Muscari (57 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Den örtartade Växtmushyacinten Eller Hugglöken. När Ska Du Gräva Och Plantera Om?

Innehållsförteckning:

Video: Muscari (57 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Den örtartade Växtmushyacinten Eller Hugglöken. När Ska Du Gräva Och Plantera Om?

Video: Muscari (57 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Den örtartade Växtmushyacinten Eller Hugglöken. När Ska Du Gräva Och Plantera Om?
Video: Adrians trädgård: Plantera sommarblommor 2024, April
Muscari (57 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Den örtartade Växtmushyacinten Eller Hugglöken. När Ska Du Gräva Och Plantera Om?
Muscari (57 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Den örtartade Växtmushyacinten Eller Hugglöken. När Ska Du Gräva Och Plantera Om?
Anonim

En liten vacker blomma med en blomställning som liknar ett druvklas fascinerar många, men inte alla vet att det är en muscari. Deras popularitet betonas av de många namn som blomman gavs hos vanliga människor: mushyacint, hugglök, druvhyacint eller lila syren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växten tillhör lökartade örtartade stauder och kännetecknas av artens mångfald. Ett stort antal odlas som en prydnadsgröda, dessa sorter kännetecknas av de mest varierade färgerna. Blomlökarna är ganska små, ovala i form, deras längd är cirka 15–35 mm. Basala bladplattor, i längd når de cirka 17 cm, på en växt kan det vara upp till 6 bitar. De bildas på våren, även om de kan dyka upp en andra gång på hösten.

I höjden kan huggbågen växa till högst 30 cm . På en stark peduncle bildas blommor med fatformade, cylindriska eller rörformiga blommor, som bildas av 6 anslutna kronblad. Ståndarna är fästa vid perianten i 2 rader. Diametern är, precis som knoppens längd, cirka 5 mm. Deras färg kan ha olika toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningen är racemos, cirka 8 cm lång och kännetecknas av en ganska behaglig lukt. Efter blomningen bildas en fruktlåda med små svarta frön, de bevarar deras grobarhet under hela året. Huggbågen tillhör efemeriden, det vill säga den är i vila för det mesta . Lökar, där de yttre skalorna är ljusa i färgen, har förmågan att ackumulera näringsämnen, och de konsumeras i början av blomningsperioden. I naturen distribueras muscari i många territorier: i nästan alla europeiska länder, i norra delen av den afrikanska kontinenten, i de västra regionerna i Asien och i Medelhavet.

Vissa muscari -arter lever även på höglandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns över 40 arter av mushyacint, som också skiljer sig åt i betydande sorter. Ett sådant antal sorter gör det möjligt att bilda färgglada klumpar där blomningen kommer att pågå från april till juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari armeniska

Skiljer sig i ganska sen blomning - i maj, men det varar ganska länge - cirka 3-4 veckor. Arten är en av de mest populära. Bland de vackraste sorterna är:

  • " Blå spik " - det utmärks av det faktum att det inte bildar kapslar med frön, blå dubbla blommor bildar en omfattande blomställning med en stark arom;
  • Fantasy skapande - knopparna har en frottéstruktur, i början av bildningen målas de i en grön ton, och sedan blir de ljusblå;
  • " Rosa soluppgång " - växer upp till 15 cm, blommar med vackra rosa blomställningar;
  • Safir - Den har mörkblå knoppar med vita kanter som bildar täta blomställningar, sorten har en karakteristisk lång blomningstid och är också ägare till många utmärkelser;
  • Aes anka - sticker ut som en tät blomställning av blå klockknoppar;
  • " Azureum " - med azurblå blomställningar;
  • Superstar - har långsträckta blomställningar, som består av ett stort antal mörkblå knoppar med en vit kant;
  • Konstnär - i en oblåst form ser blomställningen ut som ett grönt druvklas, då blir blommorna blåa med en snövit kant, också präglad av en mycket behaglig lukt;
  • Jul Perl -används ofta för att tvinga, fatformade knoppar är målade i violettblå toner, sorten har en internationell utmärkelse;
  • Pepparmynta - med blomställningar-pyramider, bildade av ljusblå blommor med en vit kant;
  • Stort leende - skiljer sig i ganska stora blomställningar av en fasthållen blå ton, längs kanterna på knopparna finns en vit kant;
  • Cantab - Armeniacum muscari -sorten av miniatyrstorlek, har ljusblå blomställningar, är vinterhårdhet;
  • Mörka ögon - med rika kornblåblå knoppar dekorerade med vita prickar;
  • Saffier - en ljus representant för muscari Armenicum, en mycket termofil växt med mörkblå långsträckta blommor som har snövit kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari uviform

Huvudrepresentanten för europeiska sorter. De vanligaste sorterna:

  • Album - har doftande knoppar, som påminner mycket om liljekonvaljblommor, börjar blomma i april;
  • Carneum - blommor har en vacker rosa ton.
Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari försummade

Red Book -arter, anmärkningsvärda för att den inte har sorter. Bladplattorna är remformade, blommorna är målade i en rik blå färg, kanterna är i ljusare färger. Knopparna är formade som liljekonvaljblommor.

Buskens höjd kan nå 20 cm.

Bild
Bild

Muscari storfruktig

Tillhör värmeälskande växter. Bland sorterna sticker Aurea Fregrans ut .vars orubblade knoppar har en lila nyans och sedan får en vacker gul färg med en brun kant. Höjden är ca 30 cm.

Bild
Bild

Muscari bredblad

Beskrivningen av bladplattorna liknar tulpanerna. Blomställningarna är färgade i två toner: en himmelblå topp och en mörklila botten . Det skiljer sig genom att en glödlampa bildar flera peduncles samtidigt. Busken kan bli upp till 15 cm.

Bild
Bild

Muscari Oche / Tubergena

Skiljer sig i söt doft av blå och blå knoppar. Arten är termofil och behöver mulching för vintern. Växten når 25 cm. Kända sorter inkluderar:

  • Blå magi -himmelblå knoppar är dekorerade med en snövit tofs, tillhör mycket dekorativa sorter och har en behaglig doft;
  • Magicae album - bildar vita blommor som samlas i äggformiga blomställningar, växer upp till 20 cm;
  • Oceanus magia -den utmärks av en tvåfärgad färg: de nedre knopparna har en blå ton, och de övre är snövit, blommar i april-maj, ofta odlade för destillation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari crested

Den har 3-4 bandliknande bladplattor som bildar en rotrosett. Ljust lila klockformade blommor samlas i en lös racemosblomställning med en tofs. Busken kan nå en höjd av 70 cm. Den mest populära sorten är Plumosum . Skiljer sig i grenade skott, på vilka lila blomställningar bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari longiflorum

Blomningen sker i slutet av april. Blommorna är delikat azurblå med skivor dekorerade med vita tänder.

Bild
Bild

Muscari är söt

Löser upp knoppar i februari - mars. Den har smala bladplattor, vars kanter är böjda inåt . Buskens höjd är bara 15 cm. Blomställningen är oval, bildad av långsträckta knoppar med en ljusblå ton, tänderna är böjda och målade i vitt.

Bild
Bild

Muscari ambrosia

Sorten utmärks av stora knoppar som bildas på en stark, rak pedunkel. Blommorna har en långsträckt form, smalare i slutet och växer på korta bladblad. Deras färg ändras: först är de lila i färgen, sedan blir de gröngula och i slutet av blomningen blir de krämiga . Bladplattorna är mörkgröna, långa, med ett uttalat spår.

Växten är inte särskilt hög - bara 10–25 cm.

Bild
Bild

Muscari azurblå

Representanter för arten når 15–20 cm i höjd. Små blomställningar bildas av klockformade eller cylindriska knoppar med blå färg. Dess ljusstyrka beror på platsen på blomställningen: de övre blommorna är mycket ljusare än de nedre. Under blomperioden (april - maj) är de nedre knopparna de första som blommar. Denna muscari har en mycket behaglig doft.

Bild
Bild

Muscari blek

Den har små klockknoppar som bildas på låga peduncles. Deras färger är ljusblå. Av sorterna sticker ut "White Rose Beauty" med vackra ljusrosa blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari skiftande

Tillhör den vinterhärdiga arten. Den blommar med ganska mörka blåaktiga knoppar.

Bild
Bild

Det finns också en blomma, mycket lik hugglöken, men som tillhör en annan familj, muscari lyriope. Växten har en rhizom med utväxter i form av kottar, bladplattor är långa, styva strukturer, ibland kan en gulaktig remsa visas på dem. Blomställningarna är täta, med flera knoppar av vita eller ljuslila toner . Blommar tidigt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Det rekommenderas att plantera muscari på hösten - det är bättre att göra detta i slutet av oktober. Det är möjligt att plantera bara de växter som har vuxit på ett ställe i mer än 5 år . Du kan plantera lökar tidigt på våren, men bara när marken värms upp till 3-5 ° C. Det är nödvändigt att gräva upp jorden i förväg och tillsätta organiskt material. Blommor placeras vid plantering i grupper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan planteringen undersöks lökarna, de ruttna eller skadade kastas, resten förvaras i "Karbofos" i cirka 30 minuter och placeras sedan i en lösning av kaliumpermanganat under samma tid.

Landningsoperationer utförs enligt följande:

  • ganska mycket vatten hälls i de grävda hålen ca 7 cm djupa;
  • ett dräneringsskikt läggs (expanderad lera, sand eller små stenar);
  • spårens diameter beror på den valda sorten, ungefär samma som längden på 3 glödlampor;
  • avståndet mellan växter av små sorter är 4 cm, och mellan stora - cirka 10 cm;
  • lökarna placeras i gropar, täckta med ett jordlager på 2-3 cm, fuktat med varmt vatten;
  • glöm inte muscari -lökarnas giftiga egenskaper, så du måste arbeta med handskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter (bredblad, Osh) behöver ett lager av mulch runt rotkragen.

En flerårig kräver inte ytterligare skydd för vintern; i avsaknad av snö i starka frost kan du täcka buskarna med grangrenar eller sågspån.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Mushyacint är helt krävande att ta hand om. Att odla den passar även den mest oerfarna odlaren.

Vattning

En växt behöver bra fukt först i början av växtsäsongen, och då får jorden ofta den nödvändiga fukten från smältande snö och regn. Resten av tiden är växten i viloläge och behöver inte vattnas. Vid en vinter med lite snö eller en regnfri vår bör blomman fuktas regelbundet.

Bild
Bild

Toppdressing

I närvaro av inte särskilt bördig jord är det värt att mata det med organiskt material. På hösten, när en plats grävs upp, kan humus eller kompost läggas till . Med en sådan regelbunden grävning kan hugglöken växa normalt på ett ställe i 10 år. Men efter denna tid måste den transplanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomning

I slutet av blomningen tas pedunclerna bort och växten befruktas med kaliumfosforförband. Denna procedur hjälper lökarna att klara vintern lättare. Mängden och volymen av vattning bör gradvis minskas, men när bladen blir gula och vissna bör det stoppas helt . Om du behöver skaffa frön kan du lämna några blomstjälkar. Det är värt att komma ihåg att muscari är kapabla att självsåda frön.

Bild
Bild

Överföra

Som regel transplanteras lökarna av växter äldre än 5 år och denna procedur utförs på hösten under grävning. Muscari -lökar ger ganska många spädbarn, ibland upp till 30 stycken. Moderlökar grävs upp, separeras och planteras separat. Om en sommartransplantation är nödvändig (i fallet när blomman har vuxit fram och stör tillväxten av närliggande grödor), gör följande:

  • jorden bereds i förväg, organiskt material tillsätts;
  • gräva försiktigt i muscari buskar;
  • urtagningen är gjord av en sådan storlek att växten placeras tillsammans med en jordklump;
  • med en spade, flytta busken in i hålet och strö den med jord i en cirkel;
  • återfukta väl.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det görs korrekt blommar mushyacinten nästa vår.

Reproduktionsmetoder

Odla muscari buskar kan göras på 2 sätt:

  • glödlampor;
  • frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av lökar börjar i juli, så att de hinner slå rot långt innan kallt väder börjar. De gör så här:

  • efter slutet av blomningen görs anteckningar på marken där busken ligger (på sommaren kommer den inte att synas);
  • gräva försiktigt in på den platsen, separera lökarna från jorden och inspektera för skador eller sjukdomar (de kastas omedelbart);
  • lökar är kalibrerade i storlek, små kan planteras flera bitar tillsammans;
  • det rekommenderas att plantera muscari i grupper, så att de har ett mer attraktivt utseende;
  • spår eller gropar görs i det förberedda området, sand placeras på vars botten och är väl fuktad;
  • bred ut löken, strö över en liten mängd kompost ovanpå och jorda sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att buskens prakt och mättnad i deras färger direkt beror på jordens näringsvärde.

Ett stort antal sorter av hugglök tenderar att föröka sig genom självsådd. Under odlingen används denna metod sällan, eftersom det tar 4 år att vänta på blomning. Mogna och skördade frön sås omedelbart på en tomt med välbefruktad jord. När du använder fröplantningsmetoden för muscari utförs följande åtgärder:

  • fröna hålls inslagna i en fuktig servett och sedan i kylskåpet i 3-4 månader innan de planteras (servetten ska fuktas hela tiden);
  • de börjar göra detta runt oktober, sedan i februari kan fröna sås i behållare;
  • de placeras på ett djup av högst 1 cm, jorden i behållaren bör befruktas väl med organiskt material;
  • vård består i att ta bort ogräs och måttlig fukt;
  • från mars tas plantorna gradvis ut i frisk luft, och i april planteras de i öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring av lökarna

Hugglök tillhör stauder, på ett ställe kan den odlas i upp till 10 år utan konsekvenser för utseendet. Dessutom är växten frostbeständig och lökarna fryser inte på vintern. Om det blir nödvändigt att gräva upp lökarna bör du veta hur du förvarar dem korrekt:

  • lökarna torkar bra i flera dagar;
  • placeras i torv eller sand (våt) för lagring;
  • inspekteras regelbundet för att undvika förfall;

Temperaturen i rummet bör hållas vid 17 ° C och luftfuktigheten bör vara cirka 70%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Muscari har ett ganska starkt immunförsvar, men det kan fortfarande ibland bli sjukt eller skadas av skadedjur. Av sjukdomarna manifesteras ofta en mosaik - ett virus som bär bladlöss. Sjukdomen kännetecknas av en liten växttillväxt, liksom deformation av bladplattorna. Infekterade lökar kan inte botas - de bränns. För att förhindra denna sjukdom är det nödvändigt att förhindra utseende av bladlöss på växten.

De flesta skadedjur berör inte muscari på grund av glödlampans giftiga egenskaper, men vissa kan fortfarande orsaka ganska allvarliga skador på växten

  • Bladlus farligt genom att det bär sjukdomar som är obotliga för muscari. En stark tvålösning används mot den. Om det finns trädgårdsmyror på platsen kommer det att finnas bladlöss, eftersom de föder upp det. I det här fallet är det första steget att bli av med myrorna.
  • Spindelkvalster manifesteras av utseendet av en tunn bana på plattorna. Insekten livnär sig på plantans saft, vilket gör den försvagad. Kampen mot den består i att bearbeta blomman med insekticida preparat "Aktofit", "Fitoverm".
  • Sniglar visas på växten från överdriven fukt. Ta bort dem mekaniskt och justera om möjligt vattningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Muscari ser mest fördelaktig ut vid breda planteringar i en rabatt. De smälter också mycket bra med andra blommande grödor i en mängd olika mixborders och blomsterarrangemang. Ofta planteras mushyacinter runt trädbollar. Muscari ser extremt vacker och mild ut längs stigarna, i åsarna och klippträdgårdarna.

De kan planteras med både marktäckningsgrödor och stora blommor. Muscari kommer att pryda alla planteringar och ge det ett ljusare och mer graciöst utseende, men det är synd att det inte dröjer länge.

Rekommenderad: