viktigaste symptomen på denna sjukdom. Corynespora -fläckar kan förekomma på unga skott i form av stora rödaktiga prickar. Det finns flera andra svampsjukdomar som drabbar ficuses lika ofta. Svampsår är skorpskador som kan omsluta och döda skotten.

Bild
Bild

Svampen Sclerotium rolfsii orsakar röta, vitt bomullsmycelium med en sådan infektion växer inte bara på stjälkarna, utan också på växternas löv och orsakar deras död. Det finns inga kemiska medel för att förebygga eller behandla detta problem. Om ficus är täckt med sådana fläckar måste den förstöras. Alla bakteriesjukdomar är dödliga. Agrobacterium tumefaciens orsakar lätt svullna fläckar på infekterade bladvener, stjälkar eller rötter. Xanthomonas börjar som små vattendränkta fläckar på lövverk. De växer snabbt och kan ha ljusgula kanter. I det här fallet är det möjligt att använda baktericider.

Rekommenderad: