Hur Och När Ska Man Gräva Upp Gladioli? Hur Förvaras På Hösten Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Lökar För Vintern Utomhus? Behöver Du Ta Bort Gladioli?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och När Ska Man Gräva Upp Gladioli? Hur Förvaras På Hösten Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Lökar För Vintern Utomhus? Behöver Du Ta Bort Gladioli?

Video: Hur Och När Ska Man Gräva Upp Gladioli? Hur Förvaras På Hösten Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Lökar För Vintern Utomhus? Behöver Du Ta Bort Gladioli?
Video: Digging and Storing Gladiolus Bulbs 2024, Mars
Hur Och När Ska Man Gräva Upp Gladioli? Hur Förvaras På Hösten Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Lökar För Vintern Utomhus? Behöver Du Ta Bort Gladioli?
Hur Och När Ska Man Gräva Upp Gladioli? Hur Förvaras På Hösten Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Lökar För Vintern Utomhus? Behöver Du Ta Bort Gladioli?
Anonim

Gladioli fängslar bokstavligen alla som tittar på dem. Men dessa blommor behöver ordentlig vård. Och framför allt kanske frågorna orsakas av säsongens grävning av denna kultur.

Varför gräva upp det?

Gladioli bör avlägsnas från öppen mark för vintern av flera goda skäl. Den första av dessa är dessa växters känslighet för frost. Hypotermi är extremt farligt för dem. Det är mycket troligt att även utåtvintrade exemplar inte kommer att blomma på våren.

Gladioli som skördas på hösten, om den lagras korrekt, kommer inte att attackeras av skadedjur och farliga sjukdomar. Dessutom kommer de som varje år nödvändigtvis tar bort gladioli att kunna välja de mest robusta och hårda exemplaren bland dem. Denna egenskap är mycket viktig för den senare kultiveringen av kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men plantmaterialet för gladioli är mycket mottagligt för alla typer av blomstersjukdomar. Patologiska svampar påverkar honom särskilt ofta. Även en noggrant organiserad övervintring utesluter inte risken för infektion. Om gladioli är infekterade kommer de antingen inte att gro, eller så kommer de att gro men inte blomma . Fara kan bara förhindras genom att gräva och sedan sortera.

Bild
Bild

Optimal timing

Experter påpekar det Den bästa tiden att gräva upp gladioli (eller snarare deras lökar) är månaden efter blomningen . Sena sorter grävs ibland upp mycket tidigare eller senare. Men det rekommenderas inte att i alla fall avvika mycket från standardfristen. Den maximala grävtiden är tills kylan kommer (mindre än +10 grader) . Med rätt utförande av arbetet och att hålla tidsfristerna för nästa säsong kan du njuta av blommornas vackra utseende.

I den ryska federationens mittzon faller den optimala tiden för att gräva gladioli vanligtvis under den första höstmånaden. Detta är vanligtvis mitten och andra halvan av september.

Viktigt: om blommorna klipptes i början av september, flyttas den optimala tiden till mitten av oktober. Men regionen där växterna odlas påverkar också den specifika perioden. I Moskva-regionen är det bäst att göra detta arbete i mitten av september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du får dock fortfarande inte glömma att löken efter att ha grävt måste mogna i cirka 30 dagar . På grund av det hårda klimatet ställs strängare krav från gladioli i Sibirien. Standardrekommendationen att vänta 30-50 dagar efter blomningen kan vara mycket dålig. Även en kort nattfrost räcker för att de underbara blommorna ska bli oåterkalleligt skadade. Du måste lita på trädgårdsintuition och erfarenhet.

Ibland först efter grävning blir det klart att glödlamporna skadas av frost.

Ju tidigare sorten, desto snabbare kommer det att bli nödvändigt att gräva ut planteringsmaterialet för nästa år. Sist men inte minst arbetar de med växter som odlas från barn. Arbetsförhållandena i Ural är ungefär desamma. Du måste hela tiden övervaka vädret, eftersom det kan ge många obehagliga överraskningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gräver man det rätt?

Tänk inte att det handlar om att hålla deadlines. Skörd av knölar och gladiolusbarn kräver kunskap om arbetsteknik. Experter och agronomer råder att vänta på varmt soligt väder. Ju högre lufttemperatur och längre dagsljus, desto mindre måste de skördade lökarna torkas. Du kan gräva inte bara med bajonettspadar, utan också med en högfurk. De börjar med en avvikelse från stammen med minst 0,2 m. Vid önskad punkt skjuts spadeens gafflar eller bajonett vertikalt i marken.

Med försiktiga, oskarpa rörelser av instrumentet (när det verkar svänga) lyfter de klumpen med rötterna. Viktigt: det är lämpligt att lägga det på en presenning som läggs ut i förväg. De lägger klumpen försiktigt, det är absolut inte nödvändigt att bryta den. Buskarna grävs gradvis och metodiskt in runt cirkeln. Rekommendation: istället för en spade används ibland ett par trädgårdsskopor, och av recensionerna att döma visar det sig att de samlar knölar mycket snabbare och trevligare.

Men du kan inte bara begränsa dig till markarbeten. Om gladiolen grävs upp skärs alla kvarvarande markdelar helt enkelt av. Ju närmare skaftet skärs till glödlampan, desto bättre. Ibland försöker de skilja den nya knölen från den ursprungliga; vissa experter menar dock att det är mer korrekt att göra detta efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder glödlamporna för förvaring

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Det är vettigt att göra något med gladiolis lökar först när jorden som fastnar på rötterna torkar ut åtminstone lite. Därför kan du koppla av eller göra andra saker de första 10-30 minuterna. Den torkade jorden skakas av för hand. Först efter det separeras de fastnat glödlamporna och barnen läggs separat. Klippning av stjälkarna görs på en nivå av 0,05 m ovanför glödlampan.

Sjuka och helt enkelt för gamla knölar kastas. För att gladioli inte ska bli sjuka i framtiden måste de behandlas med Fitosporin -lösning. Från tillgängliga verktyg rekommenderas en lösning av salt och läsk (0,15 kg och 0,15 kg per 10 liter rent vatten). Endast korrekt inlagda knölar kan sorteras och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterligare effekt, efter huvudtorkningen, dräneras materialet i en lösning av "Fundazol" (0,1%) och kaliumpermanganat (0,3%).

Dessa två bearbetningsmetoder ersätter inte varandra, utan appliceras sekventiellt. Hålltiden i var och en av lösningarna är minst 30 minuter. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att dessutom bearbeta plantmaterialet med mycket kraftigt utspädd "Karbofos". Detta ger en ytterligare garanti för skydd mot sjukdomar. Men oavsett hur många behandlingar som har gjorts, 2 eller 3, krävs alltid ytterligare torkning innan lagring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Det är bättre att torka plantmaterialet av gladioli i lådor där det görs hål. Dessa lådor placeras på en varm plats där det garanterat kommer att vara torrt. Det är mycket viktigt att lufttemperaturen inte sjunker under 24 grader. Den totala torktiden är upp till 40-45 dagar. Sedan tar de bort:

  • "Barn";
  • gamla lökar;
  • vad som än är kvar av rötterna och stjälkarna.
Bild
Bild

Hur sparar man?

Alla agronomer och trädgårdsmästare är överens om att knölar bör förvaras svalt och torrt . Vanliga källare utan ordentlig vattentätning är inte lämpliga för detta ändamål. Och även i en väl förberedd källare skulle det vara värt att ständigt övervaka torrheten i miljön och säkerheten för själva plantmaterialet.

För att bekämpa skadedjur rekommenderas att du placerar vitlök nära lökarna. Fabriksmedicin kan också hjälpa till i denna fråga. Oftast används "Inta-Vir". En tablett förbrukas per 10 liter vatten. Det tar cirka 30 minuter att bearbeta plantering av lökar i den. Sedan torkas de igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta bort materialet till en plats där följande villkor tillhandahålls:

  • stabil lufttemperatur inte lägre än 4 och inte högre än 7 grader;
  • relativ luftfuktighet från 65 till 75%;
  • fullständig mörkning (även en liten bakgrundsbelysning kommer att provocera spiring av knölar);
  • systematisk ventilation av rummet.
Bild
Bild

Vård före plantering på våren innebär först och främst regelbunden inspektion av varje prov. Även med noggrann etsning kan risken för infektion av skadedjur eller sjukdomar inte helt uteslutas. Alla skadade glödlampor måste omedelbart förstöras och platsen där de förvaras måste desinficeras. Noggrann följning av alla rekommendationer gör att du kan spara den dyrbara blomman för nästa år. Blommande kommer inte att förlora sin prakt och skönhet.

Problem uppstår för de människor som inte kan använda källare eller källare. En utmärkt lösning är att förvara lökarna i marken. Observera att denna metod automatiskt skyddar plantmaterialet från solljus. Vissa människor förvarar lökar i kylskåpet eller på balkongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaringsbehållare förtjänar också uppmärksamhet. I denna egenskap, kom till nytta:

  • påsar av polyeten;
  • tights i nylon;
  • gamla tidningar;
  • papperspåsar;
  • lådor av trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur de förvaras behöver lamporna ventilation. Utan tillgång till luft påverkas de av en svamp eller ruttnar helt. Ursprungliga sätt att bevara gladioli knölar för vintern är:

  1. placera dem i trapphuset eller på den nedre landningen under trappan;
  2. i badrummet nära kallvattenledningar;
  3. mellan gamla träramar;
  4. i ett ouppvärmt isolerat skafferi.

Men alla dessa alternativ har ett antal nackdelar. Så om du placerar plantmaterialet på trappan eller på en annan plats vid ingången är det lätt att möta stölden. I badrummet, nära rören, måste du skydda lamporna från fukt och skydda dem på allvar - så att inte ens ett rörbrott inte blöter dem.

Bild
Bild

Uppenbarligen är denna metod olämplig om de varma och kalla rörledningarna läggs sida vid sida. Gamla träramar har nästan överallt ersatts med "plast". Och ouppvärmda garderober är för nyckfulla när det gäller att hålla temperaturen där.

Varhelst det beslutas att lagra plantmaterialet för gladioli, är det nödvändigt att noggrant kontrollera att alla nödvändiga parametrar stöds där.

Loggia (stängd balkong) är bäst lämpad för detta. Men om temperaturen där sjunker under den tillåtna nivån måste du linda lådor eller andra behållare i skyddande jordbruksmaterial. Du kan också använda en vanlig filt. I vilket fall som helst kommer temperaturkontroll att vara en av odlarens största bekymmer.

Bild
Bild
Bild
Bild

På balkonger och loggier rekommenderas att man placerar knölar i skumlådor. Hål görs i behållaren för luftåtkomst. Balkonger och loggior rekommenderas att vara utrustade med stationära termometrar. Med början av hårt kallt väder är isolering av plantmaterial viktigt även på isolerade loggior. Det finns inte mindre finesser när man förvarar knölar i källare och källare. De bör hållas borta från grönsaker och frukt.

Helst är det bäst att undvika att placera dem i samma rum helt och hållet. Mycket fukt avdunstar från grönsaker, inklusive rotfrukter, under lagring. Delikat gladiolus lökar kan drabbas av detta. Den perfekta förpackningen är en med meshbotten.

Bild
Bild

Det är inte tillrådligt att placera lådor direkt på golvet. Det är mycket mer korrekt att placera dem på hyllorna i stället. Detta skyddar plantmaterialet från fukt på ett tillförlitligt sätt. Du kan begrava knopparna i sanden. Sedan, i början av våren, kommer de att täckas med "barn", och det kommer säkert att finnas tillräckligt med planteringsmaterial. Visst, under det första året kommer barnen inte att ge blommor, och förutom dem måste vanliga knölar bevaras.

I stadsförhållanden är det ofta nödvändigt att förvara plantmaterial i kylskåpet. Detta alternativ fungerar bara för ett litet antal glödlampor. Med tanke på den troliga luftfuktigheten i kylskåpet är alla kopior inslagna i papper. Placera sådana ämnen endast på de nedre hyllorna. Under de sista dagarna i februari eller början av mars når absorptionen av fukt av framtida gladioli maximalt. Därför måste de vid denna tidpunkt tas bort, torkas och förpackas i färskt papper. Arbetsstyckena placeras igen på hyllorna med en låg men inte negativ temperatur.

Om plantmaterialet fryser efter det ger det inte 100% färg. Det är dock vanligare att förvara lökar utanför kylskåpet. Det möjliggör större kontroll över villkoren för deras vistelse.

I de allra flesta fall läggs planteringsmaterial i lådor. De är vanligtvis gjorda av trä, eftersom luckorna mellan brädorna ger fuktskydd och ventilation samtidigt. Särskilda plastbehållare för grönsaker kan betraktas som ett bra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet där det är beslutat att förvara knölarna är tillräckligt torrt och utrustat med anständig ventilation, krävs ingen ytterligare omslag med papper eller plast. I varje låda sätts ämnen endast för en klass, och ett papper med motsvarande inskription limmas på transparent tejp.

Om det inte finns någon källare kan du använda nylontights eller strumpor . Du måste noggrant välja lökarna. I detta fall räcker det faktiskt med ett infekterat prov för att infektionen ska påverka alla plantor som kommer i kontakt med det. Under lagring är det lämpligt att kontrollera knölarnas säkerhet minst två gånger. De som mjuknar eller hårdnar utan mått måste tas bort omedelbart - de är inte längre lämpliga för avstigning.

Bild
Bild

Du kan begrava lökarna i marken på platser med ett milt klimat och grund frysning. Grundvattnet ska vara så djupt som möjligt. De gräver ett dike 0,8 m djupt och 0,7 m brett. Planteringsämnen överförs till trälådor. De strös med sågspån eller kalcinerad sand.

När du har installerat lådan i diket, strö över den med löv. Polyeten dras över dem för att rädda framtida gladioli från nederbörd. En sådan grävfyllning kan begravas fram till våren. Men man måste vara övertygad om att vintern inte kommer att bli för kall. Så den här metoden är fortfarande ganska riskabel.

Rekommenderad: