Badan Tjockblad (32 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Badan Tjockblad (32 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet

Video: Badan Tjockblad (32 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Video: How to Plant & Grow Aloe Vera at Home from Leaf? Planting & Caring Aloe Vera in a Pot 2024, April
Badan Tjockblad (32 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Badan Tjockblad (32 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Anonim

Badan tjockblad används inte bara inom medicin, utan också för att dekorera den personliga tomten. Denna fleråriga är helt opretentiös, men samtidigt väldigt attraktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Badan tjockblad är en flerårig ört. Enligt beskrivningen av kulturen är den basala rosetten formad av glänsande läderartade bladplattor med rundad form, eller liknar ett hjärta i utseende. Hon överför övervintring under snötäcket. Färgen på bladen ändras från rikgrön till rödaktig med tiden.

Längden på en platta är från 3 till 35 centimeter, och bredden är från 2,5 till 30 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningar bildas av små mauveblommor med en klockformad krans, vars längd är 4 centimeter. De dyker upp i korsningen mellan april och maj och gläder sig över deras utseende i en månad eller mer. Frukterna bildas i form av en torr kapsel fylld med släta och svarta frön . De mognar från slutet av juli till början av augusti. Bärets rotsystem är krypande och kraftfullt.

Dess längd kan vara flera meter och dess diameter motsvarar 3,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den förgrenade delen av rhizomen växer nära ytan och blir en tjock vertikal rot . Det är omöjligt att inte nämna närvaron av ett stort antal rotlober. Stamhöjden varierar från 15 till 50 centimeter, och den är i sig ganska bred. Stammens yta saknar bladöverdrag och är målad i en rosa nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som prydnadsväxt används tjockbladig badan inte bara i vanliga trädgårdstomter, utan också i stenträdgårdar, buskar och träd. Som ett lager av tanniner används grödan också inom industrin, till exempel för bearbetning av presenningar eller nät.

Dess tvättade rhizomer kan ätas; blad i ett särskilt tillstånd används för att göra te. Naturligtvis finns det ett stort antal alternativ för att använda badan i medicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av tjockbladig bergenia i öppen mark utförs på flera villkor. Växten trivs i skuggan, i halvskugga och i ljusa områden . Direkt exponering för solljus påverkar det dock inte på bästa sätt - busken saktar ner i utvecklingen och uppnår inte möjliga kvalitetsresultat. Samma sak händer i absolut skugga. Jag måste säga att badan reagerar dåligt på transplantation, och därför är det nödvändigt för honom att välja en permanent bostad extremt medvetet.

Experter rekommenderar att man planterar grödor från de nordvästra, norra eller nordöstra sidorna av steniga vallar . För vintern behöver tjockbladig badan skydd mot kylan, annars fryser bladen och stammarna blir svarta. Det är bättre att kombinera jorden för växten från en del av gräset och två delar av en blandning av floddesinficerad sand och små stenar. Om du fortfarande måste använda lera måste du knåda sand och grus i den.

Det bästa av allt är att en örtartad växt känns på ett ljust gräs eller en blandning av tre komponenter: sand, humus (som ersätts av kompost) och leror, tagna i lika stora proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma behovet av neutral syra. Badan reagerar dåligt på stillastående vatten, så du bör antingen undvika sådana områden eller ge dränering av hög kvalitet . På samma ställe kan kulturen framgångsrikt leva i cirka 10 år, utan brist på näringsämnen. Som redan nämnts reagerar han inte bra på transplantationer, eftersom detta förfarande negativt påverkar plantans allmänna tillstånd och därmed benägenheten för sjukdom. Om du inte kan klara dig utan en transplantation bör du komma ihåg att plåtarna inte är avskurna efter proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om tjockbladad rökelse är inte alltför svårt. Bevattning bör vara regelbunden, men måttlig, eftersom växten reagerar dåligt på stillastående fukt. På våren måste busken rensas från förra årets grenar och löv, och för långa skott förkortas något . Topdressing bör utföras både före och efter blomningen - konventionella komplexa formuleringar är lämpliga för detta ändamål. Till exempel, när knopparna har bleknat, efter att ha väntat några veckor, skulle det vara lämpligt att applicera Kemira Kombi -gödselmedel, vars matsked löses i en hink med vatten och används för att bevattna 2 kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om kulturen lever i webbplatsens extrema zoner rekommenderar experter att inte befria den från att falla torra löv. Om den lämnas på plats, kommer det i sig att finnas skydd mot vätskedunstning, vilket i sin tur kommer att skydda rotsystemet från överhettning. Isåfall, när det är nödvändigt att bli av med gammalt löv för den estetiska delen av landskapet, måste du utföra mulching och glöm inte bevattning … Kulturen har god vinterhårdhet, och på hösten är det som regel bara mulching av rotzonen med användning av humus. Det tjockbladiga bäret upplever frost på grund av grannskapet av träd och buskar som ligger på norra sidan.

På våren, efter att snön har smält, tas alla döda, åldrade eller försämrade löv bort. Detsamma görs med "använda" peduncles - de tas bort omedelbart efter blomningen, om det inte finns något behov av att samla frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Badan tjockblad reproducerar 4 huvudsakliga sätt: genom frö, sticklingar, delning och rotväxt … Det är dock den första metoden som oftast används, eftersom den anses vara den mest effektiva. Den näst mest populära är sticklingar - i det här fallet skärs sticklingar från friska och livskraftiga buskar. Som ett förökningsmaterial används en bit av rotsystemet, som har 3-5 knoppar, samt en bladrosett med ett par tre blad. De planteras i sand, vilket är bäst placerat i ett speciellt växthus. Bara 3-5 cm går djupt in i stjälken. I princip kan du i vissa situationer helt enkelt separera en del av rhizomen med en spade och transplantera den till en ny plats och fylla det utrymda området med kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om frön är det vanligt att samla dem i september . Det är bekvämt att förvara frömaterialet av tjockbladiga bergenia i papperspåsar, signerade med angivelse av sorten och datum för insamling. Det är viktigt att påsarna förvaras i rumstemperatur. I februari läggs fröna ut på rent papper och bearbetas med ett elektrifierat glas eller ebonitpinne, med en höjd av 1 centimeter. Denna åtgärd upprepas ett par gånger med konstant omrörning av fröna.

Kärnan i proceduren är att hitta tomma eller skadade prover som kommer att fästa vid instrumentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mars kan du börja odla plantor . Marken för den bör förberedas i förväg - på hösten. Blandningen består av humus och kompost, tas i lika stora mängder, berikad med vissa komponenter. Som regel måste innehållet i en hink berikas med ett par glas träaska, 20 gram kaliumsulfat och 60 gram superfosfat. Ett alternativ är en växthusblandning som säljs i specialaffärer. Någonstans 2-3 veckor före plantering kompletteras blandningen också med torv eller en näringsblandning för violer.

Bild
Bild

Du kan odla plantor antingen i en trä- eller plastbehållare ., utrustad med hål i botten och med låga sidor. Frö bör först placeras i en lösning för bättre groning. För att göra detta löses en matsked aska, en nypa kopparsulfat och en nypa borsyra i en liter varmt vatten. Fröna läggs i en gasväska, varefter de doppas i den resulterande vätskan över natten. På morgonen måste de torkas och jorden hälls med en lösning av kaliumpermanganat.

Groparna är gjorda helt enkelt med ditt finger, håller ett lika stort mellanrum mellan de enskilda fördjupningarna och går inte djupare än 1 centimeter. De sönderdelade fröna strös med fin sand eller jord, varefter de rikligt bevattnas. Behållarna dras åt med plastfolie och läggs på en väl uppvärmd plats, till exempel till ett batteri. Plantering av tjockbladigt bär måste vattnas och ventileras, och sedan kommer plantorna att kläcka ganska snart . Utseendet på den första åtföljs av avlägsnande av filmen och överföring av behållare till ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första veckan bör plantorna stanna under dagen vid temperaturer från +13 till +16 och på natten från +11 till +13 grader Celsius. Vidare stiger dagtemperaturen till 20-22 grader Celsius, och nattemperaturen stiger till 18-19 grader. Det är bättre att inte vattna planteringen, utan att spraya den. När det första bladet visas på groddarna kan du börja plantera bär i separata behållare.

Sjukdomar och skadedjur

En av fördelarna med tjockbladig bergenia är dess höga motståndskraft mot både insekter och sjukdomar. Icke desto mindre leder bristande efterlevnad av villkoren för jordbruksteknologi till att det upptäcks spotting. Det kommer att vara möjligt att bestämma sjukdomen genom utseendet på tydliga bruna fläckar, som blir mer gråa med tiden . Dessutom är den nedre ytan "täckt" med en vitaktig blomning. För att bota det är det tillräckligt att skära av de skadade bladen och behandla hela busken med Bordeaux -vätska eller "Fundazol".

Rekommenderad: