Digitalis (55 Foton): Växer Från Frön Av En Flerårig Blomma Digitalis. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Digitalis (55 Foton): Växer Från Frön Av En Flerårig Blomma Digitalis. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Digitalis (55 Foton): Växer Från Frön Av En Flerårig Blomma Digitalis. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: How to grow foxgloves from seed. How to plant foxgloves aka Digitalis purpurea in the garden. 2024, Mars
Digitalis (55 Foton): Växer Från Frön Av En Flerårig Blomma Digitalis. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Digitalis (55 Foton): Växer Från Frön Av En Flerårig Blomma Digitalis. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Digitalis är en sann dekoration i alla hemträdgårdar. Hon är opretentiös i vården, frostbeständig, vacker. Allt du behöver veta om denna växt lär du dig av vårt material.

Bild
Bild

Beskrivning

Digitalis, eller digitalis (på latin är namnet stavat som digitalis), kallas flerårig ört som tillhör plantainfamiljen . Dess utseende är mycket effektivt: på en rak, fast stam, från 30 centimeter till en och en halv meter lång, bildas en pyramidal racemosblomställning, bestående av många blommor som liknar klockor i form. Mörkgröna blad bildar en rosett vid rötterna. Bladets utsida är blank, blank, medan botten är fleecy, gjuten silver.

Färgområdet för digitalis är omfattande tack vare de många uppfödda sorterna. Kronbladet kan färgas vitt, gult, rosa, lila, lila, rött och till och med persika. Det finns också tvåfärgade sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är känt att rävhandske är en medicinsk ört, men dess juice i stora mängder är giftig … På grund av detta, i legenderna i Västeuropa, kan du hitta sådana namn på det som "älvornas fingrar", "de dödas fingrar", "tomtarens hattar", "häxhandskar".

Digitalis blommar på sommaren . Efter pollinering av blommor sker bildandet av bollformade testiklar. Foxhandskefrön är små, bruna i färgen. De kan skördas för hand för efterföljande sådd, eller lämnas på växten för självsådd med hjälp av vinden.

Bild
Bild

Typer och sorter

Låt oss närmare överväga de befintliga sorterna av digitalis.

Lila

En mycket vacker och populär växt … Stammens längd når 150 cm. Bladen bildar en rosett vid rötterna, den största av dem ligger nära marken, och ju högre de "stiger" längs stammen, desto mindre blir de. De är äggformade, mörkgröna på framsidan och silver på baksidan.

Blomställningen är racemose, mycket frodig och består av många trattblommor. Trots att denna sort kallas lila, färgen på dess kronblad kan vara rosa och snövit och beige och lila.

Det finns mörka fläckar inuti. Blomningen fortsätter under hela sommaren.

Bild
Bild

Många sorter av lila rävhandske har fötts upp. Du kan bekanta dig med dem nedan.

Shirley … Stammens höjd är upp till 150 cm, kronbladets färg är snövit, blek grädde eller rosa. Klockformade blommor samlas i en racemose blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peloric blandad . Denna sort är ännu högre än den föregående - 180 cm. Färgsorterna är desamma.

Bild
Bild

Alba . Stammens höjd är från 120 till 150 cm, blomställningen är spikad, blommorna är snövit, det finns mörka vinröda fläckar inuti.

Bild
Bild

Snow Thimble . Blommorna är vita, stamlängden är upp till 120 cm.

Bild
Bild

Pams val … En fantastiskt vacker sort. Utanför är klockblommorna vita och från insidan vin-vinröda. Växthöjd - 100-120 cm. En underart av sorten - Pam's Choice Split Corolla - har en snidad corolla och ser ut som en orkidéblomma.

Bild
Bild

Glittrande priser blandade . Växthöjd - cirka 180 cm, blommorna är stora, samlade i en racemose blomställning. Färgen på kronbladen är en blandning av vitt, rosa, citron, vinrött och rött.

Bild
Bild

" Rosa champagne ". Som namnet antyder är kronbladen målade i en fast rosa färg, inuti varje blomma finns små mörka fläckar. Växthöjd - upp till 120 cm.

Bild
Bild

Aprikos . Skiljer sig i en ovanlig persikafärg på kronbladen. Stammens höjd når 100 cm. Underarter "Apricot Delight" är något högre - 120 cm.

Bild
Bild

" Röd dvärg ". En miniatyrväxt, vars höjd inte överstiger 35 cm. Blommorna är ganska stora, klockformade, ljusröda.

Bild
Bild

Träull . Stammens höjd är 150 cm. Kronbladen är målade i lila, rosa och lila nyanser.

Bild
Bild

Maria Medici . Stammens höjd varierar från 60 till 150 cm. Blommornas färg är grädde, lila, rosa.

Bild
Bild

Berry Canary . Låg kvalitet-cirka 60-70 cm. Kronbladets huvudfärg är lila, det finns också snövit, rosa och röda toner.

Bild
Bild

Rävaktig . Stammens höjd är upp till 65 cm. Kronbladen är målade vita eller rosa med kontrasterande halsar.

Bild
Bild

Primrose Carousel . Växtens höjd är 75 cm. Färgen är mycket intressant: blekgul varvat med vinrött. Frodig racemose blomställning.

Bild
Bild

Candy Mountain . Stammens höjd är 120-150 cm. Det unika med sorten är att dess blommor är upprätt och inte hängande. Färgen på kronbladen sträcker sig från ljusrosa till lila.

Bild
Bild

Silverräv … Det är inte bara en dekorativ blommande växt, utan också en dekorativ bladväxt. Bladen är täckta med ludd och har en silverfärgad nyans. Färgen på kronbladen är vitrosa med en pärlemoraktig nyans. Inuti är blommorna täckta med vinröda fläckar.

Bild
Bild

" Karusell ". Stånghöjd - 120 cm, krämfärgade kronblad.

Bild
Bild

" Aprikosskönhet ". Växten växer upp till 140 cm i höjd, har en delikat persikafärg på kronbladet.

Bild
Bild

" Punkt ". Växtens höjd - 90 cm, blommorna är ljusa röda med vin -vinröda fläckar.

Bild
Bild

Det finns andra sorter av lila rävhandske, vi har precis listat de mest populära.

Storblommig

Inte för hög (upp till 70 cm) flerårig växt . Avlånga klockformade blommor samlas i glesa ensidiga blomställningar. Kronbladets färg är ljusgul, det finns inneslutningar inifrån. Dess kortare sort är känd - Dvärgklockspel når 40 cm i höjd. Kronbladets färg är gul.

Bild
Bild

Rostig

Det ovanliga namnet motiveras av en ännu mer ovanlig färg - ljusbrun på utsidan och lite mörkare på insidan. Dessutom är blommans utseende också ovanligt - det liknar nosen på ett djur med en öppen mun och en utskjutande tunga. Färgen kan variera något beroende på sorten, till exempel:

  • Gigantea - kronbladen är mörkare, liknar svart te utspätt med mjölk och stjälkhöjden är 150 cm;
  • Gelber herold - blommor har en gulgrön underton, höjden på denna sort är 130 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ullig

Denna typ av digitalis når en höjd av 30-80 cm, har något spetsiga avlånga ovala blad . Små lansettformade blad finns också på stammen. Blomställningen är en stor tätt pubescent tofs, blommorna är gulbruna med en vit "tunga" och en sfärisk svullen corolla.

Bild
Bild

Ciliated

Inte en mycket vanlig typ. Växten når en höjd av cirka 60 cm, flera stjälkar växer från en rhizom … Digitalis ciliate broschyrer är spetsiga, deras kanter är tandade. Blomställningen är mycket liten jämfört med andra sorter, blommorna är klockformade, vitrosa med gula, små. Växten övervägs utmärkt honungsväxt.

Bild
Bild

Gul

En vackert blommande variant av digitalis. Växtens stjälk är köttig, upprätt, når en höjd av 100 cm. Blomställningen är pyramidal, racemos, samlad från stora klockformade gula blommor. Den mest populära sorten är”Gelb Janus” 80–100 cm hög, kronbladets färg är ljusgul.

Bild
Bild

Hybrid

Uppfödare kunde inte ignorera en så attraktiv växt, så många nya sorter föddes upp. Här är de mest populära.

Excelsior Hybrider blandade är en hybrid av den lila räven. Dess höjd når nästan 200 cm, och stora klockformade blommor (vita, rosa eller röda) finns på stammen i en spiral.

Bild
Bild

Jordgubb (Merton) rävhandske . "Kärlekens frukt" av de storblommiga och lila sorterna. Blommornas färg är krämig rosa, stjälkens höjd är upp till 80 cm.

Bild
Bild

Glory of Roundway . "The brainchild" av den gula digitalisen. Blommorna i denna hybrid kännetecknas av en mycket intressant färg - ljusgul vid basen av "tratten" och blir blekrosa till kanten. Det finns vinröda fläckar inuti. Stånghöjd - upp till 120 cm.

Bild
Bild

Belysning Rosa . Den har fantastiskt vackra blommor - asymmetriska kronblad bildar en slags "huva" ovanpå och en "tunga" sticker ut från botten i mitten. Färgen är ovanlig: från insidan - en känslig persika, från utsidan - laxrosa och gränsen av samma färg. Denna hybrid reproducerar uteslutande på ett vegetativt sätt, den ger inte frön. Växtens höjd är cirka 90 cm.

Bild
Bild

Belysning Aprikos . Ännu en intressant hybrid. Färgen på kronbladen är aprikos, längs kanterna finns en orange-röd kant, det finns fläckar av vinrött inuti. Blomställningen är tät, flerblommig, växten är en bra honungsväxt. Stamhöjden är cirka 100 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Det finns två sätt att plantera digitalis på öppen mark: förväxta plantor eller sådd av frö. Låt oss överväga båda alternativen.

Fröplanta

De unga djuren planteras på den personliga tomten efter fastställandet av en positiv genomsnittlig daglig temperatur i slutet av maj eller början av juni . Vid den här tiden är jorden redan uppvärmd tillräckligt, och det finns 5-6 löv på plantorna.

Föredrar att odla digitalis i solbelysta områden kommer dock lite skuggade områden att göra . Plantering under träd som tappar lövverk på hösten rekommenderas inte, eftersom fukt dröjer kvar i stamcirklarna länge och digitalis kommer att drabbas av vattensköljning, vilket är full av brist på blomning.

Bild
Bild

Fröplanteringsregler:

  • välj en plats med bördig fuktgenomsläpplig jord;
  • lossa den i förväg till djupet av en spadebajonett, samtidigt som du lägger till 4 eller 5 kilo kompostgödselmedel för varje kvadratmeter;
  • plantera växterna, observera ett intervall mellan dem på 15-20 cm med ett radavstånd på 25-30 cm;
  • plantering genom att överföra plantor till förberedda hål från behållare tillsammans med en jordklump;
  • komprimera jorden, vattna plantorna.

Digitalis kommer att blomma först nästa år efter avstigning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Sådd av frö i öppen jord görs tidigt på våren - det kommer de att göra slutet av mars eller början av april.

Handlingsalgoritm:

  • förbered sängen i förväg: lossa jorden, jämna ut den med en kratta;
  • bilda grunda rader med ett planteringsdjup på upp till 2 cm och ett avstånd på 25-30 cm mellan dem;
  • tjockna inte planteringen, håll avståndet mellan fröna;
  • täck planteringen med jord;
  • om det är svalt ute, rekommenderas att täcka sängen med lutrasil;
  • efter groddning, tunna ut dem, håll avståndet mellan plantorna 8-10 cm;
  • du måste transplantera växter till en permanent plats med mellanrum på 20-25 cm eller 40-50, beroende på vad du vill få till slut: en enda plantering eller en blomsterrad.

Du kan också transplantera vuxna buskar: rotsystemet för digitalis är ytligt, så buskarna grävas enkelt ut tillsammans med en jordklump och rullas in i ett tidigare grävt hål. Efter denna procedur krävs vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Hur man tar hand om denna intressanta växt - läs nedan.

Vattning

Rävhandsken bör vattnas regelbundet, men dränering får inte glömmas bort, eftersom digitalis inte gillar stillastående fukt. Om det regnar, sluta vattna , och lossa jorden något nära ytan, men med försiktighet - växtens rhizom ligger horisontellt och ytligt, det kan lätt skadas.

Bild
Bild

Toppdressing

Du kan redan befrukta ung tillväxt av digitalis den sjätte dagen efter avstigning till en permanent plats … Den första utfodringen bör ske med ammoniumnitrat. Du måste späda ut det så här: Använd en hink med vatten för 1 kvadratmeter yta med 10 eller 15 gram av ämnet löst i den. För alla efterföljande förband är komplexa mineralgödselmedel lämpliga; de måste utföras 2-3 gånger per säsong. Försumma inte mulching, lossa jorden och kasta vuxna buskar.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

På grund av det ytliga läget är rotsystemet ofta bar, och på hösten är det nödvändigt att strö rhizomen med färsk jord så att det inte fryser över vintern. Dessutom kan du täcka det med nedfallna löv, kvistar. Rävhandsken behöver inte mer isolering - det är en frostbeständig växt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två sätt att multiplicera digitalis.

Frön

Förfarandet för att samla frön är mycket enkelt: de väljs bland de största kapslarna när de mognar. Innan de planteras i marken kan de blötläggas, men du kan inte göra detta.

Om du bestämmer dig för att använda frön för odling av plantor, såa dem i lådor, täck med folie. Du behöver inte gräva djupa hål - det räcker med att strö fröna lite med jorden. När plantor dyker upp måste de gallras så att plantorna blir starka och stora.

Bild
Bild

Av skott

Det är så hybridsorter häckar oftast. För dessa ändamål används basala processer . Lämna de största blomställningarna för att få frö, skär av vissna tofsar från andra. Efter cirka 3 veckor kommer flera rosetter att dyka upp vid basen av skivorna. När 7 eller 8 löv växer på alla, måste de noggrant separeras och planteras på ett annat ställe. Under sommaren kommer skotten att slå rot, överleva vintern och nästa år börjar de blomma.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Digitalis är en magnifik dekorativ blommande representant för flora, Därför kan den användas för att dekorera alla personliga tomter:

  • höga betyg används för linjära rabatter, mixborders;
  • medelstora planteras i rabatter;
  • från miniatyr skapar de en ramramning av stigarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt attraktiva sällsynta sorter planteras i blomkrukor och placeras på en terrass i ett lanthus eller i ett lanthus.

Bild
Bild

Om du inte har ledig tid att dekorera din trädgård, oroa dig inte - digitalis reproducerar tyst genom självsådd , som bildar charmiga "vilda" ängar på platsen.

Digitalis rekommenderas också att planteras med partnerväxter:

  • kaprifol, nypon, rododendron;
  • primula, upptagningsområde, pelargon, dicentra;
  • pioner, iris, aquilegia, angelica.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora panikulära peduncles används för placerade bukettarrangemang i höga blomkrukor . Bäst lämpad för dessa ändamål sorter av rosa, lila, gult och beige.

Digitalis kan också användas som en krukväxt hemma. För dessa ändamål destilleras blomman på våren. De börjar förbereda det för denna procedur på hösten, och på vintern lagras en sådan växt i ett svalt rum med en lufttemperatur på + 12 ° C. Om digitalis överlever till våren, blommar den i mitten av den.

Rekommenderad: