Bacopa (60 Foton): Riklig Och Spridande Bakopa, Odling, Plantering Av Frön Och Vård Av En örtartad Växt I Det öppna Fältet, Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Bacopa (60 Foton): Riklig Och Spridande Bakopa, Odling, Plantering Av Frön Och Vård Av En örtartad Växt I Det öppna Fältet, Beskrivning

Video: Bacopa (60 Foton): Riklig Och Spridande Bakopa, Odling, Plantering Av Frön Och Vård Av En örtartad Växt I Det öppna Fältet, Beskrivning
Video: ODLA MED BARN - Tips nr 5 - Välja frön 2024, April
Bacopa (60 Foton): Riklig Och Spridande Bakopa, Odling, Plantering Av Frön Och Vård Av En örtartad Växt I Det öppna Fältet, Beskrivning
Bacopa (60 Foton): Riklig Och Spridande Bakopa, Odling, Plantering Av Frön Och Vård Av En örtartad Växt I Det öppna Fältet, Beskrivning
Anonim

Bacopa är en otroligt vacker ört som ger blomsterbäddar, terrasser, balkonger och några av dess sorter en speciell charm till hemakvarier och konstgjorda reservoarer. Plantor av denna buske kan hittas i specialaffärer eller odlas oberoende av frön.

Vad är Bacopa, vilka sorter är mest populära bland våra landsmän, hur man sköter om denna växt och använder den i trädgårdsarbete, kommer vi att berätta för dig i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Bacopa är bättre känd som sutera. I naturen växer den som en vattenväxt, så den odlas ofta i konstgjorda reservoarer och akvarier. Kulturen kommer från de sydafrikanska territorierna, den kan också hittas på Kanarieöarna och i vissa länder i Asien.

Bild
Bild
Bild
Bild

I utformningen av loggior, terrasser och trädgårdar används ampel -sorten huvudsakligen. Bacopa odlas som en klätterväxt, planterad i växthus och rabatter som en del av blandade planteringar.

Bild
Bild

Längden på skotten når 50-60 cm. Kulturen är en krypande form. Små blommor med fem blad växer från bladplattornas hörn. Bacopa blommar vanligtvis så mycket att människor i Storbritannien till och med kallar det "snöflingor ". Blommorna är ganska små, beroende på sorten, de kan vara dubbla eller enkla. När mörkret anländer stänger de. Du kan ofta höra om rosa och lila sutera, men de vanligaste i vårt land är fortfarande vita blommor.

Bild
Bild

Denna växt behåller sitt attraktiva utseende även under långvariga regnskurar, förlorar inte sin dekorativa effekt i vinden och i varmt väder. Inte bara blomställningar är attraktiva, utan också små blad som växer på långsträckta skott . Lövverket är lansettformat, helt, litet.

Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns över 60 sorter av Bacopa som kan odlas hemma. Var och en av dem behöver olika odlingsförhållanden. … Konventionellt kan alla sorter delas in i flera kategorier: dessa är vattenlevande sorter, succulenter och rikliga växter.

Bild
Bild

Grödorna som odlas i akvarier och konstgjorda reservoarer inkluderar följande sorter

Karolinska . Detta är en växt med förtjockade raka stjälkar, ovala parade blad finns på dem. Som regel är de styva, har en långsträckt oval form. Höjden på en sådan buske överstiger inte 25-30 cm. Blommorna är belägna vid stjälkens spetsar, har en djupblå ton. Färgen på bladplattorna gör Caroline Bacopa särskilt attraktiv: i solstrålarna ändrar den sin känsliga gröna färg till en djup rödröd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Australiensisk . Detta är en låg bacopa med känsliga skott grenade i olika riktningar. Blommorna är målade i ljusblå färger och placeras på ytan av sköra skott. Bladen växer upp till 17 mm, har en rundad eller oval form, deras nyans är ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colorata . En mängd olika vattenbacoper, vars särdrag är ett vackert gulaktigt rosa bladverk. Beroende på ljusintensiteten kan bladplattornas nyans förändras. Parade blad är spetsiga, växer på skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korsa Madagaskar . Liten bacopa, växer inte mer än 15-20 cm. Skotten är svagt grenade, bladiga plattor är köttiga, lansettformade, arrangerade tvärs eller motsatt.

Bild
Bild

Monier . Den mest kända saftiga som kan odlas både i konstgjorda reservoarer och på balkonger är Monniers bacopa. Denna växt kännetecknas av krypande stjälkar och långsträckta bladblad, vars storlek varierar från 8 mm till 2 cm, topparna är rundade och skårorna märks längs kanterna. Blommor finns i bladens små axlar. De är ganska stora - kronan kan nå 1 cm i diameter. Oftast är blomningen snövit, lila och blå blommor är mindre vanliga. Buskens höjd är 35-45 cm. Bacopa Monye (brahmi) är ganska populär bland traditionella läkare. Det används som ett sätt att förbättra hjärnans aktivitet och förbättra koncentration och minne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer av bacopa för odling på balkonger är följande

Spretig . Denna sort är mer känd som "vacker". Det är en storblommig sort och bildar en ganska frodig buske med långsträckta skott upp till 55-60 cm. Blommans diameter är 2 mm, var och en har 5 kronblad som växer från bladaxlarna. Under hela sommaren, liksom i början av hösten, är busken rikligt fylld med blommor av vita, krämiga, rosa och även blå nyanser. Den spridande sutera är optimal för att dekorera enskilda kompositioner, liksom gruppplanteringar, ser spektakulär ut i behållare och krukor - dess hängande eller krypande stjälkar täcker den som en blomkåpa.

Bild
Bild

Den spridande bacopa är särskilt populär bland blomsterodlare på grund av dess betydande tillväxttakt, starka stjälkar och frodig blomning.

Bild
Bild

" Blutopia" och "Snowtopia ". Dessa är hybrider, vars särdrag är riklig blomning. Skottens storlek är 25-30 cm. Blommorna är ganska stora, i Blutopia är de lila-blå, i Snowtopia är de vita. Bladplattorna är olivfärgade.

Bild
Bild

Av recensionerna att döma är sorterna Bacopa monnieri, Zaltsmana och Ampleksilis populära bland blomsterodlare.

Bild
Bild

Funktioner för att växa hemma

När man odlar suter i hemmiljö bör man komma ihåg att denna kultur kännetecknas av ökade krav när det gäller belysning. För det för att Bacopa ska glädja dig med en lång och frodig blomning, bör dagsljusets varaktighet vara minst 10-11 timmar Därför kräver det obligatorisk extra belysning när man odlar en gröda i ett rum, särskilt under höst-vinterperioden.

Bild
Bild

På sommaren kan sutera "flyttas" till gatan - den växer bra i frisk luft, i olika klimatzoner . När hösten börjar måste busken grävas ut och placeras i ett svalt, men väl upplyst rum - det kan vara en veranda eller en inglasad balkong. Den tillåtna temperaturen för övervintring är 8-15 grader.

Bild
Bild

Växten ska beskäras under transplantation . Tänk på att kulturen inte tål torr luft, så du bör inte odla den nära radiatorer eller andra värmeapparater. Växten kommer från ett subtropiskt klimat, så Bacopa är mycket hygrofil - du måste vattna den minst en gång om dagen och oftare under den varma sommaren.

Bild
Bild

Vattensorter är utbredda inom akvariehobby och bor ofta i konstgjorda reservoarer. Vattentemperaturen i akvariet ska vara mellan 22-28 grader, annars kommer blomningen att hämmas. Vattnet i behållaren bör ha en mild sur reaktion. Det är viktigt att ett 2-3 cm lager av småsten eller flodsand hälls i akvariet, underlaget kan vara något siltat.

Bild
Bild

Vi uppmärksammar det faktum att akvariet bacopa tar emot alla användbara element som behövs för tillväxt och utveckling från vattnet, så det behöver inte ytterligare utfodring. Källan till mikronäringsämnen för vattenbacopa är avfallsprodukter från fisk, liksom deras mat. Bacopa Monje föredrar vanligtvis lättsaltat och hårt vatten.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Låt oss bo mer detaljerat om särdragen i att odla en suter på gatan i en blomkruka.

Den sydöstra sidan är den bästa platsen för kultur . Trots sitt afrikanska ursprung behöver bacope ett par timmar, särskilt på en varm eftermiddag, för att vara i halvskugga. Växten föredrar bördig jord, måttligt fuktig, med hög permeabilitet och lätt sur jordreaktion.

Bild
Bild

Att upprätthålla en optimal luftfuktighet är den viktigaste faktorn som påverkar hela tillväxt- och utvecklingsprocessen för en suter. Tunna skott av blomman bör skyddas från starka vindar, eftersom drag kan skada den unga plantan och därmed leda till missbildning.

Bacopa kan planteras i öppen mark eller i en kruka som ligger på balkongen först efter att hotet om återvändande frost har passerat - som regel motsvarar detta i den centrala delen av Ryssland andra halvan av maj. Plantorna bör placeras 25 cm från varandra i alla riktningar.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Sutera är en opretentiös växt, därför är det inte svårt för en trädgårdsmästare att ta hand om det, det räcker med att följa enkla regler, och kulturen kommer att glädja dig med sin frodiga blomning i många månader.

Bild
Bild

Vattning

Huvudhemligheten för framgångsrik tillväxt och utveckling av en suter är ordentlig vattning. Faktum är att Denna gröda är mycket mottaglig för torka och bör fuktas regelbundet för att säkerställa att klumpen aldrig torkar helt . Samtidigt tolererar kulturen inte överdriven fukt - dess rötter, med överdriven bevattning, börjar ruttna, vilket leder till en suspension av tillväxt och utveckling och sedan till hela blommans död.

Bild
Bild

När du planerar att plantera bacopa i en kruka med andra blommor eller på egen hand, bör du definitivt lägga till upp till 1/3 av volymen av substratet av bakpulver i jorden. Det kan vara perlit, vermikulit eller finkorniga stenar med en kornstorlek på mindre än 0,5 mm. Denna metod hjälper dig att skydda växten från den överflödiga fukt som alltid förekommer i torv.

Bild
Bild

Toppdressing

På grund av sin höga tillväxt och frodiga, långa blomning kräver Bacopa ofta matning - i detta avseende kan den jämföras med grödor som surfinii och pelargonium. Det är bäst att använda flytande gödningsmedel, som kan köpas i vilken specialaffär som helst. Läkemedlet tillsätts under vattning, det blandas med vatten och varannan bevattning appliceras, men endast hälften av den rekommenderade dosen används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att föredra gödningsmedel som är avsedda för utfodring av bacopa och surfinia. Faktum är att dessa växter är mycket känsliga för järn, nämligen speciellt gödningsmedel innehåller mycket av det och i en lätt assimilerad form. Om kulturen saknar spårämnen kommer den att blomma dåligt.

Bild
Bild

Under första hälften av hösten går växten in i vilofasen . Det varar fram till mars, då det inte behövs matning.

Bild
Bild

Vintrar

Om du planerar att skaffa fler plantor för nästa säsong kan du försöka behålla bacopa till våren. För detta buskar måste skäras i en nivå av 15-20 cm över marken och sedan överföras till ett ljust rum , lufttemperaturen där kompositionen inte överstiger 20 grader, och bättre - cirka 10 grader.

Bild
Bild

Kom ihåg att transplantera suteran i en ny kruka med förnyat underlag varje år. Detta görs bäst på våren före blomningen. För detta växten bör tas bort från den tidigare behållaren, skaka av resten av jorden, undersök rotsystemet noggrant och ta bort alla torkade och ruttna rötter vid behov … Det är bäst att använda en kruka med stora dräneringshål. Det bästa alternativet skulle vara en ytlig, bred behållare, eftersom bacopas rotsystem är ytligt.

Bild
Bild

Blomman placeras mitt i en ny kruka och strös med färskt substrat runt omkretsen . Efter transplantation bör kulturen vattnas väl tills jorden är helt fuktad. Överskottet av fukt som släpps ut i pallen avlägsnas. Om du märker att efter fuktning har jorden lagt sig kraftigt måste du lägga till den erforderliga mängden jord.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av bacopa hemma är inte svårt.

Oftast används ympningsmetoden för detta . Denna vegetativa förökningsmetod bevarar helt alla sorteregenskaper, dessutom blommar tvååriga, liksom äldre växter mycket värre, så sticklingar gör att du kan uppdatera kulturen och återställa den till sitt dekorativa utseende.

Bild
Bild

Sticklingar utförs under det sista decenniet av februari - första halvan av mars. För att göra detta är det nödvändigt att skära skotten i fragment 8-15 cm långa och placera dem i ett kärl med vatten. Därefter överförs sticklingarna till den färdiga jorden för plantor, som måste vara lösa. För det För att påskynda rotningsprocessen kan du behandla plantmaterialet med Kornevin eller någon annan rotbildningsstimulator.

Bild
Bild

Sticklingar av akvatiska sorter får helt enkelt simma i en konstgjord reservoar tills de ger upphov till rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bacopa kan också sås med frön . För detta förvaras det insamlade planteringsmaterialet i ett fuktigt underlag under en dag och överförs sedan till en behållare med jordblandning för ytterligare groning. Du behöver inte fördjupa fröna - du behöver bara pressa dem till marken och strö dem lätt.

För att skapa det mest bekväma mikroklimatet för groning av en kultur är det lämpligt att stänga behållaren med glas eller film, men glöm inte att regelbundet öppna skyddet för att lufta det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden bör fuktas så ofta som möjligt från en sprayflaska, den ska inte torkas ut. Den optimala temperaturen för spiring är 22-26 grader . Med förbehåll för alla krav på jordbruksteknik visas de första skotten om 14-20 dagar. Efter utseendet av tre blad görs det första dyket i separata behållare, och när de blir små dyker plantorna en andra gång.

Bild
Bild

Unga plantor bör matas varje vecka med komplexa gödningsmedel ., utspädd 2-3 gånger i jämförelse med den rekommenderade dosen för vuxna kulturer. Efter en månad är plantorna helt redo för transplantation i öppen mark. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att härda det. För detta tas plantorna utanför i flera timmar om dagen för att vänja den unga växten till naturligt ljus.

Bild
Bild

Gatasorter kan förökas med luftlager. För att göra detta fästs långsträckta skott på markens yta och strös sedan med jord lite. Efter ett tag kommer du att märka att nya skott har börjat bildas i bladplattornas hörn. Således kan flera förnyade växter erhållas från ett skott på en gång.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Underlåtenhet att följa jordbrukstekniker har den mest skadliga effekten på bacopatillståndet:

  • om växten odlas i halvskugga blir blomman mindre riklig;
  • om suteran hålls i alltför varma förhållanden på vintern, blir dess skott lösa och långsträckta, de nedre bladen kastas av;
  • med överdriven gödsling med kvävehaltiga preparat börjar en ökad ansamling av grön massa, medan växten inte orkar blomma;
  • när vädret är för varmt blir plantans löv gula.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du odlar bacopa under obekväma förhållanden och inte ger den nödvändig fukt, stöter den ofta på svampsjukdomar. I de flesta fall påverkas växten av sot eller mögel, liksom gråmögel . Detta händer särskilt ofta när planteringen är för tjock. Om du märker tecken på svampinfektion på buskarna är det absolut nödvändigt att ta bort alla skadade områden och behandla busken med fungicider. Sprutning upprepas två veckor senare.

Bild
Bild

Spindelmider och vitflugor kan orsaka stor skada på växten. Dessa trädgårdsskadegörare lever av växtens vitala juicer och suger insekter. För att neutralisera dem kan du använda akaricidformuleringar. Det tar vanligtvis 3-4 behandlingar för att bli av med alla parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Bacopa ser mycket imponerande ut i hängande krukor, liksom i rabatter som ett marktäcke. Denna växt, i sin skönhet, kan ganska konkurrera med riklig petunia och pelargonium, därför används växten i stor utsträckning för vertikal trädgårdsskötsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sutera kombineras med ageratum, lobelia och nasturtium; det odlas ofta av älskare av spektakulära kompositioner i hängande krukor.

Bild
Bild

Bacopa kan användas för att skapa skärmar av en ovanlig form, med betoning på ljusstyrkan i färgen på närliggande växter.

Bild
Bild

Ampel -hallickar används ofta för att maskera skalliga fläckar i områden, eftersom denna kultur kan bilda en tät blommande matta. Växten växer mycket snabbt, så det är inte svårt att uppnå en dekorativ effekt.

Bild
Bild

Tack vare användningen av olika mikroelement i förbandet är det möjligt att ändra mättnad av lövets färg, vilket gör planteringen ännu mer spektakulär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr, med åldern, börjar Bacopa förlora attraktiviteten hos blomningen. Så under det andra odlingsåret är stjälkarna redan nakna. Sådana exemplar måste bytas ut i tid med nya, då kommer din rabatt alltid att se perfekt ut.

Rekommenderad: