Formning (49 Foton): Vad är Det? Glidning För Betong Och Andra Typer, OSB Och Plywood Formsystem I Konstruktion, Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Formning (49 Foton): Vad är Det? Glidning För Betong Och Andra Typer, OSB Och Plywood Formsystem I Konstruktion, Beräkning

Video: Formning (49 Foton): Vad är Det? Glidning För Betong Och Andra Typer, OSB Och Plywood Formsystem I Konstruktion, Beräkning
Video: Linyi Consmos osb3 board China 2024, Maj
Formning (49 Foton): Vad är Det? Glidning För Betong Och Andra Typer, OSB Och Plywood Formsystem I Konstruktion, Beräkning
Formning (49 Foton): Vad är Det? Glidning För Betong Och Andra Typer, OSB Och Plywood Formsystem I Konstruktion, Beräkning
Anonim

Artikeln innehåller allt du behöver veta om formning, vad det är och vad du behöver det för. Former som glider på betong, andra typer av formar, formsystem av OSB och plywood i konstruktion förtjänar en separat diskussion. Principerna för bra beräkning är också värda att betona.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det finns många olika termer och definitioner inom konstruktion. Det är verkligen ett komplext och förgrenat verksamhetsområde. Men fortfarande, i de flesta fall, kapitalbyggnader, inklusive hus, uppförs genom att hälla olika lösningar och / eller lägga block. Det är därför det finns behov av formning. Det är känt att en sådan produkt för första gången började användas under den antika romerska perioden, då betongbyggandet började.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen är konturen vid hällning . Utan en speciell barriär är det omöjligt att ge en flytande blandning klara former, eller till och med bara förvara den i ett begränsat utrymme. Traditionellt gjordes formen av trä. Men nu används också andra moderna material för det.

Olika användningsområden gör att olika typer av formkonstruktioner används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Viktiga standarder anges i den tematiska GOST 34329, som släpptes i omlopp 2017. Standarden förklaras lämplig för alla typer av monolitisk betong och armerad betongkonstruktion. Det finns tre huvudkvalitetsnivåer, med vilka efterlevnaden är mycket strikt. Standardiserad:

  • avvikelser i linjära dimensioner;
  • skillnader på ytor som bildar former;
  • kränkningar av rakheten hos huvuddelarna i formen;
  • skillnader i längden på diagonalerna;
  • antal utskjutningar per kvadratmeter (max);
  • höjden på fördjupningarna på strukturens huvudplan.

Naturligtvis är standardernas bestämmelser om troliga defekter inte begränsade till frågan. Styrkan hos sådana strukturer spelar en mycket viktig roll. Ju starkare de är, desto mer pålitliga och därför bättre utföra sin uppgift, allt annat lika. En annan viktig praktisk nyans är enkel montering och demontering. Användarvänlighet på en byggarbetsplats beror på denna indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom utvärderar de:

  • densitet (frånvaro av sprickor och oplanerade utgrävningar som inte föreskrivs i projektet);
  • storlekens överensstämmelse med de nödvändiga kraven;
  • standardiseringsnivån (typning) som påverkar återanvändbarheten;
  • jämnhet i den inre volymen (ojämnhet är kontraindicerad där);
  • behovet av fästelement (ju mindre det är, förstås, desto mer praktisk är produkten).

Motståndet för den belastning som projektet förutsätter måste vara minst 8000 Pa. Det bör också innehålla resistens mot massan av lösningen som hälls. Den vertikala avböjningen bör inte vara mer än 1/400, och horisontellt är kravstången något mjukare - 1/500.

För liten panelformning är vikten 1 kvm. m är begränsat till 30 kg. Om detta krav uppfylls är installationen möjlig utan att ansluta ytterligare mekanismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Formen klassificeras enligt flera kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Ganska ofta är konstruktionsformen för betong avsedd för överlappning i olika byggnader. En monolitisk struktur laddas alltid mekaniskt, och den övergripande tillförlitligheten beror direkt på dess egenskaper. Sådana delar är nödvändigtvis uppdelade i flera block, som alla har sina egna specifika funktioner. Vanligtvis är balkar gjorda av trä eller metall med olika egenskaper. Plattform för en platta i ett hus eller ett bad formas enligt en tidigare förberedd skiss eller till och med en ritning.

Det är annorlunda:

  • hög installationshastighet;
  • användningstid;
  • enkel transport till önskad punkt;
  • lämplighet för användning i komplexa konfigurationer;
  • möjlighet att installera utan komplicerade lyftanordningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis ställs högre krav på industriell formning . Det används ofta i höghus och måste vara ganska robust. Men samtidigt hävdar avancerade tillverkare att deras produkter är utformade mycket enkelt och logiskt. Allt är ganska förutsägbart här: ju enklare detta element är i utseende, desto bekvämare är det att använda det, desto mindre frekventa fel och desto högre blir resultatet. Det rekommenderas att kontakta företag med gedigen erfarenhet av specialdesign.

Men det betyder inte det formning används endast i kapitalkonstruktion . Ofta tar de det för stigar, för sängar. Vanligtvis är detta speciella former som det räcker med att helt enkelt fylla med ett eller annat innehåll, oftast med en finkornig sten eller cement-sandbruk-och njuta av resultatet. Formarna i sig ser fantastiska ut och du kan hälla blandningen i dem snabbt och enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat är en väg (ås) ganska lämplig för omedelbar användning . Formen för poolen förtjänar särskild uppmärksamhet. Den är indelad i stationär, som så småningom blir till en del av skålen, och justerbar, lämplig för vidare användning, typer. Det andra alternativet är att föredra för professionella byggare. Men det är lättare att förbereda poolen själv med en icke-avtagbar formkonstruktion.

Naturligtvis finns det också en speciell formning för stolpar och staket; men man måste komma ihåg att vissa typer kan utformas för stödpelare i fundamentet, och de måste ha en naturligt ökad tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om möjligt demontering

Glidande formning låter dig avsevärt öka takten i arrangemanget av byggnader och strukturer. Att minska den tid som krävs ökar projektens totala lönsamhet . Glidformning används för både vertikala och horisontella strukturer. Det löstagbara systemet (inklusive det volymetriska) kan avlägsnas efter att ha nått 50% av styrkan som anges av standarden. Antalet fyllningar bestäms av materialet; för hantverk från 3 till 8 gånger, och för dem som tillverkats i fabriker - upp till flera hundra gånger, vilket är ganska bekvämt, även om det är relativt dyrt.

Icke avtagbara formkonstruktioner förvandlas vanligtvis till en del av byggnadsgrunden . Och många års driftserfarenhet visar att detta är en ganska stark och sund lösning. Många byggnader med en sådan bas står säkert i decennier utan att spricka. Dessutom kan det öka byggnadens driftsegenskaper. Således garanterar ett antal moderna formmaterial utmärkt värmehållning: det är exakt vad extruderat polystyrenskum är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av material som används

Det använda ämnet bestämmer bland annat formenheternas geometri. Det är långt ifrån alltid bekvämt att ge en rund form, vilket skapar ytterligare begränsningar. I många fall används OSB -strukturer för att omge betong . Det är tillämpligt på både fundamentstöd och på plats gjutna väggar. Enkel bearbetning gör det enkelt att få den konfiguration som krävs. Orienterade plattor är dåligt mättade med vatten. Under normala driftförhållanden hotas de inte av fukt. Att få en skärm i ett stycke utan skarvsektioner minskar risken för att betong rinner ut någonstans. Som ett resultat reduceras de totala kostnaderna. Men många byggare - både amatörer och proffs - använder gärna plywoodformar.

Fördelen med denna lösning är den jämförande enkla monteringen . Men samtidigt finns det en viktig nyans som ofta glöms bort - själva monteringen måste utföras noggrant. I motsats till stereotypen av plywood som något tunn, är det relativt pålitligt och misslyckas nästan aldrig. Livslängden är också ganska anständig, även mot bakgrund av andra utarbetade alternativ. Materialets yta är relativt slät. Träformning är bättre än plywood när det gäller hållfasthetsindikatorer. Dess livslängd är också attraktiv.

Detta alternativ används ofta när det finns akut brist på tid och pengar. Brädor kan hittas på alla byggarbetsplatser och kommer lätt att passa även i en knapp budget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du kan inte rabattera skumlösningarna. De, som redan nämnts, låter dig göra byggnaden varmare. Detta är extremt viktigt i vårt land, som ingen annan, och ännu mer bortom 45 grader nordlig latitud. Det är nyfiket att formformsanvändningen av EPS kom in i rysk praxis relativt nyligen, men utomlands har det praktiserats i minst 50 år. Slutsatsen är att ett antal block är monterade av skumplast, klart uppdelade i fack och segment. När det gäller tid och levnadskostnader är polystyren ganska ekonomiskt. När det gäller styrka finns det naturligtvis ingen motsvarighet till metallformning. Detta namn döljer oftast element i rostfritt stål. De är ganska praktiska för att ordna grunden till byggnader av olika profiler och storlekar. Kompatibilitet med alla jordtyper är helt garanterad. Livslängden är åtminstone inte lägre än för block baserade på EPS.

Förutom stål efterfrågas även aluminiumform, vilket:

  • lättare;
  • mindre mottaglig för korrosion;
  • universell;
  • hjälper till i trånga utrymmen;
  • lämplig för arbete på monolitiska väggar;
  • och samtidigt är det tyvärr relativt dyrt.
Bild
Bild
Bild
Bild

De linjära huvudskärmarna i aluminium kan ha en bredd på minst 0,25 m. Andra alternativ är från 0,3 till 1,2 m; stegbyte - 0, 1 m. Det minsta rekommenderade tvärsnittet av aluminiumprofiler - 1, 4 mm. Ju större den är, desto mer pålitlig (men också dyrare) kommer designen att bli. Oftast är basen extruderad aluminium i kategorin A-7.

Andra parametrar:

  • acceptabelt tryck upp till 80 000 Pa;
  • omsättning upp till 300 gånger (ibland mindre, beroende på typ);
  • aluminiumsköldens genomsnittliga vikt är från 30 till 36 kg;
  • spänningsavböjningsnivån är högst 0,25% av längden;
  • den vanligaste tjockleken är 1,8 mm.
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Det viktigaste kriteriet är antalet formprodukter som ska levereras. Här kan du inte begränsa dig till att helt enkelt bestämma de övergripande dimensionerna och efterföljande beräkningar av kvantiteten . Det är nödvändigt att analysera vad som är planerat att installeras i en session. Det handlar om att området ska betongas samtidigt. Hur många betongväggar och mellangolv som hälls åt gången, bör samma mängd formning tillhandahållas - inte mer, inte mindre; detta gör att vi kan göra byggproduktionen mer rytmisk.

Även ett mycket rutinerat och välutrustat team med utmärkt motivation kan inte fylla mer än 140 kubikmeter per skift. m betong . Vanligtvis är dessa indikatorer lägre och beror bland annat på utträdarnas trötthet. Beräkningar på stora byggnader baseras på specifikationer. De indikerar i detalj information om arrangemanget av enskilda kolumner och andra delar.

Inte en enda gjutbar struktur ska lämnas utan uppsikt!

Bild
Bild
Bild
Bild

Den minsta tjockleken på ett bräda eller annat element kan beräknas oberoende. Schema:

  • kvadratet på avståndet mellan elementen (i meter) divideras med materialets mekaniska motståndskoefficient;
  • multiplicera indikatorn med korrigeringsindex (beroende på metoden att pressa betong inuti formarna);
  • multiplicera igen - nu med den beräknade tryckkraften;
  • den resulterande produkten multipliceras med 0,75 och kvadratroten tas från det slutliga resultatet.
Bild
Bild

Vad behövs för arbete?

Bland formtillbehören spelar unilken en speciell roll. Det ingår till och med i officiella universella formkit . Unilks huvuduppgift är mekaniskt stöd. Med deras hjälp arbetar de på både vertikala och överlappande plattor. Dessa element visar sig vara den sista delen av monteringssatsen.

En speciell två-nivå stag är utformad för att garantera den rumsliga stabiliteten i strukturen . I vissa fall justeras sköldarna på grund av stödelementen (ställs in exakt enligt designvärdena). Det är skillnad mellan enkel- och tvålagersprodukter. Balken är också stöd för formen. Det bör understrykas att det, tillsammans med formning, också finns ramdragare, och de bör inte förväxlas kategoriskt.

Tvärstångslösningen garanterar:

  • installation vid vilken lämplig punkt som helst;
  • bärkarakteristik vid nivån 8000 kg per 1 m2;
  • minimal tidsförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även för normal formning krävs muttrar och clips. Ett annat namn för klipp är ett fjäderklämma, som utförligt förklarar deras funktion och inre struktur, principen för drift . De behövs för stål, plast och laminerade plywoodskivor. Men det finns inga bagateller i konstruktionen, och därför är det nödvändigt att vara uppmärksam även på PVC -rör. Dess uppgift är att utesluta inträngning av betongbruk på de delar som kan drabbas av det; därför kan avskärmningen av sköldarna utföras utan problem. Bjälkar gör att du kan öka fästets stabilitet. Det här är I-balkar av trä. De används för gjutning av golv och andra konstruktioner. Sådana produkter är lätta att installera. Spacers förtjänar en separat diskussion. De kallas också ibland tandställning.

Avståndet mellan stopppunkterna, exklusive krypningen av formen under belastningen på de överliggande konstruktionerna, bör vara högst 1 m . Dubbelsidig installation av tryckaggregat behövs i hörnen där belastningen är störst. En kon är en annan typ av skyddskomponent som täcker rörens fria ändar. Och vid planering av golv behövs ofta ett teleskopställ. De har öppna eller slutna snitt. Racket innehåller ett par rör av stål eller aluminium. Stängd typ av skär innebär att täcka med en extern cylinder (hölje). Rackarnas längd är minst 1,7 m, och max är 4,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formteknik för installation av formsystem

Steg-för-steg-instruktionerna för att göra och fixa formen för bandfundamentet med dina egna händer är relativt enkla, om du tittar på punkterna. Men du bör definitivt fundera på om du ska vända dig till proffs. Sannolikheten för fel är mycket hög. Det första steget är att förbereda webbplatsen:

  • bilkörning;
  • sträckning av trådarna;
  • styrning av dessa trådar eller sladdar med hjälp av en hydraulisk nivå;
  • gräva ett dike (minst 0,5 m djupt);
  • maximal inriktning av dess botten;
  • bildandet av kudden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mest enkelt och bekvämt att göra träformar på grundval av kantad skiva eller plywood . Var noga med att täta alla sömmar med ett tätningsmedel. Det kan ersättas med polyuretanskum. Först och främst bör skärmarna installeras utanför diket och förstärkas med diagonala element. Sådana rekvisita behöver inte installeras i steg om 1 m; i svåra fall kan du föra dem närmare 0,3 m. Sedan fästs hopparna med en viss längd med spikar eller annan hårdvara (hörn). Totalt bör de inte vara längre än de väggar som planeras för konstruktionen. Nästa steg är att montera det inre segmentet av formen. När detta är gjort, kontrollera att alla vertikala och horisontella sektioner är korrekt inramade.

Om misstag görs är det användbart att demontera och installera sköldarna omedelbart - detta kommer att eliminera nya problem i framtiden . Sedan måste du förbereda och hälla betonglösningen. För din information: så att efter denna procedur finns kanaler för teknisk kommunikation används runda metallhylsor. På den icke-separerbara formen placeras träplankor inifrån, till vilka pålitliga krokar är fästa. Sedan lägger de flera lager av takmaterial eller rubemast för att helt utesluta utsläpp av betongmassa. Materialets ovansida viks över väggen och fästs med speciella klämmor.

Bild
Bild

Förstärkning

Denna procedur säkerställer motståndskraft mot temperaturförändringar. Sådant skydd är lika viktigt för bergsområden och kustregioner, för Fjärran Östern och Fjärran Norden. Monolitisk förstärkning av formen rekommenderas vid montering av armerad betongfundament. Stavarna kan anslutas med:

  • stickningstråd;
  • svetsade sömmar;
  • klämmor (både vertikal och tvärgående sammanfogning är tillåten).

Spridningssystemet innebär användning av glasfiber. I vissa fall ersätts den med Kevlar. Finfördelade tillsatser garanterar inte bara mekanisk hållfasthet, utan också sprickbeständighet. Modern konstruktion innebär ofta också användning av näthärdning. Stålnätet är starkare än polymer och blandad komposition, men det är benäget att rosta även med en noggrant utvald komposition. Skivformen klistras över med glasin från insidan innan den förstärks. Förstärkningen i sig görs med svetsade eller stickade rutor i stål. Bältet måste vara utrustat runt hela omkretsen.

Denna lösning har visat sig från den bästa sidan. Den tål alla kända typer av mekanisk påfrestning.

Bild
Bild

Användbara tips

När arbetet med bildandet av plattformen pågår kan du återigen använda de avtagbara och icke-separerbara alternativen. Valet av en viss typ är till stor del en fråga om personlig smak. Rekommendationer:

  • läggning av plastfolie skyddar mot läckage av betongblandning;
  • när du använder trä för formning är det användbart att dessutom dra åt brädorna som ligger ovanpå med armeringstråd;
  • det är lämpligt att hälla betong i lager;
  • när man häller hela massan samtidigt måste man vara försiktig så att lösningen inte rinner utåt;
  • utesluta alltför aktiv behandling av lösningen med vibrationsanordningar (om möjligt ersätts den med manuell bajonett);
  • demontera formen uppifrån och ner (vilket eliminerar uppkomsten av flis och spruckna områden).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg om de viktigaste misstagen som kan göras när formen formas. Vi pratar om:

  • användningen av trä av låg kvalitet, dålig metall;
  • användningen av en tumskiva (det är svårt att förstärka den);
  • otillräcklig fördjupning av vertikala tvärbalkar;
  • alltför stort eller för litet avstånd mellan skölden och grävväggen;
  • jämna ut ytan genom att tillsätta jord (den måste tas bort och tas bort, inte läggas till!);
  • ojämnheter hos de installerade delarna vertikalt och horisontellt;
  • brist på tätning av träskarvar med drag.

Rekommenderad: