Baddräkt (65 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Växten, Kinesisk Och Gul Baddräkt, Apelsin Och Altai

Innehållsförteckning:

Video: Baddräkt (65 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Växten, Kinesisk Och Gul Baddräkt, Apelsin Och Altai

Video: Baddräkt (65 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Växten, Kinesisk Och Gul Baddräkt, Apelsin Och Altai
Video: Bild vs. Verklighet | WISH badkläder 2024, April
Baddräkt (65 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Växten, Kinesisk Och Gul Baddräkt, Apelsin Och Altai
Baddräkt (65 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Växten, Kinesisk Och Gul Baddräkt, Apelsin Och Altai
Anonim

Badaren är en flerårig växt som kan bli upp till 1 m hög, beroende på art. Det kallas också trollius (eller trollblomma). Man kan ofta höra hur baddräkten kallas sibirisk ros, kupavka. Bakom alla dessa namn finns en vacker, graciös växt som är värd att bli en prydnad i vilken trädgård som helst.

Bild
Bild

Särdrag

Du kan överväga denna växt från maj till juni, det händer även i stadsparker att observera en blygsam men attraktiv blomma med ett sfäriskt huvud. Det är denna form av blomman som gjorde bikinin populär för odling i trädgården. Det är svårt att komma ihåg en annan sådan växt, och de ljusa (i de flesta fall) färgerna tillför fleråriga poäng. Enligt skandinaviska legender uppskattades badaren särskilt av skogstroll, det blev favoritblomman av magiska varelser . Det ryska namnet är sannolikt förknippat med Agrafena Kupalnitsa, nedlåtande vattenförekomster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten är en örtartad flerårig, den tillhör familjen smörblommor . Den växer på norra halvklotet: i skogar och på bergssluttningar, liksom på ängar och flodstränder. I deras naturliga livsmiljö kan du räkna två dussin fleråriga arter, och trädgårdsmästare använder mycket mindre. Den mest populära typen av sibirisk ros kan betraktas som den europeiska baddräkten. Forskare har beskrivit i detalj 29 växtarter hittills. 20 av dem växer i Ryssland. För dekorativ trädgårdsdekoration har 7 sorter och mer än ett dussin hybrider uppfödts. Hybridvarianter har avundsvärd immunitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av trollius är följande:

  • stora, ljusgula och saftiga apelsinblommor;
  • blommans sfäriska form - öppen eller halvöppen;
  • trolliusblad är palmerade, har färgen på sommargräs;
  • vid blomningstiden fördunnar den sibiriska rosen den knappt märkbara doften av friskhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste veta att baddräkten är en giftig blomma. Dess juice kan orsaka brännskador på hud och slemhinnor. Därför bör hela planteringsprocessen utföras med skyddshandskar. Trots att växten anses vara giftig, används baddräktens medicinska egenskaper också i folkmedicin, avkok förbereds som hjälper till att bekämpa tumörer och ödem.

Typer och sorter

Det finns ett val, och det lockar med sin mångfald. namn " Kulturell "kombinerar en serie trädgårdsformer och fleråriga arter. Naturligtvis har sorterrepresentanter större och ljusare blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest kända arten av trollius är Europeiska … Den kännetecknas av dubbla, sfäriska, bleka citronblommor. Ett annat namn på arten är kalebass. Den asiatiska sorten, som är en flerårig med saftiga apelsinblommor, har också blivit utbredd. Den kinesiska trollius har uttrycksfulla apelsinblommor och kännetecknas av sitt senblommande utseende. Idag är denna växt listad i Röda boken, den hotas av utrotning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknar honom Ledebour , men dess blommor är större. En dvärgbaddräkt, som liknar en stor smörblomma, står isär på denna rad. I Centralasien och vissa regioner i västra Sibirien växer Altai -baddräkten. Detta är en av de mest spektakulära fleråriga arterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det ser ganska ovanligt ut mot bakgrunden av de listade arterna lila baddräkt … Blekta lila blommor med gula ståndare verkar känsliga och försvarslösa. En sådan växt skulle pryda vilken trädgård som helst, men till skillnad från dess kongener är den mycket krävande för odlingsförhållandena. Den växer i en sumpig miljö, på platser där glaciärer smälter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande sorter anses vara särskilt populära bland trädgårdsmästare:

Cheddar - mjuka gräddeblommor och mjuka citronstjärnor, en mycket elegant sort;

Bild
Bild
Bild
Bild

Alabaster - blommorna är sfäriska, med en krämskugga, låg, med tätt mörkt lövverk;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Orange prinsessor " - ljusorange stora huvuden;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kanariefågel " - bleka, knappt gula blommor av en snygg form;

Bild
Bild
Bild
Bild

Citrondrottning har gula eller citrongula blommor;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Golden Queen " ("Golden Queen", "Golden Queen") - sen sort, blommar på sommarens höjd;

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny måne ("Nymåne") - stora, halvöppna, ljusgula blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av sorterna passar perfekt in i utformningen av en webbplats, allt beror på preferenser och det valda färgschemat.

Hur skiljer man från smörblomma?

Gula blommor är de vårligaste. Tänk på hingstfot, maskrosor och naturligtvis smörblommor. Gula fällor värme, förbättrar blomningsprocesser. Och dessa "soliga" växter lockar insekter, de arbetar på blommor, stimulerar korsbestämning. Så baddräkten är samma värmebud, den blommar i slutet av våren, de första dagarna av sommaren (förutom sena sorter). Den skiljer sig från smörblomman, dess "släkting", i storlek . Buttercup är mycket blygsam i jämförelse med baddräktens ganska representativa bollar. Trolliusblommor öppnas inte som smörblommhuvuden. Skillnaden mellan besläktade växter är tydligast på fotografierna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteterna att plantera i öppen mark

Det finns inget enklare sätt än att köpa färdiga plantor och organisera deras plantering i trädgården. Den sibiriska rosen ställer inga speciella krav, men kom ihåg att den älskar fuktig jord . Om du planterar den på en torr plats, lämna ingen chans för en blomma.

Bild
Bild

Optimal timing

Den bästa tiden för avstigning är inte vår och höst, utan augusti. Det finns också frostbeständiga sorter av baddräkten, men du ska inte riskera det - unga växter bör växa rhizom och bli starkare redan före frost … Återigen, det viktiga är vad du väljer att växa din trollius från. Om från frön, sedan på senhösten kan fröet planteras i en behållare, förvaras i det i ett rum utan uppvärmning. Där, under vintern, kommer växterna att genomgå en bra skiktning, och på våren kommer de att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu mer korrekt råd är att skicka fröet till en påse med fuktig sand hällt i det, flytta påsen till kylskåpet (i grönsaksfacket), förvara det i det i 3, eller till och med 4 månader. I mars kan du så fröna i underlaget och förvänta dig skott vid en temperatur på 20 grader.

Val av sittplats

Leta efter en plats med diffus belysning. Ett utmärkt alternativ för en baddräkt skulle vara en plats under höga prydnadsbuskar. Lämplig för plantering och stenig rutschkana. Det är viktigt att den ljusa solen inte lyser på trollius på länge, det är destruktivt för en flerårig … Du kan plantera en sibirisk ros i en öppen rabatt, men i detta fall kommer blomningen definitivt att vara kortlivad. Blommorna själva kommer inte att växa till sin optimala storlek och kommer att blekna. När det gäller jorden är en medium lerig komposition att föredra. Det bör inte finnas någon stagnation av vatten på territoriet. Om du planterar en flerårig i en sandig komposition, lägg till mossa i hålet för att behålla fukt. Du kan också befrukta själva hålet med en kombination av torv och humus, samt 15 g nitrofoska.

Bild
Bild

Hur man planterar

Du kan så frön, som nämnts ovan, hemma (alternativet med ett kylskåp är optimalt). De odlade plantorna flyttas in i hålen direkt med en jordklump. Gräv hål med 40-50 cm mellanrum. Fördjupa trollius rotkrage med 2 cm . Klipp av bladen omedelbart så att rotningen lyckas. Förvänta unga lövverk 2 veckor efter plantering. Observera att trollius verkligen inte gillar transplantationer, därför berör inte honom i 9-10 år: han kommer att bekvämt bosätta sig på ett ställe och kommer att glädjas med stabil blomning.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Kompetent landning i öppen mark är bara halva striden. Hur baddräkten kommer att växa, om dess blomning kommer att bli lång och ljus, beror på vårdens organisation.

Bild
Bild

Vattning

Det är nödvändigt att vattna den sibiriska rosen ofta, bara utan missbruk. Den fleråriga bör finnas i fuktig jord, utan stillastående vatten. Om du fyller på eller överflödar baddräkten kommer det omedelbart att påverka blommans tillväxt negativt. Det är särskilt värt att behandla en ung buske med delikatess - den är fortfarande sårbar och känslig. Om somrarna är torra och varma, vattna oftare. Håll dig till systemet, hoppa inte över "vattenprocedurer", öka inte bevattningsvolymerna utan någon uppenbar anledning . Kom ihåg att ta bort ogräset. För att göra växten starkare, mulch busken. Rotfuktighet ger inte ogräset en chans att kväva växten. Det är sant, om mulch uppriktigt sagt inte passar designidén för webbplatsen som helhet, kassera den. Marken ska lossas med 2, högst 4 cm, inte djupare (det finns risk för att rhizomen skadas).

Bild
Bild

Toppdressing

Stor utfodring behövs inte, i detta avseende är trollius opretentiös. För att förbättra vårblomningen, befrukta innan blommorna dyker upp. Och sedan efter 2-3 veckor måste du utföra en ny toppdressing, den tredje kommer om ett par veckor till. Använd nitrofosfat för befruktning (5 g räcker för en hink vatten), urea (1 matsked per 10 liter vatten). Du kan också använda komplext organiskt material, till exempel Agricole. Humus och torv kommer också att vara fördelaktigt för perenner.

Bild
Bild

Överföra

Som redan nämnts kommer en trollius att leva perfekt på ett ställe i 10 år. Välj därför en landningsplats noggrant och inse att ett helt decennium av förändringar inte förväntas här. Men det finns också en sådan åsikt: sorter odlas under andra eller tredje året, och under blomningstiden transplanteras de till en permanent plats . Detta görs i april-maj eller slutet av augusti. Om du ska dela en buske med en efterföljande transplantation, gör det inte tidigare än 6-7 års växtliv. En badare kan uppleva stress under transplantationen, och vid denna ålder kommer hon åtminstone att vara relativt redo för "flytt".

Bild
Bild

Vintrar

Trollius anses vara en kalltålig växt, därför överlever den lugnt vintern i trädgården utan täckskikt. När de fleråriga bladen dör i oktober är det bättre att klippa av dem . Lämna bara bladstelen ett par centimeter långa över ytan. De kommer att skydda njuren, som är centrerad på utloppet. Denna knopp för nästa år kommer att ge en peduncle.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Att odla en flerårig är möjlig genom att dela busken och så frön. Vilken metod som helst kan vara framgångsrik. Växtens frön mognar till hösten . Du kan så dem direkt i öppen mark, men långsiktig stratifiering ger de bästa förutsägelserna för hög groning. Därför måste sådd göras nästan på vintern. Lös jord med möjlighet till luftgenomträngning är lämplig för detta företag. Det perfekta alternativet är följande: 2 torvdelar, 2 andelar, 1 andel sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de första dagarna i maj kan du vänta på skott. Om vädret är varmt på sommaren vid denna tidpunkt kommer blommorna att behöva ökad vattning och skydd mot irriterande strålar. När ett par fullfjädrade löv dyker upp på plantorna är det dags att dyka dem. Plantera groddarna med 8-10 cm mellanrum. Buskens uppdelning:

  • På hösten måste trollius grävas upp, delas upp i delar, delenki (var och en med skott och rhizomer).
  • Varje bit planteras på en plats förberedd i förväg. Före frost bör buskarna rota väl. Om du bestämmer dig för att börja dela en flerårig under våren, gör det innan blomningsstadiet.
  • Materialet som är förberett för plantering ska inte torka ut. Du måste plantera delenki snabbt. Bädda in rotkragen med 2 cm.
Bild
Bild

Var noga med att täcka unga buskar, detta kommer att stärka deras överlevnad på en ny plats och kommer inte att tillåta dem att dö under de första veckorna.

Sjukdomar och skadedjur

Lyckligtvis är trollius en stark och livskraftig perenn som motstår sjukdom bra. Insekter inkräktar sällan på det. Och för att minska risken för skador, under våren, bör baddräkten behandlas med aska. Därefter kommer askan att ersättas av komplexa blandningar. Möjliga sjukdomar:

  • Septoria . Det manifesterar sig som gråbruna eller orange fläckar av oregelbunden form med en gulaktig ram. Svarta prickar kan hittas på bladen. Gröna torkar upp och faller av i förväg. Stammar och plattor deformeras också. Du måste hantera detta så här: förstör det drabbade området, behandla växten med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska. Växten kan behöva transplanteras till en ny plats. Den gamla platsen behöver desinficeras.
  • Smutsig . Det manifesteras av vitaktiga tillväxter och en uppenbar avmattning i trolliusutvecklingen. Läkemedlen "Ferazim" och "Klad" kan hjälpa.
  • Nematoder . Baddräkten slås, och detta manifesterar sig snabbt med bruna fläckar, som mörknar med tiden. Bladen dör, trollius ligger efter i utvecklingen, blomning sker inte. Du kan lösa problemet med kemikalier som Heterophos, fosfamid och Lindane.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt recensioner stöter trädgårdsmästare sällan på trollius sjukdomar. På hösten, ta bort gamla löv från en flerårig för att skydda det mot svampsjukdomar.

Använd i landskapsdesign

Steniga kullar kan dekoreras med stuntade växter - kompositionen visar sig vara elegant och lakonisk. Om du odlar höga varianter av badkläder, är de lämpliga för att dekorera kanter, gräshörn och områden intill dammen. Badaren kan växa ensam - det är en självförsörjande växt . Men det manifesterar sig perfekt i kombination med primula och majblommor, delphinium och iris. Nästan alla blommor av violett och blå nyanser, kanariefärg och apelsintoner kommer fantastiskt att kombineras med trollius.

Bild
Bild

De presenterade bilderna visar hur du kan dekorera webbplatsen med en baddräkt

Grannskap med iris är ett tydligt exempel på hur två växter, koloristiskt, matar varandra. Det är bra att kombinera höga irisar med underdimensionerade trolliusvarianter

Bild
Bild

En växt nära en konstgjord reservoar ser väldigt lämplig, skonsam och till och med fantastisk ut. Om du inte vill ha ett mycket brokigt körområde, omge dammen med en låg baddräkt och bleka små blommor av blåaktiga nyanser

Bild
Bild

En ödmjuk trollius i sina grannars frodiga blomning. Och ett sådant intressant alternativ är också möjligt. Det är intressant att titta på sådana områden när vi flyttar från ett objekt till ett annat

Bild
Bild

Samma populära färgkombination är gul och blå. I en oval rabatt kommer två växter att se ut som en lakonisk, väldesignad tvåfärgad blommig matta

Bild
Bild

Om du gillar en buskig och frodig blomning är detta ett användbart alternativ att överväga. Ta långa baddräktssorter

Bild
Bild

Trollius som omger dammen är en bra lösning. Kanske saknas den nedre blå delen av blommor här, men det här är en smaksak

Bild
Bild

I denna färgglada blommönster kan det finnas en plats för en baddräkt. Vanligtvis tar de blommorna lättare, men varför inte ordna ett botaniskt experiment. Kom ihåg vikten av att behålla skiktningen av avstigning

Bild
Bild

Trollius känns också bra i monolandningar. Gula buskar kommer organiskt att titta längs vägen i trädgården

Bild
Bild

Plantera flera sorter av trollius sida vid sida. Du kan ordna en graciös färgövergång, men du måste fokusera på den möjliga tillväxthöjden

Bild
Bild

Om du har sådana ljusa, grönaktiga gräddsorter av en baddräkt, så är de också värda att plantera i separata buskar. Växter gör platsen mer öm, lägg till vårens friskhet

Bild
Bild

Plantera gärna höga sorter i en uppsättning på gräsmattan, och underdimensionerade sorter kommer att se positivt ut i klumpar omgiven av stenar. Lägg till muscari och hyacinter, anemoner till trollius. Förutom blå, lila och gula blommor kan du lägga till växter med intensiva vinröda nyanser till trollius. Lila blommor kompletterar den känsliga citronbaddräkten bättre och ljuslila - orange växtsorter.

Rekommenderad: