Armeria Primorskaya (33 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet, Odling Av En örtartad Växt Från Frön I En Rabatt, Beskrivning Av Armeria Maritima -blommorna "Magnifi

Innehållsförteckning:

Armeria Primorskaya (33 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet, Odling Av En örtartad Växt Från Frön I En Rabatt, Beskrivning Av Armeria Maritima -blommorna "Magnifi
Armeria Primorskaya (33 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet, Odling Av En örtartad Växt Från Frön I En Rabatt, Beskrivning Av Armeria Maritima -blommorna "Magnifi
Anonim

En av de vackraste växterna som används för att dekorera trädgårdar är havet armeria. Det representeras av en mängd olika varianter, som alla utmärks av sin speciella skönhet. Denna blomma är opretentiös att ta hand om, vilket gör att även nybörjare kan odla den.

Bild
Bild

Särdrag

Armeria maritima är en flerårig ört, på en upprätt lång stam där många blad och små blommor samlas i en rosett. Blommor kan ha olika färger, allt från rosa till vitt . Deras höjd överstiger inte 40 cm, under blomningsperioden kan den nå 60 cm. Växtens blomma ligger på ett speciellt sätt på pedicel, det ser ut som en boll. Idag kan du hitta många typer av denna blomma, som alla har sin egen beskrivning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armeria vid havet kan odlas både i containrar och på det öppna fältet. Det är krävande att ta hand om, det enda är att på vintern måste stauden vara täckt med grangrenar. Med hjälp av denna prydnadsväxt kan du skapa originella blomsterarrangemang i rabatter, eftersom de är perfekt kombinerade med andra blommor.

Olika sorter

Seaside armeria är en av de vackraste trädgårdsväxterna, den kan odlas i alla klimatzoner i landet. Dessutom skiljer sig varje växttyp åt i färgerna på blomställningarna, lövverket och buskens struktur. De mest populära fleråriga sorterna inkluderar följande.

" Magnifik ". Det är en kompakt blomma med vintergröna blad. Växtstammen är rundad, stel och rak. Blomställningarna är 50 mm i diameter, de är vita, ljusröda eller ljusrosa. Denna fleråriga behåller sina dekorativa egenskaper även efter blomningsperioden, som slutar i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär (turfy) . Det är en vacker bergsväxt med torktolerans. Armeria soddy blommar rejält och släpper ut rosa eller röda knoppar. Sorten kännetecknas av sin korta storlek, därför växer kulturen på planteringsställen i form av en tät matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpint . Perfekt för att dekorera små rabatter, eftersom höjden på denna perenn inte överstiger 15 cm. Blomställningarna är ljusrosa, deras diameter är upp till 3 cm. Växten tolererar vintern bra. Blomningsperioden varar inte mer än en månad, vanligtvis med början i juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alba . Det anses vara trädgårdsmästarnas mest favoritblomma, eftersom det har ett snövit festligt utseende. Denna armeria har riklig blomning, den börjar i augusti och varar fram till september. Vid denna tidpunkt bildas vita jämna "kulor" på stammen. Växtens höjd överstiger inte 50 cm, den reproduceras genom rhizom och är resistent mot sjukdomar. Denna fleråriga är perfekt för att dekorera soliga rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Splendens Perfect ". Sorten kännetecknas av sin kompakta storlek. Denna prydnadsväxt har smala löv, utåt ser de ut som pilar. Blomställningarna är röda, ljusa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana sorter som "Rubra" och "Armada White" förtjänar särskild uppmärksamhet: den första är rubin och den andra är snövit.

Hur man planterar?

Plantering av havet armeria utförs i soliga områden. Denna fleråriga är opretentiös för jordens sammansättning, men föredrar att växa på stenig mark. När du planterar en prydnadsväxt hemma bör följande rekommendationer beaktas.

Plantering av en blomma i öppen mark utförs efter preliminär sådd av frön, sådana händelser utförs vanligtvis i mitten av februari. Först är fröet skiktat, det tar inte mer än en vecka. Fröna blötläggs i varmt vatten i en dag och en kruka bereds, som ska vara bred, men inte djup. Dränering (krossat skum, småsten eller expanderad lera) och ett substrat bestående av torv och sand hälls på dess botten. Sådd utförs till ett djup av 0,5 cm

Bild
Bild
Bild
Bild

Då förväntas utseendet på de första skotten, vilket inträffar 2-3 veckor efter sådd. När 3-4 löv bildas på stammen kan du börja plocka plantor, som måste planteras i separata behållare med en diameter på högst 10 cm. Det är tillåtet att placera 2-3 skott i en behållare

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare sår också växter direkt till rabatten och väljer en lämplig period för detta på våren eller senhösten. Samtidigt har vårplantering fler fördelar, eftersom växten lyckas bilda sitt rotsystem före vintern. Den tål framgångsrikt övervintring och kommer att glädja dig med sprudlande blomning nästa sommar.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Odlingen av havsarmeria är inte svår, eftersom denna perenn inte kräver särskild omsorg. Det viktigaste i odlingen av denna växt är tidig applicering av mineralgödsel. Toppdressing måste utföras i tre steg, varav det första förbereder stauden för blomning . Befruktning sker i detta fall i slutet av april eller i början av maj. Sedan behövs matning en månad senare, när armerian blommar och på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningen av växten spelar också en stor roll, vilket är särskilt viktigt under torra perioder . Blomman ska vattnas på kvällen, utan att urholka jorden vid rhizomerna. I det här fallet bör man inte överdriva det med "vattenprocedurer", annars kan överskott av fukt provocera förfallsprocessen. För att blomman ska behålla sina dekorativa egenskaper under lång tid är det nödvändigt att transplantera buskarna. Detta görs bäst vart 5-6 år. När det gäller övervintring kräver de flesta sorter inte skydd för vintern. Det enda undantaget är turfy armeria, det är isolerat med torrt lövverk eller grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Armeria vid havet kan förökas på flera sätt, som alla har sina egna fördelar och nackdelar. Oftast använder trädgårdsmästare följande typer av reproduktion.

Frön . För detta sås plantmaterialet i ett tidigare förberett område i öppen mark. För att fröna ska gro bättre måste de blötläggas i varmt vatten i flera timmar innan de planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Detta är en okomplicerad metod för växtförökning som även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera. Först väljs sticklingar noggrant, de skärs noggrant från växten och planteras i jorden efter att tidigare ha dragit ut ett grunt hål. Sticklingar bör inte planteras för djupt, på ett avstånd av 25-30 cm från varandra. Reproduktion på detta sätt kan utföras under hela sommaren.

Bild
Bild

Genom att dela busken . För detta väljs växter som är minst tre år gamla. Det är bäst att föröka armeria genom att dela busken på våren eller hösten, efter blomningen. Buskarna grävs noggrant upp och delas upp i flera delar. Om det finns områden som drabbats av ruttna på rhizomen, rengörs de, skärs av och strös med aktivt kol. Planteringsmaterialet som erhålls på detta sätt planteras i öppen mark i områden som är välbelysta av solen och observerar ett avstånd mellan buskarna på 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du korrekt följer alla instruktioner för reproduktion av en växt, kommer den snabbt att slå rot, börja bilda nya löv och för nästa säsong kommer du att glädja dig med dess skönhet, vilket är ett originalt tillägg till alla blomsterarrangemang på webbplatsen.

Sjukdomar och skadedjur

Armeria vid havet är, till skillnad från andra prydnadsväxter, mycket resistent mot sjukdomar och skadedjur. Om det uppstår problem med en flerårig beror detta främst på felaktig plantering eller vård av den. Så, överdriven vattning av blomman kan leda till sönderfall av rotsystemet och detta kan bara korrigeras genom att ändra vattningssystemet . Dessutom kan armeria ibland påverkas av bakteriell bladfläck, som stoppar plantans utveckling och leder till dålig blomning. Om tecken på fläckar hittas är det brådskande att skära av de sjuka områdena och behandla busken helt med speciella mediciner. När det gäller insekter är denna blomma försvarslös mot bladlöss. En systematisk behandling av buskar med skyddande medel som "Kinmiks", "Intavir", "Karbofos" hjälper till att undvika en massiv bosättning av detta skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Armeria havet anses vara en prydnadsväxt, som alla blomsterodlare drömmer om att se på sina tomter. För att dekorera den ursprungliga landskapsdesignen används en rabatt där lågväxande fleråriga sorter planteras . Blommor planterade som en gräns längs gränder och stigar ser också bra ut. En original lösning är användningen av armeria för att dekorera stenhagar och stenträdgårdar, den kan kompletteras med underdimensionerade barrträd. En blomma är också väl lämpad för att dekorera markiser, balkonger och terrasser, för detta planteras den i krukor.

Rekommenderad: