Japansk Anemon (49 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av En Flerårig örtartad Japansk Eller Höstanemon

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Anemon (49 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av En Flerårig örtartad Japansk Eller Höstanemon

Video: Japansk Anemon (49 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av En Flerårig örtartad Japansk Eller Höstanemon
Video: Herbaceous Perennials Japanese Anemones 2024, April
Japansk Anemon (49 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av En Flerårig örtartad Japansk Eller Höstanemon
Japansk Anemon (49 Foton): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av En Flerårig örtartad Japansk Eller Höstanemon
Anonim

Japansk anemon är en vackert blommande växt som tillhör familjen smörblommor. På grund av sin anspråkslöshet överför den enkelt planteringen till olika typer av jord och kräver inte komplext underhåll. Beskrivningen av en flerårig ört, japansk eller höstanemon, gör det lätt att föreställa sig hur olika sorterna och färgerna på anemonen är. Men dess exotiska ursprung har gett denna perenn ett rykte om att vara svårt att växa. För att förstå dess funktioner är det värt att överväga alla aspekter av att växa mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Japansk anemon, hon är en höstanemon, tillhör kategorin fleråriga örtväxter som växer naturligt i Östasien. Det är värt att uppmärksamma det faktum att enligt data från olika källor, växten heter inte idag med det moderna namnet Anemone japonica på grund av att artens ursprungliga ursprung bevisades i Kina, i Hubei -provinsen … På ett eller annat sätt är den japanska Hubei -strängen (Anemone hupensis), som beskrivs av botaniker, en blomma som verkligen förtjänar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan höststrängen och andra växter? Först och främst höjden på stjälkarna - det är 50-150 cm, vilket är ganska mycket för en örtartad art. Japanska anemoner är indelade i storblommiga och småblommiga, det finns dubbla sorter, de är de mest dekorativa. Men trädgårdsmästare uppskattar mest av alla de låga och lakoniska sorterna med kronbladens raffinerade skönhet, vilket betonar formens renhet.

Japanska anemoner utmärks av sin känsliga färg, de kännetecknas av "marshmallow", pastellfärger: mjölkaktig, krämig vit, delikat rosa eller lila. Blommans mitt är ägggult, något fluffigt. Växternas stjälkar är alltid långa, hårda, mycket starka. Rhizomen har en krypande struktur, ligger ytligt och växer ganska snabbt.

Bladen är tillräckligt stora, har en pinnately dissekerad form och en rik grön färg. Liksom andra typer av smörblommor är anemonen olämplig för mat på grund av de giftiga ämnena i saften, som ger en bitter obehaglig smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Den japanska anemonen är en representant för Hubei -arten, tillhör höstens typer av anemoner, blommar ganska sent. Bland de mest populära av sina sorter är vita och rosa sorter, som utmärks av utmärkta externa data. Förädlingen av denna växt förtjänar de lyxigaste namnen, och uppfödare snålar inte med komplimanger till höstanemonen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tiki -känsla

Terry japansk anemon som ändrar färg under säsongen. I slutet av sommaren är Tiki Sensei -sorten bokstavligen översådd med knoppar i nyanser av rosa och laxtoner. När blomman utvecklas bleknar kronbladen och får gradvis renheten hos ett vitt blad . Med ankomsten av det första kalla vädret blir de rosa igen. Denna unika sort är väl acklimatiserad, lämplig för plantering i Moskva -regionen utan ytterligare skydd och komplex vård.

Sorten är 80-90 cm hög, frostbeständig och tål lätt vinterfrost utan ytterligare skydd. Japanska anemonen "Tiki Senseion" är anpassad för användning i buketter och är en utmärkt bukettväxt. Sorten rekommenderas för plantering i soliga, väl upplysta områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monte Rose

En frostbeständig japansk anemon, som växer upp till 75 cm, dubbla stora blommor med en ljusrosa nyans stiger på raka stjälkar. Sorten är ganska populär, den har utmärkta dekorativa egenskaper. Blomningen varar i 6 veckor, från mitten av augusti till slutet av september.

Bild
Bild

Prins Heinrich

En medelstor sort, som växer upp till 60-80 cm, under gynnsamma förhållanden når 120 cm. Sorten blommar från slutet av augusti, kännetecknas av riklig knoppbildning. Blommorna är stora, halvdubbla, med nyanser som sträcker sig från karamellrosa till crimson och ljuslila.

Bild
Bild

Knaprig

En av de ljusaste färgerna. Anemonen bildar en buske som inte är mer än 60 cm hög, kompakt, med raka stjälkar och ovanliga korrugerade blad med en körsbärskant. Blommorna är upp till 7-8 cm i diameter, rosa, mycket pråliga. Sorten är frostbeständig, kräver inte ytterligare skydd i klimatet i Moskva-regionen.

Bild
Bild

Drömmande svan

En ovanlig japansk anemon, vars snövit blommor först har en enkel form och sedan blir halvdubbla. Det är en magnifik växt som växer upp till 50-80 cm i höjd. Formens kompakthet kompenseras av den rikliga bildningen av knoppar . Sorten är mindre vinterhård än andra och har en kort blomningstid: högst en månad.

Bild
Bild

Pamina

Ljusrosa halvdubbel japansk anemon med stora blommor. Sorten har en genomsnittlig höjd - stjälkarna växer till 0,7 m, lämpliga för plantering i halvskugga eller i väl upplysta områden. Pamina har en hög tillväxt . Lämplig för landning i klimatzoner där vintertemperaturen inte sjunker under -29 grader. Blommans gula mittpunkt kontrasterar effektivt med de fuchsiafärgade kronbladen.

Bild
Bild

Serenad

Halvdubbel sort av japansk anemon, växer upp till 100 cm i höjd. Raka stjälkar rymmer stora blommor med en gul kärna och uttrycksfulla, böjda kronblad. Knopparnas mörkrosa nyans ersätts gradvis av en mer ädel och blekare. Sorten är väl lämpad för plantering som bakgrundsväxt, sätter harmoniskt i gång plantering av lågväxande buskar.

Bild
Bild

Snövirvelvind

Sort med höga stjälkar (upp till 120 cm) och stora vita blommor upp till 8 cm i diameter. Detta är en hybrid lämplig för plantering i tempererade klimat, lämplig för skärning i buketter. Kontrasten mellan mörkgrönt lövverk och snövit knoppar ser så imponerande ut att det bokstavligen vid första anblicken förvånar den som överväger det. " Snövirvelvind" ser bra ut i kombination med prydnadsbuskeodlingar , fleråriga blommande växter, lämpliga för plantering i den örtartade delen av trädgården.

Bild
Bild

Koening Charlotte

En populär sort av japanska anemoner som används i gruppplanteringar, massiv, som bakgrundsväxt eller som bukettblomma. För "Köning Charlotte" kännetecknas av en rosa nyans av kronblad, halvdubbel koppform, stamhöjd 60-80 cm. Sorten tillhör kategorin frostbeständig. Skydd för en planta i det öppna fältet kommer bara att behövas under det första året.

Bild
Bild

Hur man planterar?

För att korrekt plantera de japanska anemonerna i öppen mark bör du först ta hand om det rätta valet av plats för dess tillväxt. Denna blommande växt trivs i öppna områden som ger tillräckligt med dagsljus . Men vissa sorter tolererar halvskugga bra, och i söder är det ännu bättre att plantera dem i delar av trädgården som är skuggade under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller hybridsorter bör du vara uppmärksam på jordens bördighet . Uppfödningssorter och artarter trivs på jordar med en ganska dålig mineralsammansättning. De rekommenderade surhetsvärdena är närmare neutrala. Det är viktigt att säkerställa god dränering av platsen som är förberedd för plantering. Detta görs med expanderad lera, brutet tegel.

Det rekommenderas att plantera den japanska anemonen i öppen mark på våren, efter att snötäcket har försvunnit helt. Marken lossas preliminärt väl, rötter och stenar tas bort från den. Organiskt gödningsmedel införs dessutom i den mycket utarmade jorden, den mycket sura kompositionen kompenseras genom tillsats av träaska eller dolomitmjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering används vanligtvis bitar av roten - den kryper, därför är den väl lämpad för delning. Du kan förbereda planteringsmaterial genom att först placera det i vatten vid rumstemperatur. Efter blötläggning förkortas rötterna genom att skära av de torra ändarna, och de planteras och placerar dem på 5 cm djup . För gruppplanteringar placeras landningsgroparna på ett tillräckligt avstånd från varandra. Om anemonen redan växer på platsen är det på våren som rötterna delas.

Planteringsmaterialet som placeras i marken är täckt med jord, täckt med ett lager av mulch som skyddar mot kyla och ogräs. En odlad växt i en kruka eller behållare bör ges så mycket ledigt utrymme som möjligt för att växa. Rötterna är inte djupt begravda. Det är värt att omedelbart överväga landningsplatsen - den japanska anemonen tolererar rörelse extremt illa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att ge den japanska anemonen rätt vård räcker det att övervaka de omgivande förhållandenas allmänna tillstånd under odlingen. Så det är mycket viktigt att ogräset inte tar bort näringsämnen från växterna. För att göra detta utförs regelbunden ogräs i cirkeln nära stammen och mulching av rotzonen utförs för att bromsa ogräsets tillväxt.

Att återfukta jorden är viktigt för japanska anemoner . På våren utförs vattning endast varje vecka under torra perioder. På sommaren, i värmen, måste du se till att rötterna inte tappar för mycket fukt. Det är värt att öka mulching och öka frekvensen av vattning, tillsätta vatten lite efter lite. Lossning bör undvikas. Det ytliga rotsystemet kan skadas och växten dör.

Bild
Bild

Befruktning av japansk anemon utförs inte alltid, i de flesta fall gör det utan extra matning. Men i allmänhet skulle det vara trevligt att utföra denna procedur 3 gånger per säsong:

  • tillsätt organiskt material på våren;
  • på sommaren, när knoppar dyker upp, lägg till mineralgödselmedel;
  • i början av oktober, befrukta jorden med en kvävefri komposition eller aska.

Beskärning av anemoner i söder görs på hösten som förberedelse för vintersäsongen. I regioner med kallt klimat utförs denna procedur på våren. Inte alltför kallresistenta sorter bör noggrant mullas med torv med början av kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den japanska strängens huvudsakliga uppfödningsmetod är genom att dela rötterna. Det rekommenderas inte att använda det för ofta på grund av att växten tar lång tid att återhämta sig. En gång vart femte år kan du gräva i rhizomen och separera den, behandla alla snitt med kol. Det är bättre att plantera det resulterande materialet på våren.

Om en transplantation inte är planerad kan du helt enkelt separera sidoskotten som har vuxit från moderbusken med en spade och på så sätt få separata unga växter.

Fröförökning praktiseras sällan. Sådant planteringsmaterial har en låg grobarhet. Dessutom ärver sorter och hybridarter inte ärvda föräldrakvaliteter när de odlas. Bättre att föredra mer pålitliga metoder.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Japansk anemon är inte en växtart med ett svagt immunförsvar. De är dock inte helt skyddade från miljöns negativa påverkan. Höstanemoner lider av virus som orsakar mosaicism, dvärgväxt, mutationer - i detta fall måste växterna förstöras.

Bland de skadedjur som hotar den japanska anemonen finns vitflygfjärilen, vars larver torkar ut skotten och lämnar gula fläckar och slemhinnor på dem. Växten kan också attackeras av bladlöss och thrips, bladnematoder - mikroskopiska maskar.

Ganska ofta påverkas skotten av gråröta - en svamp som sprider sig genom luften . Det provocerar negativa förändringar i vävnader, stör fotosyntesen, bladen är täckta med en blomning av mycel. På liknande sätt påverkas växter av dunig mögel. I det här fallet visas vita fläckar på toppen av bladplattan, och en blomning av sporer visas på botten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

I trädgården eller på landet kombineras japanska anemoner perfekt med det omgivande landskapet. Även i klimatet i mellersta zonen blir de ganska självsäkert populära och ser väldigt dekorativa ut. Höstanemon kan användas i provplanteringar som huvudelementet i kompositionen . Det fungerar också bra med bakgrunden i form av en trädliknande landskapsgrupp. När man planterar på rabatter är det bättre för en växt att välja ett företag i form av andra perenner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japansk anemon används framgångsrikt i utformningen av webbplatsen med gränser, det ser bra ut när det placeras i ramen för lusthus, staket. Ormbunkar, dekorativa barrträd, stora värdar, starkt blommande rosor passar henne som grannar.

Rekommenderad: