Kosmeya (59 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Odling Av Cosmeia Från Frön I En Rabatt, Beskrivning, Dubbelfjädrad, Svavelgul Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Kosmeya (59 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Odling Av Cosmeia Från Frön I En Rabatt, Beskrivning, Dubbelfjädrad, Svavelgul Och Andra

Video: Kosmeya (59 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Odling Av Cosmeia Från Frön I En Rabatt, Beskrivning, Dubbelfjädrad, Svavelgul Och Andra
Video: Gräva Ny Rabatt - Del 2 (Plantering av perenner) 2024, April
Kosmeya (59 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Odling Av Cosmeia Från Frön I En Rabatt, Beskrivning, Dubbelfjädrad, Svavelgul Och Andra
Kosmeya (59 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Odling Av Cosmeia Från Frön I En Rabatt, Beskrivning, Dubbelfjädrad, Svavelgul Och Andra
Anonim

Kosmeya är en idealisk blomma för trädgårdsmästare som vill odla en frodig, ljus, hög och opretentiös blomma på sin webbplats. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av kosmos, liksom med särdragen i att plantera och ta hand om denna trädgårdsgröda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kosmeya (populärt namn - "Kosmos") - avser släktet med årliga och fleråriga örtartade grödor från familjen Astrovye. I den naturliga miljön är den allestädes närvarande i södra (mindre ofta nord) Amerika.

Hittills skiljer forskare cirka 40 separata kosmosvarianter, bland vilka endast två odlas aktivt av trädgårdsmästare: dubbelfjädrade och svavelgula kosmos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kosmeya representeras av många gröna skott med rödaktiga ådror. Beroende på sortens och blommans typ kan enskilda skott bli upp till 1,5 meter höga. Kosmos gröna tillväxt har en spridande struktur, varför växten ofta förväxlas med en buske.

Kosmosblomning varar i cirka 3 månader - börjar i juni eller juli och slutar med början av den första frosten. Cosmea blomställningar är stora, panikulära typ, vanligtvis inte mer än 12 cm i diameter. Knopparna är rörformiga, rosa, blå, röda, bruna eller lila med gula stövlar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Som redan nämnts finns det cirka 40 arter av kosmor, men endast två av dem odlas aktivt i trädgårdstomter. Förutom dessa arter finns det ett stort antal kosmosorter, som också kommer att presenteras nedan.

Dubbelfjäderig . Kosmeya av denna art inkluderar årliga sorter med tunna olivblad som liknar dill, bräckliga peduncles samt röda, vita och rosa blomställningar. Sådana växter når 150 cm i höjd. De mest populära sorterna av en sådan kosm är "Radiance" - korrugerade kronblad med kontrasterande fläckar nära kärnan, "Puriti" - vita, triangulära och breda kronblad, "Sensation" är en av de längsta blommande sorterna med många lila blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svavelgult . Också ett högt utseende - dessa blommor kan bli upp till 1, 2-1, 5 m höga, medan de har frodiga förgreningar. Blomställningarna är övervägande gula eller orange, upp till 5 cm i diameter och med en ojämn kontur. Kända sorter: "Bilbo" - underdimensionerade kosmeya upp till 0,5 m i höjd med halvdubbelt persikaknoppar, "Diablo" - stora gulröda blommor, "Crest Lemon" - en dvärgsort med gula blomställningar på korta stjälkar (upp till 0,5 m).

Bild
Bild
Bild
Bild

Blodröd . Den kännetecknas av stora bruna eller vinröda blomställningar med en mörk kärna och flätiga kronblad.

Denna typ av kosmé är också populär för sin kaffearom.

Bild
Bild

Choklad . En flerårig sort direkt från Mexiko - den har stora vinröda eller svarta knoppar upp till 4 cm i diameter, en söt kaffelukt och en höjd av upp till 1,5 m.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Processen att plantera kosmaplantor i öppen mark omfattar flera steg: att välja en plats, förbereda ett substrat och plantera plantor direkt. Under varje steg måste vissa subtiliteter beaktas, vilket kommer att diskuteras nedan.

Val av sittplats

För att plantera kosmos måste du välja en öppen, solig plats på norra sidan av trädgården. Kosmeya älskar solljus, vilket återspeglas i överflöd av blomningskultur. Dessutom bör platsen vara tillräckligt torr och vindlös - lågland, där fukt ackumuleras efter regn, eller kullar med vindstötar av stark och kall vind, är inte lämpliga för detta.

I halvskugga eller nära andra buskar bör dessa blommor inte planteras . - under sådana förhållanden kommer kosmeya att glädja dig med det minsta antalet knoppar, men blommans grönska kommer att växa kraftigt.

Överflödet av naturligt solljus är särskilt viktigt för fleråriga varianter av kosmos, och därför byggs rabatter med sådana blommor vanligtvis i öppna områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

Kosmeya skiljer sig inte åt i specifika krav på markens kvalitet på platsen - den kan växa även på lerjord eller på utarmad sandig lera, men jorden ska i alla fall vara lätt och andas. Förutom, på en rabatt med kosmos bör jorden tillåta fukt att passera bra - annars organiseras ett dräneringsskikt i hålen med plantor.

När det gäller jordens sammansättning är neutrala jordar eller jord med låg surhetsfaktor bäst lämpade för cosm.

Bild
Bild

Plantera plantor

Beredda kosmeya plantor planteras i öppen mark under första halvan av juni eller i mitten av maj (om vi pratar om de södra regionerna). Planteringsprocessen är följande.

  • Innan planteringen grävs jorden i rabatten, medan allt ogräs och rötter från gamla buskar och träd tas bort. Sedan grävs breda hål upp till 35 cm djupa i rabatten.
  • Brunnarna vattnas rikligt med sedimenterat vatten, varefter trädgårdsmästaren väntar tills det absorberas i jorden.
  • I botten av hålet placeras ett dräneringsskikt av trasigt tegel, expanderad lera, småsten eller flodsand.
  • En planta placeras i varje hål tillsammans med en klump från behållaren där plantorna växte. Alla fria hål fylls med en blandning av ängsmark, torv och sand (om jorden är utarmad eller tung). Därefter vattnas växten rikligt igen.
  • Så snart plantan slår rot på en ny plats och når en höjd av 50 cm, bör den klämmas för att provocera tillväxten av sidoskott - detta kommer att göra blomman mer frodig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering av plantor av kosmos i öppen mark bör de allra första knopparna dyka upp samma sommar (ca 1-1,5 månader efter plantering).

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Kosmeya anses vara en ganska opretentiös blomma när det gäller vård - den har utmärkt immunitet, vilket gör att växten kan blomma även på utarmad jord utan regelbunden trädgårdsmästare. Hela processen med att ta hand om kosmosblommor reduceras till vattning, utfodring, lossning och dekorativ beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Kosmeya tillhör trädgårdsgrödor som behåller fukt dåligt vid rötterna, och därför bör vattning av denna växt inte bara vara riklig, utan också frekvent. Unga plantor vattnas var 2-3: e dag, äldre buskar-en gång i veckan eller när jordskorpan torkar i blommans nära stamcirkel.

Att vattna en vuxen buske kosmos bör ta cirka 4 tio liters hinkar med sedimenterat vatten . Vatten måste appliceras uteslutande under rötterna, eftersom det är risk för ruttnande blomskott och solbränna när man vattnar med en vattenkanna. Själva vattningsproceduren görs bäst tidigt på morgonen eller kvällen.

Under torra årstider behöver kosmeya ökad vattning - i detta fall bör det inte tillåtas att bilda en torr skorpa i cirkeln nära stammen nära blomman. På grund av bristen på fukt minskar antalet kosmos knoppar kraftigt, själva blomman vissnar och försvagas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vitaminförband införs i jorden 3 gånger per säsong. Den allra första utfodringen utförs 14-15 dagar efter plantering av plantorna på en permanent plats - komplexa mineralgödselmedel passar bäst här . Den andra utfodringen utförs under knoppbildningsperioden. Den tredje och sista förbandningen bör utföras under kosmos blomningstid - för en mer mättad färg på knopparna och förlängning av blomningen.

Om vi pratar om vissa gödningsmedel, är "Bud" bäst lämpad för att stimulera blomning och bildandet av frodiga knoppar, men läkemedlet "Agricola" visade sig väl som en optimal mineralgödning för hela säsongen. Kosmeya är också bra för organiskt gödningsmedel, men de ska inte appliceras färskt på jorden - det gäller kompost eller gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organiskt gödningsmedel appliceras vanligtvis på jorden i rummet eller fungerar som ett täckskikt, men mineralgödsel blandas vanligtvis med vatten för att vattna växten och kan appliceras under blommans rötter eller sprutas över dess skott.

Med gödningsmedel är det viktigaste att inte överdriva det: ett överskott av vitaminer i jorden kan leda till att blomman vissnar eller en minskning av antalet knoppar

Toppdressing appliceras vanligtvis endast på utarmad jord, där kosmbuskar växer; på bördig, vitaminrik jord behövs inte ytterligare utfodring av dessa blommor.

Bild
Bild

Beskärning och lossning

För att kosmosbuskar ska behålla sitt dekorativa utseende under en längre period, rekommenderas att deras torra och bleka knoppar tas bort omedelbart - detta kommer att stimulera tillväxten av andra knoppar och förlänga blomperioden.

Vissa varianter av kosm kännetecknas av överdriven buskighet, och därför knyts unga skott av kosm ibland även innan perioden med aktiv tillväxt - i fleråriga sorter brukar detta göras tidigt på våren. Blommans dekorativa utseende hjälper till att bibehålla en vanlig frisyr. Under denna procedur rekommenderas att ta bort högst 30 cm från unga och vuxna skott.

Om kosmosbusken har växt mycket rekommenderas trädgårdsmästare att organisera ett solidt stöd så att blommans höga skott inte bryts under vinden eller under sin egen vikt.

Bild
Bild

Ett annat viktigt steg för att ta hand om kosmos är att lossa jorden i stamcirkeln nära blomman. Detta lättar inte bara jorden, utan gör den också mer luftig, vilket gör att syre och fukt kan nå blommans rötter obehindrat.

Dessutom kommer sommar- och vårlösning att avlägsna jorden nära ogräsblomman, men lossning före frost kommer att ta bort larverna av skadedjur som har lurat där för vintern från jorden.

Bild
Bild

Vintrar

Om du ska odla en flerårig kosmeya i din trädgård, då på hösten, innan den första frosten börjar, måste blomman vara ordentligt förberedd för övervintring. Erfarna trädgårdsmästare skär av alla skott och knoppar i kosmos till en nivå av 10-15 cm över marken och täcker dem sedan med ett lager grangrenar, som skyddar blomman från frost och tung snö . Det är bättre att inte använda lövverket för skydd - larverna hos många trädgårdsskadegörare föredrar att övervintra i det. För att inte blommans rötter ska frysa måste ett lager täcke av halm, torv, ruttnad gödsel, sågspån eller trädbark organiseras i stamcirkeln.

Med början av de första varma vårdagarna avlägsnas skyddet från kosmos så att blomman inte rycker under solens strålar

Om flerårig kosmeya odlas i södra regioner med långa och hårda vintrar, är det bäst att gräva upp blomman för vinterperioden och transplantera den tillsammans med en jordklump i en tillfällig kruka, där den kommer att lagras tills värmen börjar.

Bild
Bild

Fortplantning

Erfarna trädgårdsmästare föredrar att odla cosmea med frömetoden - det här är en ganska noggrann och svår process för en nybörjare, men med rätt tillvägagångssätt kan du spara upp till 90% av alla frön som planteras för plantor. Fröförökning är också populär på grund av fröarnas långa hållbarhet - de kan behålla planteringsegenskaper i 3-5 år . När du väljer en frömetod, kom ihåg att kosmeya tillhör korspollinerade trädgårdsgrödor, och därför kan handplockade frön av denna blomma förlora sorteregenskaper.

Dessutom kommer växande kosmaplantor från frön att skjuta upp blomningstiden för grödan med ungefär en månad - från juni till juli.

Bild
Bild

Seed reproduktion omfattar 2 steg: insamling av frön och beredning av plantmaterial, samt direkt sådd av frön i öppen mark eller i förberedda behållare.

Ungefär 2-4 veckor efter slutet av blomperioden börjar kosmos fruktkulor aktivt mörkna och bli gula - det här är ett säkert tecken på att det är dags att samla plantmaterial. Så att fröna inte smuler för tidigt, efter blomningen, knoppas knopparna med gasväskor - detta gör att du kan bevara de flesta av de mogna fröna, som i sin naturliga miljö helt enkelt faller ner i jorden i blommans stamcirkel.

Enligt fröarnas skick måste du övervaka de obundna fruktkulorna - så snart planteringsmaterialet mörknar, de insamlade fröna placeras i ett varmt rum med god ventilation och torkas hemma tills de planteras i speciella behållare eller i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att odla kosmiska plantor från frön hemma, anses andra halvan av mars vara den bästa tiden för plantering av plantmaterial. För plantering är det bäst att välja stora behållare med dräneringshål.

I botten av tankarna är nödvändigtvis ett dräneringsskikt av expanderad lera, småsten eller skum organiserat. Vilken jord som helst kan väljas (även för inomhusväxter), men den måste andas . I ett rum med planteringsmaterial måste en stabil temperaturnivå på 18-20 grader upprätthållas. Blomfrön pressas något i marken och vattnas med vatten vid rumstemperatur.

Under sådana förhållanden visas de första skotten av kosmos inom 1, 5 veckor efter plantering. Så snart plantorna har 3 fulla blad kan en plockning genomföras - transplantera plantor i separata koppar, där växten växer innan den planteras i öppen mark.

För att plantorna ska känna sig bekväma på en permanent plats i trädgården, ungefär en månad före plantering, tas plantorna ut på loggian eller på balkongen . Denna härdning utförs varje dag, och tiden på balkongen bör gradvis öka.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare föredrar att så kosmofrön direkt i öppen mark. Detta är en ganska radikal metod som inte sparar mer än 60% av allt planteringsmaterial.

För det så att kosmofrön kan växa i en rabatt bör de planteras i början av maj när de kalla nätterna redan har passerat och en stabil dagtemperatur på 12-15 grader upprättas. För att frön ska gro snabbare bör de planteras i öppna, soliga områden där jorden regelbundet värms upp.

Frö planteras i tidigare förberedda sängar eller spår, 2 stycken per spår. I framtiden kan svaga plantor gallras ut. Fröna pressas lätt i marken eller smäller helt enkelt, vattnas sedan med en vattenkanna.

Under gynnsamma förhållanden bör de första skotten av kosmos visas inom 2 veckor efter plantering. Efter utseendet på 4-5 blad kan plantorna transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland andra prydnads trädgårdsodlingar anses kosmeya vara den mest stabila och hälsosamma - den är inte rädd för skadedjur eller svampsjukdomar. Det enda skadedjur som verkligen kan skada är vanliga trädgårdssniglar och sniglar. NS Dessa skadedjur uppträder vid hög luftfuktighet och kan förstöra all grön tillväxt av en blomma på mycket kort tid.

Sniglar och sniglar kan tas bort manuellt eller med ölfällor - för detta placeras behållare fyllda med vanligt öl runt rabatten. Öldrycken fungerar som ett bete, varefter sniglarna lätt kan skördas för hand.

Bild
Bild

I sällsynta fall möter trädgårdsmästare vissa problem när de odlar trädgårdskosmos. Det vanligaste är ingen blomning eller få knoppar. Det kan finnas flera anledningar till att cosmeya inte blommar.

  • Sen eller sen ombordstigning . Vissa varianter av kosmeas skiljer sig åt i individuella krav för planteringstidpunkten och kan därför helt enkelt inte hinna blomma före frost vid plantering vid fel tidpunkt.
  • Överskott av gödselmedel i jorden . Det bör förstås att de flesta näringsämnen från jorden där kosmeya växer går just till bildandet av skott och grönska, medan antalet knoppar minskar och deras färg blir mindre mättad. Vid utfodring är inte bara aktualitet viktigt, utan också doser. Vanligtvis appliceras inte mer än 15-20 gram mineralgödsel, utspätt i 10 liter vatten, på 1 kvadratmeter av en rabatt med kosmos.
  • Sortkultur . Vissa sorter av kosmea utmärks av sen blomning, och vissa av tidig blomning. Denna punkt måste förtydligas vid köpet.
  • Felaktig vård . Om problemet med bristande blomning inte gäller punkterna ovan, är felaktig eller oregelbunden vård av växten corny. Allt kan ingå här - från brist på naturligt ljus till oregelbunden vattning och brist på ventilation.
Bild
Bild

Cosmeya är skyldig sin goda immunitet mot växtförhållandena i sitt hemland - i Syd- och Nordamerika. Där anses dessa blommor vara ängsväxter som kan växa framgångsrikt även i de mest fattiga områdena. Sådana förhållanden härdade kosmea och gjorde det möjligt att odla denna blomma i Ryssland utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kosmeya är en mångsidig växt för att växa i en trädgård - den har inte bara frekventa ljusa blommor, utan också frodig rik grönska som kommer att dekorera alla rabatter.

Cosmea har ganska många användningsområden för landskapsdesign - trädgårdsmästare planterar dessa blommor bredvid trädgårdsvägar, i form av en häck nära kantsten, eller växer helt enkelt i grupper av olika sorter i en rabatt. Kosmeya kan betraktas som en ganska hög trädgårdskultur, och därför kan de ibland med sin hjälp skydda grönsaksgrödor eller obeskrivliga trädgårdsstrukturer och tillbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När den planteras i en grupp växter kombineras kosmeya med nästan alla populära trädgårdsgrödor. Dessa blommor ser väldigt vackra och harmoniska ut tillsammans med nejlikor, asters, pelargoner, malvor, kamomiller, ringblommor och liljor. Om du vill skapa en blomma och ljusa rabatter i olika nyanser måste du se till att blommande perioder i rabatten sammanfaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med flerårig kosmos är att den under vinterperioden kan flyttas till en kruka och smärtfritt lagras hemma.

Det måste sägas att kosmeya idag odlas inte bara tack vare sina ljusa blommor - denna trädgårdskultur avger en syrlig, behaglig, om än ganska lätt doft som passar perfekt in i den totala blommiga bakgrunden i hela trädgården.

Rekommenderad: