Pälsfjäril (16 Bilder): Medel För En Päls Och överdrag. Hur Annars Skyddar Du Din Päls Hemma? Hur Ser En Uppäten Minkrock Ut Och Hur Ska Den Förvaras På Sommaren Och Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Pälsfjäril (16 Bilder): Medel För En Päls Och överdrag. Hur Annars Skyddar Du Din Päls Hemma? Hur Ser En Uppäten Minkrock Ut Och Hur Ska Den Förvaras På Sommaren Och Hösten?

Video: Pälsfjäril (16 Bilder): Medel För En Päls Och överdrag. Hur Annars Skyddar Du Din Päls Hemma? Hur Ser En Uppäten Minkrock Ut Och Hur Ska Den Förvaras På Sommaren Och Hösten?
Video: Asian Women with Cozy Furs 2024, Maj
Pälsfjäril (16 Bilder): Medel För En Päls Och överdrag. Hur Annars Skyddar Du Din Päls Hemma? Hur Ser En Uppäten Minkrock Ut Och Hur Ska Den Förvaras På Sommaren Och Hösten?
Pälsfjäril (16 Bilder): Medel För En Päls Och överdrag. Hur Annars Skyddar Du Din Päls Hemma? Hur Ser En Uppäten Minkrock Ut Och Hur Ska Den Förvaras På Sommaren Och Hösten?
Anonim

En mullvad som äter en päls är ett problem som är bekant för många. För att permanent bli av med dessa skadedjur är det viktigt att inte bara regelbundet utföra förebyggande åtgärder utan också att reagera i tid på de minsta tecknen på insekts utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Pälsfjärilen kallas också ofta som husmal. Som namnet antyder föredrar detta skadedjur att äta på naturliga pälsar . Insektslarverna är vita till färgen och liknar utåt åtta benmaskar. Den genomskinliga kroppen låter dig se larvens insida. Fjärilar av fjärilar är målade i en sandig nyans. Spännvidden av deras transparenta vingar med flera punkter når 14-17 millimeter. Mothägg är nästan omöjligt att se med blotta ögat, eftersom deras längd inte överstiger 0,5 millimeter. Vita ovala korn förvandlas till larver inom en vecka.

Det särdrag hos husmor är att vuxna, berövade den orala apparaten, inte skadar produkterna . De kläcker dock ett stort antal larver, som inte bara äter upp några av hårstrån, utan också skär av de återstående som stör rörelse. Ett sådant specifikt val av mat förklaras av närvaron av keratin i villi på molekylär nivå - det vill säga ett protein som krävs för en insekts vitala aktivitet. Förresten, detta indikerar också att skadedjuret inte är intresserat av konstpäls.

Larverna i pälsfjärden gömmer sig alltid vid högens botten, och vid första anblicken visar det sig vara svårt att märka dem. När de sår i den tjocka pälsen börjar de vrida miniatyrsidukokonger som byts ut efter varje moltning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på utseende

Det är möjligt att förstå att en mullvad har startat upp i en päls av flera tecken. Det är nödvändigt att klargöra att skadedjuret äter pälsprodukten både på sommaren och på vintern. Det absorberar päls gradvis, rör sig från ett område till ett annat och bildar skalliga fläckar . Den uppätna pälsen ser mindre attraktiv ut än den borde vara och tappar helt klart sin snygghet. I botten av skåpet eller på lockets väggar hittas hår som inte har ätits av insekter, och produktens yta blir klumpig.

Om veck, knölar eller rynkor började bildas på pälsen, är det troligtvis den krypande larven som är skyldig. De karakteristiska tecknen på malens påverkan kan också tillskrivas individuella "skalliga" fläckar och villi som sticker ut i olika riktningar . Om fjärilar för skadedjur redan har dykt upp i rummet betyder det att situationen kräver brådskande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skyddar man en päls?

För att skydda en dyr pälsprodukt från nattfjärilar är det bäst att agera åt flera håll genom att kombinera till exempel mekaniskt skydd, lock och speciella medel. När du börjar slåss mot nattfjärilar är det också viktigt att förstå vad du ska göra om vissa kläder förblir skadade . Trots det faktum att många skalliga fläckar och strimlor fortfarande kräver förstörelse av produkten, kan små brister målas över med en högfärgad markör, stängas med en brosch eller broderi, eller döljas i en speciellt skapad vik.

Omslag

För en minkrock är det absolut nödvändigt att köpa ett specialöverdrag - ett tunt fall med genomsnittlig kostnad, behandlat med avstötande medel . Å ena sidan stöter lukten bort både fjärilar och larver, och å andra sidan tillåter ett tätt stängande system dem inte att tränga in. Det är viktigt att välja rätt storlek på produkten, annars minskar dess effektivitet. Tillverkare av dessa omslag försöker som regel ge produkterna en behaglig doft för en person. Raptor -märket kallas det mest effektiva.

Förresten, det rätta beslutet skulle i allmänhet vara att placera alla pälsrockar i en separat garderob, eftersom ofta mal som dyker upp på ullkläder "hoppar" på pälsen. Om det inte finns någon möjlighet att köpa ett specialfodral, bör du åtminstone behålla fodralet där pälsprodukten såldes.

Bild
Bild

Användning av insekticidläkemedel

Det mest effektiva sättet att bli av med larverna är med hjälp av insekticider som kan döda insekter, men behåller själva produkten på bästa möjliga sätt. Det räcker att köpa en färdig produkt och bearbeta pälsen som tas bort från skåpet med den från alla sidor i enlighet med instruktionerna, inklusive veck, foder och fickor. Som ett alternativ, det kan vara Raptor, Clean House eller Antimol aerosoler . Det är också möjligt att använda en spray. Därefter måste produkten avlägsnas i flera dagar i ett specialfodral eller i en förseglad plastpåse, i vilken den aktiva substansen också injiceras.

Innan du köper en spray eller aerosol är det viktigt att bestämma dess sammansättning. För att inte förstöra minken eller annan dyr päls bör det inte finnas några beständiga färgämnen eller klibbiga ämnen bland komponenterna. Oroa dig inte för att pälsen kommer att börja lukta illa efter kontakt med insekticider, eftersom de senare inte mättar pälsen med sin doft . Som en förebyggande åtgärd är det meningsfullt att periodiskt spraya detta medel på skåpets inre yta och ytterkläderna, men endast i enlighet med instruktionerna.

I det inledande skedet av förekomsten kan molen också avlägsnas med hjälp av en fumigator . Denna enhet, som ligger i garderoben, kan skrämma av malar och förhindra att oavsiktligt flög fjärilar multipliceras. Det är värt att lägga till att om situationen kräver nödåtgärder och det inte finns några malnings aerosoler, är det vettigt att använda spray mot andra skadedjur och parasiter. Först bör du definitivt testa en liten pälsbit för att bedöma dess reaktion på aktiva komponenter och sedan fortsätta till fullvärdig bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniskt skydd

Ibland är det möjligt att ta bort hemfjärilar genom att helt enkelt utsätta pälsen för extrem värme eller frost flera gånger, eftersom höga och låga temperaturer påverkar larvernas tillstånd negativt. Denna metod anses dock inte vara alltför effektiv, dessutom kan själva produkten drabbas av extrema temperaturer. Ytterkläder kan tas till en kemtvätt eller till och med en sanitär och epidemiologisk station, där den kan behandlas med värme.

Ett ovanligt sätt är att placera pälsen i en svart cellofanpåse och sedan placera den på bilens första säte i direkt solljus.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Trots det faktum att många hemmafruar hemma föredrar att använda folkmedicin är det viktigt att förstå att de bara kan rädda en päls i det första skedet av insektsexponering. För att skrämma bort insekter är det värt att placera några starkt luktande föremål i garderoben . Helst bör detta vara en doftande toalettvål, men du kan också experimentera med kastanjer, eteriska oljor, torr lavendel eller citrusskal. Vissa pälsägare lägger vitlöksklyftor i garderoben. Det är ännu lättare att sätta flera krukor pelargoner i rummet och regelbundet öppna dörrarna så att lukten obehaglig för malarna sipprar inuti.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Korrekt förvaring av en naturlig päls är en viktig förebyggande åtgärd. När du köper bör du kontrollera med säljaren vad du behöver göra för att rädda produkten från larver . Kunniga människor kan berätta om rätt vård av ytterkläder och om nödåtgärder. Eftersom pälsens tillstånd påverkas starkt av vätskan, bör du inte bära en päls i vått väder. Om det inte var möjligt att undvika regn eller slask, bör ytan torkas noggrant vid rumstemperatur, dock utan att använda en hårtork, värmare eller elektriska apparater. Det är troligt att den artificiellt förhöjda temperaturen inte kommer att skada larverna, men det kommer att förstöra pälsen.

Vid ankomsten från gatan måste pälsen skakas av något och sedan hängas på en galge av lämplig storlek . Det kommer att vara möjligt att räta ut alla villi med hjälp av speciella borstar. Det är viktigt att göra detta efter regn, eftersom våta klumpar blir perfekta grogrund för parasiter. Därefter torkas produkten naturligt.

Förvara en pälsprodukt på sommaren med särskilda försiktighetsåtgärder, eftersom denna säsong ökar risken för kontakt mellan en päls och nattfjärilar . Det första steget är att ta bort alla fläckar, men inte med egna händer, men i kemtvätt. Efter att ha kontrollerat produkten är det värt att bedöma skicket på fästelementen, knapparna och fodret. Under de varma månaderna kräver en päls en temperatur från 0 till +18 grader och en luftfuktighet på 45-50%. Om det inte är möjligt att skapa sådana förhållanden bör produkten tas ut ur väskan var 5-6: e vecka, ventileras och kammas.

Innan ett klädesplagg läggs i garderoben för långtidsförvaring, frigörs det från tillbehör och avtagbara element, och fickorna fylls med påsar med kryddiga eller aromatiska örter. Pälsen måste också förpackas i ett fodral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inspektion av ytterkläder före köp anses vara en viktig förebyggande åtgärd . Det händer att även i dyra salonger utsätts pälsen för insekter, så det är oerhört viktigt att ta reda på om det finns specifika tunna banor på ytan. Redan hemma hängs en köpt päls i flera dagar på balkongen för luftning, men bara under absolut torrt väder. Förresten, om det blir en kall eller varm dag är inte så viktigt.

Det rekommenderas inte att lämna pälsprodukter bredvid ullprodukter, samt att använda syntetiska lock som förstör högen . Det bör tilläggas att om det finns misstankar om att ullprodukter som förvaras i samma skåp redan är förorenade, bör de omedelbart frysas genom att lägga dem i frysen eller genom att ta ut dem på balkongen. Ett kraftigt temperaturfall kommer att leda till förstörelse av ägg och larver i vävnaden.

Det är bättre att ventilera alla rum regelbundet för att normalisera både temperaturregimen och luftfuktigheten . Insidan av byråer och skåp kan också torkas med en ättikslösning efter att ha tagit bort allt. Kläder läggs bara tillbaka när ytorna är torra.

När man kontrollerar pälsrockar efter larver är det vettigt att inspektera andra produkter som lagras i närheten, eftersom larverna kan krypa in i veck och böjningar av föremål.

Rekommenderad: