Skogsanemon (43 Bilder): Beskrivning Av Skogsanemonens örtartade Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Var Växer Den Vilda Växten?

Innehållsförteckning:

Video: Skogsanemon (43 Bilder): Beskrivning Av Skogsanemonens örtartade Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Var Växer Den Vilda Växten?

Video: Skogsanemon (43 Bilder): Beskrivning Av Skogsanemonens örtartade Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Var Växer Den Vilda Växten?
Video: Nässlans näringsvärde 2024, April
Skogsanemon (43 Bilder): Beskrivning Av Skogsanemonens örtartade Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Var Växer Den Vilda Växten?
Skogsanemon (43 Bilder): Beskrivning Av Skogsanemonens örtartade Växt, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Var Växer Den Vilda Växten?
Anonim

Skogsanemonen är en primula som blommar på våren. Dess andra namn är anemone (från latin anemos betyder "vind"). Växten finns med i den röda boken, eftersom den långsamt försvinner från vår planet. Att möta en anemon i det vilda anses vara ett tecken på lycka till, och att se vackra blommor som svajar i vinden med en frodig matta är ett nöje i sig. Det är därför många trädgårdsmästare glädjer sig genom att välja en anemon som en växt för sin plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skogsanemonen är en flerårig ört som tillhör familjen Buttercup. Växtens rotsystem är en stor rhizom; för vintern ligger den kvar i marken och lyckas överföra frost.

Dessutom växer rhizomen aktivt i bredd, varför det är omöjligt att träffa en enda anemone, dessa blommor täcker ganska stora områden.

Bild
Bild

Anemonen når en höjd av 25 cm, men det finns också blommor som växer upp till 40 . Bladen ligger högst upp, nedre delen av skaftet är bar. Skåror kan hittas i lövets kanter och färgen varierar beroende på region. I grund och botten har bladen av anemoner en ljusgrön färg.

När det gäller blommorna är de i allmänhet mycket känsliga, vita, även om artificiellt uppfödda sorter till och med kan ha blå eller lila färger. Blommans mitt blir ljusgult, varje exemplar har 6 kronblad. Det finns bara en blomma på en stjälk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skogsanemonen blommar i mitten av maj och blommar i ungefär en månad. När juli rullar runt kan odlaren börja samla plantans frön. I augusti blommar anemonen igen. Det är dock värt att komma ihåg att när de odlas i en trädgård blommar blommor inte direkt, det första året. Vanligtvis kan den första blomningen uppnås först under det tredje året efter plantering.

Beskrivningen av en så intressant växt som skogsanemonen kommer inte att vara fullständig utan att nämna dess fördelaktiga egenskaper . I kulturen finns det många syror, vitamin C, varför det används så ofta i avkok och infusioner. Det är ett utmärkt bakteriedödande, antiinflammatoriskt och lugnande medel. Men om du bestämmer dig för att förbereda ett avkok själv är det bättre att först rådgöra med en växtbaserad läkare. När allt kommer omkring är anemonen giftig, och dess okontrollerade användning kan leda till oförutsägbara konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelning i naturen

I naturen finns skogsanemonen på slätterna och kullarna och täcker dem rikligt med en matta av känsliga, känsliga blommor. Det kan också hittas nära klippor, på ängar och skogar. I bosättningar växer anemoner praktiskt taget inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller livsmiljöer kan vi med säkerhet säga att viltväxande anemoner är utbredda i Vitryssland, Ukraina och Yakutia. Växer rikligt i Kaukasus, i Smolensk och Amur -regionerna. Ganska ofta kan anemone hittas i vissa regioner i Sibirien, liksom i Moskva -regionen.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Om du vill odla en anemone på din webbplats måste du först förbereda den ordentligt.

Det första steget är att välja plats . Låt oss göra en reservation direkt att den bara ska vara öppen mark, för på grund av rotsystemets särdrag kommer växten inte att kunna växa i ett badkar eller en kruka. Landningsplatsen ska inte vara i drag, delvis skugga är också mycket viktigt.

Experter rekommenderar att man planterar en anemon i skuggan av träd, där solens strålar kommer att spridas.

Skogsanemonen föredrar mjuka, lösa, välluftade jordar. men det är opretentiöst och kan mycket väl växa på sand.

Bild
Bild

Som grannar till kulturen kan du plocka upp körsbär, fjällaska, havtornsträd. Kulturen trivs bra med smörblommor.

Innan du planterar måste jorden vara ordentligt förberedd:

  • i oktober grävs jorden upp och matas med organiskt gödningsmedel;
  • om jorden är tung, lossa den väl och tillsätt sedan en liten mängd sand;
  • sura jordar bör vara kalkande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt för trädgårdsmästaren att se till att det inte finns stillastående vatten. För detta måste landningsplatsen "levereras" med dränering. Dessa kan vara småstenar, trasiga tegelstenar och andra populära sorter.

Det finns flera sätt att plantera och föröka en anemon . Rhizomplantering används oftast. Planteringsmaterialet undersöks för sjukdomar, det olämpliga kasseras och lindas sedan i en trasa doppad i tillväxtstimulerande medel (en av de bästa är "Epin"). När ungefär åtta timmar har gått måste knölarna tas bort och placeras i en behållare med fuktad flodsand.

Bild
Bild

Ovanifrån är det täckt med glas, som måste tas bort då och då för att plantmaterialet ska få tillgång till syre. Om 10-11 dagar kommer plantor redan att dyka upp. Knölarna grävs noggrant upp och planteras i krukor. När snåren passerar planteras plantorna i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att prata om andra metoder för plantering och avel nedan.

Reproduktionsmetoder

Förutom att plantera med rhizomer, det finns ytterligare tre metoder tillgängliga för trädgårdsmästare:

  • tomter;
  • frön;
  • plantor.

Reproduktion med tomter

För att lyckas med denna teknik grävs den starkaste och vackraste busken upp. Dess rot måste delas upp i fem lika delar, och busken måste begravas tillbaka. Tomterna behandlas med stimulanser och planteras sedan i en tidigare beredd jord, bestående av sand och torv. Därefter vattnas planteringsmaterialet och täcks med glas eller film. Behållaren överförs till en varm plats.

Var tredje dag måste skyddet tas bort för att vattna tomterna . Så snart du ser de första skotten måste du vattna oftare. Och när rötterna dyker upp, tas skyddet bort. Anemoner som erhålls på detta sätt planteras nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Skogsanemon kan framgångsrikt odlas från frön, men det är viktigt att ta hänsyn till att den blommar tidigast under det tredje året. Metoden är otroligt enkel: du behöver bara strö fröna i det valda området och täck dem sedan med ett 15 cm lager halm . Detta görs i slutet av hösten. Således kommer fröna att "nå" sig själva och nästa år kommer du att få underbara skott utan ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor

Om de första metoderna inte passar dig, eller om du inte letar efter enkla sätt, kan du alltid använda planttekniken, som innehåller flera viktiga steg. Låt oss överväga denna metod i detalj.

  1. Det första steget är att förbereda marken (all förberedande verksamhet utförs på vintern). Som i fallet med tomter blir det en blandning av flodsand och torv. För varje del av fröna bör det finnas cirka tre delar av underlaget. Jorden blandas med frön och fuktas rikligt.
  2. Den resulterande blandningen placeras på botten av behållaren, helst om det är en rymlig trälåda. Det fuktas en gång om dagen, men du kan inte vattna det, det är bättre att använda en sprayflaska.
  3. Efter ett tag kommer fröna att öka något i storlek, svälla. Det betyder att du måste täcka dem med jord bestående av trädgårdsjord och humus i lika stora proportioner. Tjockleken på den nya beläggningen är högst 3 centimeter.
  4. De färdiga lådorna måste flyttas till en sval plats där temperaturen inte kommer att stiga över 5 grader Celsius.
  5. Om ett par veckor kommer groddar att kläckas. Lådorna med frön måste tas ut, täckta med snö eller sval jord. Därefter läggs ett tio centimeter lager sågspån på marken.
  6. I denna position kvarstår lådan i 1-2 månader. Sedan tas det bort från snön eller jorden och förs tillbaka in i huset.
  7. När det andra bladet dyker upp på groddarna kan du plantera plantorna på en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Anemone är en favoritblomma bland trädgårdsmästare, inte bara på grund av dess skönhet och sofistikering. Det är också mycket opretentiöst att ta hand om, så det kan odlas även av nybörjare. Grundvården omfattar flera positioner.

Vattning

I naturen kan det finnas olika situationer: både kraftiga regn och perioder med långvarig torka. Anemone klarar framgångsrikt allt, men det är oönskat att experimentera på webbplatsen.

Och om anemonen för det mesta kommer att ta emot vatten från nederbörd, måste du vattna ytterligare under aktiv tillväxt och knoppsättning.

Bild
Bild

Efter vattning kan jorden inte lossas: plantans rotsystem är ytligt, och du kan enkelt skada det. Allt ogräs tas bort för hand. Dessutom ska man inte glömma att allt ska vara måttligt, så det är inte heller nödvändigt att fylla plantorna. Ett överflöd av vatten kommer att leda till sönderfall och bildandet av svamp.

Toppdressing

Första och ett halvt året behöver du inte alls tänka på toppdressing: skogsanemonen kommer att ta ut allt den behöver från själva jorden. Sedan, när knoppar börjar bildas kan du applicera flytande organiskt gödselmedel … För att göra detta måste 1 kg gödsel spädas i 10 liter vatten (en hink) och försvaras i 7 dagar. Därefter tas en liter från hinken och späds ut igen vid 10. Du kan vattna medan du bara behöver hälla vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: anemonen tolererar inte färsk ekologisk matning.

Om du inte vill krångla med gödsel och vänta på att blandningen ska infunderas kan du alltid vända dig till mineralkomplex, de är ännu effektivare. Alla komplex för smörblommor är lämpliga, instruktioner för dem anges alltid på förpackningarna . Sådana förband används också under äggstockstiden, liksom under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd: överskrid inte den kurs som anges i instruktionerna. Tro inte att ju fler, desto bättre och rikligare blommar anemonen. Tvärtom kommer överflödet av förband och deras felaktiga beräkning att leda till ett fullständigt upphörande av blomningen.

Vintrar

Om vintrarna i ditt område kännetecknas av en liten mängd snö, kommer anemonen sannolikt inte att överleva dem. Rhizomen ska grävas upp och placeras i en behållare fylld med sand . Det måste förvaras vid låg temperatur, men torrt, annars kommer det att ruttna. På våren tas materialet ut och lindas in i en fuktig trasa. Efter flera timmar planteras de i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid snöiga vintrar behöver du inte oroa dig för växten. Skogsanemonen hugges under ryggraden och täcks med grangrenar.

Sjukdomar och skadedjur

Skogsanemonen är en mycket sjukdomsresistent växt, den påverkas extremt sällan. Men några vanliga sjukdomar är värda att undersöka.

  • Sclerotiniasis, aka vit röta . Det provocerar ruttnande av rötterna, vilket resulterar i att absolut alla växter kan dö. De kämpar så här: de redan drabbade exemplarna grävs upp, resten behandlas med "Rovral" -agenten.
  • Antraknos . En sjukdom av svampart, på grund av det, växterna deformeras, stuntas, bladen blir lockiga. "Euparen" hjälper bra mot denna sjukdom.
  • Grå röta . En farlig och mycket skadlig sjukdom, på grund av vilken stjälkarna ruttnar och blir vattniga. Sprider sig snabbt i värme och luftfuktighet. Precis som med vitröta måste sjuka växter rotas upp, och de återstående rekommenderas att sprutas med "Rovral", "Skor" eller "Fundazol".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är anemonsjukdomar ganska obehagliga, men ännu värre när skadedjur dyker upp på platsen. En av dem är bladnematoden, som är mycket svår att bli av med. Under påverkan av en nematod visas torra fläckar på lövverket, som med tiden ökar i storlek och orsakar kulturens död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att bekämpa skadedjuret: du måste förstöra sjuka anemoner och ersätta cirka 2 centimeter av jordlagret. Om detta inte hjälper planteras plantorna på ett annat ställe.

En annan skadedjur som trädgårdsmästare ogillar är snigeln. Sniglar föredrar mörka, avskilda platser där det finns mycket fukt. Deras närvaro kan lätt gissas utifrån fotspåren de lämnar när de kryper till växter för att äta. Det finns flera framgångsrika sätt att hantera dem.

  • Strö något skarpt nära plantorna, något som lätt skadar parasitens mjuka buk. Det kan krossas äggskal, grus, sand, till och med tvättpulver.
  • Använd fällor. Till exempel kan sniglar lätt falla i små yoghurtkoppar eller skålar fyllda med vin, juice eller limonad. Glöm inte att bara täcka behållaren så att bina inte flockas till betet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det i landskapsarkitektur?

Trots att anemonen bleknar ganska snabbt, kan den under sin storhetstid överskugga resten av trädgårdskulturen. De ser bra ut under träden, vilket ger dig en känsla av att du är i någon slags sagoskog . Utsökta skogsanemoner kan enkelt dekorera stigar och bänkar, trädgården kommer att se luftig och flyktig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anemoner går mycket bra med smörblommor, primros, pioner . Kombinationen med tulpaner och iris, liksom små blommor av ljusa nyanser, ser inte mindre imponerande ut. Och anemonerna själva behöver inte vara vita. Till exempel vid utformningen av rabatter används ofta känsliga lila kultursorter.

Rekommenderad: