Plattform: En Enhet För Monolitisk Konstruktion, Gör-det-själv-installation. Hur Installerar Jag En Fast Formning?

Innehållsförteckning:

Video: Plattform: En Enhet För Monolitisk Konstruktion, Gör-det-själv-installation. Hur Installerar Jag En Fast Formning?

Video: Plattform: En Enhet För Monolitisk Konstruktion, Gör-det-själv-installation. Hur Installerar Jag En Fast Formning?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Plattform: En Enhet För Monolitisk Konstruktion, Gör-det-själv-installation. Hur Installerar Jag En Fast Formning?
Plattform: En Enhet För Monolitisk Konstruktion, Gör-det-själv-installation. Hur Installerar Jag En Fast Formning?
Anonim

Varje konstruktion av byggnader föreskriver obligatorisk installation av golvplattor, som antingen kan köpas färdiga eller tillverkas direkt på byggarbetsplatsen. Dessutom är det senare alternativet mycket populärt, eftersom det anses vara billigare. För att göra monolitiska plattor själv måste du skapa en speciell struktur - golvformning.

Bild
Bild

Enhet

Ett monolitiskt golv är en av konstruktionens huvudelement, vilket ökar byggnadens operativa egenskaper och gör den hållbar. Installationen börjar med montering av formen, vilket gör att betongen kan behålla sin form och orörlighet tills den stelnar. Plattform anses vara en komplex byggnadsstruktur, som vanligtvis består av sådana element.

Supportnoder . Det här är träbjälkar som ser ut som teleskopställ. För att fördela den dynamiska belastningen på detta element jämnt och korrekt bör avståndet mellan dem beräknas exakt. Med hjälp av sådana stöd monteras formning för gjutning av monolitiska plattor med en höjd av högst 4 m. Ofta används extra eller startställ vid konstruktion av konstruktioner. De är gjorda av en metallprofil och fixeras på varandra med speciella fästelement (kopp eller kil). Tack vare sådana stöd kan formar upp till 18 m höga byggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stolparna, som vanligtvis används för forminstallation i höghus, består av tre element: en gaffel, ett vertikalt stöd och ett stativ. Gaffeln är den övre delen och fungerar som regel för att fixera arbetsytan. Det kallas också ofta "stödgaffeln". Detta element är tillverkat av fyra rör (fyrkantiga sektioner), som är svetsade i hörnen, och metallplattor med en tjocklek av minst 5 mm. Stativet (kjolen) är utformat för att stabilisera stativet och låter det hållas säkert horisontellt. Dessutom tar stativet en del av huvudbelastningen vid betonggjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt standarderna är det tillåtet att använda ställningar av följande storlekar vid konstruktion av vanliga bostadshus för installation av en hjälpstruktur: 170-310 cm, 200-370 cm. Om du planerar att bygga ett privat hus utanför staden, då kan du klara dig med stöd av en typisk storlek på 170-310 cm, de placeras med ett steg på 150 cm.

Bas . Den är gjord av plåtmaterial, som oftast används som plåtar av plywood, metallprofiler och brädor från brädor. För att öka strukturens hållfasthet rekommenderas att använda ett material med hög fuktbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall- eller träbjälkar . Dessa element är placerade vinkelrätt mot varandra. För konstruktion av formen måste du välja balkar med ökad styvhet, eftersom behållningen av betongmassan och styrkan i själva formen beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattformen kan tillverkas av olika typer, allt beror på typen av stöd, tjockleken på betonggjutningen och konstruktionens höjd.

Fördelar och nackdelar

Plattform anses vara ett oumbärligt byggelement. De har dock både fördelar och nackdelar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till alla egenskaper innan du bygger dem. De största fördelarna med formning inkluderar sådana moment.

  • Ger hög hållfasthet till monolitiska plattor. Till skillnad från konventionella prefabricerade strukturer har de inte fogzoner och sömmar.
  • Möjligheten att genomföra icke-standardiserade projekt, eftersom sådana formar tillåter tillverkning av golv i olika former.
  • Eliminering av förskjutning av golv i tvärgående och längsgående riktning. Monolitiska plattor får ytterligare styvhet.
  • Enkel installation. Formen kan skapas på egen hand utan användning av specialutrustning, vilket avsevärt sparar byggkostnader.
  • Återanvändbar. Klätterformen används för att gjuta hundratals eller fler monolitiska plattor. Det är ekonomiskt fördelaktigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

… När det gäller bristerna finns det få av dem

  • Jämfört med användningen av färdiga plattor är tiden högre, eftersom ytterligare konstruktion och demontering av konstruktioner krävs. Dessutom är byggprocessen lite försenad, eftersom du måste vänta på betonghällningen för att få styrka.
  • Behovet av strikt efterlevnad av hela tekniken för tillverkning och gjutning av betonglösning. Detta är svårt att göra, eftersom betong hälls i stora mängder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Plattformen, konstruerad för betong av monolitiska plattor, är av flera typer, var och en skiljer sig åt i monteringsteknik och tekniska egenskaper. Oftast används följande typ av konstruktioner vid konstruktion.

Bild
Bild

Stationär (ej avtagbar)

Dess främsta egenskap är att efter att lösningen stelnat kan den inte tas bort. Stationär formning består av plattor av värmeisolering och lager av vattentätande material, så att de ger byggnaden extra värme och skydd mot fukt. I slutet av betongen omvandlas icke-flyttbara strukturer till ett av elementen i armerad betongkonstruktion. Dessa strukturer har ett antal fördelar: de förenklar installationsarbetet, minskar arbetskostnaderna och ger strukturen ett dekorativt utseende, eftersom de är gjorda av moderna material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Löstagbar

Till skillnad från den tidigare typen kan dessa strukturer demonteras efter fullständig härdning av betongen. De är mer efterfrågade än stationära, eftersom de kännetecknas av ett lågt pris och enkel installation. Många byggare hyr löstagbar form, eftersom detta gör att du kan minska kostnaden för att montera strukturen och snabbt slutföra betongprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hopfällbar

Denna typ av formning är indelad i flera klasser och skiljer sig åt i komplexitetsnivå. Så, till exempel, när du bygger horisontella plan, rekommenderas en enkel (ram) formning, men om det är planerat att bygga byggnader med komplexa former, är en volymetrisk (stor panel) struktur lämplig. Monteringen av sådana element utförs av fuktbeständig plywood, profilerad plåt, polystyrenskum, polystyren och expanderad polystyren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används ibland glidformning för konstruktion av små och stora moduler. Den installeras vertikalt. Konstruktionstypen väljs i konstruktionen beroende på projektets komplexitet.

Tekniska krav

Eftersom plattformen är ansvarig för den ytterligare styrkan hos monolitiska block måste den byggas i enlighet med de fastställda konstruktionsstandarderna, med hänsyn till all teknik och regler. Följande krav gäller för denna design.

  • Hög säkerhetsmarginal . Varje beståndsdel i strukturen måste inte bara motstå armeringsburen, utan också vikten av flytande och härdad betong.
  • Säkerhet och tillförlitlighet . Under förstärkningen och hällningen av murbruk rör sig arbetare längs basen, så den måste vara stel och utesluta eventuella vibrationer. Annars kan monolitiska plattor få defekter, vilket kan leda till nödsituationer i framtiden. Konstruktionstabeller hjälper också till att utesluta skador på strukturens integritet, som du också kan röra dig på under byggnadsarbetet.
  • Lång livslängd . Detta gäller främst den hopfällbara och avtagbara formen, som används flera gånger i konstruktionen. För att skapa ett monolitiskt golv rekommenderas det att installera formning av hållbart material som tål efterföljande drift efter demontering.
  • Motståndskraft mot stress . Eftersom betongen hälls ytligt och med en fördjupning skapar dess massa ökade dynamiska belastningar på formen. För att strukturen ska kunna motstå dem på ett tillförlitligt sätt är det nödvändigt att korrekt välja dess tillverkningsmaterial i förväg och förbereda en plan för grundplattan, som kompletterar formritningen och slingdiagrammet.
  • Ha en snabb installation . Idag finns det många supportdelar och färdiga sektioner på marknaden som möjliggör snabb montering av strukturer.
  • Demontering möjlig . Efter att morteln har frusit kan formen, som består av flera element, demonteras för vidare användning. Denna process ska vara snabb och enkel.
Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -installation

Installationen av plattformar anses vara en ansvarsfull och komplex process, så om du planerar att montera den själv måste du ha viss erfarenhet och följa alla tekniska villkor. Många byggare föredrar att köpa färdiga monolitiska plattor; endast uttag och arbetare krävs för deras installation. Det enda är att byggutrustning inte alltid är tillgänglig för användning och på svåråtkomliga platser kommer den inte att kunna fungera. Därför görs monolitiska block i sådana fall bäst för hand. För att göra detta måste du förstärka formen, varefter betongen hälls. Mer detaljerat är byggprocessen enligt följande.

  • I det första arbetsskedet bör noggranna beräkningar göras . För detta utförs design och en uppskattning görs. I projektet är det viktigt att ta hänsyn till formens hållfasthet så att den inte spricker under massan av betongbruk. Dessutom görs plattans layout, med hänsyn till funktionerna i den framtida byggnadens konfiguration, betongens kvalitet och armeringstypen. Så till exempel för att bygga en vanlig bostadshus, vars bredd inte överstiger 7 m, måste du göra ett massivt golv med en tjocklek på minst 20 cm.
  • I den andra etappen görs inköp av allt nödvändigt material . Dessa är grunden för formen, stödjande och fästelement.
  • Nästa steg är att montera själva formen . Installationen bör startas efter att väggarna har rests, när deras höjd redan har ställts in. För horisontell gjutning kan du använda två typer av formningar: färdiga (köpta eller hyrda, det kräver bara montering) och icke-flyttbara. I det första fallet rekommenderas att välja en struktur av hållbar plast eller metall, den kan återanvändas efter avslutat arbete. Den kompletta uppsättningen av sådan formning innehåller vanligtvis glidstöd för att hålla golvet på en viss nivå. De monteras väldigt enkelt och snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det andra fallet måste du montera formen med egna händer från plywood och kantade brädor. Det rekommenderas att ta plywood med ökad fuktbeständighet, och det är bäst att välja kantade brädor av samma storlek, detta sparar dig från att justera dem i höjd i framtiden. Först och främst förbereds grunden för monolitiska plattor . Om det uppstår luckor mellan elementen under montering av formen läggs dessutom ett vattentätande material. Du kan också göra en struktur av wellpapp. Det är mycket lättare att arbeta med det och detta material eliminerar bildandet av luckor.

Bild
Bild

Stor uppmärksamhet bör ägnas åt valet av plywood. Det är lämpligt att köpa laminerade eller limmade ark med ökad fuktbeständighet och en tjocklek på 18 till 21 mm. Detta material är tillverkat av flera lager av träfaner, som var och en läggs över fibern. Därför är denna typ av plywood hållbar. Installationen av plywoodskivor måste utföras på ett sådant sätt att deras leder faller på tvärstängerna, dessutom bör inte en enda söm vara synlig efter montering av formen.

Bild
Bild

Installationsprocessen bör börja med installationen av stöd som stöder det framtida monolitiska blocket . Både glidande metallelement och hemmagjorda från stockar är väl lämpade som ställ (de måste ha samma tjocklek och höjd). Stöden måste placeras på ett sådant sätt att ett avstånd på 1 m återstår mellan dem, medan avståndet mellan de närmaste stöden och väggen inte får överstiga 20 cm. Därefter fästs balkar på stöden, som är ansvariga för att hålla strukturera. De är dessutom utrustade med horisontell formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst läggs plywoodskivor på stängerna på ett sådant sätt att deras kanter passar tätt mot väggens botten och lämnar inga luckor. Racken måste placeras så att ändarna på hela strukturen exakt sammanfaller med väggarnas övre kanter. Stor uppmärksamhet måste ägnas åt golvplattornas ingång - de bör inte vara mindre än 150 mm . Därefter gör de en kontroll för strukturens horisontella struktur och börjar hälla lösningen. Lösningen hälls i den tillverkade formen, den fördelas jämnt, komprimeras så mycket som möjligt, väntar på stelning (cirka 28 dagar) och demontering av hjälpstrukturen utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många hantverkare använder också ofta en icke-avtagbar formning från en metallprofil för att skapa monolitiska moduler vid konstruktion av nya byggnader i stora områden. Installation av en sådan struktur har sina egna egenskaper. För att montera det måste du köpa följande material i förväg.

  • Hållbar metallprofil . Under betonggjutning säkerställer det en bra stelning av murbruk och bildar en stabil ram. Det är lämpligt att välja metallprofilplattor av”M” -grad, eftersom de har en lång livslängd och är resistenta mot påfrestningar. De måste vara åtskilda med jämna mellanrum. De gör det också möjligt att täta formen på ett tillförlitligt sätt, så att vattentätningsmaterialet i detta fall inte passar.
  • Stödelement i form av längsgående balkar, tvärstänger och hängslen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Racken fästs först, de ska placeras vertikalt. Därefter läggs och fixeras tvärstängerna, balkarna fixeras och ett metallprofilark läggs på den resulterande ramen. Den måste vara ordentligt fastsatt på stödramen. Dessutom bör man under monteringen av en sådan formning vara uppmärksam på antalet stödpunkter.

För att utesluta möjliga avböjningar rekommenderas att du väljer arkens längd korrekt och ger dem minst tre stödpunkter. I det här fallet är det bäst att lägga materialet i en överlappning av en eller två vågor och fästa alla remsor med speciella nitar eller självgängande skruvar. När det gäller det förstärkta golvet utförs det enligt standardteknik som skyddar ytan på metallprofilen med plaststöd. Längden på öppningarna i taket bör inte överstiga 12 m. Sådan formning används vanligtvis när stödkonstruktioner och monolitiska block sätts upp.

Rekommenderad: