Formning För Monolitisk Konstruktion: Typer Av Formning För En Monolit Och Dess Tillverkning, Aluminiumformning Och Andra Alternativ, Dess Element

Innehållsförteckning:

Video: Formning För Monolitisk Konstruktion: Typer Av Formning För En Monolit Och Dess Tillverkning, Aluminiumformning Och Andra Alternativ, Dess Element

Video: Formning För Monolitisk Konstruktion: Typer Av Formning För En Monolit Och Dess Tillverkning, Aluminiumformning Och Andra Alternativ, Dess Element
Video: Cell, vävnad, organ och organsystem 2024, April
Formning För Monolitisk Konstruktion: Typer Av Formning För En Monolit Och Dess Tillverkning, Aluminiumformning Och Andra Alternativ, Dess Element
Formning För Monolitisk Konstruktion: Typer Av Formning För En Monolit Och Dess Tillverkning, Aluminiumformning Och Andra Alternativ, Dess Element
Anonim

Formen är det viktigaste elementet i byggandet av byggnader eller andra betongkonstruktioner … Byggnadens tillförlitlighet, säkerhet och hållbarhet beror på att dess montering är korrekt och kvaliteten på tillverkningsmaterialen. Därför är det mycket viktigt att studera vilken form som är för monolitisk konstruktion och vad som är dess egenskaper innan du påbörjar arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och var tillämpas det?

Formning för monolitisk konstruktion är en speciell prefabricerad struktur där flytande betong, när den stelnat, tar de nödvändiga formerna. Formen består vanligtvis av flera separata delar. Monterade strukturer är av två typer:

  1. avtagbar;
  2. icke avtagbar eller stationär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första typen monteras på en byggarbetsplats omedelbart innan betongblandningen hälls, och efter att den har stelnat demonteras den. Med hjälp av avtagbar formning skapas alla typer av element i en struktur, både enkel och komplex konfiguration, till exempel:

  • olika byggnadsstrukturer av vertikal typ , som kan fungera som en bas, förstärkt med ett bälte (under Mauerlat), och även spela rollen som en yttre vägg eller en vanlig inre skiljevägg;
  • horisontella konstruktioner för att skapa golv mellan golv, tak på byggnader och strukturer, baldakiner, markiser;
  • enheter, ytor och plan , som måste placeras i en viss vinkel (trappor, ramper för bilar) - för detta används speciella så kallade krypningsformsystem;
  • runda eller avsmalnande mönster , t.ex. pelare eller radiella väggar, väggavskiljningar - speciell rundad avtagbar formning används.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasta eller stationära formsystem används oftast för konstruktion av låga byggnader och små individuella byggnadskonstruktioner. Användningsområdet för dessa system är begränsat, men i de fall deras användning är möjlig hjälper de till att avsevärt minska arbetskostnaderna och spara pengar. Efter att betongblandningen har stelnat och efterbehandlingen är klar, demonteras inte sådan formning. Det förblir i strukturen i den tillverkade strukturen och kompletterar det - det ökar styrkan, tillförlitligheten, förbättrar värme och ljudisolering av rummet.

Bild
Bild

Översikt över arter

För konstruktion av objekt och skapande av enskilda strukturer används olika formsystem. Förutom de två ovanstående kriterierna klassificeras de också i flera typer beroende på form, storlek, installationsmetod och syfte.

Tänk på huvudtyperna av modern professionell formning för en monolit

Liten sköld Är en hopfällbar, justerbar typ, som består av flera separata element. Varje monterat element har en yta på högst 3 kvadratmeter och väger upp till 50 kilo. Detta system är universellt, eftersom det vid behov är möjligt att montera byggnadsstrukturer av olika storlekar och konfigurationer från det på kort tid. Som regel används ett system med små paneler för konstruktion av låga byggnader och andra objekt i ett litet område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor panel systemet är en hopfällbar struktur som består av stora ytor. När det gäller storlek kan var och en av dessa enskilda element helt kopiera måtten på hela väggar, skiljeväggar eller golv. Det används huvudsakligen för konstruktion av stora objekt som måste slutföras på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volymjusterbar systemet består av separata sektioner med extra stora dimensioner, färdiga i form av bokstaven "P" eller "G" - dessa är de vanligaste. För enskilda tillverkare, särskilt för skräddarsydda, kan former och storlekar variera. För att montera de nödvändiga strukturerna monteras sektionerna med specialutrustning - lyftkranar, olika manipulatorer. På grund av den stora storleken hälls vanligtvis inte den färdiga prefabricerade strukturen på en gång, utan sekventiellt i delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex volymetrisk justerbar teknik är i sin tur indelad i flera typer, som ofta används i storskaliga byggprojekt. Det är uppdelat i horisontell, tunnel och rörlig-vertikal.

Det är viktigt att notera att när man använder ett system med små paneler är det i de flesta fall nödvändigt att använda ytterligare stöd- och stödelement så att den sammansatta strukturen inte kollapsar under betongblandningens tryck.

Formen av stora paneler tål betydande viktbelastningar även utan extra stödstolpar, eftersom dess design ursprungligen var utformad för att anordna fundament för ett stort område, långa och höga väggar och andra massiva föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen av alla dessa system, förutsatt att dessa är färdiga fabriksprodukter, är inte tekniskt svårt - satserna kompletteras med standardelement och monteras enligt principen för en barndesigner. Den enda svårigheten kan bara uppstå i stor skala, när till exempel många människor eller specialutrustning kommer att krävas för att montera ett storpanelsystem vid installation av volymetriskt justerbara element.

Bild
Bild

Material (redigera)

Individuella formelement för monolitiska konstruktioner är antingen fabrikstillverkade eller egenproducerade. I båda fallen kan de tillverkas av olika material - det viktigaste är att de uppfyller vissa standarder och krav.

Materialet för tillverkning av element i formsystem måste ha god motståndskraft mot böjning och tillräcklig säkerhetsmarginal, vara inert mot kemiska kompositioner.

Bild
Bild

Materialet ska inte oxidera och reagera med komponenterna och ämnena i betongblandningen för att inte kränka dess sammansättning och inte för att minska tillförlitligheten hos den framtida strukturen . Självgjord formning för monolitisk konstruktion är oftast gjord av trä eller vanlig järnmetall, fabriksstrukturer är också gjorda av aluminium eller plast. Låt oss titta närmare på vart och ett av alternativen.

Trä

Trästrukturer är de billigaste, snabbt tillverkade och monterade, därför används de ofta för självbyggande hemma. Träsystem monterade av brädor eller plywood tål cirka 25-30 cykler, därför är de utmärkta för konstruktion av små byggnader. De har dock låg hållfasthet och hygroskopicitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stål

Stålformningselement anses vara de mest hållbara och pålitliga, byggare märker dem också hög mångsidighet och hållbarhet . En design, med rätt vård och noggrann hantering, kan användas upp till 500 gånger. Den enda nackdelen med sådana system är den stora vikten av varje element.

Bild
Bild

Aluminium

Aluminiumstrukturer är relativt lätta, men skiljer sig samtidigt bra styrka - användningscykeln för ett system kan vara upp till 300 gånger. De är praktiska vid installation och transport, men deras betydande nackdel är att efter frekvent kontakt med betongblandningen börjar korrosion bildas på ytan.

Bild
Bild

Plast

Plast är det enklaste och mest bekväma materialet att installera för tillverkning av formkonstruktioner . Det påverkas inte av fukt och har en slät yta, och väggarna i härdad betong visar sig också vara släta och vackra. På grund av detta kan efterföljande efterbehandling i vissa fall utelämnas.

Bild
Bild

Plast tål inte mer än 200 cykler, men trots detta har det hög hållfasthet, det används ofta även vid konstruktion av byggnader i flera våningar.

Mått och vikt

Konstruktionens exakta dimensioner och vikt beror på typ av form, skala och yta för den framtida konstruktionen. Till exempel är ett träsystem monterat av brädor upp till 3 centimeter tjocka och 200 till 300 millimeter breda, brädornas storlek bestäms av dimensionerna på den framtida strukturen, men i vilket fall som helst måste du göra ett lager på 10 -15 centimeter i höjd.

Bild
Bild

För stålsystem används brädor med en längd av 0,5 till 2,5 meter, medan deras höjd inte bör överstiga 3,5 meter, är den ungefärliga vikten för en stålskiva för formning 50-55 kilo. Fabriksplywoodpaneler tillverkas med en vikt från 15 till 70 kilo, och deras storlekar sträcker sig från 0,3x0,9 meter till 1,2x1,5 meter.

Populära tillverkare

Helios är en rysk tillverkare av aluminium- och stålsystem . Har arbetat på den inhemska och världsmarknaden sedan början av 2006. Ger starka och hållbara brädor upp till 3 meter höga och från 0,2 till 1,5 meter breda. Produkter används både inom civil och industriell konstruktion när man skapar strukturer av varierande komplexitet.

Kumkang - Koreanskt företag för tillverkning av små panelformar. Systemen används vid konstruktion av låga byggnader, låga byggnader, samt vid konstruktion av privata hus och hjälpanläggningar.

Bild
Bild

Peri Är en tysk tillverkare av stora panelformar. Systemen kompletteras med rätlinjiga och vinklade element och används ofta vid konstruktion av olika industrikomplex och anläggningar. De utmärks av pålitliga låsmekanismer och fästen.

Installationstips

Monteringen av varje armerad betongkonstruktion måste utföras i enlighet med de tekniska kartor som utvecklats för ett specifikt system. Korten beskriver i detalj arbetsordningen och de nödvändiga förutsättningarna, samt alla praktiska krav. Men det finns allmänna rekommendationer som bör följas när man monterar någon struktur.

Bild
Bild

Förfarandet för utförande av formning under byggandet av byggnader:

  • förbereda webbplatsen - jämna ut ytan, rengör den från skräp;
  • sätta upp sköldar först internt , och sedan längs den yttre konturen (installationen bör börja från hörnet);
  • stödja sköldarna utifrån fabrik eller hemgjorda stopp, och anslut dem från insidan till varandra med speciella fästelement;
  • kontrollera det monterade systemet för läckage , vid behov, täta lederna;
  • applicera om möjligt en speciell substans på skärmens inre yta , förhindrar vidhäftning av betong - detta hjälper till att förlänga systemets livslängd;
  • när du skapar en grundplatta rekommenderas det från insidan, stäng sköldarna med en film eller takmaterial , genom att limma dem med förstärkande tejp för att undvika läckage av flytande betong.

Demontering av systemet utförs först efter att betongblandningen har stelnat helt, perioden beror på strukturens volym, komplexitet och storlek. Demontering sker i omvänd ordning.

Efter demontering är det absolut nödvändigt att rengöra sköldarna från betongrester, särskilt aluminium och plast.

Därefter hur man lägger formen för ett monolitiskt golv i ett hus av luftbetong.

Rekommenderad: