Jordgubbkvalster (16 Bilder): Hur Man Bekämpar Jordgubbar Med Droger Och Myrdödande Medel? Hur Bearbetas Sommaren, Våren Och Hösten Efter Skörden?

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbkvalster (16 Bilder): Hur Man Bekämpar Jordgubbar Med Droger Och Myrdödande Medel? Hur Bearbetas Sommaren, Våren Och Hösten Efter Skörden?

Video: Jordgubbkvalster (16 Bilder): Hur Man Bekämpar Jordgubbar Med Droger Och Myrdödande Medel? Hur Bearbetas Sommaren, Våren Och Hösten Efter Skörden?
Video: Clover mites nest near pool 2024, April
Jordgubbkvalster (16 Bilder): Hur Man Bekämpar Jordgubbar Med Droger Och Myrdödande Medel? Hur Bearbetas Sommaren, Våren Och Hösten Efter Skörden?
Jordgubbkvalster (16 Bilder): Hur Man Bekämpar Jordgubbar Med Droger Och Myrdödande Medel? Hur Bearbetas Sommaren, Våren Och Hösten Efter Skörden?
Anonim

Jordgubbkvalster är en frekvent besökare i områden med trädgårdsjordgubbar och jordgubbar . Det orsakar stora skador på växter, vilket senare påverkar deras avkastning. Hur man bestämmer närvaron av en jordgubbskvalster, varför den visas och hur man hanterar den, kommer vi att berätta nedan.

Beskrivning av skadedjuret

Jordgubbkvalsten är en leddjurinsekt som är en typ av parasitkvalster . Det ger ett fantastiskt utseende till jordgubbar och trädgårdsjordgubbar. Om du inte kämpar med det, kan denna parasit förstöra cirka 70% av alla frukter.

Denna typ av insekt är mycket utbredd … Det kan ofta hittas på jordgubbar eller jordgubbar. Skadedjuret ser ut så här: det är litet och kroppen är nästan helt transparent med en ljusbrun eller blekgul färg, har en oval form och trekantiga ben. Det är ganska svårt att märka denna skadliga insekt med blotta ögat, särskilt i de första stadierna av dess utseende, på grund av dess oansenliga färg och lilla storlek. Dess maximala längd är cirka 2 millimeter, och dess maximala bredd är bara 1 millimeter.

Bild
Bild

Areola av dessa parasiter representeras av sådana områden där tempererat klimat , varför de finns ganska ofta i vårt land. Deras övervintring sker oftast i området med unga buskar, i sprickorna i stammen och inte bara. På våren, när temperaturen stiger till önskad nivå, börjar insekten lägga ägg.

Utvecklingen av denna parasit från det första stadiet till full mognad varar cirka 30-40 dagar. Detta påverkas uteslutande av väderförhållanden, luftfuktighet och klimat.

Bild
Bild

Den mest gynnsamma för bildandet av denna parasitiska insekt är luftmassornas temperatur är 15-25 grader och fuktnivån är upp till 80% . I närvaro av sådana förhållanden, under en säsong, kan parasiten ge cirka 7 generationer. Till sommaren börjar antalet skadedjur öka aktivt och når sin topp i augusti. Vid den här tiden sprids parasiten, om den inte utrotas, vanligtvis på hela platsen.

Bild
Bild

Dessa parasiter skadar främst den gröna delen av växten, det vill säga dess blad. De matar aktivt på sin cellsaft, vilket sedan leder till deformation av lövverket, det blir oljigt och skrynkligt i utseendet. Detta påverkar också frukterna av jordgubbsplanteringar. Eftersom bären verkligen saknar de ämnen de behöver, kan de inte bildas helt, varför små frukter senare råder vid skörden. Med parasitens aktiva attacker dör jordgubbs- och jordgubbsplanteringar i slutändan helt enkelt.

Orsaker till utseendet

Jordgubbkvalster och andra skadliga insekter förekommer på bärplanteringar av olika skäl.

Oftast är detta att skylla dålig kvalitetsvård . Detta inkluderar sällsynt eliminering av ogräs och lossning av marken, brist på gödsling med ett högt innehåll av användbara näringsämnen, rester av gammal vegetation på platsen, överflödigt vatten under bevattning och sällan beskärning av jordgubbsringar.

Skadedjuret, eller snarare dess larver, kan också komma på växten med hjälp av trädgårdsredskap, kläder eller skor. Dessutom underlättas detta ofta av djur och fåglar.

Bild
Bild

Skadliga insekter kan också dyka upp på jordgubbar på grund av att platsen för plantering valdes fel: den är för skuggig , på grund av vilken det finns en hög luftfuktighet och fuktighet, vilket skapar de mest gynnsamma förhållandena för dessa kvalster. Dessutom kan detta bero på tidigare förorenat frö , en sällsynt platsändring för att odla en växt och nära jordgubbsbuskarnas placering till plantering av sådana odlade växter som tillhör familjen Solanaceae.

Tecken på nederlag

Det är möjligt att bestämma förekomsten av ett skadedjur på en växt av många faktorer. Så, påverkade växter börjar växa lite långsammare och slutar sedan växa helt och hållet … Skadade jordgubbsbuskar är vanligtvis dvärgade.

När det gäller lövverk av sådana växter börjar unga blad krulla och skrynkla, några av dem kanske inte öppnas alls. Resten ändrar färg, oljig gulhet börjar råda i den. I slutändan torkar dessa löv.

Bild
Bild

Det är möjligt att bestämma förekomsten av ett skadedjur genom fruktens tillstånd. Grödan kommer ut väldigt liten, och det mesta har inte ens tid att mogna helt och torkar.

Dessutom de jordgubbbuskar som har drabbats av en skadlig insekt, tappar sitt höga motståndskraft mot kyla . De tål inte låga temperaturer och dör snart.

Hur ska man slåss?

Särskilda läkemedel

Användningen av kemikalier är en drastisk åtgärd som anses vara en av de mest effektiva. Sådana medel kan hjälpa dig att helt ta bort skadedjuret, men du bör komma ihåg att de också har många nackdelar. Sådana läkemedel är mycket giftiga; när du använder dem finns det risk för att skada både växten och dig själv. Dessutom kommer kemikalierna att eliminera inte bara skadliga jordgubbskvalster, utan också fördelaktiga pollinerande insekter.

Bland sådana medel för behandling mot fästingar rekommenderas att välja akaricider eller insektoakaricider med systemisk verkan.

De mest populära av dessa kemikalier är läkemedel som:

  • Aktara;
  • Fitoverm;
  • "Fufanon";
  • "Växla";
  • "Karbofos";
  • Actellik;
  • Akarin;
  • "Utelämna";
  • "Kemifos".
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att alla dessa läkemedel är mycket giftiga .… När du använder dem måste du noggrant följa instruktionerna, inte överskrida dosen av ämnen, se till att följa säkerhetsåtgärder och använda personlig skyddsutrustning - andningsskydd, mask och skyddsglasögon samt gummihandskar.

Dessutom, så att parasiterna inte utvecklar beroende, är det nödvändigt att alternera läkemedlen med varje behandling, annars kommer de att förlora sin effektivitet.

Biologiska metoder

Denna metod är också bra i kampen mot parasitiska insekter. Det innebär användning av entomofager, det vill säga rovdjur som kan eliminera alla skadedjur på jordgubbar.

Metoden avser numret den mest effektiva … Dessutom är det helt säkert för människor, jordgubbsbuskar och miljön i allmänhet. Du kan köpa sådana hjälparinsekter i specialaffärer, den enda nackdelen är deras ganska höga pris.

Bild
Bild

Folkmedicin

Många sommarboende, i kampen mot jordgubbskvalster, föredrar just de medel som tillagas enligt folkrecept. Deras främsta drag är det de är helt ofarliga för både människor och växter . Dessutom är de tillgängliga, du kan laga dem med din egen hand från improviserade medel hemma.

Bild
Bild

Kom dock ihåg att dessa medel är mycket mindre effektiva än biologiska och kemiska. De kommer inte att kunna utrota fästingar i stort antal; de kommer bäst att användas för förebyggande ändamål eller i kombination med andra kontrollmetoder.

  • Så, för att förbereda en av lösningarna behöver du 0,2 kilo lökskinn och en hink vatten … Allt detta måste blandas och lämnas för infusion i 5 dagar på någon varm plats. Efter att tiden har gått måste lösningen filtreras, varefter plantorna kan sprutas.
  • Att bli av med skadedjuret kan också hjälpa vitlöksbaserad lösning … Du behöver 0,2 kilo av huvudkomponenten i krossad form och en hink med vatten. Allt detta måste lämnas för infusion i 3 timmar. Sila blandningen före användning.
  • Lämplig för kampen mot parasitiska insekter ammoniak . Du behöver bara 30 milliliter av produkten, som du behöver fylla med vatten, och sedan spilla plantorna med den.
  • Marigold tinktur Är en annan blandning som kan hjälpa till att bli av med skadliga jordgubbskvalster. Du behöver 0,3 kilo av huvudkomponenten i en krossad form och en hink med vatten. Allt detta måste blandas och lämnas för tinktur i 3 dagar, sedan sila. Sedan kan du vattna växten med en lösning, detta bör göras med 3 dagars intervall.
  • Ett alternativ till ringblommor kan vara calendula eller maskros … Du kan också ta celandine, men i detta fall behöver du bara 0,1 kilogram av huvudkomponenten.
  • Ett annat alternativ för en lösning är tomat toppar . Du behöver 1/3 av en hink med huvudingrediensen och uppvärmt vatten. Allt detta ska stå i cirka 3 timmar, varefter lösningen ska koka upp och koka i 10-15 minuter. Därefter ska blandningen svalna, sila den, tillsätt ½ bit riven tvål och vatten så att hinken är full. Det rekommenderas att spraya växter med denna lösning 2-3 gånger.
Bild
Bild

Hur hanteras rätt?

Under våren

Det är nödvändigt att övervaka tillståndet hos jordgubbsbuskar från den tidiga våren. Om det finns symtom som indikerar utseende av ett skadedjur, bör växten behandlas. Behandlingen kan också utföras som en förebyggande åtgärd för att förhindra uppkomsten av parasiter. Detta kan göras med ett läkemedel som "Fitosporin" eller folkmedicin.

Bild
Bild

Observera att under blomning är det bäst att undvika behandling av växten, särskilt med kemikalier. Det är nödvändigt att bli av med eventuella parasiter före denna period.

Sommar

På sommaren är behandling med kemikalier, folkmedicin lämplig. Det kommer inte heller att vara överflödigt att använda biologiska metoder.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att efter bearbetning av jordgubbar med kemikalier är det tillåtet att äta sina bär först efter minst 2 veckor.

På hösten

Efter den sista skörden måste växten också skyddas mot skadedjur. Du kan skydda kulturen med hjälp av kemiska och folkmedicinska läkemedel. Det rekommenderas att bearbeta det i torrt, regnigt och lugnt väder eller på kvällen för att inte skada plantorna. I det här fallet måste behandlingen utföras noggrant med uppmärksamhet på varje sida av bladet, stjälkarna och jorden, eftersom parasitlarver kan finnas kvar där.

Om det regnar efter behandlingen ska behandlingen upprepas.

Bild
Bild

Förebyggande

Efterlevnad av förebyggande åtgärder hjälper till att undvika skadliga insekter eller, om något händer, förhindra spridning i tidiga skeden

  • Så först måste du använda friska plantor som du är säker på.
  • För att odla en växt måste du välja ett bra ställe , så att det inte är onödigt skuggat och fuktigt. Det rekommenderas att välja platser som är borta från gamla växter och grönsaker för nattskugga.
  • Det är också nödvändigt med jämna mellanrum eliminera ogräs , lossa jorden med jämna mellanrum och trimma jordgubbsrännorna.
  • Gamla växtrester måste tas bort efter den sista skörden , eftersom skadedjurslarver kan finnas kvar på dem.
  • Trädgårdsredskap bör vara regelbundet desinficera , eftersom det är en av de viktigaste bärarna av skadedjuret och dess larver.
  • Vid plantering av jordgubbar rekommenderas det regelbundet alternativa tomter … Omplantering av växten på platsen är tillåten tidigast efter 4 år.
  • Dessutom, för förebyggande ändamål, måste du regelbundet att bearbeta växter med folkmedicin.
Bild
Bild

Resistenta sorter

För att dina jordgubbar ska drabbas mindre av fästingattacker rekommenderas det att välja sorter som är mycket resistenta mot parasiter. Dessa sorter inkluderar:

  • "Altfiol";
  • "Kokinskaya Zarya";
  • "Mamma";
  • "Slavutich".

Rekommenderad: