Fast Formning (41 Bilder): Block För Husets Väggar. Golvmonteringsteknik. Överdrag För Formning. Poolbetongformar Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Fast Formning (41 Bilder): Block För Husets Väggar. Golvmonteringsteknik. Överdrag För Formning. Poolbetongformar Och Andra Typer

Video: Fast Formning (41 Bilder): Block För Husets Väggar. Golvmonteringsteknik. Överdrag För Formning. Poolbetongformar Och Andra Typer
Video: FixarTV | Arbetsteknik | Tvätta Huset 2024, April
Fast Formning (41 Bilder): Block För Husets Väggar. Golvmonteringsteknik. Överdrag För Formning. Poolbetongformar Och Andra Typer
Fast Formning (41 Bilder): Block För Husets Väggar. Golvmonteringsteknik. Överdrag För Formning. Poolbetongformar Och Andra Typer
Anonim

Grunden är grunden från vilken byggandet av ett hus börjar. För att fylla ett betongfundament med en viss form använder byggare formning - ramhjälpstrukturer som spelar rollen som en "form" för byggmaterial.

Tidigare ansågs formverk av träplankor vara igång, men nu, när man bygger hus, används ett mer innovativt alternativ - fast formning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Permanent formning är en blockstruktur utformad för att hällas i betong när man skapar en grund, väggar eller golv . Utåt ser det ut som en rad fasta kuber med ett hålrum för byggmaterial. Huvudskillnaden mellan denna typ av formning och avtagbar formning är att efter installationen av strukturen och den efterföljande gjutningen av betong blir formen en del av strukturen.

Bild
Bild

Medan avtagbara formar är sköldar gjorda av olika material och är föremål för demontering, fasta modeller, kvar på plats efter hällning, kan du dessutom isolera huset och stärka basen. Det är därför som sådan formning ofta används vid byggandet av privata hus.

Tillsammans med armeringsramen bildar formen kraftfulla armerade betongplattor som används i konstruktionen. Kvaliteten på hela plattan beror direkt på den korrekt monterade formen.

Bild
Bild

En fast modell av hög kvalitet bör ha följande egenskaper

  • Styrka … En struktur med låg hållfasthet kan spricka och böja sig under den gjutna betongens vikt och därmed deformera den framtida grunden.
  • Vattentålighet … Betongblandningen som hälls i formen är en tjock men våt murbruk. Om strukturen tillåter fukt att passera igenom eller har otillräcklig täthet i sömmarna, kommer betongen att sippra ut, vilket gör byggprocessen svår.
  • Enhetlig blockform … Om strukturelementen har ojämna väggstorlekar eller trasiga hörn, viker en jämn grund helt enkelt inte.
  • Lång livslängd … Permanent formning är grunden för hela fundamentet, som direkt avgör hur länge huset ska stå. Väggar kvar utan extra stöd kan snabbt kollapsa under angreppet av hela strukturens vikt. Om den valda formen hade en dekorativ finish, kan dess korrosionsprocess leda till att fasadens estetiska utseende förloras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En fast struktur har många fördelar och låter dig bygga en pålitlig och monolitisk grund på platsen. Denna teknik sparar avsevärt arbetarnas tid, eftersom den inte kräver demontering och är ganska lätt att använda, vilket leder till att även en nybörjare kan hantera arbetet.

Listan över fördelar med denna design är ganska omfattande:

  • fast struktur underlättar byggprocessen på grund av enkel installation, minskade kostnader och låg vikt på materialet, som kan flyttas manuellt utan att behöva använda ytterligare installationsutrustning;
  • formen ger en hög ljudisolering och värmeskydd;
  • byggnaderna som uppförs är mycket hållbara och pålitliga, så husens livslängd är tiotals år;
  • formen av expanderad polystyren tillåter inte att fukt passerar igenom och har förmåga att ventilera, tack vare vilken den är skyddad från utseendet på mikroorganismer;
  • designen gör det möjligt att bygga byggnader i olika skalor, därför används den aktivt både i privat konstruktion och i industri;
  • de flesta typer av formar är inte kräsen med avseende på temperaturförhållanden och jordtyp;
  • material som används för framställning av permanent formning är miljövänliga;
  • byggnadens fasad, gjord med permanent formning, är utmärkt för vidare konstruktion med tegel, trä och andra material, vilket är mycket bekvämt för byggandet av privata stugor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av monolitisk formning är dock inte det mest idealiska alternativet om du funderar på att bygga en byggnad i flera våningar . Trots att det är möjligt att använda monolitisk formning vid konstruktion av väggar, används denna teknik sällan. Den fasta konstruktionstypen lämpar sig bäst för att lägga grunden till envåningshus.

Byggare kan också möta följande nackdelar:

  • expanderad polystyrenformning är inte brandsäker (den maximala temperatureffekten på materialet är 90 ° C), därför rekommenderas det att dessutom bearbeta strukturen med obrännbara ämnen eller material;
  • om det finns metallelement (förstärkning) i ramen, är det nödvändigt att tillhandahålla ytterligare jordning vid blixtnedslag;
  • hus med permanent formning kräver bra ventilationssystem, eftersom luftfuktigheten inuti vanligtvis ökar;
  • om strukturen kräver demontering blir processen att demontera fundamentet (särskilt när man använder en förstärkt ram) mycket svår.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För att välja formen korrekt måste du vara uppmärksam på materialet från vilket det är gjort. Formtyper skiljer sig åt i funktionalitet och syfte. Armerade betongblock skiljer sig åt, vilket ger fasaden speciell stabilitet och styrka, därför används de ofta för konstruktion av de mest massiva konstruktionerna. Användningen av tunnväggiga betongblock används vid konstruktionen av staketets grund. Vissa material har följande funktioner.

  • För konstruktion av broar används FRC -formning … Denna teknik är utmärkt för att påskynda uppförandet av strukturer som löper över vattendrag, motorvägar eller järnvägar. Permanent formning av fiberarmerad betong hjälper till att behålla betongens orörlighet i en given form tills den härdar helt.
  • Magnesiaglasmaterial används vid konstruktion av tunna väggar och överdrag . Utåt liknar resultatet en vanlig vägg, men den har förbättrad ljudisolering jämfört med gips.
  • Metallformning anses vara solid, väggarna i detta material kommer släta ut och formning kan också användas för att skapa hörn eller välvda strukturer . Trots dessa fördelar är materialet mycket dyrt, därför används det sällan i husbyggande. Ofta används metallformar för att skapa fundament på komplexa lösa jordar.
  • Cementspånskivor består av cement, sågspån och träspån, vilket ger formen extra styrka och skapar väggar som andas . Används ofta i privat konstruktion för byggande av bostadshus eller staket. Den enda nackdelen med strukturer gjorda av CBPB är låg fuktbeständighet, och därför måste plattorna förses med ytterligare vattentätning under installationen.
  • Extruderad polystyren - flexibelt material , som hjälper till att bygga upp strukturer med komplex geometri och ge fasader ett extra termiskt skydd.

Bland de många typerna av permanent formning är följande alternativ mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inför

Form med fullfjädrad yttre dekorativ finish … Passar för designbeklädnad av fasader har den dock inte värmeisolering, därför kräver den ytterligare väggisolering . För att montera fundamentet är det nödvändigt att ansluta de färdiga blocken till varandra, häll sedan in betongbruk och vänta på att det härdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armopanel

Användningen av armpaneler möjliggör installation med sandwich -teknik . De två panelerna är anslutna till varandra, varefter betonghällen hälls inuti. Den resulterande grunden har ökat styrkan, det kräver dock installation av extra ventilation.

Bild
Bild

Arbolit

Formen består av flis, sågspån och cement, därför verkar det vara det mest miljövänliga materialet . Arbolitstrukturer är lätta att skära, värmebeständiga (mot både låga och höga temperaturer), men för att uppnå fullständig värmeisolering förutsätts ytterligare installation av expanderad polystyren mellan blocken.

Den största nackdelen är de tjocka väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnesiumglas

Formen består av glasplåtar av magnesit som är mantlade med en stålram . Sådant material har bra brandmotstånd och ökad ljudisolering, vilket gör att det ofta används i privata bostadskonstruktioner för konstruktion av fasader och till och med väggar. Ytan som erhålls från LSU kommer ut jämn och jämn och har också miljövänlighet.

Bild
Bild

Frigolit

För grunden till stora byggnader används ofta en skumstruktur. I vissa fall kan väggar läggas med hjälp av sådan formning, men det är ett dyrt företag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastbau 3

Representerar paneler av expanderad polystyren med en metallram av armering … På grund av sitt utseende har formen ett antal fördelar: snabb och enkel montering, hög hållfasthet och ytterligare värmeisolering. En Plastbau 3 -panel är ungefär lika stor som ett bostadsgolv. Således, formning kan användas för monolitisk konstruktion av byggnader i flera våningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren

Expanderad polystyren är ett av de mest populära materialen . Byggare uppskattar den expanderade polystyrenstrukturen för ljud och värmeisolering, låg vikt och enkel installation (användningen av skumblock underlättar mycket arbetet på grund av bekväma stora dimensioner, men låg vikt). Bland materialets främsta nackdelar är den låga förbränningstemperaturen och dåliga miljövänligheten, som kan vara fylld av hälsa och miljö.

Bild
Bild

Översikt över anslutningselement

För att fästa blocken i den permanenta formen är det inte nödvändigt att använda dyra fästelement . Sådana billiga element som självgängande skruvar, metallhörn, spikar kan räcka. Även lim används (lämpligt för träbetongformar). Vissa typer av fast formning (till exempel extruderat polystyrenskum) är dock nyckfulla när det gäller alla vanliga typer av fästelement. För den mest tillförlitliga infästningen används följande element: fjäderben, band, fästen, klämmor, distansstänger samt fästelement av hållbar plast som tål högt tryck.

Låt oss överväga de vanligaste komponenterna

  • Tandställning … Behövs för att ge formväggen rätt position.
  • Nivelleringsbalkar . De används för ytterligare förstärkning av formkonstruktionen.
  • Avlagringar … Oftast används de vid konstruktionen av monolitiska byggnader för att fästa väggarna ihop.
  • Olika fästen, distansstänger . Behövs för att skapa ett stöd i formen.
Bild
Bild

Ansökningar

Konstruktioner med användning av fast formning används både i industriell konstruktion och vid installation av privata hus, stugor och staket. Eftersom användningen av denna teknik i hög grad underlättar konstruktion, minskar tid och materialkostnader, använder husägare ofta olika typer av permanent formverk för grundkonstruktion på personliga tomter.

De vanligaste tillämpningsområdena för fast formning är:

  • konstruktion av väggar och fundament för stugor, privata hjälpstrukturer (garage, staketstolpar, grindar, uthus);
  • uppförande av monolitiska byggnader i flera våningar i industriell skala (både bostadshus i flera våningar och offentliga byggnader);
  • lägga golv på marken i områden med låga grundvattennivåer;
  • överbyggnad av ytterligare källargolv;
  • extra väggisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyrenformning används aktivt för konstruktion av simbassänger, eftersom den ger en bra värmeisolering, vilket hjälper till att undvika snabb kylning av vatten.

För storskaliga arbeten används metallkonstruktioner oftast som väggformning (för komplexa arkitektoniska strukturer för transportändamål är det att föredra att ta stål, och för bostadshus med lägre belastning är aluminium lämpligt).

Bild
Bild

Installationsteknik

För att bygga ett hus med permanent formning själv behöver du inga speciella färdigheter eller praktiska färdigheter .… De flesta material är lätta och handburna, vilket gör processen mycket enklare. Om budgeten tillåter det kan du köpa en vibropress och tillverka betongblock för framtida formning själv. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att kontrollera nivån på fundamentets bas. Om det finns oegentligheter bortskaffas de genom utjämning med cementbruk. Om du vill göra en isolerad grund monteras ett varmt golv på den färdiga armeringsramen innan du häller murbruk.

Installationsprocessen kan delas in i tre huvudsteg:

  • montering av block;
  • utformning av förstärkning;
  • hällande betonglösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste punkten är installationen av den första blockraden. Innan installationen fortsätter är det nödvändigt att lägga ett tätskikt på vilket formen kommer att uppföras. Den första raden anger grundens noggrannhet. När du lägger ut block är det nödvändigt att verifiera varje centimeter och övervaka överensstämmelse med beräkningarna.

Blocken placeras så att det finns ett litet ledigt utrymme mellan dem, vilket är nödvändigt för att lägga armeringen. Metallstavar spelar en viktig roll vid installationen av efterföljande rader med formning, som är en anslutande och infästande struktur. Om formen inte är tätt installerad, kommer den gjutna betongen att flytta blocken, få en form som är långt från de angivna dimensionerna och kommer också att flöda utanför gränserna. För privat konstruktion av små hus placeras två stavar i spåret, men för större byggnader kan tre användas.

Bild
Bild

Det andra lagret av block staplas ovanpå det första med en liten förskjutning till sidan, vilket resulterar i att sammansättningen av block blir lik ett schackspel, där varje efterföljande rad skiftas i förhållande till den föregående. För att börja hälla murbruk är det nödvändigt att installera minst 3 rader med block, annars finns det risk för ihåliga utrymmen som omger armeringen och som en följd av detta bildandet av en ömtålig struktur. Blocken är sammankopplade med hjälp av plåtar.

Efter installation av erforderligt antal block och efterföljande armering hälls betong i den färdiga formen. Lösningsnivån bör inte nå metallstångspåren.

Det är nödvändigt att vänta tills det hällda skiktet torkar lite och sedan fortsätta lägga formen.

Nu, för den efterföljande fyllningen, är det tillräckligt att installera 2 lager block. När önskad grundhöjd har uppnåtts bör det sista lagret av den gjutna betongbruket bilda en plan yta som når formens kanter. Då måste betongen jämnas innan den hinner härda.

Rekommenderad: