Hur Man Planterar Och Vårdar Thuja? 35 Foton Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Thuja Korrekt På Våren? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera Ett Träd

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Och Vårdar Thuja? 35 Foton Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Thuja Korrekt På Våren? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera Ett Träd

Video: Hur Man Planterar Och Vårdar Thuja? 35 Foton Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Thuja Korrekt På Våren? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera Ett Träd
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Hur Man Planterar Och Vårdar Thuja? 35 Foton Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Thuja Korrekt På Våren? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera Ett Träd
Hur Man Planterar Och Vårdar Thuja? 35 Foton Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Thuja Korrekt På Våren? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera Ett Träd
Anonim

Thuja är ett populärt vintergröna träd som ofta finns i landskapsdesignen på sommarstugor och privata territorier. Detta träd kännetecknas av frostbeständighet, uthållighet och kraftfull immunitet, vilket gör att det kan överleva betydande kallt väder. I det här materialet lär du dig hur du planterar och sköter thuja ordentligt efter plantering i öppen mark.

Rätt tid

Den bästa tiden för plantering av thuja i öppen mark är de första månaderna av våren, tidsperioden före början av sapflöde (rörelse av vatten och näringsämnen från rötterna till kronan och grenarna på trädet) anses vara optimal. Det är svårt att ange exakta datum för avstigning på grund av instabiliteten i väderförhållandena - styrs av jordens temperatur, nattfrost och temperaturfall. Planteringsdatum kan variera avsevärt beroende på region: till exempel om det i Moskva -regionen är en tidsperiod från mars till april, då i Sibirien är det bättre att vänta på sommarsäsongen med mycket sol.

För det så att thuja -plantor känner sig så bekväma som möjligt på en ny plats måste jorden vara fuktig och varm … Vanligtvis, för plantering, väljs en tidsperiod från slutet av mars till mitten av april, man tror att det är vid denna tidpunkt då fasen med aktiv tillväxt av skott och rötter av thuja äger rum. Närvaron av denna tidsperiod tillåter att inte vara rädd för möjligheten att thuja plantor inte kommer att slå rot på en ny plats.

Genom att plantera thuja -plantor på våren kan de växa tillräckligt långa rötter för att smärtfritt överleva den kommande vintern och inte frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för plantering av thuja och sommar, men i det här fallet blir vårdningsprocessen mer komplicerad. Torkning av rotsystemet med otillräcklig fuktnivå är karakteristisk för alla barrträd. Således kan unga plantor med korta rötter inte förse sig med fukt på torra dagar, och detta leder till att de utrotas. I detta fall bör landningsförfarandet utföras så snabbt som möjligt; för avstigning bör du välja en grumlig dag med en lufttemperatur på högst 20 grader. Vissa människor föredrar att plantera thuja på en sommarmorgon.

Du kan plantera thuja på hösten, men i det här fallet, kom ihåg att plantorna inte kommer att ha tid att bilda rotsystemet före vintern . Endast starka rötter tillåter träd att inte böja sig i den frostiga vinden och mycket snö. Rötternas tillstånd kan också påverkas av markhöjningen, som kan deformera rotsystemets tillväxt och luta thuja. För att thuja -trädet ska kännas så bekvämt som möjligt i denna situation måste du kvalitativt komprimera jorden runt plantans stam och knyta den till ett metallstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja en sort för plantering

Idag är ett stort antal olika sorter och sorter av thuja kända. Enligt ursprungsorten är de indelade i västra och östra. Västra thuja är vanligare, här är den mest kända sorten "smaragd" (mindre - "brabant", "nalle"). Populariteten hos västerländska sorter förklaras enkelt - de är lätta att ta hand om, växer snabbt och dör sällan på vintern.

Klassificeringen av tui är känd, baserat på deras form, här de är: dvärg, sfäriska, pyramidala och koniska … I landskapsdesign ser koniska och pyramidala thuja bäst ut. För att dekorera trädgården och dekorativa vägar är det bättre att använda dvärg eller sfäriska sorter av thuja (till exempel Danica). För bildandet av en dekorativ blomsterträdgård är dekorativa thujas lämpliga - samma "nalle".

Kom ihåg att det finns många sorter av thuja, men när du väljer är det värt att uppmärksamma trädens immunitet, deras anpassningsförmåga till miljöförhållandena i ditt område och sedan till utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två sätt att föröka thuja hemma: med frön och sticklingar. Vilka är fördelarna och nackdelarna med var och en av dem kommer att anges nedan.

Frön

  • Denna metod är inte särskilt populär bland trädgårdsmästare, eftersom det tar mycket tid - i sällsynta fall upp till 6 år. Allt på grund av behovet av att tillhandahålla förutsättningar för naturlig skiktning.
  • Trots alla ansträngningar som du kommer att göra på detta sätt är chansen att bevara alla moderskvaliteter inte hundra procent här.
  • Initial frövård är inte lika noggrann som för sticklingar. Dessutom är thuja frön mycket lättare att få tag på och billigare att köpa än bra sticklingar.
  • Ingen av de moderna prydnadsvarianterna av thujas odlas med frön - man tror att thujas som odlas från frön är svaga och benägna att få fler infektioner och sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

  • Skärning med nästan full sannolikhet kommer att behålla de specifika egenskaperna hos utseendet på modertujan.
  • Denna reproduktionsmetod låter dig få starka thuja-plantor på cirka 2-3 år.
  • Tyvärr garanterar denna metod dig inte alla plantors överlevnad under reproduktionsprocessen. Som regel överlever inte mer än 70% av det totala antalet sticklingar, även med den största noggrannheten.

Oavsett vilken av metoderna du har valt för avel hemma, kom ihåg att detta är ett noggrant och långt arbete som kanske inte lönar sig vid första försöket. Det är därför som du försöker dela upp fröna eller sticklingarna i separata bitar och skörda dem med korta mellanrum.

Så här lär du dig av dina misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av färdiga plantor

När du väljer thuja plantor redo för plantering följande regler bör följas.

  • Plantans symmetriska form talar om ett hälsosamt rotsystem och stark immunitet.
  • Ju mer tät och frodig en planta är, desto bättre kommer dess rötter att utvecklas i framtiden.
  • Den optimala färgen för en planta är mörk eller ljusgrön, beroende på sorten. Fröplantor med bruna och gula nålar ska kasseras.
  • Var uppmärksam på krukan där det framtida trädet växer. Om den har hål och sprickor genom vilka tjocka rötter växer, betyder det att den inte har sålts på länge.
  • Utvärdera barken på ephedra - den ska vara platt, utan sår eller smärtsamma områden.
  • Genom nålarnas elasticitet kan man bedöma om trädet lever eller inte. I en hälsosam och livlig ephedra ska nålarna vara elastiska.
  • Ogräs i en kruka är ett säkert tecken på att thuja har funnits där länge och känns bra. Stort ogräs indikerar en lyckad vinter.
  • Om möjligt bör de nedre rötterna undersökas - de ska vara vita med rosa nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsteknik

Thuja planteringsprocedur sker i 2 steg:

  • platsval och förberedelse;
  • själva landningen.

Var och en av stegen kommer att beskrivas i detalj nedan.

Avlämningsplats

Platsen där du planterar thuja kommer helt att avgöra trädets framgångsrika tillväxt: intensiteten av fuktintag, tillräckligt med ljus, mättnad av jorden. Innan du väljer en sådan plats rekommenderar trädgårdsmästare att uppmärksamma följande regler.

  • Ljus . Kom ihåg - inte en enda barrväxt gillar överskottsvärme och direkt solljus. Med långvarig exponering för solen på nålarna börjar det snabbt bli gult och falla av, varför det rekommenderas att plantera thuja i ett område med lätt mörkning. Samtidigt hämmar stark skuggning fotosyntesprocessen och bromsar själva trädets tillväxt, bristen på sol påverkar inte bara tillväxtintensiteten utan även mättnaden av nålarnas färg - det blir blekt, svagt och grov vid beröring (kronan på själva trädet tunnas ut). Det idealiska alternativet skulle vara en plats där thuja skulle förbli i skuggan på morgonen och eftermiddagen och på kvällen under solen.
  • Vind . När du planterar en thuja i öppen mark är det också värt att ta hänsyn till vindflödenas styrka. Så till exempel kan för stark vind på vintern, hösten eller våren skada de bräckliga grenarna på en ung thuja. Det rekommenderas att plantera thuja på våren - vid denna tidpunkt är det minst kall vind. När den utsätts för starka vindströmmar rekommenderas det att binda thujan till ett pålitligt stöd eller installera en solid partition för att skydda den.
  • Fukt . För att thujan ska se vacker ut är det nödvändigt att ge den ett konstant flöde av fukt. Detta kan uppnås antingen genom systematisk vattning eller genom att plantera ett träd på en plats där grundvattnet skulle vara så nära ytan som möjligt. I det här fallet är det bättre att begränsa oberoende vattning av thuja, annars leder en stor mängd fukt helt enkelt till ruttning av rotsystemet.
  • Jorden . Thuja är inte särskilt kräsen när det gäller typen av mark, den växer bra både på ler- och torvjord, och på sandig lera, lera. Huvudvillkoret för jorden är en tillräcklig mängd fukt för utveckling av nya groddar av nålar. Om du bestämmer dig för att plantera den i lerjord, bör botten av planteringsgropen skickas med ett dräneringsskikt eller ett lager sand för att tömma överflödig fukt. Om vi talar om torvjord, här används speciella dräneringsrör för att dränera vatten. Det perfekta jordalternativet för framgångsrik odling av en vacker thuja är en blandning av torv -podzolisk, torv och sandjord - den kan enkelt göras hemma.
  • En plats . Tui är giriga träd som kräver ett konstant flöde av fukt, varför de inte bör planteras nära massiva och gamla träd eller bredvid växter med ett kraftfullt rotsystem. Tänk på att höga och nära planterade thujas bildar ett tätt växtstaket med tiden, varför många människor föredrar att plantera dessa träd nära huset eller på gården som ett levande staket.
  • Grop . Storleken på gropen för plantering bör också övervägas noggrant - ta hänsyn till jordtypen och storleken på själva trädets framtida krona. Med en trädkronadiameter på 70 cm bör hålets diameter vara minst 60 cm. Samtidigt beror mycket på jordtypen - om du har lätt och bördig jord i ditt lanthus, en inte särskilt stor hål är också lämpligt här - rötterna i thuja kommer att bana sig över tiden …

Om din trädgård har tung jord, gör hålet så brett som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsförfarande

Att plantera något träd följer vissa instruktioner, som kommer att anges nedan. Denna guide har skrivits för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

  • Att välja en landningsplats.
  • Vi gräver ett hål till önskat djup, installerar dränering.
  • Vi förbereder jorden för plantering - du kan använda både färdiga jordar för thujas och de som är gjorda med egna händer.
  • Ungefär en halvtimme innan du planterar plantan är det värt att strö den med en rotstimulator (till exempel "rot").
  • Innan du planterar thuja ovanpå dräneringsskiktet, placera jorden på ett sådant sätt att början på trädets rotsystem stiger 3 centimeter över marknivå. Faktum är att marken kommer att avta i framtiden och trädet kommer att ligga på samma nivå som marken. Samtidigt bör du inte överdriva det med dessa nivåer - om höjden är för hög är det stor chans att utsätta rötterna för solen, och om den är för låg, för effekten av överskott av fukt.
  • Om du köpte en planta i en kruka, bör du lägga den på sidan (på en kulle inne i gropen) och dra försiktigt plantan tillsammans med all jord bakom basen. För att få klumpen av rötter och jord att komma ut bättre, knacka helt enkelt på grytan med en spatel. Om du har att göra med en torvkruka är det inte nödvändigt att dra ut en planta ur den. Placera plantan i hålet och strö över hälften av den förberedda jorden, tampa lätt och häll minst 1 hink vatten i hålet. När fukt absorberas i marken, fyll hålet till slutet och lägg mulch på marken - det kommer att behålla fukt i den övre jordnivån och skapa ett trevligt mikroklimat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överför till en ny plats

Ofta måste trädgårdsmästare plantera om sina växter på grund av förändringar i växtförhållanden: brist på utrymme för tillväxt, brist på värme eller fukt från grundvatten, dålig markkvalitet vid första plantering. Om du vill transplantera thuja smärtfritt till en ny plats bör du följa följande regler.

  • Rötter . Thuja har långa och ganska kraftfulla rötter som går långt i marken. Din huvudsakliga uppgift när du transplanterar en thuja är inte att orsaka betydande skador på rötterna. Försök inte i något fall dra upp thujaen från marken med toppen - du kommer säkert att skada rötterna och provocera en stressig situation i trädet. För att transplantera thuja så smärtfritt som möjligt bör du gräva upp det med en spade från fyra sidor och försöka dra ut hela rotsystemet tillsammans med jorden. Glöm inte att förbereda en grop med tillräcklig storlek i förväg och placera sedan gropen tillsammans med jorden i gropen och fyll luckorna i gropen med naturligt gödningsmedel eller vanlig jord. Glöm inte att tampa jorden så att den första starka vinden inte böjer ditt träd.
  • Vattning . Spara inte vatten när du transplanterar denna efedra. Förutom att det nya hålet för trädet ska vattnas noggrant, efter att ha planterat thuja, bör det vattnas väl igen. Under de första dagarna efter plantering, vattna trädet flera gånger och se till att vattnet inte stagnerar vid basen - detta är ett tecken på att det finns tillräckligt med fukt för tillfället.
  • Jorden . Marken på den nya platsen ska inte bara vara fuktig, utan också lös och näringsrik. Ta bort allt ogräs och stenar från jorden.

Kom ihåg att varje trädtransplantation är en verklig stress, vars resultat endast beror på din uppmärksamhet och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Det räcker inte att hitta en frisk planta och rätt plats att odla en god thuja. För att förhindra att växten torkar ut, ser frisk och vacker ut måste den regelbundet och ordentligt vårdas efter plantering.

Vattning

Tui är mycket förtjusta i fukt, de växer snabbare från en stor mängd vatten och nålarnas färg blir ljus och mättad. Det idealiska alternativet skulle vara systematisk vattning med små portioner vatten flera gånger om dagen. Övervaka ständigt vattennivån vid thuja -stammen - tänk på att stillastående vatten är skadligt för varje barrväxt.

De flesta ägare väljer att vattna dessa prydnadsträd med automatiska sprinkler . - de ger ett konstant flöde av färskt och kallt vatten i små portioner, och rengör också nålarna från damm och smuts.

Om vi pratar om delar av fukt, kommer en thuja-planta att behöva minst 2-3 hinkar vatten för aktiv och full tillväxt per vecka. Mängden fukt bör ökas de allra första dagarna efter plantering. Själva vattningen görs bäst på morgonen eller på kvällen - vid denna tid på dagen går det mesta av fukten in i rötterna och avdunstar inte i solen. Efter själva vattningen bör landet nära thuja odlas och lossas så att fukt lugnt kan nå rötterna och inte dröja kvar vid ytan och mätta ogräset.

Bristen på vatten kan gissas av nålarnas skick - med en liten mängd fukt blir det gult, torkar och faller av.

Bild
Bild

Toppdressing

Marken för att plantera thuja bör inte bara vara fuktig, utan också rik på näringsämnen, vilket är delvis varför det rekommenderas att plantera ung thuja i torvkrukor. De ger primär utfodring för thuja och stör inte rotsystemet när de planteras i öppen mark. Ytterligare utfodring bör utföras tidigast sex månader senare. Det vill säga, om du planterade thuja på våren, bör du utföra en till på hösten - för att underlätta för trädet att överleva vinterkylan.

Som toppdressing är det bättre att välja urea eller ammoniumnitrat, i detta fall placeras gödningsmedlet helt enkelt i jorden vid basen av thuja . Förutom dessa gödningsmedel finns det också specialiserade marktillsatser specifikt för barrträd. Till skillnad från andra prydnadsväxter rekommenderas inte systematisk jordmatning här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Vissa ägare anser beskärning av thuja som en valfri aktivitet, eftersom modern trädgårdsteknik har gjort det möjligt att skilja flera olika sorter av thuja med en förformad krona form: rund, pyramidal eller rektangulär. Men faktum är att även med rätt vård av barrträd kan tillväxten av äventyrliga processer inte helt undvikas, vilket förstör hela utseendet på ephedra.

De viktigaste orsakerna till beskärning av thuja kommer att presenteras nedan

  • Hälsoförbättring och förebyggande . Beskärning gör att du kan ta bort torkade grenar och sjuka delar av kronan från kronan. Med beskärning kan du enkelt ta bort sjuka eller infekterade grenar för att förhindra att infektionen sprider sig till hela kronan. Tänk på att om själva thujagrenen lever, men gula torkade delar observeras på den, är det ibland tillräckligt att bara ta bort de döda delarna - i det här fallet är det troligt att resten av nålarna fortsätter att växa.
  • Utseendekorrigering är den vanligaste orsaken till beskärning . Med detta förfarande korrigerar du formen på thuja - ta bort processerna som förstör den. Ofta innebär beskärning att klippa av toppen om den är torr eller stör utvecklingen av de nedre och sidogrenarna. Således får thuja ett frodigt utseende, och de nedre grenarna får mer ljus och näringsämnen.
  • Genom att ta bort överflödiga, gamla eller döda grenar får unga skott fler näringsämnen , luftcirkulationen inuti nålarna förbättras och risken för parasiter och insekter i grenens plexus minskar.
Bild
Bild

Bästa trimningstid

Lyckligtvis är nästan alla barrträd tillräckligt immuna för att tolerera beskärning när som helst på året. Beskärning av vissa typer av thuja utförs 3 eller till och med 4 gånger om året. Detta indikerar att det viktigaste vid beskärning av denna växt inte är beskärningstiden, utan dess läskunnighet och regelbundenhet. Det finns inga strikta tidsfrister under vilka du kan bli mer framgångsrik när du beskär thuja. Huvudvillkoret här är grumligt väder och en utomhustemperatur på minst 5 grader med ett plustecken.

Om detta villkor inte är uppfyllt kommer de trimmade thujagrenarna att läka mycket längre och är mer benägna att torka ut.

Beskärningsförfarande

Steg-för-steg-beskrivning av thuja-beskärningsförfarandet ser ut så här:

  • undersök thujas krona, ta bort alla sjuka, torra eller skadade skott;
  • ta bort några av de inre grenarna - detta kommer att ge en passage för frisk luft;
  • om du vill öka längden på de nedre grenarna, ta bort en del av toppen av thuja;
  • för att bibehålla en viss form, systematiskt ta bort övervuxna utskjutande grenar, liksom förra årets skott;
  • överdriv inte det med noggrannhet i trimningen, din huvudsakliga uppgift är att ge det ett trevligt utseende;
  • om du inte hade tid att beskära på hösten, gör det på våren; efter vintern, se till att inspektera ephedra och ta bort alla torkade eller frysta grenar.
Bild
Bild

Frisyralternativ

De vanligaste är 3 alternativ för att skära thuja: topiary, boll, spiral.

Topiary frisyr är avsiktlig ge en viss storlek och form till kronan på en växt med metallmodeller . Dessa mönster eller former placeras direkt ovanför ephedra för att kontrollera kronans tillväxt i önskad riktning. Med tiden fylls formuläret med thujagrenar och överflödiga skott tas regelbundet bort.

På ungefär samma sätt bildas sfäriska och spiralformade hårklippningar, men för att bibehålla formen krävs ingen noggrann vård av trädet, som vid en topiärklippning.

Erfarna trädgårdsmästare tror att installationen av en metallmodell på en thuja (eller manuell formning) bör utföras bara ett år efter den första gallringen av trädet.

Under denna period måste thuja helt återställa skotten och smärtfritt överföra ytterligare beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Lyckligtvis för alla trädgårdsmästare har thujas en otroligt resistent mot frost och extrema temperaturer, vilket gör att de klarar även de mest allvarliga vintrarna utan några speciella problem. Några av de moderna thuja -raserna föddes dock uteslutande för dekorativ odling, vilket ledde till att de flesta skyddande egenskaperna försämrades. Dessutom trots att immuniteten hos en viss planta förblir den fortfarande svagt frostbeständig tills dess rötter går djupare ner i marken.

Huvuduppgiften för att förbereda thuja för vintern är att täcka och isolera trädet. Erfarna trädgårdsmästare föredrar att skydda inte bara växtens rötter, utan också dess krona från snö, frost, skadedjur samt från den ljusa solen, som vanligtvis händer i slutet av vintern. Förberedelserna för vintern uttrycks i följande.

  • Det första steget är beredningen av mulchmaterialet . Detta material är ett skydd av naturligt (gödsel, torv, kompost) eller syntetiska material för att täcka växtrötter, jord och underhålla mikroklimatet. För thuja rekommenderas att välja en icke -aggressiv typ av mulch (torv, halm, kompost, barrträd, sågspån) med en tjocklek på 5 till 20 centimeter - tjockleken väljs beroende på miljöförhållandena, medeltemperaturen i vintern och markens höjning. Försök att placera materialet så att det täcker trädets rötter så mycket som möjligt, men inte stör dess tillväxt.
  • Den andra etappen är skydd av thuja -toppen . Om din planta inte är mer än ett år gammal måste du täcka den med 5 liters plastflaskor. I detta fall skärs flaskans botten av, och resten av flaskan täcks av plantan. I detta fall utförs vattning genom ett lock som öppnas uppifrån. För att förhindra att strukturer böjer sig under vind och snö måste du regelbundet rengöra dem. Om vi pratar om äldre växter, bör de täckas med lutrasil eller spunbond - i detta fall används en tråd eller ett tjockt rep för att säkra materialet.
  • Det tredje steget är installationen av reflekterande element i slutet av vintern . Faktum är att de sista vinterdagarna ofta kännetecknas av en strålande sol, vilket kan framkalla smärtsamma brännskador på thuja -nålarna. För att förhindra detta är det bättre att installera reflekterande skärmar på solsidan redan under de sista veckorna i februari. Placera sköldarna så att kvällssolstrålarna når dem och öka varje dag något med öppen vinkel - så kan trädet snabbt vänja sig vid värmen och solen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Precis som alla ephedra attackeras thuja ofta av skadedjur och blir ett mål för många infektionssjukdomar. Den vanligaste sjukdomen är den så kallade "rosten" - den kännetecknas av bruna eller blekt orange nålar. För att skydda thuja från denna sjukdom bör trädet behandlas med en lösning av kopparsulfat. Själva bearbetningen bör utföras i början av vårsäsongen eller mitt på hösten, medan både den yttre delen av thuja och de inre grenarna och nålarna bearbetas.

Förebyggande behandling av thuja bör utföras minst en gång om året - helst på hösten eller strax före våren - på så sätt skyddar du nålarna från infektioner och skadedjur.

Bild
Bild

För behandling av nålar från sjukdomar och skadedjur är det värt att välja olika kemiska produkter, dessutom bearbetning bör inte utföras samtidigt, men med en kort paus.

  • Följande läkemedel är användbara för sjukdomar och infektioner thuja: koppar eller järnvitriol, Bordeaux -blandning (10 gram per 10 liter vatten - för förebyggande, 30 gram - för noggrann behandling).
  • För insekter och skadedjur behöver du Actellik och Fufanon-Nova insekticider. Var noga med att följa instruktionerna före användning.

Rekommenderad: