Armeria (52 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Vackra Armeria Och Pseudo-armeria, Enbär Och Andra, Som Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Armeria (52 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Vackra Armeria Och Pseudo-armeria, Enbär Och Andra, Som Växer Från Frön

Video: Armeria (52 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Vackra Armeria Och Pseudo-armeria, Enbär Och Andra, Som Växer Från Frön
Video: Årets eldsjäl är utvald! Riksförbundet Svensk Trädgård avslöjar här vem hen är 2018: 2024, Maj
Armeria (52 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Vackra Armeria Och Pseudo-armeria, Enbär Och Andra, Som Växer Från Frön
Armeria (52 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Vackra Armeria Och Pseudo-armeria, Enbär Och Andra, Som Växer Från Frön
Anonim

För landskapsdesign kan du använda olika prydnadsväxter, bland vilka armeria förtjänar särskild uppmärksamhet. Denna blomma kännetecknas av sin ovanliga ljusstyrka, vilket gör det möjligt att använda den när du skapar klippträdgårdar, mixborders och steniga kompositioner. Eftersom denna typ av växt är opretentiös att ta hand om, kan den enkelt odlas även av nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Armeria anses vara en ört som tillhör familjen Lead. Namnet på denna fleråriga kommer från två ord - "mor" (hav) och "ar" (nära). Detta beror på att denna blomma föredrar att växa i kustområden. Den fleråriga grödan finns vanligast i Mongoliet, Sibirien, Sydamerika och Östeuropa . Det är en liten buske med en upprätt stam, som når en höjd av 15 till 60 cm. Denna ört har ett kortrotrotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armeria representeras av flera arter, som alla har sin egen beskrivning . Huvuddragen i kulturen är att dess stjälk är täckt med många bladplattor med en linjär lansettformad form, alla samlas i en basal rosett. I detta fall kan stammen vara antingen slät eller pubescent. Under blomningsperioden visas små knoppar på busken, bestående av capitate blomställningar. De kan målas i snövit, ljusrosa eller lila nyanser.

Denna prydnadsväxt rekommenderas att planteras bredvid vattenkroppar, dekorera rabatter. Det används också för att anlägga trädgårdar. Blomman kan odlas i länder med tempererat klimat, eftersom den förökar sig lätt och tolererar vintern bra. Att ta hand om denna växt är ganska enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det mer än 90 typer av armeria, varav 10 ska odlas hemma. De mest populära är flera sorter av växten.

Alpina (alpint) . Det är en flerårig som vanligtvis växer upp till 15 cm i höjd. Det ser ut som en buske täckt med lövverk av en linjär lansettformad form. Bladen har förmågan att överleva på busken även på vintern.

Under blomningstiden blommar vita eller rosa blommor på armerian. De mest kända sorterna av denna typ av armeria: Rosea, Laucheana och Alba.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pseudarmeria (pseudoarmeria) . Det är en vacker buske upp till 0,4 m hög. Bladplattorna växer från basala rosetter. Falsk armeria blommar med rosa eller vita blommor. Dess vanligaste sorter inkluderar t.ex. Röd planet, joystick vit .

Bild
Bild
Bild
Bild

Maritima (vid havet) . Vanligtvis, i naturen, finns denna fleråriga vid havskusterna. Denna armeria växer inte mer än 20 cm i höjd, och dess rotrosett är upp till 20 cm i diameter. Blommorna är rosa i färg, knopparna blommar på capitate blomställningar. Odlade sorter inkluderar Louisiana, Vindictive och Düsseldorf Stolz .

Bild
Bild
Bild
Bild

Juniperifolia, Cespitosa (torv eller enbär) . Det är en kompakt prydnadsväxt som inte är mer än 15 cm hög, bladen är linjära och smala. Denna armeria kan vara antingen röd eller rosa, dess capitate blomställningar har en karakteristisk inramning. Liksom alla andra växtarter kännetecknas sod armeria av riklig blomning. För odling i förortsområden rekommenderas följande sorter: " Brno", "Beavans Variety", "Zyundermana ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armeria vulgaris (vanlig armeria) . Denna typ av armeria kan växa upp till 60 cm i höjd. Dess bladplattor når en längd på 12,5 cm och en bredd på 1 cm. Under blomningen blommar (det kan vara upp till 40 stycken) av en karminrosa färgblomma på busken har de en behaglig doftande doft.

Bild
Bild

Armeria formosa (vacker armeria) . Den har kompakta rosetter, som består av många smala linjära vintergröna tallrikar. Detta är det vackraste armeriet, eftersom det under perioden med sprudlande blomning blir en riktig dekoration av trädgårdstomten. Blommor kan vara rosa, vita eller röda. Vit armeria används vanligtvis för att dekorera stora rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter är också mycket populära Armada Rose, Ballerina Red, Rubra, Anna Maria … Var och en av ovanstående sorter kännetecknas av hög dekorativitet.

Perenner är lätta att ta hand om, så de kan odlas av både en erfaren och nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Armeria odlas vanligtvis med plantor eller från frön, sådd planteringsmaterial direkt i öppen mark. I detta fall är plantplanteringsmetoden den mest effektiva. Plantering av frön bör utföras i slutet av februari eller början av mars.

För det för att plantera en armeria planta metod måste du utföra ett antal aktiviteter.

  • Det första du ska göra är att förbereda fröet . För detta väljs fröna noggrant och förvaras i kylskåp i 7 dagar. Därefter doppas de i varmt vatten och börjar förbereda behållaren och jorden. Frön kan sås både i torvkrukor och i lådor eller behållare och fylla dem med en speciell jordblandning.
  • Vidare fördjupas fröna i jorden med högst 0,5 cm . Överför sedan behållarna till en varm, väl upplyst plats för groning. Efter cirka 2 veckor kommer de första skotten att visas, på varje planta kan du se 2-3 blad. För dem måste du skapa en växthusmiljö och ständigt fukta underlaget.
  • Allt slutar med att plantera plantor i öppen mark (efter förberedelse av platsen i trädgården). Marken ska vara väl lossad och fri från kalk, du kan lägga till organiska gödningsmedel till den. Plantor planteras i gropar så att rotkragen förblir något på ytan. För massplantering bör ett avstånd på 30-40 cm upprätthållas mellan plantorna.

Efter detta måste plantorna vårdas ordentligt, nämligen: vatten i tid och se till att en torr skorpa inte dyker upp på jordytan, det kommer att förhindra att luft kommer in i rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För de södra regionerna är det bäst att plantera armeria från frön; i naturen reproducerar blomman sig bra genom självsådd . Det är lämpligt att så frön tidigt på våren eller före vintern. Sen såning kännetecknas av större effektivitet, eftersom frön under vintertid genomgår naturlig skiktning, och på våren kommer de garanterat att ge starka och vänliga skott.

Om detta görs på våren rekommenderas fröna att förberedas och behandlas med tillväxtstimulerande medel. Det rekommenderas att så armeria på sluttningar, kullar och kullar.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om en armé är väldigt enkelt. Det viktigaste är att applicera gödselmedel i tid, vattna och rengöra området från ogräs. Det är också viktigt att transplantera växten till en annan plats vart femte år och dela den i delar . Detta är nödvändigt så att det inte förlorar sin dekorativa effekt och glädjer varje säsong med riklig blomning.

Vattning

Armeria har ökad torktolerans, så det behöver inte ofta vattnas. Det är nödvändigt att utföra "vattenprocedurer" endast för lätt fuktning av jorden, eftersom blomman kan dö på grund av stillastående vatten. Under regniga somrar bör dräneringsgravar göras runt buskarna - de kommer att säkerställa dränering av vatten och rädda rötterna från översvämningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Trots att Armeria växer bra på fattiga jordar, rekommenderas det fortfarande att mata det, eftersom det på grund av brist på mineraler börjar blomma dåligt. Det är lämpligt att applicera toppdressing flera gånger per säsong, nämligen: under växtsäsongen och på hösten. Flytande mineralblandningar är väl lämpade som gödningsmedel; de späds ut med vatten och förs in i jorden istället för att vattnas.

Befruktning kan endast undvikas när busken växer i områden med lerig eller torvig jord, där alla näringsämnen redan finns.

Bild
Bild

Beskärning

Armeria -vård inkluderar också periodisk beskärning, vilket vanligtvis görs efter blomningsperioden. Beskärning måste göras med en sekatör . Ett sådant förfarande gör att busken inte bara får ett snyggt utseende, utan också att fyllas med styrka innan blomningen nästa år. Dessutom måste skadade och torra löv tas bort på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Armeria klassificeras som en växt som är mycket frostbeständig. Därför är det inte nödvändigt att täcka det för vintern. Det enda undantaget är turfy armeria, som måste täckas med fiberduk, torr torv eller grangrenar. Om det finns prognoser om att vintern kommer att vara med lite snö, kommer busken inte att skada att täcka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna fleråriga är mycket populär bland alla trädgårdsmästare, eftersom den inte bara är mycket dekorativ, utan också lätt att odla. Efter att ha planterat en blomma en gång kan du njuta av dess skönhet i årtionden. Armeria reproducerar på flera sätt, förutom frön och plantor, som redan diskuterats ovan.

Sticklingar . Denna procedur kan utföras när som helst under växtsäsongen. För att göra detta måste du separera rotrosetten och strö över den med ett lager jord. Om lufttemperaturen är låg rekommenderas det att dessutom täcka sticklingarna med en glasburk och därigenom skapa en växthuseffekt.

Bild
Bild

Genom att dela busken . Denna förökningsmetod är lämplig för en växt som redan har uppnått 3 års ålder och kräver föryngring. På hösten eller våren grävs busken noggrant upp och delas i flera lika delar, tar bort stjälkarna och skadade rötter. Därefter förbereds jorden på platsen och gräver ett separat hål för varje planta. De måste grävas in på ett avstånd av 30 cm från varandra.

Blomning med denna typ av reproduktion börjar som regel under det andra året. Om du delar busken på våren, så finns det en chans att den kommer att glädja dig med sin skönhet närmare hösten samma år.

Bild
Bild

Metoden för förökning av frön väljs vanligtvis av erfarna trädgårdsmästare, eftersom du behöver känna till reglerna för sådd och vård av plantor . Frön kan sås i öppen mark eller i krukor, följt av att transplantera plantor. Fröet kan samlas in från mogna fröskalar själv eller köpas från en specialaffär. Dessutom är det senare alternativet mer tillförlitligt, eftersom självsamlade frön måste kunna rengöra, välja och bearbeta ordentligt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alla typer av armeria är mycket resistenta mot insekter och sjukdomar. Oftast uppstår problem med odling av stauder på grund av felaktig vård. Så överdriven vattning kan provocera utvecklingen av röta på växtens rötter, vilket åtföljs av utseende av fläckar på bladen. I sådana fall experter rekommenderar att gräva upp busken och ta bort den skadade delen av den, behandla friska rötter med en fungicid och plantera om stauden till en ny plats.

När det gäller skadedjur lider främst armeria av bladlöss , som livnär sig på lövets saft och torkar ut det. En växts död kan undvikas genom profylaktisk behandling av stammen och lövverket med läkemedel som t.ex. Inta-Vir och Kinmix . Proceduren måste upprepas på våren och före blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Armeria anses vara en av de vackraste och färgglada prydnadsväxterna. Den är idealisk för att dekorera trädgårdar. Som regel planteras stauder i en rabatt, trottoarkanter och alpina kullar, vilket skapar intressanta kompositioner i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planterar en armeria tätt kan du få en solid matta, som under blomningen kommer att glädja dig inte bara med ljusa färger, utan också med en behaglig doft. På rabatter planteras Armeria bäst med timjan, klockor och flox. Hon kommer att kunna utföra en dekorativ roll även på vintern, eftersom hennes lövverk är vintergröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant lösning kommer också att vara att plantera en staude där kompositioner från natursten läggs ut. Om platsen på platsen tillåter, och det finns en liten damm på den, kommer armerian att ta en värdig plats bredvid den. Dessa färgglada buskar ser också underbara ut mot bakgrund av träbockar med vertikalt trädgårdsarbete.

Rekommenderad: