Hur Man Vattnar En Kaktus: Hur Ofta Ska Man Vattna Den På Vintern Och Sommaren Hemma. Hur Många Gånger I Månaden Ska En Liten Kaktus Vattnas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar En Kaktus: Hur Ofta Ska Man Vattna Den På Vintern Och Sommaren Hemma. Hur Många Gånger I Månaden Ska En Liten Kaktus Vattnas?

Video: Hur Man Vattnar En Kaktus: Hur Ofta Ska Man Vattna Den På Vintern Och Sommaren Hemma. Hur Många Gånger I Månaden Ska En Liten Kaktus Vattnas?
Video: Hur ofta vattna ? I Chiliskolan del 15 - det händer när du vattnar för lite - eller för mycket 2024, Maj
Hur Man Vattnar En Kaktus: Hur Ofta Ska Man Vattna Den På Vintern Och Sommaren Hemma. Hur Många Gånger I Månaden Ska En Liten Kaktus Vattnas?
Hur Man Vattnar En Kaktus: Hur Ofta Ska Man Vattna Den På Vintern Och Sommaren Hemma. Hur Många Gånger I Månaden Ska En Liten Kaktus Vattnas?
Anonim

Kaktus är en öken -eremit som bor bland sanddyner under den brinnande solen. Dess hybridvarianter har länge bosatt sig på lägenhetsfönster, och trots att förfadern till hemblommakaktusen är en ökeninvånare, som alla växter, behöver den vatten, och därför bör varje kaktusodlare känna till reglerna för att vattna den.

Bild
Bild

Generella regler

Kaktusar är helt opretentiösa växter i sin vård. De är kravlösa, vilket framgår av deras livsmiljö. Men det betyder inte alls att efter att ha planterat en inomhuskaktus kan du glömma det och bara ibland vattna det. Den växer i öknen, och därför är det sista en kaktus behöver vatten. Men detta är en vanlig missuppfattning.

Kaktusar, som alla växter, behöver helt enkelt vatten, och alla kaktusodlare vet om detta, så han ser noga efter sitt hjärnskap och vattnar kärleksfullt det enligt ett strikt definierat schema. Kaktusen, som en svamp, absorberar den fukt som ägaren presenterar, och sedan, som en ekonomisk hemmafru, konsumerar den den gradvis . Att vattna kaktusar är en av de viktigaste punkterna på listan över rekommendationer för vård av en taggig växt.

När du vattnar en kaktus bör du alltid komma ihåg huvudregeln: det är bättre att underfylla än att fylla för mycket. Överskott av vatten förskjuter luft från jorden, vilket hämmar utvecklingen av svampar och andra bakterier.

Schlumberger -kaktusen är förmodligen den enda av alla succulenter (växter som lagrar vatten i kroppen) som älskar riklig vattning.

Bild
Bild

Många undrar vilken typ av vatten man ska bevattna jorden under kaktusarna. Experter rekommenderar att man använder antingen kokt eller destillerat vatten för bevattning. Smältvatten är också lämpligt för bevattning. Hårt vatten är inte lämpligt för bevattning av jorden, så det förs antingen genom ett filter för att rengöra det från klor eller tillsätts lite torv till det. Utseendet på en vit beläggning vid basen av stammen indikerar att vattnet som används för bevattning inte är lämpligt.

Temperaturen på vattnet som används för bevattning kan variera beroende på säsong ., och om på sommaren vattnas med vatten med en temperatur på +22,25 grader, rekommenderas det att under de kalla månaderna värma upp det till 45 grader.

Vattningsprocessen är inte bekant för alla, och bara sanna kaktusodlare vet att det är omöjligt att få vatten på en växtstam under vattning. Det är korrekt att vattna endast jorden, från vilken kaktusen sedan tar upp fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att vattna växten i form av sprutning är tillåtet för kaktusar, bara under denna procedur är det nödvändigt att rikta spetsen inte till själva växten, utan uppåt, så att små droppar faller på kaktusen i form av dagg. Sprutning av succulenter i ett svalt rum är förbjudet.

Med hjälp av vattning ger kaktusodlare inte bara näring åt växten, utan ger också sitt utseende en kreativitet i form av färgade nålar . Denna dekorationsteknik används inte av alla, men denna typ av vattning sker och är ganska populär i kretsarna av kaktusodlare. För att färga plantans nålar används vatten, där olika livsmedelsfärger löses.

Det är viktigt att färgen är livsmedelskvalitet och fri från olika typer av skadliga föroreningar.

Bild
Bild

Vattningsmetoder

Det verkar som att vattna en växt är det vanligaste, och bara ett fåtal människor vet att det finns två alternativ för vattning - ovanifrån, när vatten hälls direkt från en vattenkanna på marken intill växten och underifrån eller från en pall. I det senare fallet hälls vatten i en behållare under krukan så att kaktusen själv tar den nödvändiga mängden fukt från den. Florister använder båda alternativen, och nybörjare rekommenderas att använda den första och gammaldags inom blomsterodling - den andra. Var och en av de presenterade vattningsmetoderna har både bevisade fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Ovan

Det vanligaste sättet att fukta jorden är genom att vattna ovanifrån. I det här fallet är det värt att påminna om att det är omöjligt att blöta växten under vattning. Det är nödvändigt att fukta bara jorden där kaktusen växer, och det är bättre att fukta hela området på en gång, och inte flera gånger lite efter lite. Så om jorden är delvis fuktad kommer vattnet att avdunsta innan det når kaktusens rötter. Sådan vattning kommer att vara helt värdelös, och rötterna får inte den fukt de behöver.

Om vatten samlas i pannan efter vattning måste det hällas ut, eftersom överdriven fukt påverkar växten negativt. Sådan vattning är optimal för nybörjare blomsterodlare.

Med detta alternativ för befuktning doseras mängden vatten strikt, och möjligheten till vattenloggning av kaktus minimeras.

Bild
Bild

Genom pallen

Det bästa alternativet, när vattning av kaktus är mest effektiv, är att vattna i pannan där krukan är. Således tränger vatten långsamt in i jorden och ger näring åt växtens rötter, som ligger precis vid kaktusen längst ner i krukan. Således drar själva växten fukt från pannan, och vattendämpning av jorden med denna bevattningsmetod är utesluten.

Fördelen med denna vattning är det faktum att växtens rötter fuktas först.

Nackdelen med detta alternativ är svårigheten att kontrollera mängden vätska som konsumeras av växten, därför rekommenderas endast professionella kaktusodlare att vattna kaktusen på detta sätt.

Bild
Bild

Vattningstid och frekvens

Vattningsfrekvensen och tiden för denna procedur beror på tiden på dagen och väderförhållandena utanför fönstret.

Om det är svalt och grumligt ute, vattna kaktusen på morgonen . Vid varmt väder fuktas jorden under kaktusen på kvällen. Den semantiska bakgrunden för en sådan graf är ganska logisk. Vattna växten på sommaren på morgonen, all fukt som har kommit in i jorden kommer inte att ha tid att ge näring åt rötterna och förångas under påverkan av höga temperaturer.

Vattnar samma kaktus på sommaren på kvällen, gör blomsterhandlaren det möjligt för vattnet att nå botten, där de viktigaste "organen" i den taggiga växten finns.

Under de varma månaderna vattnas kaktusen nästan varannan dag. Under en sval sommar bevattnas jorden en gång var sjätte dag. På vintern "sover" växten, så vattningen reduceras till 1 gång på 14 dagar. Om vintern är kall, vattnas kaktusen en gång i månaden. På våren och hösten beror vattningens frekvens på luftfuktigheten.

Med sin genomsnittliga indikator utförs vattning en gång i veckan.

Bild
Bild

Om luften i lägenheten på vintern är ganska fuktig, vattnas inte kaktusen förrän temperaturen utanför fönstret börjar stiga.

Vattningsfrekvensen beror också på krukans placering . På soliga södra fönsterbrädor vattnas succulenter oftare. På den skuggiga, norra - mindre ofta.

Materialet i krukan där kaktusen växer kan också bestämma vattningsschemat. Plastkrukor behåller vatten, och kaktusen vattnas i dem mindre ofta än samma art, men i keramiska "hus".

Ett helt annat vattningsschema för blommande kaktusar. Under blommans utseende uppstår behovet av vatten i en kaktus under blomningen. Växten kräver mycket styrka för att blomma knopparna, och växten behöver mycket vatten just nu. Men det är fortfarande inte värt att hälla det, annars kommer kaktusen snabbt att kasta sina knoppar.

Många blomsterodlare undrar vad de ska göra om en kaktus blommade på vintern, för på vintern vattnas inte kaktusar.

Det är inte lätt för en nybörjare att hantera en sådan situation, eftersom brådskande åtgärder bör vidtas: antingen för att bevara knoppen eller för att ta bort den.

Bild
Bild

Blomman behöver vatten under blomningsperioden, men att vattna den under de kalla månaderna, när det finns risk för olika typer av sjukdomar, är också farligt. I det här fallet kan blomman överföras till en torrare och varmare plats och börja vattna den enligt sommarplanen.

Att blomma en vuxen växt på vintern kräver inte vattning om den är frisk själv

En ung, svag, fortfarande ovaccinerad växt reagerar på ett helt annat sätt till blomning. Det riskerar inte bara att bli sjuk, utan också att dö, och därför är det nödvändigt att ta bort blomman, oavsett hur vacker den är. Således kan du rädda livet för en kaktus, så att den senare, efter att ha blivit starkare, kommer att glädja ägaren nästa år med nya inte mindre vackra blommor.

Kaktusens växtsäsong och aktiva tillväxt uppmuntrar också odlaren att vattna växten oftare.

Denna fas i kaktusar inträffar under vårmånaderna, liksom i början av sommarperioden.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att spruta en blommande kaktus mycket noggrant - om plötsligt kalla droppar faller på blomman kommer kaktusen att omedelbart släppa knoppen. Det varma vattnet i sprutpistolen hjälper dropparna att svalna snabbt när de sprutas. För att inte riskera vackra blommor rekommenderar proffs att skjuta upp sådana procedurer och börja spruta efter blomningen.

Transplantation av kaktusar påverkar också vattningsregimen . Efter transplantation av en stor kaktus vattnas den inte på en hel vecka till, eller till och med alla två veckorna. Om en liten kaktus transplanterades kan den vattnas redan den fjärde dagen efter transplantationen.

Vid vattning är det värt att överväga vilken typ av växt som direkt påverkar mängden vätska som konsumeras.

Till exempel behöver tropiska kaktusar, de så kallade epifyterna, som växer på träd och lever i skogar, mer fukt. Denna art inkluderar till exempel Ripsalidopsis -kaktusen, vars vattning inte slutar ens i december.

Under den första månaden av vintern vattnas den en gång var sjunde dag, i mer frostiga månader - en gång varannan vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ariocarpus är en typ av ökenkaktus som är helt likgiltig för vatten, förutom tillväxtperioden, som inträffar tidigt på hösten. Under denna period vattnas den en gång var 20: e dag. Under sommarmånaderna utförs vattning endast en gång, och på vintern går växten i viloläge och störs inte alls.

Parodikaktus ogillar också våt jord . Under blomningen vattnas växten med en vacker röd och gul färg var 15: e dag. Vinter och höst går med lite eller inget vatten. Vid kallt väder utförs vattning en gång i månaden.

Figenkaktusen fuktas också bara under sommarmånaderna, och då mycket sällan, bara en gång i månaden. På vintern kräver inte prickig pear alls fukt.

Invånarna i de steniga bergen är solbadare, och de gillar inte särskilt fukt. Omgivningstemperaturen under vintermånaderna bör hållas på cirka +8 grader, och vattning utförs inte alls under denna period.

Sommarbevattning är tillåten en gång i månaden.

Bild
Bild

tips och tricks

Att ta hand om kaktusar har naturligtvis sina egna finesser. Att vattna växten i detta fall är inget undantag. Varje specialist har obligatoriska rekommendationer i lager, och de hjälper både erfarna blomsterodlare och nybörjare.

  • Få människor vet att kaktusar älskar vatten, men vattentäppning är destruktivt för ökeninvånare.
  • Vid vattning bör vatten hällas långsamt längs krukans kant, vilket fuktar jorden, men inte växtstammen.
  • Stagnerat vatten bör avlägsnas genom att placera ett dräneringsskikt i grytan.
  • Vattentemperaturen för att fukta jorden bör inte vara lägre än 15 grader.
  • Innan vattning bedöms en kaktus alltid efter dess utseende. Med otillräcklig fukt är dess revben mer konturerade. Så snart kaktusen "blir full" av vatten verkar den blåsa upp och revbenen slätas ut.
  • Jordens torrhet är också en tydlig indikator på att kaktusen är törstig. Men om underlaget fortfarande är blött ska du inte vattna det bara för att det är dags att vattna. Vattendragning av jorden och följaktligen rötterna kan lätt provocera utseende av svamp och andra skadliga bakterier.
  • Det är mycket enkelt att kontrollera om underlaget är torrt eller inte med hjälp av en lång träpinne, som fastnar i marken under kaktusen. Och även dess mättnad med fukt kan kontrolleras efter vattning, cirka 30 minuter efter proceduren.
  • Att spruta växten kan hjälpa till att väcka en kaktus från viloläge. Befuktad luft kan provocera tillväxten av nya skott och övergången till den aktiva fasen.
Bild
Bild
  • Fina sprutor är inte nya för den erfarna odlaren. De hjälper till att befukta luften runt växten och, tack vare mikrosprutning, förhindrar solen att bränna växten.
  • Fönsterbrädor i sydöst och sydväst är den optimala bostaden för kaktusar. Dessa representanter för floran är mycket förtjusta i solen, vilket är mycket typiskt för sanddynernas invånare.
  • Vissa odlare utsätter inomhuskaktusar på sommaren för frisk luft. Det är inte förbjudet, men det är mycket viktigt i detta fall att ta hand om att täcka växterna under en markis, eftersom oplanerad vätning kan hända när som helst.
  • Om det finns hög luftfuktighet i rummet där kaktusarna är på vintern och temperaturen är låg, är det antingen nödvändigt att torka luften genom att installera ett luftkonditioneringsapparat eller överföra växterna. Det är förbjudet att vattna dem i ett sådant rum. Annars kommer röta eller annan sjukdom att dyka upp på växten.
  • Erfarna odlare rekommenderar att lossa jorden för att mätta den med syre nästa dag efter vattning för att förhindra rotruttning.
Bild
Bild

Obestridlig hjälp för blomsterodlare att ta hand om succulenter och andra inomhusväxter under lång tid från ägaren tillhandahålls av automatiska bevattningsanordningar.

Med automatiska bevattningsanordningar kan du förse växten med vatten och bibehålla en normal nivå av markfuktighet. Enheter som vattenkolvar, automatkrukor säljs i specialiserade blomsterbutiker. Dessutom kan automatisk vattning göras för hand.

För tillverkning av sådana anordningar används följande improviserade medel:

  • plastflaska;
  • pallar med expanderad lera;
  • veke;
  • droppare (medicinska);
  • plastpåse.

Kaktusar är i alla fall de mest tålmodiga fönsterbräda, och de kommer att överleva torktider bättre än andra.

Rekommenderad: