Plywood För Formning: Fuktbeständig Formning 18 Mm Och Konstruktionsplast Av Annan Tjocklek. Vilka Andra Typer Används? Deras Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Plywood För Formning: Fuktbeständig Formning 18 Mm Och Konstruktionsplast Av Annan Tjocklek. Vilka Andra Typer Används? Deras Storlekar

Video: Plywood För Formning: Fuktbeständig Formning 18 Mm Och Konstruktionsplast Av Annan Tjocklek. Vilka Andra Typer Används? Deras Storlekar
Video: Plywood vs PVC Boards | Which one is better? | Home Interior | Furniture | WPC boards vs Plywood 2024, April
Plywood För Formning: Fuktbeständig Formning 18 Mm Och Konstruktionsplast Av Annan Tjocklek. Vilka Andra Typer Används? Deras Storlekar
Plywood För Formning: Fuktbeständig Formning 18 Mm Och Konstruktionsplast Av Annan Tjocklek. Vilka Andra Typer Används? Deras Storlekar
Anonim

Konstruktion baserad på ett monolitiskt system är efterfrågat inom olika livssfärer. Denna teknik är baserad på gjutning av strukturer med speciella former och ramverk - formverk. För tillverkning av formar använder byggare olika typer av material, men plywood har tagit den ledande positionen i många år. Trots designens till synes enkelhet måste särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av material för formen, vars kvalitet därefter kommer att avgöra produktens tillförlitlighet och hållbarhet samt betongproduktens noggrannhet. I den här artikeln kommer vi att titta på allt om formfiner.

Bild
Bild

Särdrag

Plywood för formning är ett oersättligt byggmaterial som används för tillverkning av formkonstruktioner för både civil och industriell konstruktion. För enheten i formen av en betongfundament, golvplattor, liksom för gjutning av väggar, är de gjorda av olika typer av plywood. Professionella byggare rekommenderar att du uppmärksammar följande obestridliga fördelar med formkonstruktioner av plywoodkonstruktioner:

  • hög motståndskraft mot deformation;
  • pålitlighet;
  • varaktighet;
  • multipel användning;
  • enkel installation och montering av strukturen;
  • erhålla en platt betongyta utan anslutande sektioner;
  • inget behov av preliminär justering;
  • möjligheten att göra designändringar direkt under installationsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mångsidigheten hos plywoodformar ligger också i dess återvinningsbarhet. Om strukturen inte längre är användbar efter att ha utfört alla byggnadsarbeten, kan den säljas eller användas som material för tillverkning av golvpaneler eller det nedre lagret av golvbeläggningen.

Vi bör inte glömma bristerna i materialet, nämligen:

  • behovet av att installera rekvisita var 50-100 cm;
  • behovet av obligatorisk rengöring och torkning av strukturen efter arbete;
  • obligatorisk förvaring i ett torrt och ventilerat rum.
Bild
Bild

Olika sorter

Trots det stora utbudet av konstruktionsplywood används inte alla dess typer för tillverkning av formar. Experter rekommenderar att du endast väljer material med förbättrade tekniska egenskaper hos en rektangulär form, men det är bättre att vägra en rund. Ett av de viktigaste kriterierna vid val av plywood är den typ av lim som tillverkaren använder för att foga ihop träplåtarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktmotståndig

Plywood, vars lager är limmade med ett lim baserat på fenol- och formaldehydhartser, är fuktresistent och har en hög motståndskraft mot fukt och temperaturfluktuationer. På grund av dessa tekniska egenskaper kan strukturer gjorda av detta material återanvändas även under ogynnsamma klimatförhållanden . Nackdelar - hög toxicitet och oförmåga att använda inomhus. För att öka motståndskraften mot mekaniska skador och förhindra uppkomsten av flis och sprickor använder tillverkarna slipteknik, som inte bara förbättrar produktens estetiska utseende utan också gör dess yta så slät som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en ny typ av formningsplywood - plast. Detta byggmaterial är tillverkat av polymerplast, som har en unik sammansättning, design och tekniska egenskaper. De främsta kännetecknen är närvaron av två perfekt släta sidor och en korrugerad mitt. Dessa funktioner ger produkten maximal styrka, lätthet och tillförlitlighet.

Fördelarna är följande:

  • miljösäkerhet;
  • brett temperaturintervall;
  • enkel skötsel och förvaring;
  • överkomligt pris;
  • färgbeständighet;
  • hög motståndskraft mot brand, fukt och aggressiva ämnen.

Följande nackdelar bör noteras:

  • smalt omfång;
  • litet sortiment.

Viktig! Vissa tillverkare tillverkar plywood, som bara är täckt med plast, och är baserat på vanligt träfaner. Denna kombination av material gör det möjligt att förbättra materialets hållfasthet, samt att öka dess omsättning med flera tiotals gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerad

Laminerad plywoodskiva är en förbättrad version av det fuktresistenta materialet som oftast används för tillverkning av formar. Oftast använder tillverkare ark av lövträd för laminering. Ett särdrag är närvaron av en slät eller korrugerad yta med en halkskyddande effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakade

Bakad plywood, som använder bakelitharts, har en hög styrka och motståndskraft mot mekaniska skador. Denna komposition erhålls genom att kombinera fenol med formaldehyd, vilket gör det möjligt att använda materialet under de mest ogynnsamma klimatförhållandena och under förhållanden med kraftiga temperaturfluktuationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av material för formning är ett viktigt förberedande skede i byggprocessen, som kvaliteten på det fortsatta arbetet beror på. I specialiserade byggbutiker kan du se ett brett utbud av plywood för formning från både inhemska och utländska tillverkare. Experter rekommenderar att uppmärksamma produkter från lokala fabriker, som inte bara har hög kvalitet, utan också en överkomlig prisklass.

När du väljer detta material rekommenderar professionella mästare att uppmärksamma följande parametrar:

  • tjocklek;
  • storleken;
  • kvalitet;
  • omsättning;
  • typ av grund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den stora tjockleken som produceras, som sträcker sig från 0,3 cm till 4 cm, rekommenderar experter att uppmärksamma produkter med en tjocklek på 18 mm till 21 mm. Det är dessa indikatorer som är mest optimala för tillverkning av formverk för både civil konstruktion och industri, eftersom de klarar betongtrycket och också har en liten massa, vilket förenklar processen för transport och montering av strukturen kraftigt. Produkter av denna tjocklek har också en överkomlig prisklass, vilket avsevärt minskar de beräknade kostnaderna.

Vid beräkning av materialmängden bör man inte glömma storleken på plywoodskivor. Med tanke på denna indikator kan du undvika att onödigt avfall och skräp uppstår. De vanligaste standardstorlekarna är 1220x1220 mm, 1220x2440 mm, 1270x1525 mm . Detta storleksintervall är långt ifrån komplett och består av ett stort antal andra storlekar. För stora strukturer rekommenderar byggare att köpa ark i förstorat format, vilket hjälper till att undvika skarvar. För formning av icke-standardstorlek kan specialark i önskat format beställas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma vilken typ av material som påverkar dess styrka och prisklass. Tillverkare tillverkar plywood av extra kvalitet och fyra andra kvaliteter. För formning passar material i första och andra klass med hög styrka och lågt pris bäst.

När du väljer plywoodmaterial bör du också vara uppmärksam på vilken typ av grund som designformeln beror på. De beräknade värdena för en randig betongbas är följande:

  • dubbla storleken på strukturens omkrets;
  • byggnadshöjd med bidrag;
  • tjockleken på det använda materialet.

Viktig! Med denna princip kan du beräkna mängden material för alla tillverkade strukturer.

Bild
Bild

Omsättningsindikatorn är materialets praktiska nivå, liksom det möjliga antalet användningsområden. Omsättningshastigheten beror på följande indikatorer:

  • tillverkare;
  • kvaliteten på de råvaror som används;
  • tekniska driftsförhållanden.

För att öka driftscyklerna rekommenderar experter att täcka strukturerna med ett speciellt fett (svart), som bättre separerar arken från betongen och förhindrar uppkomsten av flis, sprickor och sprickor.

Konstruktion är inte bara en nödvändig och spännande händelse, utan också en process som kräver kunskap, färdigheter och praktiska färdigheter. Under konstruktionen måste särskild uppmärksamhet ägnas åt att skapa en grund, som senare kommer att bli stöd för hela strukturen. Kvaliteten på denna struktur beror direkt på den använda formen, som måste vara pålitlig, fuktbeständig och viktigast av allt, får inte ha skarvar. Som basmaterial använder byggare olika tillbehör, men experter rekommenderar att man gör formar av plywood, som har ett stort antal fördelar jämfört med vanligt trä.

Rekommenderad: