Hellebore (47 Foton): Beskrivning, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Vinterklockor Och Aubrieta, Andra Sorter. Recensioner Om Växten Som övervintrar

Innehållsförteckning:

Video: Hellebore (47 Foton): Beskrivning, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Vinterklockor Och Aubrieta, Andra Sorter. Recensioner Om Växten Som övervintrar

Video: Hellebore (47 Foton): Beskrivning, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Vinterklockor Och Aubrieta, Andra Sorter. Recensioner Om Växten Som övervintrar
Video: Размножение морозника @ Walters Gardens 2024, April
Hellebore (47 Foton): Beskrivning, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Vinterklockor Och Aubrieta, Andra Sorter. Recensioner Om Växten Som övervintrar
Hellebore (47 Foton): Beskrivning, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Vinterklockor Och Aubrieta, Andra Sorter. Recensioner Om Växten Som övervintrar
Anonim

En fantastisk flerårig växt från familjen smörblommor - hellebore. Trots sin ovanliga skönhet är han en ganska sällsynt gäst i ryssarnas trädgårdar. Ändå odlar älskare av denna växt den inte bara för skönhet, utan också för att återställa hälsan. Sedan Avicennas tid har hellebore använts inom folkmedicin, men eftersom växten är giftig och kunskap om dess användning inte var tillgänglig för alla, förlorades intresset för den. Nyligen har dock den tidigare härligheten i hellebore återigen väckt uppmärksamheten på honom.

Även om denna växt nu främst uppskattas för sin dekorativa effekt och ovanliga förmåga att blomma i november eller till och med januari.

Bild
Bild

Beskrivning

Helleborus - detta är det latinska namnet på hellebore, och även dess kallas ibland vinterhuset eller "Kristi ros "eftersom den trivs med sin blomning under vintermånaderna. I naturen är utbredningsområdet för hellebores bergsområden i Medelhavsländerna, liksom Balkan och Asien.

Bild
Bild

Helleboringen kan växa från 20 till 50 cm och ser ut som en kompakt örtbuske . Stammen på alla hellebores är frånvarande, blad och peduncles växer från rotrosettens område, men rotsystemet är högt utvecklat, även om det inte når djupa strö i jorden. Den örtartade busken har flera löv med en mörkgrön färg, de är täta och läderaktiga vid beröring, har en lång petiole vid basen och är dissekerade i form.

Bild
Bild

Helleboreblomman kan ha olika färger - allt beror på dess sort, nu finns det minst 22 sorter.

Blommans form har en skålformad struktur, kronbladen är flera, rundade, i vissa sorter kan de vara dubbla, men i själva verket är de blombladets blomblad och de sanna kronbladen förvandlas till nektarier. Knopparna bildas på toppen av stammen . Florister älskar denna växt eftersom dess blomning börjar mycket tidigt, när snön ännu inte har smält helt och gräset inte har vuxit. Detta förklaras av plantans höga motståndskraft mot kalla temperaturförhållanden och brist på fukt.

Bild
Bild

Typer och sorter

Utseendet på en växt beror på dess sort. Hittills har uppfödare uppfödt en mängd olika hybridformer genom att korsa, varav några fortfarande inte har ett namn.

Bild
Bild

Här är de vanligaste sorterna av hellebore som är kända i Ryssland.

Svart

Helleborus Niger är en svart hellebore, den har fått sitt namn från det faktum att dess massiva, men korta rot är svart i färgen. Men blommorna av denna art är vita eller vitrosa. De svarta helleboresorterna har hybridsorter som kallas Helleborus Nigristern och Helleborus Nigercors.

Bild
Bild

Den svarta helleboringen anses inte bara vara den mest populära, utan också en av de vackraste arterna.

Denna vintergröna fleråriga växer inte mer än 30 cm i höjd och kan leva utan att transplantera på ett ställe i minst 10 år. Blommorna på en sådan växt är ganska stora-med full avslöjande når deras diameter 7-8 cm, medan pedunclesna sträcker sig upp till 30-50 cm . Det är anmärkningsvärt att blomma stjälkar ser upp i svarta hellebores och lutar sig inte ner, som i de flesta andra arter. Blomningsperioden börjar i början av april och varar 12-14 dagar. I slutet av blomningen bildas frukt äggstockar med frön på blommorna.

Bild
Bild

Blommans bladplattor är täta, som gjorda av läder, har en vacker mörk smaragdfärg . Deras livslängd varar tills det blomstrar, och sedan börjar bladen långsamt dö av, men på våren ersätts de av nya och färska exemplar. Växten klarar sig bra med vinterfrost och kan överleva förkylningar ner till -35 ° C.

Jordbrukstekniken för dess odling är inte den enklaste, eftersom blomman hela tiden måste lossas och befruktas, dessutom invaderas svarta helleboresorter ofta av sniglar och sniglar.

Bild
Bild

Dubbel Ellen Pink

Helleborus Double Ellen Pink är en hellebore -variant med rosa pärlblad av dubbel struktur. Blommorna är stora, upp till 6-7 cm i diameter, placerade på höga stammar. Växten kan nå en höjd av 35-40 cm, blomningen börjar i slutet av april - början av maj . Även lerjord är ganska lämpligt för att odla denna fleråriga, men den måste grävas väl med mycket humus.

Bild
Bild

I trädgården kan Double Ellen Pink planteras i skuggiga områden bredvid buskar och trädgårdsträd . Helleboringen tål långa torrperioder bra, men om den växer på solsidan är regelbunden vattning viktig för den.

Frostbeständighet gör att örtiga buskar tolererar vintern bra, och det är inte nödvändigt att täcka växten för övervintring.

Bild
Bild

Kaukasiska

Helleborus causasicum - ibland kallad Altai eller Siberian hellebore. Denna vintergröna fleråriga växer upp till 30-50 cm, rötterna är tunna och långsträckta, har en brun färg . Peduncles växer mycket långa, och på dem finns det blommor med en diameter på 7-8 cm som hänger nedåt. Kronbladen är inte ljusa, målade i en vitgrön eller brungrön nyans.

Den kaukasiska hellebore anses vara den giftigaste bland alla sina kamrater, men det är denna art som är mest uppskattad inom folkmedicin på grund av sitt breda spektrum av åtgärder.

Växtens blomningstid börjar under det tredje decenniet i april och varar till slutet av maj.

Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att lövverket av denna fleråriga behåller sin gröna färg inte bara på sommaren, utan också under vintermånaderna. Blommande på den kaukasiska hellebore börjar i december, beroende på klimatförhållanden, kan blommande exemplar hittas fram till april . Denna vilda art är för närvarande i behov av bevarandeåtgärder, eftersom den på grund av stor efterfrågan hänsynslöst utrotas i stora mängder.

Bild
Bild

Abkhasiska

Helleborus abchasicus växer vilt i Transkaukasus. En flerårig kan växa från 30 till 50 cm i höjd, blommorna är röda eller mörkrosa, deras diameter är ganska stor - 8 cm . I Abkhaz hellebore kan bladens färg kombinera gröna och lila nyanser, och blomstjälkarna är mörklila till färgen och blir upp till 40 cm. De första knopparna av denna typ av hellebore dyker upp i slutet av april eller början av maj, frukter bildas i mitten av sommaren. Blomningstiden är ganska lång och är cirka 6 veckor.

Abkhaz wild hellebore har också trädgårdskulturella former som har dykt upp på grund av urvalsarbete.

Bild
Bild

Orientalisk

Helleborus orientalis är en vintergrön flerårig, ibland även kallad kinesisk. Den är inte särskilt stor och dess örtartade buske överstiger inte 30 cm . Blomstrande i östra hellebore börjar under det första decenniet av april, blommorna är medelstora, men deras färg kan vara vit, grädde, mauve.

Bild
Bild

Denna vilda art har många hybridvarianter. Här är några av dem.

Helleborus rosa fläckig dam -växer upp till 40-45 cm, blommar i början av april, har blommor med en delikat rosa-vit färg, rödaktiga små fläckar ligger i mitten av blomställningen;

Bild
Bild

Helleborus röd dam - buskens höjd når 40-45 cm, blomningens början är tidigt- från mars till maj är blommorna stora, når en diameter på 8-10 cm, deras färg är mörklila;

Bild
Bild

Helleborus Double Ellen Purple -på en höjd av 30-40 cm börjar riklig blomning i april, blommorna har en dubbel struktur, deras färg är lila-lila, ibland liknar den svart, det ser väldigt imponerande ut;

Bild
Bild

Helleborus Blue Metallic Lady -plantans höjd kan vara från 25 till 50 cm, blomningen sker i slutet av april, blommorna är medelstora, bägare, lila-lila i färg med en uttalad blå nyans;

Bild
Bild

Helleborus Double Ellen Picotee - en kompakt buske växer upp till 30 cm, medelstora blommor når upp till 5 cm i diameter, blomställningens struktur är frotté, färgen kan vara ljuslila, ljusrosa, vit, men alltid med en kontrasterande kant längs med kanalerna på kronbladet.

Bild
Bild

Den orientaliska arten inkluderar också hybridsorter Helleborus Anemone Picotee, Helleborus Yellow Lady, Helleborus Pink Spotted Lady, Helleborus Tricastin, Praecox och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stinkande

Helleborus Foetidus - dess basskott har en liten tillväxt, bara 20-30 cm, den lämnar för vintern med gröna blad. Under blomperioden bildar pedunclerna flera blomställningar, bestående av små blommor, formade som en hängande klocka . Blommans färg är grönaktig, kronbladen har en rödaktig krämig kant. Den stinkande hellebore växer i naturen i europeiska skogar och är mycket resistent mot brist på fukt.

Trots sin skönhet har blomman en skarp och obehaglig lukt för människor. Stinky Hellebore blommar på julafton.

Bild
Bild

Korsikanska

Helleborus Argutifolius växer upp till 50-60 cm, älskar skuggade platser och har inte lika stark frostbeständighet som sina motsvarigheter -den tål temperaturer ner till -20-23 ° C, därför behöver den skyddas med grangrenar för övervintring. Blommor med gulgrön färg finns på peduncles i multiplar och bildar stora flytande penslar. Diametern på varje blomma når 5 cm. Korsikanska hellebore är en vintergrön växt som behåller sina dekorativa egenskaper året om.

Bild
Bild

Denna art blommar tidigt, i slutet av januari kan du se de första knopparna på den, som fortsätter att bildas fram till april. Denna fleråriga växer vilt och finns i de bergiga regionerna Korsika och Sardinien . Den örtartade busken tenderar att växa snabbt i bredd.

Bild
Bild

Rödaktig

Helleborus purpurascens är en kompakt flerårig växt som växer upp till 30 cm. Bladen samlas i en basal rosett och har en stor längd på upp till 25 cm. På utsidan är bladplattorna gröna och insidan är målad i en ljusgrön nyans. I en vuxen växt bildas upp till 7 peduncles under blomningen, på dem - högst 3 knoppar. Blomningen börjar i slutet av mars - början av april och varar upp till 4 veckor . Blomman är rödlila i färgen och når 4 cm i diameter när den fälls ut.

Bild
Bild

Den rödaktiga hellebore finns vild i skogarna i södra och östra Europa , där den skördas i stora mängder. Blomningen av en ung växt börjar först vid 4 eller 5 års ålder. På grundval av denna art har hybridsorterna Helleborus Torguatus, Helleborus Sternii fötts upp.

Bild
Bild

Hybrid

Helleborus Hubridus - detta namn ska förstås som en sammanslagning av hybridsorter med en varierad färg på blommor - vit, gröngul, violett, lavendel, djuplila. Oftast har hybridsorter en hög buskstorlek - upp till 50 cm . Dessa arter kan behålla löv även på vintern. Blommornas struktur är enkel eller dubbel.

De vanligaste hybridhelleborearterna är Helleborus Winterbells, Helleborus Aubrieta, Helleborus Violetta, Helleborus Belinda, och så vidare.

Bild
Bild

Landning

Hellebore kan odlas som en krukväxt hem eller planteras utomhus. De mest attraktiva örtartade buskarna i denna fleråriga utseende när de placeras ensamma eller i små grupper om 2-3 växter.

Platsen för plantering måste väljas noggrant och ansvarsfullt, eftersom växten tolererar transplantationer mycket dåligt och kan dö av denna anledning.

Bild
Bild

Tidpunkt

På det öppna fältet planteras hellebore i form av plantor eller genom att dela busken. Denna procedur utförs i mitten av våren, det vill säga i april eller på hösten senast i september.

Bild
Bild

För att odla en växt från frön, samlas de från bleka exemplar i början av juli och planteras omedelbart för grobarhet . Grobarheten för färskt planteringsmaterial är bra, och du kommer att ha unga växter i mars nästa år. Efter uppkomsten av flera par blad överförs helleboringen till blomträdgården genom att plocka. På en skuggig plats kommer blomplantor att växa och utvecklas i 2-3 år, varefter de slutligen kan transplanteras i september eller april till en permanent plats.

Bild
Bild

Teknologi

Att odla en hellebore är inte svårt - det är viktigt att välja en plats med ett neutralt mark -pH och bra dränering. Växten älskar lösa underlag, men den kan också växa på leror om den blandas med humus . Du kan plantera denna fleråriga mellan träd och buskar, men helleboringen gillar inte grannskapet med barrträd.

Bild
Bild

Framgången med att odla en hellebore i trädgården beror på hur korrekt tekniken för dess plantering utförs:

  • landningshålet ska göras cirka 30x30 cm, dess djup bör också vara minst 30 cm;
  • avståndet mellan örtbuskar bör hållas inom 25-30 cm från varandra;
  • kompost hälls i hålet på halva höjden, på vilken plantan är placerad;
  • när du placerar en växt i ett hål, är jorden efter plantering väl komprimerad och vattnas rikligt.
Bild
Bild

För att växten ska rota väl måste den vattnas varje dag efter plantering . Denna regel måste iakttas i minst en månad, och det är särskilt viktigt att övervaka markfuktigheten om varmt väder uppstår. Ibland måste vattning göras två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Efter plantering, i fallet när lufttemperaturen är varm, bör helleboringen vattnas regelbundet och glöm inte att ta bort ogräset runt det. Efter vattning måste jorden lossas varje gång. Två gånger i varje säsong måste den fleråriga matas med komplexa mineralgödselmedel. Efter att snön smälter på våren måste helleboringen ta bort alla förra årets löv, denna åtgärd kommer att förhindra utvecklingen av en svampinfektion som utvecklas i en fuktig och sval miljö. För samma ändamål är det nödvändigt att ta bort vissna peduncles i tid. Efter att ha utfört en sådan manipulation lossas marken runt blomman och mulas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning . Trots att den fleråriga helleboringen anses vara en ganska härdig växt som kan överleva en tid utan fukt, måste denna växt fortfarande vattnas regelbundet. Det idealiska alternativet för denna blomma är ständigt fuktig jord nära den, men vattendämpning bör undvikas vid vattning.

Bild
Bild

Toppdressing . Med vårens ankomst är det lämpligt att applicera ett komplext mineralgödselmedel på växten, bestående av kväve, fosfor och kalium. Som redan nämnts utförs vidare matning två gånger per säsong. Växten kommer att klara sig bra om jorden runt den förnyas med färsk kompost varje år.

Bild
Bild

Beskärning . Tidigt på våren måste en hellebore buske i alla åldrar föryngras genom att skära av dess antenndel. Efter en sådan procedur växer bladen och pedunclerna snabbt tillbaka, och blomningen av hellebore kommer att vara riklig. Beskärning för hellebore är också nödvändigt ur synvinkel för att skydda den mot sjukdomar som kan utlösas av döende löv och peduncles.

Bild
Bild

Överföra . Du kan transplantera hellebore genom att dela busken, men det bör komma ihåg att växten inte alltid tolererar denna manipulation säkert - ibland dör den eller vägrar att blomma. Transplantationen görs på våren eller hösten; under blomningen utförs inte manipulationen. Transplantationen utförs enligt följande: busken grävs ut, rhizomen är uppdelad i 2-3 delar, platserna för snittet pulveriseras med krossat kol och de resulterande sticklingarna sitter på en ny plats i förberedda planteringshål.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna fleråriga kan förökas genom att gro sina frön eller dela en vuxen buske. Planteringsmaterial - frön och unga plantor, kan köpas i specialiserade plantskolor eller använda dina egna växter för att öka antalet i rabatten. Erfarna odlare tror att hellebore förökar sig bäst genom frö . Vissa sorter kräver preliminär spiring av frön i växthus, medan andra arter, till exempel den kaukasiska hellebore, kan självsåda förökning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En örtbusk har förmågan att motstå sjukdomar och invasion av insektsskadegörare, men om du bryter mot de grundläggande principerna för att ta hand om denna växt eller plantera den i surgjord jord kan den bli sjuk. Hellebore lämnar älskar att äta sniglar, sniglar och till och med möss . För att bekämpa dem används trädgårdsinsekticider.

Bild
Bild

Det händer ofta att en flerårig drabbas av fläckar, röta, mjöldagg, bladlöss eller thrips - detta händer om det vissna lövverket och blomstjälkarna inte avlägsnas i tid. För att bli av med dessa olyckor skärs de av de drabbade områdena av växten bort och avlägsnas, och jorden runt helleboringen och den återstående friska delen sprutas med lösningar av fungicidmedel.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Trädgårdsmästare odlar hybridsorter av hellebore i trädgården nära huset eller på landet. Älskare av denna växt odlar den även i blomkrukor placerade på balkongen eller terrassen . Användningen av en flerårig för att dekorera rabatter och rabatter är motiverad av att växten är opretentiös och inte kräver särskild uppmärksamhet för sig själv. Blomman ser vacker ut när den planteras i enstaka grupper med små blommande arter som inte tenderar att växa aktivt.

I landskapsdesign kan du dekorera foten av lövträd, buskar med en hellebore, plantera dem på en alpin bild, i en sten, placera dem i grupper nära en konstgjord reservoar eller nära en fontän.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

De flesta blomodlare är överens om att hybridvarianter av hellebore är mycket effektiva och opretentiösa växter som med sin blomning kan öppna sommarsäsongen och inte behöver överdriven vård. Dessa perenner förtjänar uppmärksamhet . Deras vita, lila, blekrosa, gulgröna blommor i kombination med spektakulära smaragdgröna lövverk kan dekorera alla blomträdgårdar.

Rekommenderad: