Brachikoma (50 Bilder): Multipel, Iberisoliferous Och Andra Arter. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Beskrivning Av "Swan Lake" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Brachikoma (50 Bilder): Multipel, Iberisoliferous Och Andra Arter. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Beskrivning Av "Swan Lake" Och Andra Sorter

Video: Brachikoma (50 Bilder): Multipel, Iberisoliferous Och Andra Arter. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Beskrivning Av
Video: Jord till bord i Österåker 2024, April
Brachikoma (50 Bilder): Multipel, Iberisoliferous Och Andra Arter. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Beskrivning Av "Swan Lake" Och Andra Sorter
Brachikoma (50 Bilder): Multipel, Iberisoliferous Och Andra Arter. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Beskrivning Av "Swan Lake" Och Andra Sorter
Anonim

Många trädgårdsmästare använder brachicoma för att dekorera sin tomt. För många är huvudkriteriet för att dekorera ett territorium blommornas anspråkslöshet. Bracihoma utmärks av just denna kvalitet. Dessutom kan hon glädja sina ägare med sina vackra blommor under hela sommaren. Vi kommer att ge en beskrivning av arten av denna växt och prata om att plantera och ta hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Brachikoma är en årlig eller flerårig ört som används för plantering av öppna fält. Den tillhör familjen Asteraceae . Nya Zeeland och Australien anses vara födelseplatsen för brachycomas. I dessa delar odlas den som en ettårig växt, eftersom den är rädd för kallt väder.

Om vi betraktar brachikomen ur en biologisk synvinkel kan det förstås att det är en mycket grenad liten buske, vars höjd är 50-60 centimeter … De brokiga bladen har en grön, nästan smaragd nyans. Dubbla eller enkla blommor samlas i blomställningar, som liknar korgar i form. De kan vara antingen blå, vita eller lila.

Bild
Bild

Den frodiga blomningen av denna ovanligt vackra växt börjar i mitten av juli och fortsätter till mitten av hösten.

Oftast odlas sådana blommor för att skapa stenhagar, dekorera trottoarkanter. Dessutom kan de användas för att dekorera verandor eller terrasser i huset eller på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det finns mer än 50 sorter av brachicoma. Men bara två är mest lämpliga för att odla den i ett kontinentalt eller tempererat kontinentalt klimat. Deras funktioner är värda att överväga mer detaljerat.

Brachycoma Iberisoliferous

Brachycome iberidifolia är en långstammig flerårig. Hans hemland är Västra Australien. Bladen på denna växt är ganska tjocka, gröna i färgen. Dessutom skärs varje blad i skivor. Blomningen börjar på försommaren och varar nästan fram till första frosten. Blommor samlas i blomställningar som liknar korgar. Blomställningarna är färgade blå, rosa eller lila. Det finns flera sorter av en sådan växt. De mest populära bland dem är följande.

" Bravo " tillhör den tyska serien Brachicoma -sorter. Vassblommor har en ganska varierad färg.

Bild
Bild

" Manjenta Delight " Är en relativt ny sort. Blommor är också ligulera, har en lila färg.

Bild
Bild

" Blå stjärna " Är en lockig flerårig brachycoma. Under blomningen är busken prickad med ljusblå vassblommor.

Bild
Bild

Sommarhimmel . Busken av ett sådant brachicoma är helt täckt med kantblommor. De utmärks av sina känsliga pastellfärger.

Bild
Bild

" Lila Splendar " är en av de mest populära sorterna bland många trädgårdsmästare. Blomställningarna når 3 centimeter i diameter. Blommorna som utgör dem är ljuslila i färgen.

Bild
Bild

" Margarita " representerar korgar i form av stjärnor, som utgör vita eller ljusblå vassblommor.

Bild
Bild

" Blå bebis " Är en mycket grenad växt, vars höjd är 20 centimeter. Vassblommor är blåa i färgen. Oftast används brachycoma av denna sort för att skapa rabatki, liksom alpina objektglas.

Bild
Bild

" Vals " - underarten av denna sort representeras av blommor av ljusblå och blekrosa nyanser.

Bild
Bild

" Lila bebis " - det här är välgrenade buskar, vars höjd är 20 centimeter. Blommor samlas i små blomställningar, vars diameter inte överstiger 4 centimeter.

Bild
Bild

" Swan Lake " Är en blandning av sortblommor, den kännetecknas av en mängd olika nyanser: från ljusvit till ljuslila. På grund av de olika färgerna används de för att skapa alpina diabilder. De används också för att dekorera stenskulpturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå stjärna " representeras av känsliga blå blommor, vars höjd inte är för hög. På grund av detta planteras de oftast i korgar för att dekorera verandor eller balkonger.

Bild
Bild

" Blå syssla " Är en årlig, mycket grenad växt med känsliga blå blommor. Blomningen är ganska lång, börjar under de första månaderna av sommaren och slutar i slutet av oktober. Växten används inte bara för plantering i rabatter eller för att skapa en rabatka, utan också för plantering i krukor.

Bild
Bild

Brachycoma multipel

Brachycome multifida är en växt med smala lansettformade smaragdblad. De är något mindre än Iberisole brachycoma. Randblommorna med rosa, vit eller lila färg bildar blomställningar som liknar korgar i form. Växten utvecklas mycket bra på stenig jord . Av den anledningen fick det det andra namnet "berg daisy".

Trädgårdsmästare bör vara uppmärksamma på att multipartite brachycoma inte gillar organiskt gödningsmedel. Därför är det bäst att använda mineralgödselmedel för utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

I sin naturliga miljö växer brachycoma på väl upplysta och torra platser. Därför är det nödvändigt att ta hänsyn till detta när det växer. Platsen ska vara upplyst av solen hela dagen, det ska inte finnas drag eller fukt på den. När det gäller jordarna ska de vara lätta, icke-sura och väldränerade spillror så att luft kan tränga djupt in i rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att plantera denna växt i ett område som domineras av trädgårdsjord rik på olika näringsämnen. Det mest logiska sättet är att odla brachicoma från frön. Det är bäst att använda en odlingsmetod för plantor. Fröberedning måste göras i förväg. Först måste du plocka upp en behållare för plantering. Därefter kan du ta itu med underlaget. Den är beredd av följande komponenter:

  • 1 del lövhumus;
  • 1 del grov sand;
  • 2 delar vanlig humus;
  • 3 delar gräsmark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är klart kan du börja så plantmaterial. Det beredda substratet måste fuktas väl med vatten med kaliumpermanganat. Ovanifrån är det nödvändigt att sprida fröna, strö över ett tunt lager jord och täck sedan med antingen en genomskinlig film eller ett glas. Därefter måste behållaren flyttas till en varm plats. De första skotten ska visas på bara 1 vecka.

Därefter måste behållaren flyttas till en plats där det kommer mycket ljus och lufttemperaturen kommer att värmas upp till 21 grader. Plantor behöver regelbunden vattning och ventilation. Med utseendet på 3-4 blad måste det transplanteras i en något större behållare.

Det är nödvändigt att ta groddar direkt med en jordklump för att inte skada de unga rötterna. Avståndet mellan skotten bör vara minst 6 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du börja härda plantorna, för vilka behållarna ska stå ute i några minuter. Du måste börja med en minut och sedan gradvis öka tiden. För att undvika detta kan du initialt så frön i torvtabletter. I detta fall måste vattning göras med en spray.

Plantering av plantor i öppen mark sker i april, när frosten har passerat helt . Avståndet mellan skotten ska vara 15 centimeter. I framtiden kommer buskarna att växa lite. De första blommorna kan visas bokstavligen 20 dagar efter att de har planterats i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Hemma är det inte så svårt att ta hand om ett brachicom, eftersom det praktiskt taget inte kräver mycket uppmärksamhet för sig själv. Precis som alla andra växter behöver den vattnas, matas och beskäras, liksom att lossa jorden. Förutom, innan brachikomen fortfarande blommar i rabatten innan de första frosten börjar, kan den transplanteras i krukor och föras in i ett varmt rum . I det här fallet kommer hon att kunna glädja alla närvarande med sin skönhet en tid.

Bild
Bild

Vattning

Denna process är mycket viktig för alla växter. När allt kommer omkring är fukt nödvändigt för alla levande saker. Vattning är inte nödvändigt för ofta, eftersom brachicoma älskar torrmark mer än vattentät mark. Vattning utförs med varmt vatten, som kan värmas upp i solen . Det är bäst att göra detta på morgonen eller på kvällen, när det inte finns solljus.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödselmedel måste appliceras 3-4 gånger per säsong. Du kan använda både organiska och mineraliska förband. Träaska, utspädd kycklingspillning eller gödsel är lämplig som den första. Organiskt gödningsmedel måste dock spädas ut i vatten. Om mineralgödselmedel används kan de köpas i vilken blomsterbutik som helst efter säsong. Den sista utfodringen görs i början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildar en buske

Beskärning krävs för att växten ska blomma mer frodigt och rikligt. Det är bäst att fästa toppen av brachicoma för detta. Det är också nödvändigt att regelbundet skära av alla blomställningar som redan har bleknat. Detta gör att busken ser frodig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordbehandling

Jorden behöver konstant ogräs, eftersom växten måste få rätt mängd luft. Om detta inte görs kommer rotsystemet att bromsa utvecklingen något, vilket omedelbart kommer att påverka buskens tillväxt. Genom att göra det här, du måste se till att hackan inte vidrör rötterna som är för nära ytan … Dessutom kommer lossning att hjälpa till att hantera ogräs, som tar många näringsämnen från jorden.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Du kan föröka brachicoma både genom frön och sticklingar. Båda alternativen har sina egna egenskaper.

Frön

Hur man förökar denna växt med frö i behållare har diskuterats tidigare i denna text. Dessutom kan frö sås direkt i öppen mark. Fröna kan köpas i en specialaffär eller helt enkelt hämtas från din webbplats. Detta bör göras tidigt på hösten. Isåfall, om fröna inte skördas kommer de att kunna så på egen hand och gro nästa år.

Om en hybrid brachycoma planterades på en personlig tomt, bör du avstå från att växa från sådana frön. I slutresultatet kommer anläggningen faktiskt inte att kunna behålla sina särdrag. Dessutom kommer antalet blommor i busken att vara minimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst kommer det att vara möjligt att så frön i öppen mark endast när hotet om frost helt har gått. Detta görs oftast i början av maj. Först måste du gräva upp det område som är förberett för brachicoma, sedan göra grunda fåror.

De måste sås med frön och strö över ett mycket tunt lager jord. Redan efter 7-10 dagar ska de första skotten visas. När groddarna har 3-4 löv kan de tunnas ut så att de i framtiden inte stör varandra.

Bild
Bild

Sticklingar

De som vill öka antalet brachycom i sitt område, samt bevara alla dess sortkvaliteter, måste använda ett förökningsalternativ som sticklingar. Först måste du klippa sticklingar, vars längd kommer att vara minst 10 centimeter. Det är bäst att använda en förälderbuske för detta. Denna process bör utföras tidigt på våren. Skurna sticklingar ska placeras i en behållare med ett rotväxtstimulerande medel i 6-8 timmar.

Under tiden kan du börja förbereda underlaget. För att göra detta, blanda i lika stora mängder sand och all bördig jord och fyll den i en behållare. Färdiga sticklingar måste placeras noggrant i den förberedda jorden och placeras på en varm och väl upplyst plats.

Om en månad ska rötterna dyka upp, vilket betyder att det är dags att transplantera växter i öppen mark. Detta bör göras noggrant för att inte skada rotsystemet. Det är bäst att ta ut plantor tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Brachycoma är en växt som är resistent mot olika sjukdomar. Men om marken är väldigt våt börjar rotsystemet ruttna. I det här fallet måste du omedelbart transplantera det till en annan plats. I botten av hålet är det absolut nödvändigt att fylla i ett dräneringsskikt. Innan plantering måste växten inspekteras väl och alla ruttna rötter måste tas bort.

När det gäller insekter angriper sniglar eller vitflugor oftast brachycomas. Om de första dyker upp måste de samlas in för hand. För att förebygga kan du använda kaffebönor som läggs ut runt busken. När allt kommer omkring gillar inte sniglar den här doften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid uppkomst av vita flugor lider plantans lövverk. Dessa skadliga insekter utsöndrar trots allt vätska, som sedan korroderar bladen. För att förstöra det kan du använda kemikalier, till exempel "Confidor ".

Rekommenderad: