Brugmansiya (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av En Blomma Hemma Och I Det öppna Fältet. Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Brugmansiya (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av En Blomma Hemma Och I Det öppna Fältet. Växer Från Frön

Video: Brugmansiya (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av En Blomma Hemma Och I Det öppna Fältet. Växer Från Frön
Video: Dags att odla blommor 2024, Mars
Brugmansiya (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av En Blomma Hemma Och I Det öppna Fältet. Växer Från Frön
Brugmansiya (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av En Blomma Hemma Och I Det öppna Fältet. Växer Från Frön
Anonim

Brugmansia är extremt pittoresk och sticker ut bland andra trädgårdsodlingar för sitt imponerande utseende. Dess stora blommor är rörformade-klockformade och liknar grammofoner i utseende, bladen är också ganska stora, ljusgröna till färgen. På senare tid rankades busken som tillhörande släktet Durman (Datura), men sedan identifierades den som ett oberoende släkt av Brugmansia. För knopparnas säregna form kallas växten också "ängelrör ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Brugmansia tillhör till familjen Solanaceae , växer i form av både en blommande flerårig buske och ett lågt träd. I sin naturliga miljö kan växten hittas i Sydamerika. Buskens krona är välgrenad, med flexibla, lockiga gröna stjälkar. På dem är något avlånga ovala bladplattor, målade i mörkgrön. I vissa sorter är bladen tandade eller pubescenta med korta hårstrån.

Bladplattornas längd kan i genomsnitt nå 30 cm. Brugmansia har också brokiga former. Under blomningsperioden - på sommaren - bildas rörformiga blommor vid stjälkens spetsar, oftare växer de ensamma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparna har olika färger, beroende på sort, deras längd varierar från 25 till 50 cm, och diametern kan vara 15–25 cm, de är alltid riktade nedåt . Tack vare uppfödarnas ansträngningar har sorter av brugmansia fötts upp med både enkla och dubbla blommor, dessutom är de också tvåskiktade.

Färgen kan vara väldigt varierande: vit, gul, orange, röd, rosa och lila. Knopparna har en ganska ljus arom, som blir mer intensiv på kvällen. Blomningen sker växelvis och kan pågå från juli till december, varefter de podformade frukterna mognar. Hemma kan växten nå max 2 m, även om den i naturen växer mycket högre. Brugmansia planteras ofta i form av ett badkar eller rumskultur, eftersom det är mycket termofilt och inte tål frost.

Den aktiva och snabba tillväxten av brugmansia faller under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet Brugmansia har flera arter, som huvudsakligen skiljer sig åt i färg och typ av knoppar.

Trädliknande

I sin naturliga miljö finns växten i Chile, Peru, Bolivia och Ecuador . Den blommar i vitt eller rosa. Busken kan bli upp till 3 m hög, de rörformade klockformade knopparna är cirka 20 cm långa. På grund av sin tropiska natur odlas denna art som en inomhus- eller växthusväxt, eftersom den dör vid en temperatur på -1 grader. Särskilda särdrag hos representanter för arten anses vara fibrösa rötter och lignifierade stjälkar.

Bladplattorna har en elliptisk form med fasta kanter och är täckta med ett lätt fluff.

Bild
Bild

Snövit eller trumpet av en ängel

Denna brugmansia är också känd som träd i vårt land, i sin naturliga miljö kan den växa upp till 3 meter, men hemma når trädet en mycket mindre storlek. Blommorna hos representanter för denna art är övervägande vita, även om de, beroende på sorten, kan få en rosa och ljusgul nyans. Deras form är långsträckt, rörformad. Bladplattorna är ovala, lätt pubescenta, placerade på ganska långa bladblad. Knopparna på växten bildas först när indikatorerna för natt- och dagtemperaturer blir utan stora skillnader.

Denna art finns främst i hybridformer.

Bild
Bild

Doftande eller aromatisk

Denna brugmansia uppträdde därför i Brasilien ett varmt klimat är att föredra för henne . Under lämpliga förhållanden kan växten bilda blomknoppar året runt (inomhus). Den växer upp till 5 meter, så taket i rummet måste vara högt. Knopparna är också ganska stora, i vissa sorter når deras längd 30 cm, de är målade i en vit eller ljusgrön ton. Representanter för denna art skiljer sig åt i ganska snabb tillväxt.

Bild
Bild

gyllene

Blommorna av denna art har en vacker rik gul färg. Växterna har också ganska stora löv, i vissa exemplar når de 50 cm. Norra Colombia anses vara buskens hemland.

Bild
Bild

Blodig

Artens representanter kan kännas igen av kronbladens orange-röda färg; de har också uttalade gula vener och skarlet kant. Vid långvariga höga temperaturer (över + 25 °) fäller växten sina knoppar och blommar inte. Arten skiljer sig åt i frostbeständighet, därför är det fullt möjligt att odla den i en tempererad klimatzon . I naturen finns representanter för denna brugmansia i Ecuador och Chile.

Bild
Bild

Flerfärgad

Den blommande växten har ett mycket spektakulärt utseende, varför den fick sitt namn. Endast kronbladen som visas är vita, sedan förvandlas de till en persika eller orange nyans. Höjden på brugmansia är 4 m, och blommorna är 30-50 cm.

Bild
Bild

Landning

Brugmansia odlas främst i stora behållare. Det bör planteras i öppen mark i regioner med varmt klimat, eftersom växten är mycket termofil och svår att tolerera frost. En buske som odlas i ett badkar måste planteras om flera gånger om året, eftersom den växer ganska snabbt, men detta måste göras noggrant - genom omlastning. Behållaren ska vara ganska djup och bred. För god tillväxt av brugmansia är näringsrik jord med vilken surhet som helst att föredra.

Krukväxter används ofta för palmer, men du kan förbereda det själv blandat i lika stora proportioner:

  • torv;
  • humus;
  • sand.

Du kan också ta ruttnade lövmark, torv, humus, perlit i lika delar och lägga till torvmark till dem (2 delar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Det rekommenderas att plantera brugmansia i öppen mark i slutet av maj, när hotet om nattfrost äntligen har passerat. Den optimala temperaturen för buskar på sommaren är + 18-28 °, och på vintern- + 8-12 ° , på denna grund rekommenderar erfarna florister att odla en blomma som en badkarskultur, eftersom den inte övervintrar i det öppna fältet i mittfältet.

Bild
Bild

Teknologi

Det rekommenderas att behandla underlaget för plantering med en lätt lösning av kaliumpermanganat. I botten av badkaret eller planteringshålet är det nödvändigt att placera dränering utan att misslyckas, liksom kompost eller gödsel, placera sedan växten tillsammans med en jordklump och strö den med jordblandning.

En plats att plantera eller placera ett badkar med brugmansia är värt att välja väl upplyst, men ljuset ska spridas . Blomman ska skyddas från drag. Det måste man komma ihåg i skuggan kommer änglartrumpeterna att blomma glest, men lövverket kommer att finnas gott om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

När du odlar brugmansy måste du veta det hon älskar ljus och värme . På vintern, om det inte är möjligt att tillhandahålla sådana förhållanden, kan du lämna det i ett svalt rum till våren (växten kommer att vara vilande). "Ärkeängelrör", som växer i badkar, utvecklas bättre vid en temperatur på + 23-25 °, på sommaren måste rummet ventileras eller växten ska tas ut i frisk luft. För ett inomhus grönt husdjur är södra sidan med bra belysning mer lämplig.

I avsaknad av intensivt ljus är det värt att överväga ytterligare.

Bild
Bild

Vattning

Under den varma perioden behöver växten riklig och regelbunden vattning, efter blomningen måste den minskas något … Brugmansia reagerar bra på sprutning, medan du inte behöver låta vatten komma på knopparna. Under viloperioden - på vintern - rekommenderas att vattna blomman sällan och med en liten mängd vatten, men inte för att låta jorden torka ut. Om växten blommar och utvecklas på vintern, bör fukten vara normal. Det är bättre att ta vatten för bevattning som är avgjort och inte kallt.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är värt att börja mata brugmansia på våren, för detta kan du ta en mulleinlösning i förhållandet 1: 10 eller gödselmedel med kväve . Under sommaren befruktas växten med komplex mineralisk och organisk gödning var 1-2: e vecka. Under blomningen måste du göra föreningar med kalium och fosfor . Under den kalla perioden, om blomman inte är i viloläge, räcker det att mata den en gång i månaden, annars används inte gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Brugmansia kännetecknas av ganska snabb tillväxt, därför behöver den en frisyr, dessutom kan du på så sätt bilda kronan och ge den önskad form. Erfarna odlare rekommenderar beskärning tidigt på våren . Först tas gamla och torra grenar bort, resten förkortas med en tredjedel. För första gången kan växten beskäras två år efter den första blomningen.

Sidogrenarna ska lämnas när de utgör majoriteten av knopparna. Under sommaren är det också nödvändigt att regelbundet stänga av de framträdande styvbarnen: de minskar överflödet av blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För övervintring rekommenderas att flytta brugmansia till ett svalt rum från +13 grader och under (upp till +5), då kommer växten att vara i vilande period och dess tillväxt stannar till våren . Blomman matas inte och vattnas sällan, men det rekommenderas att spraya och lufta den regelbundet. När det gäller belysning bör anläggningen organisera ytterligare belysning (optimalt bör dagsljuset vara cirka 12 timmar). Växter som växer i öppen mark grävs upp för vintern, uppdelade i flera delar (valfritt). Var och en av dem placeras i en individuell behållare och förvaras i källaren.

Det kan hända att toppen av växten frös under vintern (temperaturen var för låg), sedan på våren måste den klippas av och rotas i vatten och sedan planteras på vanligt sätt. Om du vill att brugmansia ska fortsätta att blomma på vintern, bör det ge vissa villkor:

  • varmt rum;
  • bra belysning.

Man måste komma ihåg att i detta fall är växten snabbt utarmad och kan dö om några år. Därför, för att njuta av skönheten i "ärkeängelns trumpeter" under en längre tid, är det bättre att ordentligt förbereda växten för vintern viloläge. Som du kan se är det inte svårt att ta hand om brugmansia, men samtidigt kan du få en spektakulär blomma som kommer att dekorera alla hem eller trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Avelsprocessen för brugmansia är inte svår, dessutom kan detta göras på flera sätt.

Frön

En blomma som odlas på detta sätt kan blomma i 2-3 år av livet. Du kan sprida en kultur med frön så här:

  • på grund av den ganska täta strukturen måste du repa ytan på fröna lite - på så sätt spirar de snabbare;
  • förvara fröna i en tillväxtstimulator i ca 2 dagar;
  • plantera i en behållare med lätt jord till ett djup av cirka 1 cm, fukta, täck med folie;
  • förvara behållaren på en väl upplyst plats i 3 veckor, kom ihåg att ventilera;
  • ta sedan bort skyddet;
  • plantor måste sprutas 2-3 gånger om dagen med kallt vatten;
  • efter utseendet på 4–5 blad, dyker plantorna i separata koppar.

Två månader gamla plantor kan matas kvävehaltigt gödningsmedel, och efter ytterligare 2 månader - komplex . När man använder den här metoden måste man komma ihåg att brugmansia ofta inte får modersegenskaper och kan skilja sig åt både i storlek och färg på knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Metoden för sticklingar används främst på våren, sedan slår sticklingarna rot ganska snabbt, även om det är möjligt att utföra proceduren på hösten - före frostens början . Sticklingarna måste vara starka och ha minst en gaffel. De måste också ta bort bladen, ett sådant förfarande kommer att bevara sticklingarnas styrka. Snittet behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och placeras sedan i en behållare med vatten. Varje dag måste du byta vatten, efter cirka 10 dagar bildas rötter och plantan kan planteras i jorden.

Efter 4 veckor ska spiran transplanteras till en större kruka.

Bild
Bild

Kranar

När den förökas med denna metod skiljer sig blomman inte i särskild höjd, men den blommar ganska frodigt. Den används främst på sen våren - försommaren . Från den övre delen av växten väljs de starkaste förra årets skott med en diameter på 2 cm. Skärningar görs i form av Y på dem med en fjärdedel av tjockleken och vattnas väl med en tillväxtstimulator. Sedan, i stället för snittet, måste du lägga våt mossa och linda skotten med en film och säkra den med tråd.

Under hela månaden måste mossan fuktas regelbundet; detta kan göras med en spruta . Efter cirka 30-40 dagar börjar rötterna bildas, sedan ska löv och knoppar avlägsnas från grenen, mossan ska tas bort och själva skottet ska klippas av och planteras i näringsjord. För att roten ska bli snabbare och mer framgångsrik måste den sprutas varje dag och skyddas mot direkt solljus.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Även om brugmansia är en giftig växt påverkas den ofta av olika skadedjur. Skadade bladplattor och knoppar kan ses på växten, de blir gula och faller av. Sådana insekticida preparat som "Actellik", "Agravertin", "Fiopharm", Plant Spray är effektiva mot parasiter. De måste appliceras flera gånger i veckan, bladens och internodernas baksida måste behandlas mycket noggrant. Av skadedjur är Brugmansia oftast irriterande:

  • vivel - påverkar bladplattor, blir av med det mekaniskt;
  • vitfluga och bladlöss - mata på plantans saft, beröva den styrka;
  • spindelmider - manifesterar sig genom närvaron av en tunn bana på bladen, hjälpåtgärder i kampen mot det - torka av plattorna med en fuktig svamp eller behandla med tinktur av vitlök, maskros och rölleka;
  • sniglar, sniglar och larver - kan visas på växten på grund av hög luftfuktighet, kampen mot dem består i användning av insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med felaktig vård eller villkor för internering kan brugmansia drabbas av olika sjukdomar

  • Grå röta framgår av vattendämpning i jorden. Behandlingen består i att ta bort alla infekterade delar, behandla markdelen noggrant med fungicida preparat och justera bevattningsregimen. För förebyggande ändamål vattnas peri-stamcirkeln med en lösning av kalk en gång om året, fukt och stagnation av vatten vid rötterna undviks.
  • Fläckar och ränder växten indikerar en virussjukdom. Det är bättre att förstöra de drabbade växterna, annars kan de orsaka sjukdomar i andra grödor.

Andra problem kan uppstå vid odling av brugmansy. För långsträckta och spröda skott indikerar brist på belysning . För att busken ska återgå till det normala måste du ordna om den på ett ställe med starkt ljus. Samma anledning kan manifesteras av bristen på blomning av brugmansia. Om en buske fäller lövverk betyder det att den saknar fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En växt med graciösa stora knoppar kommer att dekorera vilken plats som helst … "Änglarör" ser bra ut i gruppplanteringar på landet, i trädgården eller i en rabatt, men busken som planteras ensam är också extremt charmig . Anläggningen används för att dekorera rum, terrasser, balkonger. Men för all skönhet under odling måste det komma ihåg att det är giftigt och du måste vara mycket försiktig om det finns barn eller djur i huset. Förutom, på grund av den ganska starka aromen är det inte värt att ha en blomma i sovrummet.

Charmig brugmansia kommer att bli en dekoration av ditt hem eller din trädgård under lång tid, om du bara ägnar lite tid åt det, tar hand om och tar hand om det.

Rekommenderad: