Likhnis (54 Foton): Beskrivning Av Flerårig Gryning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Vesuvius" Och Viscarias, "Rosetta" Och En Typ Av Haage, Som Växer

Innehållsförteckning:

Video: Likhnis (54 Foton): Beskrivning Av Flerårig Gryning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Vesuvius" Och Viscarias, "Rosetta" Och En Typ Av Haage, Som Växer

Video: Likhnis (54 Foton): Beskrivning Av Flerårig Gryning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet,
Video: Enjoying Perennial Salvia Plants in your Garden 2024, April
Likhnis (54 Foton): Beskrivning Av Flerårig Gryning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Vesuvius" Och Viscarias, "Rosetta" Och En Typ Av Haage, Som Växer
Likhnis (54 Foton): Beskrivning Av Flerårig Gryning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Vesuvius" Och Viscarias, "Rosetta" Och En Typ Av Haage, Som Växer
Anonim

Lychnis är en populär örtartad flerårig från familjen Clove, som växer överallt: från tempererade till subarktiska bälten. I vardagen kallas det oftast "gryning", liksom "adonis". Lychnis växer vanligtvis i form av frodiga klumpar, strödda med små blommor, därför planteras det villigt i personliga tomter.

Reglerna för att ta hand om honom är enkla, även en nybörjare kan behärska dem. I den här artikeln kan du bekanta dig med beskrivningen av denna växt och ta reda på hur du sköter den ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Få människor vet att det vetenskapliga namnet på denna rhizomväxt "lychnis" härrör från det grekiska ordet "lampa". Dess ljusa blommor är verkligen kapabla att så att säga belysa vilket landskap som helst och lägga till glädje i det. I naturen växer den i Medelhavet och några asiatiska länder, i Ryssland finns den i Sibirien och Fjärran Östern. Vanligtvis har lychnisbusken storlekar från en halv meter till en meter, en tunn stjälk är täckt med säregna hårstrån och bladen är något grova.

"Dawn" blommar vanligtvis i juni eller juli och bleknar bara på hösten. Blommorna är rörformade, kronbladen är vidöppna. Deras färger sträcker sig från nyanser av rött, crimson och lila till vitt. Lukten av dessa blommor är diskret, men behaglig. Efter vissning bildas en låda med frön, som förblir livskraftiga i upp till 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet med flerårig lychnis innehåller många fleråriga och årliga underarter. Låt oss prata om de mest populära.

Vanlig

Höjden på denna fleråriga är från 40 till 60 cm. Bladen är lansettformade, ovala eller äggformade. Blommorna har färger från rött till lila, de bildar blomställningar av flera bitar . Blomningstiden är från mitten av sommaren till augusti. Tål lugnt torra perioder, kan växa på ganska knappa jordar.

Inom landskapsdesign används den oftast som en gruppväxt, i mixborders och för att dekorera gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glittrande

I sin naturliga miljö finns den i Fjärran Östern och Sibirien, liksom i asiatiska länder. Den kännetecknas av en rak stjälk från 25 cm, vissa exemplar växer till nästan en meters höjd. Koppen har formen av en klocka med ljusa skarlakansblad, blommorna kombineras i tre bitar eller mer.

Bild
Bild

Coriaceous

Leathery adonis, eller krona lychnis, är en ganska opretentiös blomma. Den kan växa även på ofruktbar jord och blomma fram till själva frosten. En grå stjälk med ovala blad växer upp till en meter. En blomma blommar högst upp. Bland sorterna av denna växt är det värt att notera Angela Blanche och Mysterious Island.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Alpint

Arten fick sitt namn för sin förekomst i alpzonen; den växer också aktivt på den nordamerikanska kontinenten och i de skandinaviska länderna. Blomman älskar att mysa i steniga områden och nära stranden av vattendrag. Detta är en hämmad art: längden på stammen är högst 20 cm . Dessutom växer det och kryper längs marken, vilket får det att verka ännu mer knäböjt.

Bild
Bild

Dess blommor är oftast färgade i olika nyanser av rosa. På dachas planteras den villigt på alpina kullar. Bland de mest kända sorterna av denna art kan man notera "Lara". Hon tar med placerare av små blommor, som kan diskret "klä upp" sajten.

Arkwright

Mörka stjälkar med en vinröd nyans av denna fleråriga är raka, växer upp till 40 cm. De är dekorerade med löv i form av hjärtan och ganska stora blommor upp till 3 cm i diameter. En populär representant för arten är Vesuvius -sorten . Den blommar det andra året efter plantering och blir en värdig dekoration av alla rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viskaria

De klibbiga röda stjälkarna på dessa blommor är upp till en meter långa. Blommorna är färgade vita eller rosa: från ljusa till rika nyanser. Många människor känner till en sådan mängd olika viscarias som "Rosetta ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Haage

Denna hybrid producerar stora blommor, samlade av ett paraply. Bronsstammar pryder bladen av samma färg, men med brist på fukt kan de falla av. Blommorna är rödorange, upp till 6 cm i diameter. Vanligtvis samlas fem till sju blommor i en blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalcedon

Lychnis chalcedonica växer till 0,9 m i längd. Den blommar bara i en och en halv månad med vita, röda eller rosa knoppar . Maltesakorset har bevisat sig väl, det heter så eftersom dess blommor har en ovanlig form - de liknar kors.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lychnis Jupiter

Denna buskiga blomma når 0,8 m i höjd. Många löv "hopar sig" på stjälkarna. Dess lila blommor blir upp till 3 cm, de öppnas närmare mitten av sommaren.

Bild
Bild

Alba

Den opretentiösa sorten kännetecknas av en vit färg. Alba tar färg i juni. Silverfärgade blad når 12 cm, stjälken sträcker sig till en höjd av 60 till 90 cm. Den har inga speciella krav på jordens sammansättning, den växer villigt även på knappa marker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peggy

Snygga buskar växer bara upp till 25 cm. Växtens gröna blad har en vacker bronsfärg, i kombination med röda blommor 4 cm i storlek ser de ganska ljusa och vackra ut. Peggy blommar hela sommaren. Denna vackra fleråriga har bott på tomten i 6 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fångenskap

Detsamma gäller för underdimensionerade lichnis - höjden överstiger inte 30 cm. Stjälkarna har klibbiga toppar. De är dekorerade med ljusa lila-rosa blommor av medelstora, dubbla, samlade i en pensel. Sorten "Plena" blommar i slutet av våren - försommaren . Mörkgröna lansettformade blad kompletterar denna vackra blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Lychnis kan reproducera på olika sätt. Nya växter är ganska lätta att få från frön, men detta odlingsalternativ är inte lämpligt för svala klimat, liksom för frottévarianter. Fortplantningsmetoder som plantor, sticklingar och delning av busken används också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Avstigningsregler

Lämplig plats

Blomman älskar upplysta områden, och de flesta av dess arter föredrar också måttligt fuktig näringsjord. I för blöt jord kan växtens rötter börja ruttna . Det är bäst om det finns ett kort diffust ljus på platsen för lychnisplanteringen.

Låga arter ser bra ut på alpina rutschbanor och rockeries, och höga - som fristående blommor eller i gruppkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Lychnis reproducerar bra genom frön. De måste sås i öppen mark före vintern eller på våren, när temperaturen är runt + 20 grader - i alla fall kommer lychnis att blomma först nästa säsong . Även om det finns sällsynta fall när det börjar blomma i sommar. Om reproduktionen av lychnis utförs av plantor, kommer du att se blommor på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beredning av planteringsmaterial

Såmaterial erhålls från blommor som ger "nötter" med frön. De förvaras i trasa eller kartonger. I svalt och mörkt kan de ligga i 4 år utan att förlora förmågan att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner

Fröna fördjupas en och en halv centimeter i marken. Om du täcker sängen med folie får du de första skotten om två till tre veckor . När det tredje bladet dyker upp är plantorna redo att "flytta" till sin permanenta plats. Det bör dock noteras att denna metod inte är lämplig för terryväxtarter.

För de norra regionerna är utbredning av plantor mer lämplig. För att plantera den i mars måste du skaffa groddar i förväg. Det rekommenderas att stratifiera fröna, det vill säga lägga dem i kylen i 15-30 dagar. Efter landning i marken får de en behaglig temperatur, det vill säga +20 C, jorden fuktas något. Annars är vården av det samma som när man planterar frön i öppen mark.

De första skotten visas om några veckor . Plantor härdas i två veckor, och i slutet av maj placeras de på det öppna fältet.

Vid ympning tas skotten av en vuxen växt i början av sommaren. Prover används cirka 15 cm långa. Det rekommenderas att behandla de trimmade områdena med krossat kol. Efter att ha placerat stjälken i marken, vattna den.

Vid delning av en buske tas skott, som årligen dyker upp från roten på varje växt . Om du gräver upp en buske sent på våren och skär den på mitten med en spade kan varje halva rota sig. Efter att ha placerat dem i marken måste delar av busken vattnas.

Lichnis, lättskött, har inga speciella underhållskrav. Men om du vill få vackra blommor bör du följa några av rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Som vi redan har noterat ovan är Lychnis mycket förtjust i ljus, därför har "sola" en extremt positiv effekt på sitt utseende. Det blommar mer magnifikt och rikligt, befinner sig i ett upplyst område. En patientväxt klarar temperaturfluktuationer, eftersom den har god torka och frostbeständighet. Under växtsäsongen känns det bäst vid temperaturer från +15 till + 25 grader.

Bild
Bild

Jorden

Blomman älskar ljusa jordar med bra dränering. Grov sand på platsen kommer inte heller att störa denna växt . Det är bäst att inte bara gräva upp marken innan du applicerar frö eller plantor, utan också att befrukta det. För detta tas upp till 10 kg kompost, 50 g superfosfat, 40 g kaliummagnesium per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Stagnation av vatten har en extremt negativ effekt på lichnis tillstånd. Det vattnas endast i torrt väder, vilket inte ändras på länge till grumligt. Ibland räcker det med att spraya buskarna med vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Det räcker att gödsla en bra jord ett par gånger per säsong, men en fattig kan mättas med näringsämnen varje månad.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Växten behöver lossa jorden. Det rekommenderas att göra detta efter varje regn, liksom efter vattning. Det är bäst att utföra proceduren på morgonen. Mulching bidrar också till att bevara markegenskaperna . Utan ogräs kan ogräs snabbt fylla området och därmed lämna det utan mat.

Bild
Bild

Beskärning

Om torkade knoppar tas bort i tid kommer blomningen att pågå längre. De måste skäras, detta förfarande kommer att provocera bildandet av nya blomställningar. Innan vintern börjar skärs den ovanjordiska delen av växten.

Bild
Bild

Vintrar

Lychnis går lugnt igenom vintern, så det finns ingen anledning att skydda den från frost. I hårda klimat är det tillräckligt att strö över området med lövverk eller grenar så att rötterna säkert kommer att behålla sin livskraft fram till nästa säsong . Undantaget är mer nyckfulla frottévarianter - de måste alltid täckas.

Bild
Bild

Överföra

Eftersom lychnis är opretentiös överlever den lätt transplantation och delning. Det är viktigt att notera att det rekommenderas att dela buskarna under lågsäsong och att transplantera en blomma med en jordklump - från början av återväxt till höst, även under en uppsättning knoppar och blomning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fiender av lychnis är en slobberfjäril, bladmask och bladlöss. Om blomman är lätt skadad, hjälper sådana "gammaldags" metoder att hantera dessa insekter som tobak, vitlök eller tvålösning dig . I mer avancerade fall måste kemikalier användas. För att bli av med invasionen av den allestädes närvarande bladlössen, besegra dess främsta bärare - myror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lychnis börjar göra ont och blir gult på grund av otillräcklig vård. Att plantera för hårt och fuktstagnation i jorden kan leda till att du förlorar ett hälsosamt utseende. Genom att identifiera orsaken kan du rädda växten från förfall.

Använd i landskapsdesign

I en grupp ser lychnis bra ut mitt på gräsmattan. Vissa sorter drar sig mot vattenförekomster, så det är bra att plantera dem nära dammar. De ser spektakulära ut i sällskap med klockor, primula, Gaillardiums, Nivyaniks. Vissa trädgårdsmästare planterar lychnis som en oberoende växt, som kombinerar exemplar av olika färger. Höga betyg kompletterar framgångsrikt inredningen av väggar, staket och lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vill dela med denna underbara blomma även på vintern, plantera den i en kruka. På sommaren kan han "bo" på platsen, och på vintern kan han flytta till bostaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lychnis är en opretentiös blomma som med allt sitt blygsamma och snygga utseende kan göra platsen ljusare. Han blev kär i trädgårdsmästare för sin anspråkslöshet och förmåga att klara klimatförändringar. Med rätt vård gläds några av dess sorter med sin blomning i 5-6 år. Bland de olika sorterna av denna fleråriga hittar du säkert en som kommer att komplettera din trädgård.

Rekommenderad: