Reproduktion Av Värdar Genom Att Dela En Buske: När Kan Du Dela En Buske Och Plantera Den? Hur Man Planterar Värden På Sommaren? Hur Delar Man En Buske Utan Att Gräva Upp Den? Tran

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Värdar Genom Att Dela En Buske: När Kan Du Dela En Buske Och Plantera Den? Hur Man Planterar Värden På Sommaren? Hur Delar Man En Buske Utan Att Gräva Upp Den? Tran

Video: Reproduktion Av Värdar Genom Att Dela En Buske: När Kan Du Dela En Buske Och Plantera Den? Hur Man Planterar Värden På Sommaren? Hur Delar Man En Buske Utan Att Gräva Upp Den? Tran
Video: Fantastiska föremål – karta Adam och Evas begravningsplats 2024, April
Reproduktion Av Värdar Genom Att Dela En Buske: När Kan Du Dela En Buske Och Plantera Den? Hur Man Planterar Värden På Sommaren? Hur Delar Man En Buske Utan Att Gräva Upp Den? Tran
Reproduktion Av Värdar Genom Att Dela En Buske: När Kan Du Dela En Buske Och Plantera Den? Hur Man Planterar Värden På Sommaren? Hur Delar Man En Buske Utan Att Gräva Upp Den? Tran
Anonim

Att dela upp en vuxen hosta är det enklaste och mest produktiva sättet att få en ny växt av denna art. Operationen utförs under hela växtsäsongen, vid olika tidpunkter, och har sina egna finesser, som inte kommer att skada att känna oerfarna trädgårdsmästare.

När ska busken delas?

Trots att alla typer av värdar kan växa på ett ställe i mer än 20-25 år, för att föryngra växterna är det nödvändigt att dela upp och plantera dem, dessutom tolererar denna trädgårdskultur ganska lätt separation och transplantation. Det första tecknet på att hosta kan delas är krympningen av den centrala delen av buskens krona och dess tillväxt. Vegetativ reproduktion av värdar genom att dela busken är att föredra om sorten är snabbt växande och aktivt bildar barn . Som ett resultat är det möjligt att få en stor, välväxt buske på 1-2 år.

Bild
Bild

Men mycket unga värdar är inte lämpliga för separation och transplantation, även om hostabuskarna har fått volym - uppfödnings- och transplantationsförfarandet kan startas först vid 4 års ålder av växten. Vidare delas vuxna exemplar vart 4-6 år, under vilken tid de hinner få kraft och släppa starka dotterhylsor med friska och starka skott. För nybörjare är det viktigt att veta vad de fristående värdplantorna ska vara.

  • Delenka är en del av en växt med välformade rötter och 1-2 bladrosetter. Om det finns 3-4 av dem på grenarna anses plantan vara stor. Det är sant att det inte ens handlar om storlek, eftersom alla planterade skott når ett vackert dekorativt utseende med 2 år. Men det är viktigare för trädgårdsmästaren att växten når sin maximala storlek snabbare, och i det här fallet är det bättre att välja inte stora divisioner utan snabbväxande sorter.
  • Det är vanligt att specialister använder enkla uttag i snabbt växande sorter, och de som växer långsamt är uppdelade i stora delar.
  • Mogna buskar vid 5-6 års ålder är uppdelade i 4, gamla-i 2-3 delar.

En viktig nyans när man placerar separerade buskar är att plantera på samma djup som moderbuskens rötter var. Det är också värt att komma ihåg att den frekventa uppdelningen av hosta leder till det faktum att växtens egenskaper inte är fullständigt manifesterade, varför det dekorativa utseendet kanske inte uppfyller standarderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för sittplatser vid olika tidpunkter

Hosta kan förökas genom att dela på våren, kanske är det här den bästa tiden att skilja skotten med rötter. Tack vare detta sker föryngringen av moderbusken, vilket sätter sina krafter på tillväxten av unga grenar och större löv. Den exakta uppfyllelsen av de nödvändiga kraven hjälper till att dela anläggningen korrekt.

  • Du måste gräva i marken runt hostan. För att höja busken används en trädgårdsgaffel som spak. Med buskens stora storlek och jordens koma imponerande dimensioner kommer trädgårdsmästaren att behöva hjälp av ytterligare en person. När växten avlägsnas måste dess rötter sänkas ned i en lösning av kaliumpermanganat, vid behov, ta bort sniglar och sniglar från dem.
  • Uppdelningen utförs med ett vass instrument förbehandlat med ett antiseptiskt medel. Delningen sker längs tillväxtpunkterna, medan de skadade, ruttna eller torra processerna i rhizomen avlägsnas.
  • Planteringshålet görs en storleksordning djupare och bredare än rötternas volym, som bör placeras fritt i marken. Dessutom kan du tillsätta fosfor, kalium och kvävehaltiga gödningsmedel till det, vilket är särskilt relevant på våren.
  • En högkvalitativ plantering möjliggör eliminering av luftrum i rhizomen och jordkompakteringen. Eftersom frodigt växande buskar skapar besvär vid ogräs är det klokare att täcka marken under dem. Dessutom kommer det att förhindra att jorden torkar ut och utseendet på vissa typer av skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den idealiska tiden för arbete är mitten av april, början av maj, eftersom växten senare kan vara känslig för fuktförlust på grund av varmt väder och torka, medan den kommer att vara under den aktiva växtsäsongen. På hösten måste klimatförhållandena i regionen beaktas . Detta är viktigt för att unga växter ska kunna anpassa sig, växa rötter och få styrka innan kallt väder börjar. Erfarna trädgårdsmästare tror att det är bättre att transplantera hosta i september, minst en månad före frost. Växtens rötter är vilande, tack vare denna värd orsakas minimal skada.

Det är dock klart att senare plantering kan vara farligt för buskens hälsa och vitalitet … En egenskap hos höstindelningen är skärning av löv och bevarande av endast stjälkar som inte är mer än 15 cm långa.

Rötterna som erhålls på hösten tolererar lagring perfekt om de placeras i fuktig jord med sågspån, insvept i folie och hålls vid 3-5 graders värme i en källare. I detta tillstånd kan de förvaras till vårplanteringen.

Bild
Bild

Hur man planterar värden på sommaren?

Det är tillåtet att plantera hosta på sommaren, i augusti, efter buskens blomning. Men samtidigt bör transplantationsreglerna följas så att det inte påverkar kulturens friska tillstånd negativt.

  • Enstaka skott används inte, eftersom det kommer att ta mycket lång tid att vänta på tillväxt. Det är bättre att ta skott med 2-3 knoppar. Lövverket är helt borttaget - detta förhindrar intensiv avdunstning av vatten och bidrar till maximal utveckling av rhizomen.
  • Innan proceduren krävs riklig vattning av moderbuskens rötter.
  • Alla sektioner under separationen bör göras med ett skarpt desinficerat instrument, sedan är de belagda med lysande gröna och svampdödande medel.
  • Efter transplantation är det mycket viktigt att skapa skugga för de planterade plantorna och hålla jorden fuktig hela tiden. Delningen utförs en grumlig dag eller på kvällen så att de brännande strålarna inte lämnar brännskador på snittet.

På sommaren måste mineralgödsel och organiskt material, i detta fall humus, placeras i planteringshålet. När man väljer en plats för avdelningar undviker man att plantera dem i områden där andra trädgårdsvarianter tidigare har vuxit, för att förhindra oavsiktlig infektion med infektioner från rötterna i den tidigare kulturen som finns kvar i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt separation och passform

Vuxna värdar är lätta att skilja, det viktigaste är att följa de fastställda reglerna

  • Dela växten i maj, slutet av augusti eller september.
  • Använd vassa och steriliserade instrument (en spatel eller en kniv, beroende på hostas storlek).
  • I en liten buske skärs skottet ut på ett avstånd av 10 cm från basen, i en stor - vid 35 cm.
  • Innan processen bevattnas och undermineras stamcirkeln.
  • Om rötterna inte syns är det tillåtet att tvätta bort jorden från dem.
  • Plantor kan inte skäras på mitten. Det är nödvändigt att dela busken noggrant och undvika skador på rötterna.
  • Stora, robusta skott skärs med en vass, tandad kniv.
  • Skottöverlevnad kan ökas genom att klippa av den gröna lövmassan.
  • Alltför trassliga sammanflätade rötter är trassliga med en trädgårdsgaffel.
  • Skadade, problematiska delar av rötterna bör tas bort, långa skott ska förkortas och sedan desinficeras med fungicider.

Plantorna placeras i rymliga planteringshål och fördjupas så att skotten utan löv kvarstår på ytan. I slutet av proceduren komprimeras jorden och vattnas väl. Efter det är det lämpligt att täcka jorden under avdelningarna med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan delas upp utan extraktion

Om uppgiften inte är att få ett stort antal divisioner kan 2-3 nya växter separeras från den ursprungliga busken utan att gräva ut det helt, vilket naturligtvis förenklar processen. För att ordentligt separera skott med 1-4 rosetter måste du lägga en skarp spade i mitten av rotsystemet och skära av den nödvändiga delen med rötter och lövverk med en triangel. Ofta är dottergrenarna placerade så att det omedelbart blir klart hur separationen ska utföras, naturligtvis behöver du bara ta de starkaste skotten.

När du behöver ett snitt kan du helt enkelt separera det med händerna efter att ha grävt stammen utifrån. Mogna buskar tolererar detta förfarande, men unga värdar, inklusive 3-åriga exemplar, kan växa långsammare efter division så tidigt.

För framgångsrik reproduktion och transplantation är det därför viktigt att följa de viktigaste reglerna för jordbruksteknik och växtålder.

Rekommenderad: